възможно ли е ЦД чейджъра ми да се разкодира

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

възможно ли е ЦД чейджъра ми да се разкодира

Мнение от Мавродиев » 17 Май 2010, 20:47

Здравейте ,колеги!
Питането ми е такова:има ли вариант ЦД чейнджъра ми(БМВ) да се разкодира така,че да чете и НЕ САМО Оригинални дискове?А МП3?
Благодаря на всички,предварително!
Колата е трибуквена всичко друго е компромис
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Re: възможно ли е ЦД чейджъра ми да се разкодира

Мнение от NAPSTERS » 17 Май 2010, 20:57

Мавродиев написа:Здравейте ,колеги!
Питането ми е такова:има ли вариант ЦД чейнджъра ми(БМВ) да се разкодира така,че да чете и НЕ САМО Оригинални дискове?А МП3?
Благодаря на всички,предварително!

колега, то няма нищо кодирано за да се разкодира , просто чеинджара си чете само тези дискове. освен това със сигурност чете и CD-R , но за МП3 забрави ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 17 Май 2010, 21:30

NAPSTERS написа:колега, то няма нищо кодирано за да се разкодира , просто чеинджара си чете само тези дискове. освен това със сигурност чете и CD-R , но за МП3 забрави ;)

Лошата новина е, че и CD Player-a в купето и CD Changer-a в багажника не са кодирани, но пък масово нямат вграден МР3 декодер и поради тази причина не могат да просвирват такива дискове, т.е. не могат да се "отключват" или както и там да го наречете ...
Добрата новина е, че и за двете устройства (и CD Player-a в купето и CD Changer-a в багажника) са произведени ограничени количества оригинални ОЕМ версии, които са с вграден хардуерен МР3 декодер и си свирят спокойно МР3 и WMА файлове (като бонус е и значително по-големия буфер - полезна екстра за нашите пътища). Те са напълно съвместими със съществуващото окабеляване на аудио-системата в автомобила, както и управлението през MID, мулти-волан, NAVI (за CD Changer-a специално) и т.н.

Забележки:
- За автомобили с DSP има известни ограничения в годините на производство
- И двете устройства на външен вид по нищо не се различават от нормалните (без МР3 декодери).
- CD Changer-a става и за Х5

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 17 Май 2010, 22:43

Колеги,по-повод чейджъра и MP3,предишното ми Е39,което беше 2001 някой дискове с MP3 ги четеше :dunno: Така го взех от Германия с такъв диск в чейнджъра и бяха 60 песни и си ги врътках по-пътя на обратно.След това пробвах с друг диск пак MP3,но него го глътна и зацикли.Отворих и го извадих,всеки ми казваше,че е абсурд да чете MP3 и аз така знаех....но упорито отказвах да го приема и пробвах до безкрай и непрекъснато зацикляше и го раглобявах да вадя дисковете,освен този от Германия след това ми прочете на 15я път и друго MP3 и се бъгна чейнджъра накрая...така и продадох колата.Беше оригинален BMW чейнджър . Сега това,което карам е края на 2002 и чете само оригинални дискове и то не всички :dunno: В едно съм сигурен,че оригиналния чейнджър не чете MP3 или поне не е хубаво да го мъчиш :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 18 Май 2010, 7:24

Nikolay86 написа:... някой дискове с MP3 ги четеше...

Колега няма начин да чете "някои" дискове, а други не. МР3 декодера или го има и работи иле не!

Nikolay86 написа:...След това пробвах с друг диск пак MP3, но него го глътна и зацикли....

Нормалния CD Player без МР3 декодер прочита траковете върху CD-то (без таговете), но не може да ги декодира и поради това пуска едно гадно пищене и през колоните. Въпреки всичко обаче то си върти диска и свири, но не това което се очаква да чуем. За да зацикли и да не иска да "извади" диска причината може да е замазана/дефектирала оптика, която се мъчи нон-стоп да прочете траковете или дефектирала механика, която не реагира на бутона EJECT...

Nikolay86 написа:... Сега това,което карам е края на 2002 и чете само оригинални дискове и то не всички ...

Нормалния CD Player без МР3 декодер чете матрични (оригинални), и записваеми CD-та. НЕ чете пре-записваеми CD-та. Ако не ги четевсички матрични, и записваеми CD-та (без дефекти и драскотини) трябва да видиш оптиката...

Nikolay86 написа:...оригиналния чейнджър не чете MP3 или поне не е хубаво да го мъчиш...

Истината е, че не всички чейнджъри четат МР3, но тези които имат фабрично МР3 декодер хич не се мъчат :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 18 Май 2010, 9:34

при мен оригиналното сд ми чете RW-CD а чейнджъра неще,че само оригинални сд-та и записани,НО НЕ и RW :!:
Един приятел каза че,в дару кар за 70-тина лв са му прекодирали музиката и са му тръгнали мп3-ките,но продаде колата преди да се уверя лично с очите си за това :shock:

http://www.bimmernav.com/bmw_mp3_cd_changer.html

Ще следя темата с интерес,че и аз искам чейнджър с мп3 :lalala: :lalala: :lalala:
Изображение

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 18 Май 2010, 10:25

meha написа:.............
Един приятел каза че,в дару кар за 70-тина лв са му прекодирали музиката и са му тръгнали мп3-ките,но продаде колата преди да се уверя лично с очите си за това :shock:
.................

Това се прави на ССС комповете, при нас няма как да стане. На Е60 работи, ама тук..... тц.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 18 Май 2010, 18:06

То даже не при всички Е60 става :)
Е39 ще чете МР3 само ако се смени чейджъра. Ако ставаше само с прекодиране, отдавна да съм го направил :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 18 Май 2010, 18:25

mad_presley написа:То даже не при всички Е60 става :)
Е39 ще чете МР3 само ако се смени чейджъра. Ако ставаше само с прекодиране, отдавна да съм го направил :D

И аз като търсих,какво да направя за да чете MP3,това ми отговориха-нов чейнджър.Нов чейнджър не е кой знае,колко скъп около 300-400лв и то най хубавите на пазара има и по-евтини...Незнам само как седят нещата с инсталирането му?!?-жакове,дали не трябва нещо по компа да се прави?:dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 18 Май 2010, 19:46

Nikolay86 написа:И аз като търсих,какво да направя за да чете MP3,това ми отговориха-нов чейнджър.Нов чейнджър не е кой знае,колко скъп около 300-400лв и то най хубавите на пазара има и по-евтини...Незнам само как седят нещата с инсталирането му?!?-жакове,дали не трябва нещо по компа да се прави?:dunno:

Не става с какъв да е чейджър. Трябва ти такъв, който да се разпознава от iBUS на колата, за да можеш да го виждаш на дисплея си. Спомням си преди 2-3 години се обсъждаше някакъв, който става но не мога да се сетя дори каква марка беше.

Няма ли да е по-лесно да си вържеш един МР3 плейър в крайна сметка. Има тема по въпроса как да си извадиш Audio IN от касетката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 18 Май 2010, 20:12

някакъв алпин беше

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 18 Май 2010, 20:22

Това са парт номерата на оригинални BMW CD-Changer-и които имат вграден МР3 декодер (за последните 2 съм сигурен). Чейнджърите са ALPINE и са произведени в Унгария, не в Япония

BMW E39

MP3 Changer for 6 CD I-bus
--------------------------

65.12-6 983 334 65126983334

65.12-6 946 989 65126946989

65.12-6 977 766 65126977766

65.12-6 983 335-01 65126983335

65.12-6 977 767-03 65126977767

65.12-9 131 852-01 65129131852

(Данните са от руски сайт, но в момента не мога да го намеря)

Назад към E39