За какво е този маркуч ???

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

За какво е този маркуч ???

Мнение от morphy » 23 Фев 2010, 11:01

Здравейте колеги, вчера случайно забелязах един маркуч излизащ от една "кутия" или може би някак филтър за бензина, не знам, начинаещ съм и не съм много наясно :oops: ,но това което ми направи впечатление е, че маркучето е отрязано и е спуснато над носача :dunno: та.. ще съм благодарен ако ми кажете за какво е това маркуче и така ли трябва да седи :) мотора е М40Б18 :yes:
DSCF3691.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна morphy на 23 Фев 2010, 11:24, променена общо 1 път

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: За какво е този маркуч ???

Мнение от vld » 23 Фев 2010, 11:19

Пусни снимка, кутийки приличащи на филтри има бол.
И следващия път за подобен въпрос ползвай тази тема viewtopic.php?f=8&t=137295 ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 23 Фев 2010, 12:03

Тва е за обезвъздушаване на резервоара,непречи че е така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 24 Фев 2010, 12:54

morphy написа:Здравейте колеги, вчера случайно забелязах един маркуч излизащ от една "кутия" или може би някак филтър за бензина, не знам, начинаещ съм и не съм много наясно :oops: ,но това което ми направи впечатление е, че маркучето е отрязано и е спуснато над носача :dunno: та.. ще съм благодарен ако ми кажете за какво е това маркуче и така ли трябва да седи :) мотора е М40Б18 :yes:
DSCF3691.JPG

Точно така трябва да излиза от цилиндъра с активен въглен и да се спуска към носача. През това маркуче излиза въздух, когато зареждаш резервоара с гориво. Аналогично през него влиза въздух, когато нивото на горивото в резервоара намалява. А онова под ограденото е клапан за бензиновите изпарения. Той е двойнодействащ- механичен с пружина, която позволява движение на въздуха само в една посока- към смукателния колектор. Направено е с цел ако има гърмежи в смукателя, да не се подпалят бензиновите изпарения в кутията с въглена и оттам бомба. Другият клапан е електромагнитен, който секунди след стартиране на двигателя и докато работи се включва, като придърпва една котва с гумено уплътнение, което затваря отвора и не позволява засмукване на въздух през маркучето от кутията, за което питаш дали трябва да стои така. Тази уплътнителна гумичка често се скапва и дори ел. клапана да е изправен, влиза въздух през нея, горивната смес обеднява и колата се спъва. Този синдром се познава когато отвориш капачката за наливане на бензина, при сравнително ниско ниво на бензина 30-40 и по-малко количество, засмуква въздух оттам. Другото по което може да се познае е, че след зареждане с гориво до горе, колата е изтребител на ускорение, а падне ли нивото до някакво положение се спъва. Най-сигурната проверка на клапана е като извадиш маркуча от дросела, запушваш с нещо отвора към него, палиш мотора и пробваш с уста на маркуча, който излиза от клапана да засмучеш въздух. Става ли това упражнение и си смучеш спокойно на воля, си оправи този клапан, може да се разглоби, купи си нов, или най-добре направо остави вакуума към дросела както е запушен и си карай, нямаш никакъв проблем. Този клапан е сложен от някаква криво разбрана екология, докато двигателя е изгасен, бензиновите изпарения да влизат в колектора и като се стартира двигателя да изгарят в него, заедно с горивната смес. Цъкането, което се чува няколко секунди след спиране на мотора е от него.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 24 Фев 2010, 14:15

А дупчицата с тръбичката до капачката на резервоара тогава за какво е ако не за обезвъздушаване докато наливаш и т.н.???

И това цъкането не е ли от генерацията като изстива???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 24 Фев 2010, 17:41

Kris написа:А дупчицата с тръбичката до капачката на резервоара тогава за какво е ако не за обезвъздушаване докато наливаш и т.н.???

И това цъкането не е ли от генерацията като изстива???

Да, правилно, тази тръбичка е за обезвъздушаване, другата при цилиндъра е нещо като отдушник, но и оттам има връзка с резервоара, в каталога се води vent pipe, или тръба за вентилиране на резервоара. Цъкането от клапана е еднократно, докато изпускателната система от генерацията, до крайното гърне, прицъква на определени интервали, докато изстива.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 24 Фев 2010, 18:03

Сега разгледах подробно снимката. Висящия маркуч от цилиндъра и другия отляво на клапана към цилиндъра са както трябва. А третия вакуумния отдясно на клапана, който трябва да влезе в смукателя е завъртян някъде нагоре към кутията на въздушния филтър. Какъв го дири там, не знам. Вероятно някой е пробвал тунинга със затапения отвор под дросела, както предложих и аз. Оппс грешка, моторът на снимката е м40, или м43, може и на друго място в колектора да влиза въпросния маркуч.

Потребител
Аватар

Мнение от morphy » 28 Фев 2010, 21:48

Благодаря колеги за изяснението :yes: :)

Назад към E36