Защо не се ползва масово буквата "Ъ"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Защо не се ползва масово буквата "Ъ"?

Мнение от AcOrP » 30 Май 2010, 12:37

нали знаете,че всички езици постоянно се променят и развиват, това е бъдещето след 50 години Ъ няма да съществува като буква изобщо. Кои грамотен кой не грамотен на кой му пука нали идеята е да се разбираме. Аз пиша на латиница 95%, спрях да пиша в български форуми защото ме здължават да пиша на кирилица(което на мен не ми харесва) това е единствения форум в които пиша на кирилица и гледам да не пиша мн мн защото просто не ми е приатно. Друго си е на латиница. Така,че това не е неграмотност а просто е навик от преди 10-12 години когато компютрите не харесваха кирилицата.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 30 Май 2010, 14:17

AcOrP написа:Кои грамотен кой не грамотен на кой му пука нали идеята е да се разбираме. Аз пиша на латиница 95%, спрях да пиша в български форуми защото ме здължават да пиша на кирилица(което на мен не ми харесва)

А, на доста хора им пука. И като порастнеш малко, ще започнеш да срещаш (и да ти се налага да комуникираш) със все повече такива. Или най-малкото ще искаш да срещаш такива. Само че на тях изобщо няма да им се занимава с хора, изразяващи се като второкласници, нито пък ще се трогват от оправданията за навици от преди 15 години.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 30 Май 2010, 15:53

Feanor написа:
AcOrP написа:Кои грамотен кой не грамотен на кой му пука нали идеята е да се разбираме. Аз пиша на латиница 95%, спрях да пиша в български форуми защото ме здължават да пиша на кирилица(което на мен не ми харесва)

А, на доста хора им пука. И като порастнеш малко, ще започнеш да срещаш (и да ти се налага да комуникираш) със все повече такива. Или най-малкото ще искаш да срещаш такива. Само че на тях изобщо няма да им се занимава с хора, изразяващи се като второкласници, нито пък ще се трогват от оправданията за навици от преди 15 години.

К'во викаш?

p.s. Запетаята след "А" в първото изречение въобще няма да я коментирам :mhihi:

p.p.s. Като "храните" хората за правописа им, поне ВИЕ пишете грамотно!
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 30 Май 2010, 16:51

vicho написа:p.s. Запетаята след "А" в първото изречение въобще няма да я коментирам :mhihi:

Що бе пиле, изкоментирай я. Ще ми е много интересно. :lol:
За другата грешка си прав. На мен лично "свс" комбинацията от съгласни ми идва в повече и съм го написал без да се замисля.
За изводът от цялото нещо обаче бъркаш. Не е необходомо да пиша безгрешно за да критикувам постове, в които има средно 4 грешки на изречение. Ще се съгласиш, че необходимата квалификация за въпросната критика би трябвало да я има всеки средностатистически шестокласник. Нали? ;)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 30 Май 2010, 16:53

Еххх, Вичо...

Запетаята след "А"-то си я има, но ако потърсиш в постовете на Feanor, за тия години, сигурно няма да намериш повече от 10-20 грешки, което го прави от най-грамотните тук. Всеки греши, но някои поне се опитват да не го правят.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 30 Май 2010, 20:55

В моето училище ни учеха, че запетаята се слага преди "А", а не след.

Не знам, във вашите може би е различно!

Не искам да следя постовете на който и да било, просто ми се струва адски тъпо да се караш на някого за грешки, които ти сам правиш.

Ха кажете, че не съм прав и ще си замълча. :|

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 30 Май 2010, 21:44

Какво му е на СЪС ВСЕ? Питам информативно, че не съм чувал да е грешно...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 30 Май 2010, 21:51

Вичо, не си прав.
Всеки прави грешки, това е нормално и - повече или по-малко - неизбежно. Важното е не дали правиш грешки, а какво ти е отношението към тях. Един вариант е да се стараеш да ги избягваш и коригираш - като следствие от това бъркаш доста по-малко. Друго възможно отношение е "на кого му пука". Дали е едно и също, а?
Колкото до "А"-то - между другото, би могло наистина да няма запетая там. Само че смисълът на "а на доста хора им пука" и "а, на доста хора им пука" се различава малко. Ще те оставя сам да се сетиш как точно. :)

П.П. Ryapoff, по правило "със" се пише пред дума, започваща със "с" или "з". Възможно е в конкретния случай да са допустими и двете изписвания, обаче не бих го твърдял със сигурност.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 30 Май 2010, 21:53

Вярно, аз просто се загледах в съчетанието СВС.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 30 Май 2010, 22:35

Feanor написа:Вичо, не си прав.
Всеки прави грешки, това е нормално и - повече или по-малко - неизбежно. Важното е не дали правиш грешки, а какво ти е отношението към тях. Един вариант е да се стараеш да ги избягваш и коригираш - като следствие от това бъркаш доста по-малко. Друго възможно отношение е "на кого му пука". Дали е едно и също, а?
Колкото до "А"-то - между другото, би могло наистина да няма запетая там. Само че смисълът на "а на доста хора им пука" и "а, на доста хора им пука" се различава малко. Ще те оставя сам да се сетиш как точно. :)

П.П. Ryapoff, по правило "със" се пише пред дума, започваща със "с" или "з". Възможно е в конкретния случай да са допустими и двете изписвания, обаче не бих го твърдял със сигурност.

touche! :bowdown:

вие сте правите :wave:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 30 Май 2010, 22:51

Незнам ама тва една запетая може живот да спаси :) Сещам се за история покрай обесването на Васил Левски.Та заптието което давало заповедта за обесването, имал под ръка българка за "секретарка", която му пишела писмата и когато и диктувал въпросното писмо, същественото изречение било "Да се обеси, не да се помилва", "секретарката", обаче хитра лисица и решила да си напрай та*ак се него и записала естествено дословно, но променила мястото на запетая ето така - "Да се обеси не, да се помилва".
Това както всички знаем, за жалост не променило участта му, но поне я е забавило...

П.С. Тая история си я спомням от ученическите години, не знам дали е на 100% вярно,но показва какъв голям смисъл може да има една проста запетая...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 31 Май 2010, 0:33

Dpy написа:...... същественото изречение било "Да се обеси, не да се помилва", "секретарката", обаче хитра лисица и решила да си напрай та*ак се него и записала естествено дословно, но променила мястото на запетая ето така - "Да се обеси не, да се помилва".
Това както всички знаем, за жалост не променило участта му, но поне я е забавило...

Може да бъде допълнено и с друг пример, където освен паузата, голямо значение има и изборът на интонация – „В чужбина хората работят, ако им плащат добре.“ и „В България хората работят. Ако им плащат добре.“ :lol:

П.П. "Да се обеси не да се помилва "
"Един разбойник бил осъден на смърт от краля, който разпоредил:
„Да се обеси, не да се помилва!”.
Но принцесата била влюбена в разбойника и за да го спаси, скришом преправила заповедта на баща си, като преместила запетайката:
„Да се обеси не, да се помилва!”

Тази история има и руски вариант, в който фразата се приписва на Екатерина Велика.
Тя пък изобщо не сложила запетая и така оставила палача сам да изтълкува значението на заповедта:
"Пожаловать нельзя повесить!"

Каква е поуката?
Въпреки невзрачния си вид, запетайката може да спаси човешки живот! ;)
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 31 Май 2010, 9:46

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 31 Май 2010, 22:08

Прочетох цялата тема и смея да твърдя, че има много малко на брой правилно написани мнения.
От доста време чета този форум и до момента само 2 жени са ми направили впечатление с правописа си.
Всички грешим, човешко е, но моля не тръгвайте да спорите за правопис, ако не сте наясно с него.
Неграмотността е често срещано явление в наши дни - има както леки, така и ужасно тежки форми.
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

BMW Performance
Аватар

Мнение от MCar » 31 Май 2010, 22:15

Andronoff написа:Прочетох цялата тема и смея да твърдя, че има много малко на брой правилно написани мнения.
От доста време чета този форум и до момента само 2 жени са ми направили впечатление с правописа си.
Всички грешим, човешко е, но моля не тръгвайте да спорите за правопис, ако не сте наясно с него.
Неграмотността е често срещано явление в наши дни - има както леки, така и ужасно тежки форми.

Лошото, колега, е, че става все по-лошо положението. На мен в един момент започва да ми става неприятно да чета мнения, които са написани по ужасно неграмотен начин.
Честно казано, и на мен малко хора са ми направили впечатление с правописа си, но точно това трябва да се промени. Не трябва да ни правят впечатление грамотните мнения, а тези, които не отговарят на граматическите правила.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата