Разбрахте ли за пропадналия асансьор в Майчин Дом ?
Модератор: Общи модератори
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Разбрахте ли за пропадналия асансьор в Майчин Дом ?
спомням си ясно, преди време колегата Пенчев, взе самоинициатива и написа една подробна статия относно асансьорите.
след време стана този нещастен случай в болницата "Майчин Дом".
от моя опит, нещата ще станат както в Европа. в гърция се провежда т.нар. издаване на европейска книжка на блока. то касае всеки блок, дали жилищен, промишлен или обществен. този блок трябва да отговаря на специфични нормативи и една от тях е асансьора. то трябва да е монолитен (не знам дали се използва тази дума и в този случай) с две врати. една която е на самата кабинка и още една която на съответния етаж. знам го, преди месец бях в гърция и ходех по институциите да взема съответните сертификати. сменихме цялата асансьорна уредба (предишната беше на 10 години).
в повечето блокове и административни сгради са по-стари от мене самия. помня когато карах стаж в една болница, няма да споменавам името й, качих се на асаньора сам човек и пропадна. за щастие бях сам и още не се беше качил до първия етаж. от тогава съм пеша. тези датчици за които говори въпросния "господин" едва ли съществуват. според мене 90 процента на асансьорите в страната са опасни. даже и на нови сгради съм се качил на български асансьор който след 3 месеца експлоатация не спираше точно на етажа, пъплеше (пропадаше) лека по лека на по-долния етаж, вратите се отваряха без самата кабинка да е на етажа и т.н. особенно последното ми се случи два пъти. първият път на този новия асансьор и един път на старата ми квартира. особенно на старата ми квартира, живеех на 10ти етаж и се спрях буквално с единия крак в тъмното както бях набрал инерция да влизам в кабинката. това не го пожелавам на никой. толкова се уплаших че се върнах и се заключих вкъщи.
сега представят ситуацията едва ли не самите пациенти са били виновни за случилото се. е тази помиярщина която видях по новините и сутрешни блокове направо ме вбесиха. има фирми които за 1 лев по-малък абонамент са готови на всичко. ужким беше минал преглед въпросния асансьор. е и?? това означава за мърлящина на фирмата по поддръжка. първо не са прегледали системата за пренатоварване дали работи в действителност. защо тръгна изобщо пренатоварен асансьора? второ, аварийните спирачки на кабинката в какво състояние са и дали са годни? след като кабинката тръгна да пропада защо не се задействаха? като знам от колите даже и малко феродо да има, колата ще се помъчи но ще спре! този асансьор защо не спря??
аз чакам следващ инцидент скоро
след време стана този нещастен случай в болницата "Майчин Дом".
от моя опит, нещата ще станат както в Европа. в гърция се провежда т.нар. издаване на европейска книжка на блока. то касае всеки блок, дали жилищен, промишлен или обществен. този блок трябва да отговаря на специфични нормативи и една от тях е асансьора. то трябва да е монолитен (не знам дали се използва тази дума и в този случай) с две врати. една която е на самата кабинка и още една която на съответния етаж. знам го, преди месец бях в гърция и ходех по институциите да взема съответните сертификати. сменихме цялата асансьорна уредба (предишната беше на 10 години).
в повечето блокове и административни сгради са по-стари от мене самия. помня когато карах стаж в една болница, няма да споменавам името й, качих се на асаньора сам човек и пропадна. за щастие бях сам и още не се беше качил до първия етаж. от тогава съм пеша. тези датчици за които говори въпросния "господин" едва ли съществуват. според мене 90 процента на асансьорите в страната са опасни. даже и на нови сгради съм се качил на български асансьор който след 3 месеца експлоатация не спираше точно на етажа, пъплеше (пропадаше) лека по лека на по-долния етаж, вратите се отваряха без самата кабинка да е на етажа и т.н. особенно последното ми се случи два пъти. първият път на този новия асансьор и един път на старата ми квартира. особенно на старата ми квартира, живеех на 10ти етаж и се спрях буквално с единия крак в тъмното както бях набрал инерция да влизам в кабинката. това не го пожелавам на никой. толкова се уплаших че се върнах и се заключих вкъщи.
сега представят ситуацията едва ли не самите пациенти са били виновни за случилото се. е тази помиярщина която видях по новините и сутрешни блокове направо ме вбесиха. има фирми които за 1 лев по-малък абонамент са готови на всичко. ужким беше минал преглед въпросния асансьор. е и?? това означава за мърлящина на фирмата по поддръжка. първо не са прегледали системата за пренатоварване дали работи в действителност. защо тръгна изобщо пренатоварен асансьора? второ, аварийните спирачки на кабинката в какво състояние са и дали са годни? след като кабинката тръгна да пропада защо не се задействаха? като знам от колите даже и малко феродо да има, колата ще се помъчи но ще спре! този асансьор защо не спря??
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
grnka написа:спомням си ясно, преди време колегата Пенчев, взе самоинициатива и написа една подробна статия относно асансьорите.
A според теб кой е виновен за двойното претоварване на асансьора!?
Я сложи на твойта кола,още една отгоре и пробвай да спреш от 100 за същата дистанция?!
Пишете колкото да се намирате на работа ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- smg
- младши ентусиаст
-
- Кара: Audi 20VTQ
- Мечтае да кара: SSME
Ясно е, че виновните за пропадането са самите пътници в асансьора. Вината си е изцяло тяхна, след като са се качили двойно повече от допустимото...Обаче...
Нали почти всички асансьори са презастраховани за товара си от шест до осем пъти?...При положение, че това е асансьор в болница се предполага, че има интензивно натоварване. Следователно трябва да е по-сигурен и обезопасен от такъв в жилищна сграда. Също така нали има защита и против пропадане. В другата тема за асаньори във форума Георги Пенчев беше описал подобни случки. Онази защита тип "вилици" защо не е сработила? Явно проблема не е изцяло едностранен.
Нали почти всички асансьори са презастраховани за товара си от шест до осем пъти?...При положение, че това е асансьор в болница се предполага, че има интензивно натоварване. Следователно трябва да е по-сигурен и обезопасен от такъв в жилищна сграда. Също така нали има защита и против пропадане. В другата тема за асаньори във форума Георги Пенчев беше описал подобни случки. Онази защита тип "вилици" защо не е сработила? Явно проблема не е изцяло едностранен.
Business ownership is a risk and it`s not for the faint of heart.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
имаше тук една тема за спа почивка, та да кажа, че на хисаря, хотел аугуста, за първи път в живота си /а той не е кратък вече/ видях такава система за превенция от претоварване, която освен това и работеше
... асансьора не тръгваше, когато се претовари, и светваше една червена лампичка... просто и ефективно...
за по-общи изводи си мисля, че една нация се дисциплинира от самосебе си, след като даде "кръвнина", колкото и жестоко да е това... след нещастията се спират нощните пътувания на ученици, подземните дискотеки, превозите с автобуси-гробници, и т.н.... тъпото при нас е, че за всички тези неща си имаме правила и закони, и един файтон държавни организации, които да ги контролират... за мен тези организации за ненужен паразит, които само смучат, а нещастията си стават... може би докато си дадем "кръвнината", не знам...

за по-общи изводи си мисля, че една нация се дисциплинира от самосебе си, след като даде "кръвнина", колкото и жестоко да е това... след нещастията се спират нощните пътувания на ученици, подземните дискотеки, превозите с автобуси-гробници, и т.н.... тъпото при нас е, че за всички тези неща си имаме правила и закони, и един файтон държавни организации, които да ги контролират... за мен тези организации за ненужен паразит, които само смучат, а нещастията си стават... може би докато си дадем "кръвнината", не знам...
Владо написа:една нация се дисциплинира от самосебе си, след като даде "кръвнина", колкото и жестоко да е това... след нещастията се спират нощните пътувания на ученици, подземните дискотеки, превозите с автобуси-гробници, и т.н....
За съжаление си прав

Най-пресният пример е насилваното момченце в Сандански...
Трябваше да стане такава свинщина, за да се сетят от Комисията за защита на детето за какво са ги сложили

- kjm
- Потребител
-
- Кара: Е36 320 93г.
Наличието на претоварване пак не е гаранция че асансьора няма да се претовари ,знам случаи в които се качват хора претоварването свирва и вместо някой да слезе започват да подскачат докато асансьора не тръгне накрая портиера стоеше пред вратата и броеше колко хора влизат и това във един от асансьорите на Златанов.
Въпроса за асансьора във майчин дом е не колко хора са били вътре а защо не е сработил заклинващия механизъм като е тръгнал да пропада?
Въпроса за асансьора във майчин дом е не колко хора са били вътре а защо не е сработил заклинващия механизъм като е тръгнал да пропада?
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Колеги , и аз съм в недоумение защо не е заклинил асансьора
От една страна аз лично с над 1 тон вътре не съм убеден съвсем ,че клиновия механизъм ще го спре до пълен покой ,но поради естеството на конструкцията му съм сигурен ,че ще му убие скороста и спирането в дъното на фундамента би трябвало да е доста меко ,защото има и пружини сметнати за точно такива аварийни случаи
Като оповестят евентуално резултатите от експертизата ще говорим със сигурност
Ей това е другата основна опасност
Много внимавайте при асансьорите с полуавтоматични врати като отваряте вратата с ръка да не бързате на сляпо да влизате в кабината.Мисля си ,че с тази тема и онази предишната се внесе доста яснота по тези не маловажни въпроси ,аз лично съм доволен ,че мога да внеса светлина в известен смисъл по тези битови въпроси ,защото асансьорите са навсякъде и колкото са полезни ,толкова могат да бъдат вредни.
До преди 3 години когато ходих да монтирам и съм сервизирал асансьори видях много неща и някой от тях страшни и крайно недопустими. Предполагам какво е състоянието на цялата база в страната ,но веднага бих споменал ЛЮЛИН , най-големия квартал в София , западната част
, дивия запад леле мале
само дето конете не са вързани опред входовете
Е там какви чудеса има , божичко-о-о-о
В този квартал никога няма да има ред ,абсолютни еденици са асансьорите в що-годе изправност... Викали са ни хора за да им взимаме асансьори на поддръжка ,но в какво състояние сме заварвали уредбите нямам думи да опиша ... Почти винаги чувах как казваха ,че предните са им взимали много скъпо , примерно 10 лв за 7 спирки
и искат друга фирма
И си се возят на хаспелите без почти никакви предпазни устройства и руптаят ,когато трябва да се вкарат нещата в ред ,но и трябва да се заплати за това - там е зоната на здрача с безброй много фирми фантоми и хора ,за които поддръжката не означава почти нищо...
Гледайте внимателно , пазете се за - то си е за вас пък да се надяваме ,че по последните случаи виновните ще си понесат вината
Георги Пенчев

От една страна аз лично с над 1 тон вътре не съм убеден съвсем ,че клиновия механизъм ще го спре до пълен покой ,но поради естеството на конструкцията му съм сигурен ,че ще му убие скороста и спирането в дъното на фундамента би трябвало да е доста меко ,защото има и пружини сметнати за точно такива аварийни случаи

Като оповестят евентуално резултатите от експертизата ще говорим със сигурност
kjm написа:http://novini.dir.bg/2010/03/04/news5984929.html
Ей това е другата основна опасност

До преди 3 години когато ходих да монтирам и съм сервизирал асансьори видях много неща и някой от тях страшни и крайно недопустими. Предполагам какво е състоянието на цялата база в страната ,но веднага бих споменал ЛЮЛИН , най-големия квартал в София , западната част

Е там какви чудеса има , божичко-о-о-о

Гледайте внимателно , пазете се за - то си е за вас пък да се надяваме ,че по последните случаи виновните ще си понесат вината
Георги Пенчев
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Абе някой помнили от кой етаж падна съоръжението!? 3-ти ли да беше!? Ми то да не е фокусник това,за 5 метра да закове,то даже и не знам системата на какъв принцип сработва!! Жоре,я дай малко инфо! Как сработва аварийната спирачка,какво отчита!?
Предполагам всеки е гледал "Скорост",там нали се бъзикат е един асансьор! Ми не сработва веднага,след 4-5 метра и още малко е спрял,ама не ми се вярва да спре на секундата
?!
Предполагам всеки е гледал "Скорост",там нали се бъзикат е един асансьор! Ми не сработва веднага,след 4-5 метра и още малко е спрял,ама не ми се вярва да спре на секундата

Последна промяна ивчо на 06 Мар 2010, 11:42, променена общо 1 път
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?

- ивчо
- старши ентусиаст
-
ивчо написа:Абе някой помнили от кой етаж падна съоръжението!? 3-ти ли да беше!? Ми то да не е фокусник това,за 5 метра да закове,то даже и не знам системата на какъв принцип сработва!! Жоре,я дай малко инфо! Как сработва аварийната спирачка,какво отчита!?
Предполагам всеки е гледал "Скорост",там нали се бъзикат е един асансьор! Ми не сработва веднага,след 4-5 метра и още малко е спрял,ама не ми се вярва да спре на секундата?!

Ако всичко е наред и ИМА клинове (защото съм виждал и такива гробници) така хубаво ще се заклини че после ще е трудно разклинването.
Другия вариант е да е падал със скорост по-малка от нужната за сработване.
И както е казал колегата Пенчев ГЛЕДАЙТЕ къде стъпвате адо няма осветление в кабината не се качвайте. ако не сте сигурни че асансьора не е на етажа не се опитваите да отваряте вратата и не претоварваите асансьорите.
Другия вариант е да е падал със скорост по-малка от нужната за сработване.
И както е казал колегата Пенчев ГЛЕДАЙТЕ къде стъпвате адо няма осветление в кабината не се качвайте. ако не сте сигурни че асансьора не е на етажа не се опитваите да отваряте вратата и не претоварваите асансьорите.
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Ивчо , системата действа на следният принцип :
В машинното помещение има скоростен ограничител ,който следи за номиналната скорост в случая 1 м/сек.Това е чисто механично устройство което при превишаване на номиналната скорост на кабината с 33 процента блокира своето действие , с което блокиране стопира тънкото метално въже наречено скоростно нямащо нищо общо с носещите въжета и изтегля клиновете на рамката под кабината ,които пък влизат между водещите релси и самото тяхно тяло изработено от високоякостна стомана.При изправни компоненти калинването става за около между метър и два ход на кабината от номинална скорост.Навсякъде има контакти ,които да изключат електрически действието на машината за да не продължава да върти принудително без да "знае" ,че кабината е заклинена.Един контакт на скоростния ограничител , един контакт на клиновия механизъм ,които са във веригата за безопастност - т.нар. "стопова верига" .Всичко е преосигурено и за мен единствено остава загатка дали при изправен на 100 %асансьор с 200+ % товар в кабината би ли успял да спре на място
Тук в случая до колкото аз разбрах са се били наблъскали в кабината всички поне 15 души ,пътували са в посока надолу като е имало заявка на четвърти етаж и първи съответно.на четвъртия е намалил за да спира ,но не е успял да спре и оттам е превключил на бърз ход за първи етаж направо ,с което е започнал да се засилва и в един момент самите въжета са били започнали да прихлъзват по шайбите ... Имайте напредвид ,че кабината се удря долу във фундамента а контратежестите са подскочили в края на задните релси по ,които те се водят и са излязли от тях в някаква степен
Това което последно казах не гарантирам за истина ,просто в средите така се говори
Георги Пенчев
В машинното помещение има скоростен ограничител ,който следи за номиналната скорост в случая 1 м/сек.Това е чисто механично устройство което при превишаване на номиналната скорост на кабината с 33 процента блокира своето действие , с което блокиране стопира тънкото метално въже наречено скоростно нямащо нищо общо с носещите въжета и изтегля клиновете на рамката под кабината ,които пък влизат между водещите релси и самото тяхно тяло изработено от високоякостна стомана.При изправни компоненти калинването става за около между метър и два ход на кабината от номинална скорост.Навсякъде има контакти ,които да изключат електрически действието на машината за да не продължава да върти принудително без да "знае" ,че кабината е заклинена.Един контакт на скоростния ограничител , един контакт на клиновия механизъм ,които са във веригата за безопастност - т.нар. "стопова верига" .Всичко е преосигурено и за мен единствено остава загатка дали при изправен на 100 %асансьор с 200+ % товар в кабината би ли успял да спре на място

Георги Пенчев
От тук насетне ще стават все повече сакатлъци с тия асансьори. Повечето са вече остаряли отвсякъде а това че никой не спазва инструциите за ползване това не го броим
28 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2