Ииии ново поредно увеличение 21.04 само на дизела - 2.27!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Ново поредно увеличение на дизел/бензин от днес

Мнение от Сондьора » 12 Апр 2010, 13:42

ms написа:
Сондьора написа:Цената на горивата у нас са едни от най- ниските в европа, ....

Това е вярно, ама я сравни цените тук и тези в Немция дадени от колегата:

БГ:
Дизел - 2.16 лв.
А 95 - 2.20 лв.
А 98 - 2.40 лв.
авто-газ пропан 99 ст.

Немция:
Дизел - 1,20 евро
Бензин 95 - 1,43 евро
Бензин 100 - 1,63 евро
Газ - 0.60 цента

Говорим за около 30-35 цента разлика...
Петролът е на еднакви цени за всички- това отпада, акциза при тях е по-висок мисля- ето част от разликата, данъците за фирмите им са по-високи- ето още една малка част, заплатите на работниците (за производството на бензина) са доста по-високи- ето още една част, добави и някои други неща... Ако добавим към сегашната цена тук допълнителните разходи които има в ЕС и го сметнем спрямо качеството на горивото- нашите горива трябва да струват в момента има-няма 1,50лв. :mhihi:

Качеството на горивата по бензиностанциите не зависи от Лукойл, а от самите бензиностанции, тва колко добавка са сипали си е техен проблем не е на лукойл.
То и аз искам да карам на 50ст ама няма как ;).

А септември се очаква цена от 100$ /Руската кошница/, и ако долара се задържи на тия нива или поскъпне...смятай на къде отиват нещата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 12 Апр 2010, 14:26

flame написа:Монополът е в разрез със правилата на пазарната икономика - и като такъв е силно негативно явление :no:
В случая монополът е фактически, а не законов - щото всеки може да си построи рафинерия или да си внася горива ;)
И при тва положение не виждам кво е виновна държавата - трябва да построи други рафинерии или след тва да ги приватизира ли?! :kuku:

http://www.investor.bg/?cat=6&id=72196
Това какъв монопол е, законов или фактически? :roll:
Само където там има органи, които следят за такива неща и налагат санкции - нещо, което тук не се случва!
flame написа:И кво сте се заяли та все тези милиони са ви в устите не мога да разбера... Големите търговци печелят от оборот, а не от надценка (която при тях обикновено е под 100%). А дедо ви Пенчо примерно продава краставиците с 500% надценка ама не правите проблем от това. И ако имаше бизнес нюх и беше направил D.P. International най-големият производител на краставици в света И ПЕЧЕЛЕШЕ МИЛИОНИ сигурно щяхте и него да го оплюете, че печели милиони на ваш гръб.

Не мога да разбера, каква е тази страст в защита на очевидно нередовни неща?
Какъв оборот, какви надценки, какви глупости? Имаме ЯВНО монополен пазар, където монополиста злоупотребява!
И дедо Пенчо дори да е най-големия производител в галактиката на краставици, пак бих могъл да си купя краставици от друго място, производство на друга фирма!
Той не продава краставици БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ, за разлика от Лукойл, толкова ли не е ясно? :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 12 Апр 2010, 15:01

ms написа:Друг въпрос е колко гориво можеш да заредиш с една средна заплата тук и колко ще заредиш в ЕС

Сондьора написа:Качеството на горивата по бензиностанциите не зависи от Лукойл, а от самите бензиностанции, тва колко добавка са сипали си е техен проблем не е на лукойл.
То и аз искам да карам на 50ст ама няма как ;)

Сондьора написа:Цената на горивата у нас са едни от най- ниските в европа, Лукойл може и да е монополист, но не е баш така ромпетрол вкарва собствен от Румъния. Преди OMV също вкарваше техни горива.

Мисля, че точно със Сондьора не трябва да спорим на тема петрол :mhihi:

Fear написа:http://www.investor.bg/?cat=6&id=72196
Това какъв монопол е, законов или фактически? :roll:
Само където там има органи, които следят за такива неща и налагат санкции - нещо, което тук не се случва!

А, да, бях забравил - тва само в България го има! :lol: :ok:
Колега, тва горното е глоба за картелиране, а не за монопол :winky:
Ама ако постоянното присъствие у селската кръчма заключава, че тва е глоба за монопол - няма да споря (те там са капацитети и от всичко разбират) :mhihi:

Fear написа:Имаме ЯВНО монополен пазар, където монополиста злоупотребява!
И дедо Пенчо дори да е най-големия производител в галактиката на краставици, пак бих могъл да си купя краставици от друго място, производство на друга фирма!
Той не продава краставици БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ, за разлика от Лукойл, толкова ли не е ясно? :roll:

Тва, че некой качва цените И НА ТЕБ И МЕН НЕ НИ ХАРЕСВА не значи, че има злоупотреба :winky:
Ако имаше закон, който слага някакви ограничения и забрани - добре, ама в случая просто няма закононарушение ;)
А за конкуренцията колегата май вече спомена - горива се внасят и от Румъния, и от Гърция. Може и от другаде - пазарът е свободен :smoke:

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 12 Апр 2010, 15:10

Бе то ние и 3 мобилни оператора си имаме и поне 30 банки, па много странно как цените навсякъде са едни и същи :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от leTransporteur » 12 Апр 2010, 15:19

3 мобилни оператора, цените няма как да не са близки, спомни си обаче какви бяха центие кога мтел беше мнопол! 300лв сим карта , 2лв. мин ... и т.н
Карай бързо
Стигни 'пръв

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 12 Апр 2010, 22:00

въпреки че Лукойл е монополист бензиностанциите са много и реална конкуренция е възможна - маржовете го позволяват .. но само на теория .. веригите се наговарят и слагат едни и същи цени и реално не се конкурират - това го знам със сигурност ,всеки ден и дори по няколко пъти на ден сверяват цените ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Апр 2010, 22:43

Значи лукойл определя всички цени,от там се почва-слагане на отработено трансформаторно масло,мешане с био-дизел което няма лошо и така се докарват некакви печалби,трансформаторното масло на 10 стотинки за литър като бухнат един тон и половина и като праснат и 50% биодизел на цена 1470 лева на тон с ддс и ето ти прилична печалба от почти лев на литър...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325 tds Touring
Детайли за колата: < Дълга печка със собствено мнение >

Мнение от Любо /ba1_hu1/ » 12 Апр 2010, 23:20

Не, че нещо ама защо в повечето страни дизела е с 20-30 цента да речем, по евтин от бензина а тук нафтата е 2-3 стотинки под бензина ? Не,че обичам да гледам в чуждата паничка, но както доста колеги казаха 90% от автомобилите транспортиращи продукти от първа необходимост са на дизел, и във всички държави са го забелязали това, само ние не ? :dunno: А относно цените, че са високи така е... че горивата ни ама ГРАМ НЕ СТРУВАТ така е... но акциза и ДДС определено изхранват държавата :mhihi:

Ето примерно едровата цена на предлагания бензин 95 в лукойл:

лв. / 1 000 лв. - 1021.00 лв.
Акциз - 685.00 лв.
Данъчна основа - 1706.00 лв.
ДДС - 341.20 лв.
Крайна едрова цена - 2047.20 лв.

Или с други думи горивото без никакви надценки и данъци е 1021.00 лв. за 1000 л. / или левче кефче литъра :mhihi: / , но като се добавят 685.00 лв. за акциз и 341.20 лв. ДДС се оказва, че данъците на горивото са повече от себестойността му... Акциз и ДДС = 1026.20 лв. .... Вече всеки един продавач, си решава с какво ще бърка горивото и каква надценка ще му сложи, като естествено ще се разбере с другарчето да няма "некоректна" конкуренция ;) Това си е естествено и нормално, но колко още надценки е имало докато стигне до нас е друга тема :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 13 Апр 2010, 19:11

В България няма монопол на пазара на горива. Има един силен играч и няколко по-малки. Лично аз зарязах и OMV и Shell и Lukoil и зареждам на Ромпетрол само. Тъй че има алтернатива на Лукойл. Днес сипах, нафта на 2,15, гледам бенза 2,18 (не е А98) на Ромпетрол, кое било по-скъпо? Лошото при нас не са цените на гориват, а равнищата на доходите. Ако зимам над 1000 евра заплата, керти ме колко ще е цената на нафтата, се ще е пълно догоре. С такава икономика и държава обаче, толкоз. Тъй че, бедни сме и се възмущаваме. Може и да има малко справедливост в това, но на пазара на горива в България има конкуренция и избор, Лукойл не са единствен производител, нито вносител, нито нищо такова, монопол няма. Аз за себе си намерих алтернативата. Бих казал и за ЕКО, една друга алтернатива, мисля е всеки я знае. Поне тия две не излизат от Лукойл, а качеството мисля че успешно конкурира, ако не и да превъзхожда бургаската рафинерия. А това е важно.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 13 Апр 2010, 19:38

ba1_hu1 написа:Не, че нещо ама защо в повечето страни дизела е с 20-30 цента да речем, по евтин от бензина а тук нафтата е 2-3 стотинки под бензина ?
Бъркаш, в повечето държави в ЕС (ако не, дори всички), дизелът е равен или по-скъп от бензина. Google да се увериш.

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 13 Апр 2010, 19:46

Абе никога не се бях и замислял за газ на колата (говоря за пежото-еврдейката), ама положението наистина става сериозно. :shock: Аз че все намирам пари за бензин да карам ок, обаче повече ме е яд, че бензина ни не е нищо особено и постоянно има някакви неоправдани увеличения на цените и накрая ще й набия една газова инжекция, така и така не е нищо особено като кола, та ще забравя накрая за случая.... :shock:
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 13 Апр 2010, 19:50

flame написа:
Fear написа:Да де, ама ако не ми харесат цените на дедо Пенчо, мога да отида при дедо Пешо на съседната сергия.
Ама горивата в цялата държава са от Лукойл, нали схващаш разликата? ;)

Монополът е в разрез със правилата на пазарната икономика - и като такъв е силно негативно явление :no:
В случая монополът е фактически, а не законов - щото всеки може да си построи рафинерия или да си внася горива ;)
И при тва положение не виждам кво е виновна държавата - трябва да построи други рафинерии или след тва да ги приватизира ли?! :kuku:

И кво сте се заяли та все тези милиони са ви в устите не мога да разбера... Големите търговци печелят от оборот, а не от надценка (която при тях обикновено е под 100%). А дедо ви Пенчо примерно продава краставиците с 500% надценка ама не правите проблем от това. И ако имаше бизнес нюх и беше направил D.P. International най-големият производител на краставици в света И ПЕЧЕЛЕШЕ МИЛИОНИ сигурно щяхте и него да го оплюете, че печели милиони на ваш гръб.

Малко встрани от темата, но... ако намекваш, че надценка близка до 100% е нормална за който и да е търговец - не е, никъде, където има работеща пазарна икономика. Ако надценката може да надвишава 20-30%, това в нормалния свят означава, че няма достатъчно конкуренция или има картелно споразумение, или някаква друга "далавера"... А точно в горивния бизнес не е никак нормално да няма голяма конкуренция.
А иначе за БГ е ясно, че 100% надценка нищо не е....
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 14 Апр 2010, 13:25

alpina-ma6inata написа:.......така и така не е нищо особено като кола, та ще забравя накрая за случая.... :shock:

и да е "особена" колата пак не виждам нищо лошо в това да караш на алтернативно гориво, цял свят го прави, къв е проблема :winky:

даже трябва да се радваме, че имаме избор/алетрнатива ;)

То ясно, че на всеки му се кара Мка и на бензин, ама в скапаната ни държава със скапания ни бензин и нафта на мен лично ми изглежда малко като мазохизам да се дават пари за бензин. (не искам да старирам на ново темата газ/бензин, всеки си зане за себе си, не убеждавам никого, изтъквам просо мнение от моя гледна точка :D )
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от dendis5 » 14 Апр 2010, 13:46

ББ да се намеси и да намали цените, както се е заканил на енергото :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 14 Апр 2010, 16:32

Прав е колегата,на мен не ми изнасяше на бензин,сложих газ и ся ми е през х*я ,че бензина е 2.20,щото слагам на 92 стинки газчица :mhihi: .Всеки си прай сметката как му е далаверата.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата