Съпричастност
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Re: Съпричастност
Аз ще повярвам като видя повече хора да помагат на ранени животни, това е най- силният аргумент, другото е просто упражняване на риториката.
Преди време имах друго поприще свързано с лекуване на животни, та както си карам по задачи на една от улиците и гледам някаква сива топка на пътя. Заобикалям и спирам да видя какво е-котка, явно ударена, наполовина скалпирана, долната устна разкъсана и всичко това оклепано с кръв и животното седи като упоено на пътя-явно в шок без да може да продължи към тротоара, а си личи , че гледана котка, хранена. Намествам я отзад в колата и я карам в къщи, там промивки с риванол, малко укрепваща терапия и след час два като че ли живна малко. Следобяд ми звъни на тел-а непознат номер, оказа се, че са ме видели да прибирам животното и са казали на стопанката (явно съпричастността им дотам е стигнала само), дойдоха и си я прибраха, тогава оцеля тая котка, но по- късно беше прегазена фатално-доколкото разбрах почти на същото място.
Преди време имах друго поприще свързано с лекуване на животни, та както си карам по задачи на една от улиците и гледам някаква сива топка на пътя. Заобикалям и спирам да видя какво е-котка, явно ударена, наполовина скалпирана, долната устна разкъсана и всичко това оклепано с кръв и животното седи като упоено на пътя-явно в шок без да може да продължи към тротоара, а си личи , че гледана котка, хранена. Намествам я отзад в колата и я карам в къщи, там промивки с риванол, малко укрепваща терапия и след час два като че ли живна малко. Следобяд ми звъни на тел-а непознат номер, оказа се, че са ме видели да прибирам животното и са казали на стопанката (явно съпричастността им дотам е стигнала само), дойдоха и си я прибраха, тогава оцеля тая котка, но по- късно беше прегазена фатално-доколкото разбрах почти на същото място.
Никой не мое ма връне на селу!
- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Е не, то човек на човека не помага, както се вижда от клипа, да не говорим за тоя дето го прегази, ти искаш на 'животните' да помагаме. Според колегите е достатъчно да проявим малко съжаление, да чукнем на дърво на нас да не ни се случва и всичко се оправя... и морално, и 'човешко' , абе все 'човешки ценности'
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Е.Димитров написа:Е щом колегата вика че естественият подбор нали и така,което животно отцелее,аз пък да го попитам какво да правим с инвалидите,или най добре колегата да отиде в африка и да се изправи на равни начала с дивата природа да си изкарва прехраната,пък ако го подгони лъв и го изяде-какво да правиш-естествен подбор,е тогава като има естествен подбор,що се възмущаваме като некое куче ухапе човек,ми нали естествен подбор...
Финала за мен в този разговор/диалог/спор е ясен,човека само сере,цапа,унищожава,лъже,убива за кеф и е най-големият паразит на тая земя,само отделни индивиди заслужават честта да живеят сред природата и да и се радват...те за това...обичам повече животните от хората
Ти четеш ли изобщо?

Грижата за инвалидите е прекрасен пример за това, че сме съпричастни. Нещо, което в дивата природа е изключителна рядкост, без значение дали това отговаря на нечии наивни представи за животните или не.

Колкото до колегата с цитата за отговорността - човек не може да поеме отговорност за всичко. Просто няма смисъл. Аз например бих искал да се спре изсичането на тропическите гори, само че нямам абсолютно никакво влияние върху това. Трябва ли да се чувствам отговорен? Не мисля. Отговорни трябва да се чувстват хората, които могат да го променят това. Между другото, отговорността също е човешко понятие и това, че много хора са безотговорни не ги прави по-лоши от животните, а само по-близки до тях.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Feanor написа:Грижата за инвалидите е прекрасен пример за това, че сме съпричастни.
Колега, кое точно ти определяш като грижа за инвалидите? Обричането на гладна мизерия със стотината лева пенсия? Или гаврата на няколко години да минаваш пред корумпирана ТЕЛК комисия, която да се убаждава, че не ти е поникната ръка, или кракът ти не се е удължил? То самото название, което са сложили означава "невалиден", един вид "човек менте", каква да говорим за грижа или елементарно уважение към тези хора.
Никой не мое ма връне на селу!
- Feanor
- ентусиаст
-
saleen написа:Feanor написа:Грижата за инвалидите е прекрасен пример за това, че сме съпричастни.
Колега, кое точно ти определяш като грижа за инвалидите? Обричането на гладна мизерия със стотината лева пенсия? Или гаврата на няколко години да минаваш пред корумпирана ТЕЛК комисия, която да се убаждава, че не ти е поникната ръка, или кракът ти не се е удължил? То самото название, което са сложили означава "невалиден", един вид "човек менте", каква да говорим за грижа или елементарно уважение към тези хора.
А да не би в природата да има нещо повече? Според мен все е по-добре от това да ги изоставим на вълците. Ти май не мислиш така.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- FaceOff
- ентусиаст
-
Тук ако изобщо трябва да намесваме инвалидите и хората с вродени и не увреждания е това как ние, хората на улицата се отнасяме към тях не правителството..... Моите впечатления са, че са като към прокажени, но сигурно и това е от 'морала' ни и 'човешките ценности', заложени в нас
- Feanor
- ентусиаст
-
kokobm написа:Тук ако изобщо трябва да намесваме инвалидите и хората с вродени и не увреждания е това как ние, хората на улицата се отнасяме към тях не правителството..... Моите впечатления са, че са като към прокажени, но сигурно и това е от 'морала' ни и 'човешките ценности', заложени в нас
Да ти е хрумвало, че това е естествената реакция? И че е необходимо сериозно възпитание, за да я преодолееш?
- FaceOff
- ентусиаст
-
Feanor написа:kokobm написа:Тук ако изобщо трябва да намесваме инвалидите и хората с вродени и не увреждания е това как ние, хората на улицата се отнасяме към тях не правителството..... Моите впечатления са, че са като към прокажени, но сигурно и това е от 'морала' ни и 'човешките ценности', заложени в нас
Да ти е хрумвало, че това е естествената реакция? И че е необходимо сериозно възпитание, за да я преодолееш?
Добре де, къде е това възпитание, нали нашите родители трябва да са го дали на нас, и ние на нашите деца?
- Feanor
- ентусиаст
-
kokobm написа:Добре де, къде е това възпитание, нали нашите родители трябва да са го дали на нас, и ние на нашите деца?
А те от къде ще го вземат според теб? Става дума промяна на съзнанието в глобален план, това никога не е ставало лесно или бързо.
kokobm написа:Не, това не е за 'Фън, вицове и линкове' , не е и за 'Страхотни истории' , защото няма нищо страхотно в това, това е за 'Извън темата' на БМВ форума и за 'В темата' на форума на живота, нашия, човешкия, за да ни покаже как по-нисшите нам същества могат да изпитват съпричастност дори и не към себеподобните си..................... а ние..... дори избиваме себеподобните си в името на 'висши цели'........ какво остава за жалкото ни ежедневие......
Просто имайте търпение да го изгледате докрай
http://www.youtube.com/watch?v=9Y9BmOBhTy8&feature=player_embedded#
Та в този ред на мисли, да се включа и аз в спора...безмислен за мен, защото никак ама никак не обичам крайностите.. смятам, светът е толкова шарен, че е абсолютно тесногърдие да слагаш тези граници. Така де..защо реши, че ние "хората" не изпитваме съпричасност към насъщния? Заради няколкото частни случая на жестокост? Аааа...дали не ти правят именно те впечатление, защото са хммм...рядкост? Животът ни е забързан и може би нямаме време да помислим за ближния.., не че не ни пука..Тая тема е адски обширна., колкото и да се пише по нея, ще е малко...
Всъщност клипчето е страхотно..обожавам животинките.. Техния свят не е много по-различен..
- FaceOff
- ентусиаст
-
Feanor написа:kokobm написа:Добре де, къде е това възпитание, нали нашите родители трябва да са го дали на нас, и ние на нашите деца?
А те от къде ще го вземат според теб? Става дума промяна на съзнанието в глобален план, това никога не е ставало лесно или бързо.
Да речем от книга написана преди почти 2 000 години, използвана в последствие съвсем не по предназначение..
- FaceOff
- ентусиаст
-
Кристал, аз съм далеч от 'праведен' човек, толкова съм грешен, че.. не знам и аз защо защитавам тази си теза, но в последно време светът се развива с огромна скорост и то не в правилната посока. И 'частните' случаи съвсем не са частни вече, а ежедневие
kokobm написа:Кристал, аз съм далеч от 'праведен' човек, толкова съм грешен, че.. не знам и аз защо защитавам тази си теза, но в последно време светът се развива с огромна скорост и то не в правилната посока. И 'частните' случаи съвсем не са частни вече, а ежедневие
А дали не са станали ежедневие, защото отваряме очите си?
Или пък технологиите ни позволяват да видиме света с други очи? хмм...дали сега сме по извратени от преди...или днес има повече гласност от вчера,.... сякъш.
Жалкото за мен е, че унищожаваме света около нас, природата..., целият ни свят, то е защото сме мнооого важни..

- Feanor
- ентусиаст
-
kokobm написа:Да речем от книга написана преди почти 2 000 години, използвана в последствие съвсем не по предназначение..
Имам по-добра идея - от много книги. Писани от много хора, в различни времена и култури. Как ти звучи?

П.П. Няма "правилна" посока на развитие. Посоката на развитие е само една - напред. Всяко новопридобито парче знание е развитие. И не мисля, че трябва да се ограничава изкуствено. От контрол се нуждае прилагането на тези знания, не придобиването им.
Като любопитен по философия разбрах, хората се делят на 4 вида, но най-важната част е разликата реактивност-активност, тва ще рече че
съвестния създава някви странни теми, и те са по-скоро интроверти, прекалено много мислят, а
другият тип дейста във всички аспекти и постига целите си без значение как се чувства или по-скоро те подтискат негативните емоции. Силния изяжда по-слабия не е голяма филосфия, въпрос на избор
А успеха е по-лесен отколкото си мислим. Решаваш кво искаш от живота, как смяташ да го направиш и го правиш, стъпка по стъпка.
съвестния създава някви странни теми, и те са по-скоро интроверти, прекалено много мислят, а
другият тип дейста във всички аспекти и постига целите си без значение как се чувства или по-скоро те подтискат негативните емоции. Силния изяжда по-слабия не е голяма филосфия, въпрос на избор
А успеха е по-лесен отколкото си мислим. Решаваш кво искаш от живота, как смяташ да го направиш и го правиш, стъпка по стъпка.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
46 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4