За мечките и хората
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- DjFace
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 520i, Suzuki GSXR 750 (K7)
За мечките и хората
Здравейте колеги, пиша по повод на трагичния инцидент (за убития от мечка дървар) от изминалите дни, както и нещо което преживях аз, ден преди това.
В неделя решихме да си направим излет с приятелката ми и двете и деца. Отидохме до ждрелото на река Ерма (Трън), едно много красиво място. Поради лошото време нямаше много хора, макар, че не валеше. Оставихме колата и тръгнахме по пътеката. Минахме през първия мост, изкачихме се до тунела, минахме го и се спуснахме пак към реката, минахме втория мост и почнахме да се изкачваме към върха. Пътеката е отвратително тясна и стръмна (а в случая и кална), та придвижването не беше от най приятните, но както и да е. На едно място спряхме да си починем и се чу, доста отчетливо, ръмжене! Не му обърнахме внимание, беше еднократно и сякаш не много близко до нас. Малко по-нагоре, пак спряхме и този път ръмженето не беше еднократно и доста по-силно. До този момент не се бях замислял за дивите животни които можем да срещнем, но ми хрумна, че може да е мечка (определено не ръмжеше куче, а и кучето би излаяло освен да ръмжи) и без да губя време организирах жената и децата, да слизаме надолу. Казах им да не вдигат шум, оборудвах се с един кол и тръгнахме обратно. За щастие, не се срещнахме с ръмжащото животно. Според приятелката ми, съм взел твърде насериозно ръмженето и нямало опасност, но на следващия ден излезе новината за убития дървар в Смолянско, та се позамисли. Аз знам, че мечките не са от най благите животни (приятел на баща ми беше дресьор на мечки и като бях малък ми е разказвал за нрава им, а и съм виждал белезите му) и смятам, че реагирах съвсем адекватно в ситуацията. Още повече, че бяхме с две малки деца (едното на 5, другото на 10) и не ми се рискуваше излишно.
В общи линии, бъдете по-внимателни с разходките в планината, че... както се казва - щом го има в картите, може и на теб да се падне!
В неделя решихме да си направим излет с приятелката ми и двете и деца. Отидохме до ждрелото на река Ерма (Трън), едно много красиво място. Поради лошото време нямаше много хора, макар, че не валеше. Оставихме колата и тръгнахме по пътеката. Минахме през първия мост, изкачихме се до тунела, минахме го и се спуснахме пак към реката, минахме втория мост и почнахме да се изкачваме към върха. Пътеката е отвратително тясна и стръмна (а в случая и кална), та придвижването не беше от най приятните, но както и да е. На едно място спряхме да си починем и се чу, доста отчетливо, ръмжене! Не му обърнахме внимание, беше еднократно и сякаш не много близко до нас. Малко по-нагоре, пак спряхме и този път ръмженето не беше еднократно и доста по-силно. До този момент не се бях замислял за дивите животни които можем да срещнем, но ми хрумна, че може да е мечка (определено не ръмжеше куче, а и кучето би излаяло освен да ръмжи) и без да губя време организирах жената и децата, да слизаме надолу. Казах им да не вдигат шум, оборудвах се с един кол и тръгнахме обратно. За щастие, не се срещнахме с ръмжащото животно. Според приятелката ми, съм взел твърде насериозно ръмженето и нямало опасност, но на следващия ден излезе новината за убития дървар в Смолянско, та се позамисли. Аз знам, че мечките не са от най благите животни (приятел на баща ми беше дресьор на мечки и като бях малък ми е разказвал за нрава им, а и съм виждал белезите му) и смятам, че реагирах съвсем адекватно в ситуацията. Още повече, че бяхме с две малки деца (едното на 5, другото на 10) и не ми се рискуваше излишно.
В общи линии, бъдете по-внимателни с разходките в планината, че... както се казва - щом го има в картите, може и на теб да се падне!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: За мечките и хората
Еми естествено,не сме само хората на тая земя,има и животни,просто не сме се научили да да уважаваме територия и тн. дребни неща и за това се случват нещастни,непрежалими ситуации...
- \MITETO\ DSB
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 525ТДС
- Мечтае да кара: Е 38 Дизел
- Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee
Е.Димитров написа:Еми естествено,не сме само хората на тая земя,има и животни,просто не сме се научили да да уважаваме територия и тн. дребни неща и за това се случват нещастни,непрежалими ситуации...
Само да добавя че мечките слизат в селото и убиват животни това не е нормално.

- ИЛИЯН
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 725 Е-38
Да и аз вчера видях една в Дружба да се разхожда.
И сега понеже е убила човек по незнаини причини даи да избиеме всички мечки. Ако беше ловджия и я беше застрелял ей така за спорта да и вземе главата за трофей ще е нещо нормално. Откъде знаете ,че не я е предизвикал с нещо и тя не се е защитавала. Те току така не нападат мечките.

И сега понеже е убила човек по незнаини причини даи да избиеме всички мечки. Ако беше ловджия и я беше застрелял ей така за спорта да и вземе главата за трофей ще е нещо нормално. Откъде знаете ,че не я е предизвикал с нещо и тя не се е защитавала. Те току така не нападат мечките.
Няма грозни жени, има трезви мъже!
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
ИЛИЯН написа:Те току така не нападат мечките.
Aми за една мечка стръвница, на която и е харесал вкусът на кръв, гладът може да е съвсем основателна причина да нападне човек, или домашно животно.
В тази връзка един виц по темата: Млад ловджия се обучава от по- старите по дивечознание и дъртите пушки му обясняват, че ако го нападне мечка трябва максимално бързо да се намаже с нещо гадно и зловонно, най- добре изпражнения, понеже мечките са гнусливи животни и така няма да го закачат.
На въпросът на новобранеца "Ами ако нямам подръка изпражнения ко` праим?" отговорът на по- опитните му колеги бил: "Ще има колега, ще има....

Последна промяна saleen на 19 Май 2010, 17:14, променена общо 1 път
Никой не мое ма връне на селу!
- RSxRacer
- вълкодав
-
- Кара: go na 3ki :)
\MITETO\ DSB написа:Само да добавя че мечките слизат в селото и убиват животни това не е нормално.
бре то и по форумите не е нормално да ги има,че даже и да пишат

20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info

www.bizzart.info

ИЛИЯН написа:Да и аз вчера видях една в Дружба да се разхожда.![]()
Мда бате... Вероятно и е теглил една ма*на

ИЛИЯН написа:Да и аз вчера видях една в Дружба да се разхожда.![]()
Ти у ред ли си бе, мен?!? Че нещо не ми се вижда да е така. Те току-така не нападат - ми ти понеже си оръжкал стотици мечки ли го казваш, или щото осите и те без да ги раздразниш не нападат?!? Мечката да се защитава от дърваря - той трябва на много кила ракия да е бил, че да си повярва повече от черна форумна нинжа. Мисля, че е достатъчно убийството на един човек, за да имаме едно на ум. Не можем да избием всички мечки, това е ясно, но ако се изправи пред мен, когато съм въоръжен, вервай ми, последното нещо, коет' ши напрая, е да се чудя ши ме нападне или не. Същото е като късно вечер да ти препречи пътя човек с оръжие - мама му стара, ще се чудиш ли дали да избягаш или ако не можеш, да го нападнеш първи?!? Щото аз не, признавам си. Мо'е съм мишка според теб или нещо от сорта, ама моят г*з е по-важен от на мечката!!! Явно съм егоис', не знам.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Даааа,и ние,хората колкото и да ни е тъжно сме част от природата и фауната,търпиме загуби понякога,но пък доста нарушаваме равновесието с предсказаните победи,сега жителите ще отмъстят на мецаните и ще ги гледаме евентуално само по зоопарковете
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Е какво толкова, ще убият само тази стръвница, никой няма да тръгне да гърми мечки в гората, те са защитен вид и само със специално разрешение могат да се отстрелват само мечки стръвници, друго решение уви няма.
Никой не мое ма връне на селу!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
saleen написа:Е какво толкова, ще убият само тази стръвница, никой няма да тръгне да гърми мечки в гората, те са защитен вид и само със специално разрешение могат да се отстрелват само мечки стръвници, друго решение уви няма.
А,естествено знаят конкретната мечка къде живее щото си е изпуснала личната карта на местопрестъплението....
Решението е резервати,където не стъпва човешки крак защото винаги ще има конфронтации и жертви,то така е и със змиите,настъпиш я и те ухапе и всички животни е така...
виждал съм как мечка се катери върху дърво не по-дебело от човешка китка!!! те за тва в гората не стъпвам освен, ако не е на ски писта! Нема такова животно, бега като леопард, катери се като катерица и яде мърша, ако е гладно! Да ги избият всичките на никой не им трябват! Баси противното животно, ако се засили към мен и не съм в танк, ще направо толкова АКО че ще запълня марианската падина 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
И куче да е било пак по-добре, че си играл на сигурно. Според Беър Гилс обаче трябва да вдигаш шум постоянно за да може да те чуе мечката и да избяга. Ако я видиш обаче в никакъв случай не трябва да бягаш, а да и покажеш че си я видял и ти.
- Cobb
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: V8
acer И като се качи на дървото, нагънаха по един шоколад с мармота, който вече беше там, нали ?

\MITETO\ DSB написа:Е.Димитров написа:Еми естествено,не сме само хората на тая земя,има и животни,просто не сме се научили да да уважаваме територия и тн. дребни неща и за това се случват нещастни,непрежалими ситуации...
Само да добавя че мечките слизат в селото и убиват животни това не е нормално.
Кое не му е нормалното?А нормално ли е да унищожаваме тяхната естествена среда?Мечката е най интелигентното животно в нашите гори,и инстинкта за самосъхранение е много голям.Няма безпричинно нападение от мечка,всяка агресия от нейна страна е предизвикана от ответната.Основно нападение от мечка са няколко,по време на лов,притисната от кучетата или стрелба по нея.Изненадваща среща на мечка с мечета на тясно място,както и минаване покрай убит от нея дивеч.Има няколко основни правила,винаги се движете шумно,не носете открито храна.Мечката има пет хиляди пъти по добро обоняние от човека и много развит слух.При атака от нейна старана не правете глупоста да бягате или да се съпротивлявате.При първия случай нямате никакъв шанс,развива до 50 км/ч,при втория също,ноктите и са колкото човешки пръсти и с един удар може да откъсне човешка глава.Колкото и налудничево да звучи единствения шанс е да легнете по корем с ръц на главата и да не мърдате.Този метод е доказан,и то при мека гризли./те са си първи брачеди с нашата и двете са от семейство кафяви мечки/
пп Съвета не важи за бялата мечка,там се оправяйте.

49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4