Ииии ново поредно увеличение 21.04 само на дизела - 2.27!!!
Модератор: Общи модератори
Re: Ново поредно увеличение на дизел/бензин от днес
dimithur написа:в случая гнусните араби пак си спекулират според мен
Че то спекула е вид търговия на стоковата борса ако не се лъжа

Има там едни еквилибристики, които ората, дето садят краставици, не ги разбират и викат "Тва не са реалните цени на едикакво си!"

Ама има един постулат в икономиката (вкл. и при търговията с краставици

Aбе не ми се рови сега за точни цитати, обаче прекрасно си спомням следните прадокси от миналата година:
Когато барела поскъпваше, Лукойл вдигаше цените съответно с "американските" такива или ако щете - "западните". Когато цената падна, цените от Лукойл почти не мърдаха, защото видите ли, те купували "друг" нефт, търгуван при не знам си какви "руски" или ако щете -"източни" цени.
Пък те го купували по "фючърси", затова ни го продават скъпо когато цените падат, ама като цените се вдигат и те вдигат, защото го били купували на скъпите цени, абе въобще...
Така че, хайде да не си разправяме небивалици, че те не са виновни за цените наравно със всички останали фактори.
Правят си милионите на наш гръб, пък вие им се възхищавайте.
Имаше някъде тук тема за горивата, която обхваща по-дълъг период от време - прочетете си я и ще видите за какво говоря.
Когато барела поскъпваше, Лукойл вдигаше цените съответно с "американските" такива или ако щете - "западните". Когато цената падна, цените от Лукойл почти не мърдаха, защото видите ли, те купували "друг" нефт, търгуван при не знам си какви "руски" или ако щете -"източни" цени.
Пък те го купували по "фючърси", затова ни го продават скъпо когато цените падат, ама като цените се вдигат и те вдигат, защото го били купували на скъпите цени, абе въобще...

Така че, хайде да не си разправяме небивалици, че те не са виновни за цените наравно със всички останали фактори.
Правят си милионите на наш гръб, пък вие им се възхищавайте.

Имаше някъде тук тема за горивата, която обхваща по-дълъг период от време - прочетете си я и ще видите за какво говоря.

Fear написа:Правят си милионите на наш гръб, пък вие им се възхищавайте.
Колега, всеки търговец (вкл. и дедо Пенчо Краставичаря) калкулирайки надценка и продавайки стоката си на клиент си прави печалбата "на наш гръб"

Аз не виждам нито нещо ново, нито нещо нередно в това - така е било от хилядолетия, така и ще бъде (освен ако комунизмът не победи окончателно

И аз лично се възхищавам на всеки който може да прави нещо добре (вкл. да търгува и печели) и се старая да науча нещо ново вместо да го отричам

- zlobicar
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i
flame написа:Fear написа:Правят си милионите на наш гръб, пък вие им се възхищавайте.
Колега, всеки търговец (вкл. и дедо Пенчо Краставичаря) калкулирайки надценка и продавайки стоката си на клиент си прави печалбата "на наш гръб"![]()
Аз не виждам нито нещо ново, нито нещо нередно в това - така е било от хилядолетия, така и ще бъде (освен ако комунизмът не победи окончателно)
И аз лично се възхищавам на всеки който може да прави нещо добре (вкл. да търгува и печели) и се старая да науча нещо ново вместо да го отричам
Е как така като петрола беше 150долара за барел цената беше 2.50лв,а сега на 80долара цената 2.20лв.То като си монополис лесно се печели ,квот кажеш това е,трудно се печели в условията на конкуренция,тогава да им се възхищаваш.
обичам BMW
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Дааа, пак ги вдигнаха... А сега пак ми обяснявайте, че бензина е за каране, дизела за топлене, а газта за готвене
Една проста сметка ударих вчера- карам кенеф с 2,3л., 5 цилиндъра мАтор... Това чудо под 14-15/100 бензин в града трудно пада- ако карам извън час пик става, ама това е рядко... 15 х 2.20= 33кинта
Което е над 100 кинта седмично => към 500 на месец... Тя колата струва 1000-1200лв., как пък няма да и сипя 5 стотака в резервоара
За газ повече от 300 не ми се събират да съм плащал...
То и аз искам да карам на бензин, ама ме принуждават да ръгам газта- карам доста, троша кошника по хубавите пътища, ремонтирам, плащам над 100лв. данък, после минетки, после рушвети на куките... Е, от някъде трябва да се намалят разходите за да ми излезе сметката
А колко нашият бензин/дизел си заслужава парите мисля всеки зареждал в чужбина знае- нашето е пълен боклук, който обаче плащаме на цени за 1-во качество...
=============================================
Пламъчо, прав си разбира се, но има една подробност- колко е тази печалба дето си правят на наш гръб е важно... А Лукойл ми се струва, че прекаляват и то с много

Една проста сметка ударих вчера- карам кенеф с 2,3л., 5 цилиндъра мАтор... Това чудо под 14-15/100 бензин в града трудно пада- ако карам извън час пик става, ама това е рядко... 15 х 2.20= 33кинта

То и аз искам да карам на бензин, ама ме принуждават да ръгам газта- карам доста, троша кошника по хубавите пътища, ремонтирам, плащам над 100лв. данък, после минетки, после рушвети на куките... Е, от някъде трябва да се намалят разходите за да ми излезе сметката

=============================================
Пламъчо, прав си разбира се, но има една подробност- колко е тази печалба дето си правят на наш гръб е важно... А Лукойл ми се струва, че прекаляват и то с много

- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
до flame: проблема е че ако дедо пенчо краставичара продава краставиците на 5лв, дедо спиро ше ги продава на 2.5 и ти ше отидеш при дедо спиро - това е било то хилядолетия
В нашия случай - нема каде другаде да идеш и хората си изкрават милионите на наш гръб..
В нашия случай - нема каде другаде да идеш и хората си изкрават милионите на наш гръб..
Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
flame написа:Fear написа:Правят си милионите на наш гръб, пък вие им се възхищавайте.
Колега, всеки търговец (вкл. и дедо Пенчо Краставичаря) калкулирайки надценка и продавайки стоката си на клиент си прави печалбата "на наш гръб"![]()
Аз не виждам нито нещо ново, нито нещо нередно в това - така е било от хилядолетия, така и ще бъде (освен ако комунизмът не победи окончателно)
Да де, ама ако не ми харесат цените на дедо Пенчо, мога да отида при дедо Пешо на съседната сергия.
Ама горивата в цялата държава са от Лукойл, нали схващаш разликата?

Просто няма никакъв контрол.
Microsoft с колко милиони(милиарди) ги изтръскаха за монопол през годините, а тяхните продукти си имат много алтернативи, доста от които дори безплатни!

Така че, не е като да не е виновна и държавата, само дето и тя има интерес от високите цени, затова не бърза да се намесва.
Ако не се лъжа, акцизът е над 50% от цената на горивата.

П.П.
Колегите са ме изпреварили.

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
така става когато основните механизми на инфлацията - тока и горивата не са собственост на държавата .. цените се вдигат спекулативно и моментално при повишаване на суровината а после падат но след време и с малко ,навремето не ми се вярваше да стигнат европейските нива а те даже ги подминаха ...
Fear написа:Да де, ама ако не ми харесат цените на дедо Пенчо, мога да отида при дедо Пешо на съседната сергия.
Монополът е в разрез със правилата на пазарната икономика - и като такъв е силно негативно явление

В случая монополът е фактически, а не законов - щото всеки може да си построи рафинерия или да си внася горива

И при тва положение не виждам кво е виновна държавата - трябва да построи други рафинерии или след тва да ги приватизира ли?!

И кво сте се заяли та все тези милиони са ви в устите не мога да разбера... Големите търговци печелят от оборот, а не от надценка (която при тях обикновено е под 100%). А дедо ви Пенчо примерно продава краставиците с 500% надценка ама не правите проблем от това. И ако имаше бизнес нюх и беше направил D.P. International най-големият производител на краставици в света И ПЕЧЕЛЕШЕ МИЛИОНИ сигурно щяхте и него да го оплюете, че печели милиони на ваш гръб.
Fear написа:Да де, ама ако не ми харесат цените на дедо Пенчо, мога да отида при дедо Пешо на съседната сергия.
Монополът е в разрез със правилата на пазарната икономика - и като такъв е силно негативно явление

В случая монополът е фактически, а не законов - щото всеки може да си построи рафинерия или да си внася горива

И при тва положение не виждам кво е виновна държавата - трябва да построи други рафинерии или след тва да ги приватизира ли?!

И кво сте се заяли та все тези милиони са ви в устите не мога да разбера... Големите търговци печелят от оборот, а не от надценка (която при тях обикновено е под 100%). А дедо ви Пенчо примерно продава краставиците с 500% надценка ама не правите проблем от това. И ако имаше бизнес нюх и беше направил D.P. International най-големият производител на краставици в света И ПЕЧЕЛЕШЕ МИЛИОНИ сигурно щяхте и него да го оплюете, че печели милиони на ваш гръб.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Цената на горивата у нас са едни от най- ниските в европа, Лукойл може и да е монополист, но не е баш така ромпетрол вкарва собствен от Румъния. Преди OMV също вкарваше техни горива.
Дразнещо е тва, че в петък цената беше 2.15лв/л при цена на нефт 86$/барел и $= 1.46лв.
Днес цена 2.18 при барел 85$ и 1.43лв за $.
Ся ясно предишен вчерашен днешен......Просто сме в европа няма как да има евтин бензин и тва е.
Дразнещо е тва, че в петък цената беше 2.15лв/л при цена на нефт 86$/барел и $= 1.46лв.
Днес цена 2.18 при барел 85$ и 1.43лв за $.
Ся ясно предишен вчерашен днешен......Просто сме в европа няма как да има евтин бензин и тва е.
- valdesbg
- Потребител
-
- Кара: Partner VTC/Mondeo
- Мечтае да кара: E90 330Xd
Ми да вземе да помогне ББ ! "Държавата" (нарочно е в кавички) облага горивото с акциз и после на крайната сума ДДС .. увеличението сметнете сами . Цените са публикувани на сайта на Лукойл .
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Сондьора написа:Цената на горивата у нас са едни от най- ниските в европа, ....
Това е вярно, ама я сравни цените тук и тези в Немция дадени от колегата:
БГ:
Дизел - 2.16 лв.
А 95 - 2.20 лв.
А 98 - 2.40 лв.
авто-газ пропан 99 ст.
Немция:
Дизел - 1,20 евро
Бензин 95 - 1,43 евро
Бензин 100 - 1,63 евро
Газ - 0.60 цента
Говорим за около 30-35 цента разлика...
Петролът е на еднакви цени за всички- това отпада, акциза при тях е по-висок мисля- ето част от разликата, данъците за фирмите им са по-високи- ето още една малка част, заплатите на работниците (за производството на бензина) са доста по-високи- ето още една част, добави и някои други неща... Ако добавим към сегашната цена тук допълнителните разходи които има в ЕС и го сметнем спрямо качеството на горивото- нашите горива трябва да струват в момента има-няма 1,50лв.

Накратко казано- цената е висока за това което получаваме...
Друг въпрос е колко гориво можеш да заредиш с една средна заплата тук и колко ще заредиш в ЕС

- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
до flame: в нашия случй големия търговец (единствения) печели от оборот ( шот е единствения) и умножава печалбата х 3484325 от надценка (шото е единствения)
затова ревеме

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
flame написа:Fear написа:Да де, ама ако не ми харесат цените на дедо Пенчо, мога да отида при дедо Пешо на съседната сергия.
Монополът е в разрез със правилата на пазарната икономика - и като такъв е силно негативно явление![]()
В случая монополът е фактически, а не законов - щото всеки може да си построи рафинерия или да си внася горива![]()
И при тва положение не виждам кво е виновна държавата - трябва да построи други рафинерии или след тва да ги приватизира ли?!![]()
Ама нали се сещаш що продадоха стратегически производител ,няколко ора станаха милионери...а лукойл не само определя цената на горивата,той определя и цената на цялата ни икономика,цената на хляба и тн...и като така лукойл са малко по-големи от сите депутати...а комисията по антимонопол спи...с неколко пачки под възглавницата,аз не разбрах само защо се продават печеливши предприятия...ей чез е чешката електокомпания-държавна и приватизира нашето енерго...