Въпрос за покупка на автомобил

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Въпрос за покупка на автомобил

Мнение от Spit-Fire » 20 Май 2010, 17:46

Здравейте.
Значи искам да си изясня ситуацията, тъй като чувам много различни мнения от хора по моя въпрос.

Ще закупувам кола скоро. Проблема ми е, че не мога да разбера как се процедира.
Вариант 1: Кола от автокъща - нов внос. За нея знам мисля - абсолютно всичко се прави - регистрация, застраховка, данъци и глупости.
Вариант 2: Кола от автокъща, оставена от физическо лице - колата има платено всичко за 2010-та. Как се процедира в случая за да запазя платените неща и да мога да ги ползвам без да плащам на ново застраховки и тн. ?
Вариант 3: Като вариант 2, само че директно от частно лице.

Мерси от сега!
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Въпрос за покупка на автомобил

Мнение от barty » 20 Май 2010, 19:28

Spit-Fire написа:Здравейте.
Значи искам да си изясня ситуацията, тъй като чувам много различни мнения от хора по моя въпрос.

Ще закупувам кола скоро. Проблема ми е, че не мога да разбера как се процедира.
Вариант 1: Кола от автокъща - нов внос. За нея знам мисля - абсолютно всичко се прави - регистрация, застраховка, данъци и глупости.
Вариант 2: Кола от автокъща, оставена от физическо лице - колата има платено всичко за 2010-та. Как се процедира в случая за да запазя платените неща и да мога да ги ползвам без да плащам на ново застраховки и тн. ?

Мерси от сега!

Покупката на кола като цяло е комбинация от късмет и повишено внимание + предварителна подготовка с инфо от Интернет.
А по същество:

1. Автокъщите правят всичко но си го плащаш
2. Какво разбираш под "всичко"? Данъка е на името на собственика, ГО и каско се прехвърля с анекс на новият собственик / провери какъв е срока!!! /, винетката е ясна, прегледа и той....
3. Като т.2
:yes:

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 20 Май 2010, 19:53

Идеята на въпроса ми като цяло беше ГО и тн. дали се прехвърлят на мое име и ги използвам докато им изтече срока или трябва да ги правя директно на ново на мое име? Но явно се прехвърлят.

А ако колата е без номера долу-горе какви пари ще ми излезе цялата работа по регистрацията?
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e31 850i ,f10 520d
Мечтае да кара: Детско багерче

Мнение от BMWgiunter » 20 Май 2010, 22:47

Spit-Fire написа:А ако колата е без номера долу-горе какви пари ще ми излезе цялата работа по регистрацията?

1.Данък - зависи от кубатурата на двигателя и К.С , година и т.н .
2.Еко такса - Екотаксата варира между 100 и 1000 лева, като размерът ще зависи от това колко вредни емисии отделя автомобилът в атмосферата.
3.Регистрацията , незнам дали в различните градове таксата е различна ,във гр. Варна е около 100 лв.
4.Ако колата е нов внос е задължително обслужването - , Масло ,ангр. ремък (ако не е с верига) ,ролки ,маслен филтър ,въздушен филтър ,бензинов филтър,при необходимост обслужване на климатика , цените са различни според модела на автомобила.
5.Ако решиш да слагаш аларма, надеждните са около 150 - 200 лв. със имобилайзер и с плаващ код.

Надявам се да не съм пропуснал нещо :yes:
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Семейното комби
Мечтае да кара: M5 touring

Мнение от dinkomg » 20 Май 2010, 22:54

Spit-Fire написа:Идеята на въпроса ми като цяло беше ГО и тн. дали се прехвърлят на мое име и ги използвам докато им изтече срока или трябва да ги правя директно на ново на мое име? Но явно се прехвърлят.

А ако колата е без номера долу-горе какви пари ще ми излезе цялата работа по регистрацията?

На първия ти въпрос отговора е ДА! Прехвърля се всичко, ти плащаш само за нотариус

За кола без номера около 500 лв си приготви
Има много коли и ....BMW
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330Cd и понякога RS6 1000hp

Мнение от devil_vas » 21 Май 2010, 11:11

ами те колегите са ти отговорили, аз ще опитам да синтезирам нещата

взимаш колата отиваш в местния КАТ, на входа правиш застраховката оттам на гишето за подаване на документи, нареждаш се на опашката с коли, като преди това си платил екотакса, купуваш си аптечка/пожарогасител/триъгълник за да минеш първия преглед за светлините. необходим е само договор за покупко-продажба между теб и автокъщата. без нотариуси, без данъци. Принципно, повечето автокъщи пращат човек да помага в КАТ, повечето са с познати там и лесно и бързо се минава. - цена 80 лева номера, 30-40 лева първа вноска за застраховка, 150 - 250 лева първа вноска за каско, 70-80 лева маркировка. аптечка/пожарогасител/триъгълник одобрени от КАТ - 30-40 лева
. Екотакса - колкото, толкоз!

имаш аналогични варянти. и в двата случая колите са регистрирани.
свързваш се със собственика на колата, от теб се иска само лична карта, от него лична карта и документ за платен данък. Отивате на нотаруиса, там договора струва от 70 - 100 лева зависи от нотариуса. задължително така и така си там, им кажи да ти направят данъчна оценка, за да можеш после с нея да си регистрираш колата в местното данъчно.
оттам взимаш застраховакта (евентуално каското) и отиваш да си ги прехвърлиш на твое име. срока на каското е 48 часа от момента на подписване на договора. гледай да го спазиш. след като сте прехвърлии колата имаш 14 дневен срок да прехвърлиш автомобила на твое име и 2 месечен срок да го регистрираш в данъчното.
ако колата която купуваш е с регистрация различна от твойто местоживеене, следва смяна на номерата и отиваш на половината от нещата във варянт едно. аптечка/пожарогасител/триъгълник, светлини. документите на гишето и се нареждаш да минеш на канала. ето горе долу как седят нещата финансово.
цената на номерата е 80 лева
цената на смяна на собственост - 17 лева + 3.40 документите
цена на прехвърляне на каското 5 лева (Армеец)
цена на нотариуса - 70 - 100 лева
цена на данъчната оценка (зависи колко е оценена колата)
цена на закъснение за пререгистрация - 20 лева
цена на закъснение за регистрация в данъчното около 300-500 лева :kuku:

дано съм бил полезен, че много дълъг пост стана :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seven-eight » 21 Май 2010, 16:39

:OT: Да използвам темата на колегата(дано не се сърди). А ако колата си е моя, но просто е с различна регистрация - има платено всичко данъци, застраховки, винетки минетки(не че са от значение), има си триъгълници аптечки и т.н. какво се прави? Само смяна на номерата - 80лв. ? Нещо друго трябва ли? Тъй като колата си е на мое име, но примерно ако съм се преместил от Варна в София (прмерно, не че съм де, но..) и трябва да сменя номерата за да не получавам честитките във Варна? :OT:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330Cd и понякога RS6 1000hp

Мнение от devil_vas » 21 Май 2010, 16:46

ако автомобила си е твой и искаш само да му смениш регистрацията - 80 лева ще ти струват номерата (цените ги казвам за град Пловдив. не вярам да има раминаване, но знае ли човек?!)
колата се регистрира според адресната регистрация, по лична карта, на собственика й!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seven-eight » 21 Май 2010, 20:52

devil_vas написа:ако автомобила си е твой и искаш само да му смениш регистрацията - 80 лева ще ти струват номерата (цените ги казвам за град Пловдив. не вярам да има раминаване, но знае ли човек?!)
колата се регистрира според адресната регистрация, по лична карта, на собственика й!

Благодаря, това ме интересуваше! :bchug:

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 23 Май 2010, 9:30

Долу има подфорум ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

viewtopic.php?t=121133

като има промяна на цените
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

Назад към Извън Темата