Защо не се ползва масово буквата "Ъ"?
Модератор: Общи модератори
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Re: Защо не се ползва масово буквата "Ъ"?
saleen написа:В крайна сметка какво значение има граматиката, тук повечето са с диагноза фанатиозирани почитатели на марката, лягащи и ставащи със сервизната книжка, а не с правописният речник на българския книжовен език; дори с многото грешки се разбират помежду си по телепатия, предполагам затова масово си занемаряват правописа
Оправдания можеш винаги да си намериш. Аз лично обаче не бих искал "BMW фен" да се отъждествява с "неграмотен". А правописът във форума създава точно такова впечатление. Че и по-лошо. Та в крайна сметка... голямо значение има граматиката.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
иди в търновско да видиш не ползват ли "ъ"!!!
ръкъта ,борбъта,водъта.....! без да се обиждат колегите от там ,но е така.
а иначе най-много се дразня на бъркането на "и" с "й" . и особено като ми кажат ,че просто са чукнали грешно клавиша ,а те са през два реда. многа е тъпо да напишеш "наи-много" или "дефиниций"! тоя "Дефиниций" ще да е някои много известен римски император....
ръкъта ,борбъта,водъта.....! без да се обиждат колегите от там ,но е така.
а иначе най-много се дразня на бъркането на "и" с "й" . и особено като ми кажат ,че просто са чукнали грешно клавиша ,а те са през два реда. многа е тъпо да напишеш "наи-много" или "дефиниций"! тоя "Дефиниций" ще да е някои много известен римски император....

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Ааааа, тука се обърка- точно една под друга са "И" и "Й", леко на диагонал
Това на фонетика, на БДС сега ги търсих- вярно са през 2 реда и объркване не може да стане, ама знаеш, че поне 80% пишат на фонетика... Бах ма'а му- аз на БДС не мога да пиша изобщо...
ПС: Има форуми където се следи за правописа и пунктуацията (поне запетайките) и полза определено има- като ти редактира 2-3 пъти модератор мнението в червено (или го изтрие заради грешки) се научаваш бързо коя буква къде е...

ПС: Има форуми където се следи за правописа и пунктуацията (поне запетайките) и полза определено има- като ти редактира 2-3 пъти модератор мнението в червено (или го изтрие заради грешки) се научаваш бързо коя буква къде е...
- pistata9889
- ентусиаст
-
- Кара: Камион колкото читалището...
ms написа:Ааааа, тука се обърка- точно една под друга са "И" и "Й", леко на диагоналТова на фонетика, на БДС сега ги търсих- вярно са през 2 реда и объркване не може да стане, ама знаеш, че поне 80% пишат на фонетика... Бах ма'а му- аз на БДС не мога да пиша изобщо...
Остана сега,модераторите и да ни учат да пишем

Скиса:Ама колежка от В.Търново казва,че там се говори най-правилно!???

Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!
- ms
-
-
pistata9889 написа:... Ама колежка от В.Търново казва,че там се говори най-правилно!???
Я да ходи да пасе трева някъде- във Варна се говори най-правилно

ms написа:...във Варна се говори най-правилно![]()
![]()
Ти сериозно ли?

- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
Мен, честно казано, ме е срам, когато направя някоя грешка 

- SKISA
-
-
и мене ме е срам,а най-вече бъркам пълният член...! за големите букви съм обяснил ,че не пиша ,щото не ми се губи време да натискам шифта...!
иначе другите неща гледам да не ги осирам.
е във варна не е ли леко мьекичко така....!?
в търново бях 5г и съм абсолютно убеден ,че не е най-правилното! особено сред АБСЖ-тата....!
иначе другите неща гледам да не ги осирам.
е във варна не е ли леко мьекичко така....!?
в търново бях 5г и съм абсолютно убеден ,че не е най-правилното! особено сред АБСЖ-тата....!
SKISA написа:и мене ме е срам,а най-вече бъркам пълният член...!
...

- ms
-
-
krystal написа:ms написа:...във Варна се говори най-правилно![]()
![]()
Ти сериозно ли?![]()
![]()
Колкото е сериозно и това за Търново

А по темата- като не знаете да пишете си сложете spell check да ви показва грешките... Гадно е да ми подчертава в червено емотиконите като пиша, ама поне показва грешките които правя в бързината...

Иво, сега пък и за пълен член ако издребняване, ще стане страшно- важното да го има тук-там поне...
ПС: Не е вярно, че тук се говори мьеко => при вас се говори твЪрдо и странно

- SKISA
-
-
ми аз ако знаех ,че го бъркам щех да внимавам ,ма на тоя урок явно съм бил на лагер на ските. кико ме светна ,че го бъркам и явно си продължавам.
аз пиша толко бързо ,че спела нема да смогне ,така че пропускам.....
но очевадни грешки бъркат в очите де.....
аз пиша толко бързо ,че спела нема да смогне ,така че пропускам.....
но очевадни грешки бъркат в очите де.....
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
При комбинация "хубава женска" или "грозна женска и пиян мъж" членът е винаги пълен!
Това с членовете е лесна работа. За да разбереш дали е пълен или кратък - ако съществителното може да се замести с "той/тя/то", е пълен, а ако може да се замести само с "него/нея" е кратък

Това с членовете е лесна работа. За да разбереш дали е пълен или кратък - ако съществителното може да се замести с "той/тя/то", е пълен, а ако може да се замести само с "него/нея" е кратък

- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Не знам кво се нареждате като половината мнения в тая тема въобще не са в час с правописа.
До колкото знам българският език е единствен от славянските езици, в който има звукът [ъ] и съответната буквичка. Не бих имал нищо против ако наистина отпадне от употреба, понеже наличието му е наследство от османското "присъствие" по нашите земи. Също така може да се помисли за преименуване на някои населени места като Ямбол, Бургас, Пазарджик или на някои географски наименования - Бакаджик, Тунджа, Странджа, Стралджа, Ихтиман, Каспичан, Тутракан, Меричлери, Харманли.
Голяма част от съдебните дела в районите със смесено население са за промяна на собственото име. Хора с мюсюлмански имена искат по собствена инициатива да имат и славянско име или направо се отказват от турско-арабските си имена. За целта се подава молба до местния съд, който има правомощия да извърши процедурата. Щом те не си харесват имената, защо да не бъдат преименувани и част от населените места???
Голяма част от съдебните дела в районите със смесено население са за промяна на собственото име. Хора с мюсюлмански имена искат по собствена инициатива да имат и славянско име или направо се отказват от турско-арабските си имена. За целта се подава молба до местния съд, който има правомощия да извърши процедурата. Щом те не си харесват имената, защо да не бъдат преименувани и част от населените места???
The_Ancient написа:Не знам кво се нареждате като половината мнения в тая тема въобще не са в час с правописа.
Е, и?
Или реши и ти да ни последваш на опашката..