Замерване и смяна на предни дискове
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- aisikterix
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: самолет с педали
- Детайли за колата: BMW E 36 coupe 316i M43
Замерване и смяна на предни дискове
Колеги доста се поогледах да не дублирам моята тема с някоя друг но не видях подобна и затова я пускам .Ако нещо има нека модераторите да я изтрият или заключат нема да се сърдя.Наложи ми се да сменям предните дискове на моето купе 316 М43 .Реших да си взема едни втора ръка от автоморга защото поне са оригинални немски а не като предлаганите по магазините за немски (турски).Дадох да ги зачисти един стругар че беха ръждиви малко дето са седели на вънка и там ми беше грешката.Явно при тая операция сртугаряне е ценровал аксиалното биене и дисковете не стават за нищо вече.Та мисълта ми е не правете моята грешка ако си вземете дискове на старо.Друга тънкост при смяна на предните дискове дори и нови да са е следната:вътрешноста на диска се почиства добре с телена четка за да легне добре на самата главина.Главината е добре и тя да се почисти в часта в която приляга диска .На снимката долу съм показал къде да се почисти диска

За да сте сигурни че диска е наред и нема биене е добре да се премери със специален стругарски часовник -почти всеки уважаващ себеси стругар го има като инструмент.В сервизи и стендове също ги има .Аз имам такова чудо у дома и за това ги премерих на домашни условия .Дискове с повече от 1-2 стотни не стават и почват да бият при спиране.Колкото е по голямо отклонението толкова при по малка скорост бият дисковете.Моите старите дискове са с отклонение +3 стотни и - 2 стотни ,което ше рече че иам кривина (3+2):2=5:2=2,5 стотни и при скорост над 80км като спирам тресе яко.Другите дискове преди да гио премерия ги сложих като си мислех че са добре но биеха още при 50Км.КОгато ги премерих се оказа че са криви с по 2 десети което е доста много за един диск.Ето ка се прави замерването на дискове.

Закрепва се часовника за амортесьора посреством магнитната стойка ,нулира се часовника и иглата му да докосва едва повръхноста на диска .Завърта се диска бавно да направи цял оборот за да се види колко е биенето.ако е над 1-2 стотни не го слагайте да не берете ядове .Така може да замерите всеки един диск на спирачната система ако се съмнявате че имате кривини и ви бият предните или задните колела при спиране.Гледам много народ тука по форума се оплаква от подобни тресенета при спиране.Иначе цялата процедура по демонтажа и монтажа не е никак сложна.Сваля се най напред спирачния апарат с шестостен 7мм.След това с гидори 16 се сваля и супорта на които е захванат спирачния апарат и сте готови.Диска се държи на един борт 6мм .Напръскайте с WD40 или друг препарат за разяждане на ръждата да нема скъсани глави и болтове.

С червените стрелки съм показал къде се захваща супорта към главината.
Ако някой иска ше кача снимки на целата процедура по демонтажа
За да сте сигурни че диска е наред и нема биене е добре да се премери със специален стругарски часовник -почти всеки уважаващ себеси стругар го има като инструмент.В сервизи и стендове също ги има .Аз имам такова чудо у дома и за това ги премерих на домашни условия .Дискове с повече от 1-2 стотни не стават и почват да бият при спиране.Колкото е по голямо отклонението толкова при по малка скорост бият дисковете.Моите старите дискове са с отклонение +3 стотни и - 2 стотни ,което ше рече че иам кривина (3+2):2=5:2=2,5 стотни и при скорост над 80км като спирам тресе яко.Другите дискове преди да гио премерия ги сложих като си мислех че са добре но биеха още при 50Км.КОгато ги премерих се оказа че са криви с по 2 десети което е доста много за един диск.Ето ка се прави замерването на дискове.

Закрепва се часовника за амортесьора посреством магнитната стойка ,нулира се часовника и иглата му да докосва едва повръхноста на диска .Завърта се диска бавно да направи цял оборот за да се види колко е биенето.ако е над 1-2 стотни не го слагайте да не берете ядове .Така може да замерите всеки един диск на спирачната система ако се съмнявате че имате кривини и ви бият предните или задните колела при спиране.Гледам много народ тука по форума се оплаква от подобни тресенета при спиране.Иначе цялата процедура по демонтажа и монтажа не е никак сложна.Сваля се най напред спирачния апарат с шестостен 7мм.След това с гидори 16 се сваля и супорта на които е захванат спирачния апарат и сте готови.Диска се държи на един борт 6мм .Напръскайте с WD40 или друг препарат за разяждане на ръждата да нема скъсани глави и болтове.
С червените стрелки съм показал къде се захваща супорта към главината.
Ако някой иска ше кача снимки на целата процедура по демонтажа
- pgv64
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA
Re: Замерване и смяна на предни дискове

Това означава , че стругара на който си дал дисковете е некадърен !За да ти ги изправят, на струга се слага спец. направена установка за престъргване на дискове и се престъргват на една установка с различни ножове от двете страни.
И едно допълнение към темата - Замерва се дебелината на диска с микрометър на всеки 90 гр.(примерно) и на еднакво разстояние от външният ръб на диска: разликата да не е повече от 0, 005 до 0,01 .В противе случай се получава тресене при по висока скорост!Иначе адмирации за темата с снимковия материал!

aisikterix написа:....Реших да си взема едни втора ръка от автоморга защото поне са оригинални немски а не като предлаганите по магазините за немски (турски)....
е какво като са оригинални... предни дискове се карат 60хил. км и се хвърлят...
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
колега моите уважения, но основната ти грешка е че въобще си прибегнал до автоморгата за части и то за предни дискове. Немски били блаблабла...Вземай си чисто нови максимум 100 лева и както казват съфорумците "карай и си свиркай".
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- aisikterix
- кандидат ентусиаст
-
Ама нали требе човек да се боцне малко че да се усети
.Ползата ми е че понаучих некои неща и как се мерят дискове дето тресат при спиране .Тия дето ги взех от моргата си бяха на 11.5 мм което ме наведе на мисълта че имат доста каране в тяк защото им дават технологично да се износват до 10.4.ама стругаря им ен=ба майката както казва колегата по горе "некадърен".Повечето са такива и по сервизите .Взима ти парите и си до там кво е станало боли го задника с извинение .Взе си 12 кинта и ми съсипа може би здравите дискове .Невярвам да са бил криви преди обработката.
За тва нови и тва е .Квито да се ше изкарат поне 40-50000км

За тва нови и тва е .Квито да се ше изкарат поне 40-50000км
- македонец
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
да не мислеш на десети од милиметара? защо и од завод когато излизат сигурно толеранцията не е в стотини ...
При мен имаха отклонуване од3,4 десети и на спиране тресеше много, ама кадрен маистор ги исправи сега нема апсолутно никакво тресене при било коя скорост.
При мен имаха отклонуване од3,4 десети и на спиране тресеше много, ама кадрен маистор ги исправи сега нема апсолутно никакво тресене при било коя скорост.
Well I'm not braggin' babe so don't put me down
But I've got the fastest set of wheels in town
- pgv64
- младши ентусиаст
-
македонец написа:да не мислеш на десети од милиметара? защо и од завод когато излизат сигурно толеранцията не е в стотини ...

За илюстрация ще кажа ,че на една А8 при 0, 01 тресеше !Не претендирам ,че съм майстор , а само че работя много качествено!

Последна промяна pgv64 на 06 Май 2010, 16:59, променена общо 1 път
Сори, че и аз ще Ви го кажа.
Но не се ли научихте, че дискове се купуват само оригинални. От Дару за Е36 са м/у 100 и 150лв, и вярвайте ми струват си всяка една стотинка и ще изкарат доста повече от колкото други неоригинални.
Но не се ли научихте, че дискове се купуват само оригинални. От Дару за Е36 са м/у 100 и 150лв, и вярвайте ми струват си всяка една стотинка и ще изкарат доста повече от колкото други неоригинални.
- kalobrana
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Квото намери
Щом става дума за спирачна и кормилна уредба САМО НОВО,че после
може и да не са оригинални дисковете има мн.марки ама са нови и да знаеш калпавите накладки и (задкормилни устройства)
скапват дисковете

може и да не са оригинални дисковете има мн.марки ама са нови и да знаеш калпавите накладки и (задкормилни устройства)

Бирата е доказателство че Бог съществува!
- македонец
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
pgv64 написа:македонец написа:да не мислеш на десети од милиметара? защо и од завод когато излизат сигурно толеранцията не е в стотини ...
![]()
Не колега , това ми е професия и параметрите които съм написал са 0,005и0 ,001 от милиметъра.
За илюстрация ще кажа ,че на една А8 при 0, 001 тресеше !Не претендирам ,че съм майстор , а само че работя много качествено!
а да си потрсиш друга професия? 0,005 и 0,001 од милиметара са илядити

1=мм
0.1= десета од мм
0.01= стота
0.001=илядита
Well I'm not braggin' babe so don't put me down
- pgv64
- младши ентусиаст
-

Затова трябва да се прочете като се пише! Извинения

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Здравейте колеги,аз само да попитам,има ли съвместимост от друго БМВ дисковете (предни) с дискове на Е36???
- aisikterix
- кандидат ентусиаст
-
Kris написа:Сори, че и аз ще Ви го кажа.
Забелязал съм че в БЪлгария не винаги високата цена е гаранция за качество или оригинален продукт.Казвам го защото съм прочел тука във форума мнения на много колеги, които са пазарували от елитни сервизи и магазини маркови неща които са се оказали пълен боклук.Явно тука всичко е на късмет.Скоро един познат си беше поръчал от Ebay некви неща за БМВ -нцето си и като дойдоха ахнахме и двамата като видехме надпис CHINA.Кво да си мисли човек вече незнам.Явно маймуните са завладяли вече и европа
13 мнения
• Страница 1 от 1