Нефтеният разлив в Мексиканския Залив.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Нефтеният разлив в Мексиканския Залив.

Мнение от Сондьора » 31 Май 2010, 19:03

В момента на живо тече операция по рязането на райзера. Ако ви е интересно де, но все пак ще разберете поне малко защо цените са такива на нефта:
клик

/Когато стане проблем, или нещо, което не трябва да се вижда прецъкват на друга камера, има долу общо 12 робота/

Превентора е на 1500м дълбочина на дъното и за тва се прави от управляеми роботи. А общата дълбочина на сондажа е 6000м. Забойно налягане на пласта неофициално е 910 атм.

П.П. от 20 Април до сега, пак по непотвърдени данни дебита е 12-19 000 bbl/d / и това е при положение, че райзера е огънат/

bbl/d - барел/ден; 1 bbl = 159 литра

Понеже BP се еба*ат с хората, ето линкове към камерите на някои от роботите / отваря се с медиа плеър/:

mms://a261.l9789247175.c97892.g.lm.akam ... ctor:47175

Hercules 14 :
mms://a246.l9789249182.c97892.g.lm.akam ... ctor:49182

XLX 36 :
mms://a246.l9789246566.c97892.g.lm.akam ... ctor:46566

Maxx 3 :
mms://a261.l9789244838.c97892.g.lm.akam ... ctor:44838

Unknown ROV:
mms://a662.l9789246661.c97892.g.lm.akam ... ctor:46661
Последна промяна Сондьора на 03 Юни 2010, 18:04, променена общо 4 пъти

Аватар

Re: Нефтеният разлив в Мексиканския Залив.

Мнение от Хаос » 01 Юни 2010, 11:34

12-19000 bbl/d
e billion billion liters/day ???
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 01 Юни 2010, 11:40

barel - 160 литра

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 01 Юни 2010, 21:48

абсолютно най голямата екологична катастрофа причинена в следствие на човека :( ...ебем ти танкерите дето са потъвали до сега за последните 100 години . Тея БП трябва да им се вземе печалбата за последните 50 години (за миналата година е 14 милиарда американски долара) и да се инвестира цялата сума за облагородяването на засегнатите райони (до колкото е възможно). Сондьора ти като явно по запознат в тая област,всъщност какво стана?, как тръгна тоя разлив, кво стана с тая платформа...че малко ми се губи картинката тука...

п.с вижте това клипче за мащаба на щетите които са настъпили в следствие на това че вече 1 месец тече суров петрол в океана

http://www.nasa.gov/topics/earth/featur ... video.html
Последна промяна [FF]GODFLESH на 03 Юни 2010, 21:22, променена общо 1 път
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 01 Юни 2010, 23:10

Ше гледам да не използвам терминология, понеже все едно хирургия. А и сбито.

Значи 20 часа преди експлозията:
- Спускат експолатационна обсадна колона /тръба/, 4500м от дъното. Която се циментира само 300м в основата си. Като първата част е пено цимент, после най-устойчивия в такива условия. При края на циментацията тя е на баланс, което не е добре, понеже вътре има обратен клапан, който сработва с обратно налягане....
- След 3 часа правят изпитания за издръжливост на колоната /успешен/, Задействат укачвача за херметичност на колонната глава / за нея се хваща превентора/ и го изпитват /пак успешно/.
- остава им по план да сепостави, циментов мост в тази колона /пак за превентивна, мярка/, тук обаче шефа на BP, който е на платформата решава да смени горната част от колоната и райзерта /тва е тръбата свързваща платформата с превентора на дъното/ на вода, преди този мост. Възниква скандал м/у него и тех. ръководител /на сондьорите/, че тва е опасно, но BP плаща така,че........
- започва подмяната на промивната течност в тази част с вода. /Промивната течност, прави хидростатиката, т.е. сондажа да не фонтанира/.
- 5 часа преди експлозията, не забелязват по голям приток от напоманото в сондажа, .....от тук нататък следват доста проверки и т.н., при които пак не се осещат, че сондажа е тръгнал...../ тук момента е много тънък, понеже говорим за стотици хиляди литра и ти да усети 1000- 2000 л в повече, макар че софтууера дава индикация, но..../.
- 1 час преди експлозията, прехвърлят изходящи поток от сондажа зад борда...там вече няма датчик за приток, т.е. са сляпи дали нещо идва или не.
- 30 мин преди експлозията, спират помпите които помпят водата / т.е забелязали са нещо и са ги спряли, или налягането е било прекалено голямо и сами са отказали/.
След което следва фонтан и ексползия...Елемтарно е майстора да задейства долу превентора, да пререже лоста /тръбата/ в сондажа, има и мнго системи за аварийно откачане от превентора на дъното, но..... или не сработват или твърде късно са задействани/.
Всички /общо ще ги нарека сондьори/, които са били на смяна са загинали, другите се спасяват /общо 11 човека/. 115 се спасяват.

Що шефа на BP е бързал, и предприел тази простотия, ми заради пари....сондажа е струвал до тогава 90 млн $, като са с 20 млн $ над срока и графика за завършване. Наема на платформата е 540 хил $ на ден + сервиза, около 1 млн $ на ден.
Защо сондьорите не са разбрали по - рано, че сондажа е тръгнал....
Общо взето и инвеститора BP и изпълнителя Transocean са виновни....
/кой ще е осъденият не се знае, но по закон всички инвеститори се застраховат за разлив, в мексиканския залив е 75 млн $, та явно и некой от министерството на минералните ресурси на САЩ ще го яде.../ бе факана работа, тва вулкана етаутякъл, как беше там, пасти да яде....

До момента BP, след експлозията, е вкарал 240 милн $....и тва е само по почистването, ако може да има такова, тва е без операциите по опитите за спиране на теча от сондажа /оценявани на 10 млн $ на ден/.
Ми незнаех как да го сбия по така :mhihi:

п.п. BP вчера е подписал концесия в Колумбия, като е гарантирал инвестиция 300 млн $

Един колега хамериканец за BP:
and these are supposed to be the best engineers in the world?
Huh what a bunch of overpayed monkeys

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 01 Юни 2010, 23:51

от любителска гледна точка горе долу ми стана ясно...А другия ми въпрос е защо подяволите вече 1 месец не може да се реши проблема. Имам чувството че от начало БП нещо са побарваха по ташаците,и също така имам чувството че има масово информационно затъмнение относно тоя случай...Уш и обама ходи да види на място кво става...тоя ако не им резне главите на тия инглизета да плащат обезщетения в следващите 100 години, ще е една от причините да падне от власт...A и друго,като ти четох поста...кво се оказва...че пак опираме до ЧОВЕШКИЯ фактор алчност :no:
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 02 Юни 2010, 0:01

Ми единствения начин, който работи е да се направят два нови заглушаващи сондажа. BP Планува да ги завърши след 3 месеца, но този са го правили 6 месеца..така, че пак не се знае. Сега каквото прявят долу, има невки мин. шансове.
М/у другото ако BP иска може да се откаже още сега с почистването, понеже е платил гаранция за разлив..ама ако откаже ше им отнемат лиценза за залива....а и друго до момента плащат всякакви искове..

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 02 Юни 2010, 0:11

о боже то лошото тепърва предстои, а това как ти се струва? http://www.youtube.com/watch?v=kpjD6MIVd9o . Или блядите с тяхната мания да гърмят пак се вкарват в некви филми

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 02 Юни 2010, 0:28

И аз тва наскоро го гледах, тея братушките..сичко с чука :mhihi:. Но тва надали американците ще го позволят....а и нещо цунамита тва онова. Тва лесно ще се заглуши с двата сондажа, които сондират в момента, лошото е, че ще отнеме месеци, аи сега е сезона на ураганите....и става още по зле..
Дано цената на нефта, да не се вдингне много от тва нещо, че...5 кинта за литър некакси не ми се дават :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krilce » 02 Юни 2010, 1:55

направо не е реално
ima 2 vida hora: P*tki s p*tki i p*tki s p*tki
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Юни 2010, 8:09

бая голям фал стана това...

иначе за цената едва ли... по-скоро иран ако се изнервят тогава.
в крайна сметка ще забранят да се дълбае на 75 мили от бреговете или нещо такова(може и повече да приемат) и изведнъж ще намерят много петрол на сушата ;) аз съм силно скептичен с теориите за свършването на нефта. скоро четох за някаква нова мода... помпа се co2 от заводи в стари кладенци, зарязани защото цената е станала прекалено голяма и се изкарват още 20-30%...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 02 Юни 2010, 9:39

американците измислили нов двигател задвижван с вода,само че водата трябвало да бъде от мексиканския залив :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xristo » 02 Юни 2010, 10:30

сега пак да приказват, за екология и да замерват газовете от аспуха?????????

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 02 Юни 2010, 16:44

steeN написа:бая голям фал стана това...
аз съм силно скептичен с теориите за свършването на нефта. скоро четох за някаква нова мода... помпа се co2 от заводи в стари кладенци, зарязани защото цената е станала прекалено голяма и се изкарват още 20-30%...

е, все някога ще свърши. според мен- колкото по- бъро, толкоз по- добре, ама поне още 200 години ще се намира.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 02 Юни 2010, 19:21

xristo написа:сега пак да приказват, за екология и да замерват газовете от аспуха?????????

именно :ranting:

Следваща

Назад към Извън Темата