Новите Документи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Новите Документи

Мнение от gogosi » 07 Апр 2010, 17:16

6per40 написа:Аз малко не разбрал да попитам :roll: книжката и личната ми карта примерно важат още 5 години... трябва ли задължително да ги сменя с новите :roll:

важат си до изтичане на срока им

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Апр 2010, 17:18

Добре,мерси...но все пак след като колегата е минал по процедурата,може така некакво инфо да се сподели,като например "•Жълт отрязък от удостоверение за постоянен адрес – при промяна на постоянен адрес; "-аз понеже ще променям адреса си,от къде тоя жълт отрязък,и "•Удостоверителен документ за раждане в оригинал и копие, което се прилага към заявлението - при издаване на първа лична карта;"- крайна сметка трябва ли ми това удостоверение ,какво да е ,копие или оригинал,питам тея въпроси за да не се случи така че си взимам един ден отпуска,вися на опашка и ме върнат за нещо тъпо...и после айде пак един ден...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 07 Апр 2010, 17:39

Щом ще сменяш адреса, е много вероятно един ден да не ти стигне...
Промяна на адрес
Заявлението за промяна на постоянен адрес се подава в общината или кметството, където лицето избира да бъде вписано в регистрите за населението.

Т.е. първо трябва да минеш през общината, откъдето ще ти издадат необходимата хартишка за пред МВР.
По втория въпрос, това е само когато си вадиш документи за пръв път... Веднъж извадени, те вече си ги имат в базата данни, и не им трябват..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 07 Апр 2010, 17:45

blackgod написа:Щом ще сменяш адреса, е много вероятно един ден да не ти стигне...
Промяна на адрес
Заявлението за промяна на постоянен адрес се подава в общината или кметството, където лицето избира да бъде вписано в регистрите за населението.

Т.е. първо трябва да минеш през общината, откъдето ще ти издадат необходимата хартишка за пред МВР.
По втория въпрос, това е само когато си вадиш документи за пръв път... Веднъж извадени, те вече си ги имат в базата данни, и не им трябват..

:yes: :bchug: -oт мене

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 07 Апр 2010, 20:33

Добре де, моите документи изтекоха и имам шест месеца гратис, за да си извадя новите документи. Днес ме спират едни полицаи и ми разправят, че ще ми пишат акт за невалидни документи. Обяснявам им за гратисния период и единият ми казва: "Ние не знаем за такъв период, документите Ви са изтекли. Ние не сме оторизирани да знаем всички новини и мога да Ви съставя акт за това." Трябвало било да си извадя нови документи преди месец и сега ако искам да си вадя пак нови от "новия модел".
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 07 Апр 2010, 20:55

Мордехай написа:Добре де, моите документи изтекоха и имам шест месеца гратис, за да си извадя новите документи. Днес ме спират едни полицаи и ми разправят, че ще ми пишат акт за невалидни документи. Обяснявам им за гратисния период и единият ми казва: "Ние не знаем за такъв период, документите Ви са изтекли. Ние не сме оторизирани да знаем всички новини и мога да Ви съставя акт за това." Трябвало било да си извадя нови документи преди месец и сега ако искам да си вадя пак нови от "новия модел".

Е и аз точно от това се притеснявам :ranting: Това, че някаква новинарка казала нещо по новините и дали е така иди доказвай после . Има ли някъде някаква официална наредба, която да казва, че старите документи ще важат до края на 2010 на територията на страната ? :dunno:

П.С. - намерих го

ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ
...............
§ 21а. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2009 г.) Срокът на валидност на личните карти с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

§ 21б. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2009 г.) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

..........................

Това мисля да си го разпечатам и катаджийчета като се правят на обстреляни зайци с цел изкарване на рушвет, да им го показвам :twisted:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 14 Апр 2010, 17:34

Само ми се иска да допълня няколко неща,понеже ония ден се завлякох там и подадох документите,
Значи много е важно да си изкарате медицинско ако ще си сменявате книжката-20 лева е в всяка поликлиника!!!
Отбор документи (лична карта+шофьорска+задграничен паспорт) е = на 91 лева...
На печелившите -Честито

Аватар

Мнение от dimithur » 14 Апр 2010, 18:02

Е.Димитров написа:Само ми се иска да допълня няколко неща,понеже ония ден се завлякох там и подадох документите,
Значи много е важно да си изкарате медицинско ако ще си сменявате книжката-20 лева е в всяка поликлиника!!!
На печелившите -Честито

Мен личния лекар ми прави медицинското за 5лв, нещо са те излъгали :mhihi:
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 14 Апр 2010, 18:35

на 27 май ми изтича книжката, кога трябва да подам заявление най-късно?
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 14 Апр 2010, 19:04

blackgod написа:Щом ще сменяш адреса, е много вероятно един ден да не ти стигне...
Промяна на адрес

Колега , понеже аз сега до днес се борих със смяна на адрес и лична карта съответно ми отидоха на кино точно 3 дни.
Отидох в новия район в който ще пребивавам в съвета , носех със себе си лична карта , нотариален акт (копие) , свидетелство за въвеждане в експлоатация на сградата (копие) , едни бланки дадоха да попълня с всички мои данни за това кои ще живеем на адреса , личната карта естествено.След като заплатихме по 10-ина лева на човек за всичко там с жълтия екземпляр отидохме в районното управление на МВР и оттам започнаха родилните мъки ... 3 дни на вятъра , редене на опашки за записване по списъци за ред , всяка сутрин 08:00 часа пред районното се нагледахме на живи простотии докато си чакахме да ни дойде номера за ... входящия номер :mhihi: Е не на първия ден , не на втория ходене дотам и губене на времето , на третия ден днес ни казаха номерата (когато се записвате в списъка ,който правят гражданите , обезателно си запомнете номера ,защото после всичкото висене е на вятъра) и пак висене до обяд пред районното ни дойде реда :mhihi: Попълнихме каквото трябва вътре , платихме , снимахме се и си тръгнахме невярващи ,че всичко приключи :shock: Три дена ходене по мъките , губене на времето , пропуснатите ползи не ги споменава ...

Penchev написа:Да не говорим ,че днес беше третия ден в който след упорита борба ,велико губене на времето и преки финансови загуби поради това си подадохме с жена ми документите за новите лични карти :paranoid: Държава няма след като и полицията целенасочено заблуждава Българските граждани :!: :bang: На таблото с образците и списъците с документите нужни за изваждане на "лична карта с биометрични данни" :wave: :mhihi: са описани едни неща/документи , които само на метри по гишетата вече не се искат/спазват , така както е обяснено за биометрията на гражданите на това същото табло всеки остава с впечатление ,че вече едва ли не вади документ за Марс а всъщност после отново всеки вижда ,че всичко е по старо му само ,че поне преди за фотостудията имаше по малко хляб а сега и те са игнорирани от "империята" СИБАНК ... Ако не са хората да поемат гражданска инициатива за списъци и що-годе някакъв ред , всичко което се късае до нужната на първа ръка точна система за обслужването на поданниците в кошарата на ... (даже не искам и метафора да ползвам да го назовавам,вие ще се сетите сами) :wave: :mhihi: отново нищо не е мръднало в положителна посока ,за да ни е лесно,леко и за да можем да работим за да плащаме нещо тук на някои си дето стопанисват това парче земя :no: Пак като овчички пред ЦУМ в близкото минало със списъци и спане по опашките , пак пресиращо отношение срещу всички нас ,които плащаме :wave: :mhihi: Ако не беше много спешно ваденето на личните документи заради смяна на район по местоживеене и още няколко други абсолютно важни фактора свързани с нашето семейство нямаше да им стъпя , така и така досегашната карта ми изтича чак 11.2011 година ... Всекидневно заради такива идиотизми дето ми тровят живота за няма нищо аз мога да заявя ,че искренно съжалявам ,че не съм се родил поне в Словения :(
Чета на определени колеги от тук насоката на мислене по отношение на държавата с нейната политика и се радвам поне за тях ,че живеейки в някаква заблуда и вярвайки в някакви си сценарии вероятно живеят малко по-спокойно , "блаженни са вярващите" ...

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 14 Апр 2010, 21:09

dimithur написа:
Е.Димитров написа:Само ми се иска да допълня няколко неща,понеже ония ден се завлякох там и подадох документите,
На печелившите -Честито

Мен личния лекар ми прави медицинското за 5лв, нещо са те излъгали :mhihi:

Толкова е личния ако ти го направи,в друга поликлиника,която е най-близката е 20 лева...

За смяна на адресна регистрация е филм....
Взимаш нотариалното или договор,редиш се в общината/кметството ,даваш 5 лева и си готов

Аватар

Мнение от dimithur » 14 Апр 2010, 21:26

А какъв е смисъла да си сменяш адресната регистрация. Аз от година и косур живея на друг адрес (верно в същия град) ма не виждам никаъв смисъл да си я сменям :dunno: Само да давам пари за документи и да се редя по малоумни опашки :kuku: :twisted:
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 14 Апр 2010, 21:58

dimithur написа:А какъв е смисъла да си сменяш адресната регистрация. Аз от година и косур живея на друг адрес (верно в същия град) ма не виждам никаъв смисъл да си я сменям :dunno: Само да давам пари за документи и да се редя по малоумни опашки :kuku: :twisted:

е как какъв,требе некъде да ти идват глобите :mhihi:

Аватар

Мнение от dimithur » 14 Апр 2010, 22:11

Е.Димитров написа:
dimithur написа:А какъв е смисъла да си сменяш адресната регистрация. Аз от година и косур живея на друг адрес (верно в същия град) ма не виждам никаъв смисъл да си я сменям :dunno: Само да давам пари за документи и да се редя по малоумни опашки :kuku: :twisted:

е как какъв,требе некъде да ти идват глобите :mhihi:

А аз се чудя защо не ми идват напоследък :twisted: :mhihi:
Н.Хайтов

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 15 Апр 2010, 20:23

Миналата година бях на 14 и неплащах за лична карта, тази година ще трябва ли да я сменям и да плащам такса? :)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата