В подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене"!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Подкрепяме ли изграждането на АЕЦ "Белене"?

Да
72
74%
Не
25
26%

Общо гласове : 97

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Re: В подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене"!

Мнение от SKISA » 17 Юни 2010, 8:59

като гледам напирате за бан ,щото некой е на различно мнение! с много от постовете на димитър не съм съгласен в други теми ,ма не съм рипнал да му искам главата! научете се да спорите нормално.

коя централа и под чие ръководство гръмна 86та!? питам! просто така за историята. по какви причини гръмна!?! поради немарливо боравене и поради стари чаркове и управление ли!? питам! и като гръмна вместо като БиПи ,дето разляха нефта в океана да се фърлат да ограничат пораженията кво направиха режимите!?!? питам!! покриха ли кво се е случило и наядоха ли маса народ с ядрен дъжд!???? не бе ,питам!! и защо сега да реша ,че същите тия хора -синове на ония хора и същият тоя управленец,наследник ,че даже и задминал предшествениците си -путин ще направят нещо различно у нас!? не бе ,питам!!
понеже някакси тогава се отървах на късмет и по случайност -са да ми направят нова -новеничка белкем ме уцелат!?!? аре нема нужда! ако успеят да ме убедят ,че по някакъв начин ще стане истинска ,с истински технологии и прочие и направена от нормални хора ,а не от крадливо племе в съдружие с друго крадливо племе може и да се навия....! и да е ясно кой -какво и колко и да не е келепира само за нагушените червени барони ,а за нас само страха да не стане нещо!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Юни 2010, 9:35

Значи с тоя чернобил всички излизат да коментират,в германия за 2001 година е имало 212 ядреди инцидента,е не са като чернобил,който само "пръдна",иначе американците сипат бомби и куршуми с обеднен уран,ма това не е като другото,просто има евродепутати,по принцип нищо не вършат,но за да изпъкват и да ги показват по телевизора постоянно дъвчат темата с атомните централи,ама който е тъп-затваря,пример България,а който има акъл и гради политика-не затваря,пример-Словакия-същите реактори като в Козлудуй,Чехия-същите реактори като нашите,даже казаха че биха напуснали евросъюза ако трябва да затворят реактора си,който е на границата с Германия...ма пък никой не смее да държи сметка на Русия...
А иначе какво е построено-много е построено,100% повече е построено в сравнение с последните 20 години,за последните 20 години ни превърнаха в потребители-никой в света и европа няма файда от производители а от консуматори,ето за това се затварят предприятия,искат и Козлудуй да затворят,искат и Белене да го няма,просто една консуматорска нация с некакви дребни манифактурки...
Иначе ето и друг аспект-държавата е звяр който трябва да се храни,ако няма такива проекти като газопреносната мрежа която ще налива доста средства от транзитирането на газ,ако няма такива централи дето ще наливат средства в бюджета-всичко ще легне на гърба на обикновенният българин под формата на данъци,акцизи и такси,ето за това съм против че дадоха нефтохим и сега нефтохим определя жизненият статут на Българина,както и енергиините дружества,не трябвало да има държавно предприятие-казали от европа и дадохме тока на "чез"-чешката ДЪРЖАВНА компания за ел. енергия,и сега ние бедните Българи наливаме пари в богата чехия...
Комунисти ли???-Друг път,това си е чисто първоначално натрупване на капитали и див капитализъм

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 17 Юни 2010, 10:06

Мда, под чие управление се разтопи един от реакторите на централата "Три Майл Айланд" и изсипа гадоста над целия северо-изток на САЩ? И десетилетия се покриваха истинските резултати от мащабите на заразяването...Истински късмет е, че реактора се е разтопил, а не е избухнал, като Чернобилския...

А за Митя - момче, чети, бе...BER I реактора е поставен 1958-ма година, работи до 73-та, когато е сменен с BER II, с мощност 5MW. Той на своя страна е с увеличена мощност от 10MW от 1989-та...
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 17 Юни 2010, 10:19

SKISA написа:коя централа и под чие ръководство гръмна 86та!? питам! просто така за историята. по какви причини гръмна!?! поради немарливо боравене и поради стари чаркове и управление ли!? питам! и като гръмна вместо като БиПи ,дето разляха нефта в океана да се фърлат да ограничат пораженията кво направиха режимите!?!? питам!! покриха ли кво се е случило и наядоха ли маса народ с ядрен дъжд!???? не бе ,питам!! и защо сега да реша ,че същите тия хора -синове на ония хора и същият тоя управленец,наследник ,че даже и задминал предшествениците си -путин ще направят нещо различно у нас!? не бе ,питам!!
понеже някакси тогава се отървах на късмет и по случайност -са да ми направят нова -новеничка белкем ме уцелат!?!? аре нема нужда! ако успеят да ме убедят ,че по някакъв начин ще стане истинска ,с истински технологии и прочие и направена от нормални хора ,а не от крадливо племе в съдружие с друго крадливо племе може и да се навия....! и да е ясно кой -какво и колко и да не е келепира само за нагушените червени барони ,а за нас само страха да не стане нещо!!!

Ми не е било поради немарливо боравене или поради стари чаркове....а са правили някъв експеримент, тества ли са...е изтървавали са го......и да покриха, го за нас соц лагера.

Какво прави БиПи....тва, че са се фърлили, не значи, че правят нещо.....дни след като потъна платформата, сондажа бълваше 16 хил. барела на ден.. след техното фъргане, бълва сега 60 хил барела. Т.е. изсраха едно лайно, и решиха тва аку да го покрият с още акута, и то стана едно много голямо *айно....а кой ще яде туна на 20 ст и скаридки на 1лв, вервай ми нема да са американците :mhihi:. Тва сигурно, ще е най - голямата еко катастрофа в света...и понеже ръсат с токсични химикали, ще прецакат целия гълф и не само.....А за тва, че нефта стига до бреговете на Куба, що не казват бе Скиса, нали не се покрива, нали е най-демократичната държава ;) .....

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 17 Юни 2010, 10:27

MatriX_Fucked написа:Мда, под чие управление се разтопи един от реакторите на централата "Три Майл Айланд" и изсипа гадоста над целия северо-изток на САЩ? И десетилетия се покриваха истинските резултати от мащабите на заразяването...Истински късмет е, че реактора се е разтопил, а не е избухнал, като Чернобилския...

А за Митя - момче, чети, бе...BER I реактора е поставен 1958-ма година, работи до 73-та, когато е сменен с BER II, с мощност 5MW. Той на своя страна е с увеличена мощност от 10MW от 1989-та...

И от тогава всяка година му се правят подобрения и модернизации ;) Относно Чернобил, както каза колегата Е.Димитров е "пръднал" , а не е избухнал ... Щото ако беше гръмнал Украйна немаше да я има , а Европа едва ли щеше да става много много за живеене. Там пак е бил малкия дявол.

Инциденти е имало, има и ще има, независимо чие производство са реакторите , просто при руските това е по-вероятно да се случи, а причините са комплексни - като се започне пияния персонал и се стигне до влагането на некачествени материали, с цел облаготеталстване на фирмите на батко и братко, както каза SKISA. Ох айде накрая да обощиме плюсовете и минусите, че ми писна и на мен да споря :lol:

+ Ще се биеме в гърдите, че имаме 2 атомни централи

- Построяването и, ще изисква инвестиции, което ще доведе до увеличаване сметките за ток. При построяването и едва ли ще ги свалят обратно ;)
- "Печалбата" ще отиде в НЕК, в който ако не бъдат направени някакви промени , ще отчита отново загуба - демек хем първо ще платиме от джоба си за построяването и, хем после от нашите данъци ще се наливат пари за да се покриват "загубите" .
- Ядрените отпадъци - Руснаците вече не ни ги искат. Ние хранилища изградени нямаме :dunno:
- И на последно, но не и по важност място, риска от инцидент. Винаги съществува.

Айде добавяйте и вие + и - , така мисля ще е най-нагледно
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юни 2010, 10:32

dimithur написа:- Ядрените отпадъци - Руснаците вече не ни ги искат. Ние хранилища изградени нямаме :dunno:

Митя, я пак :winky:

Аватар

Мнение от dimithur » 17 Юни 2010, 10:42

Сондьора написа:
dimithur написа:- Ядрените отпадъци - Руснаците вече не ни ги искат. Ние хранилища изградени нямаме :dunno:

Радиоактивните отпадъци от АЕЦ „Козлодуй" в момента се транспортират до Русия, но не е ясно какво се случва с тях по-нататък, посочи още тя.

Според нея това транспортиране трябва да спре, тъй като такова решение на въпроса не е безопасно - нито за хората, които живеят в регионите на съхранението им, нито за околната среда.

Парите за България не трябва да се спират, убедена е Ребека Хармс, която допълни, че страната ни трябва да търси алтернативни варианти за справяне с радиоактивните отпадъци и отпадъчното радиоактивно гориво.

По думите й някои български политици са пропуснали шанса да потърсят решението на този проблем.

От партия Зелените посочиха, че напоследък има спекулации по темата, но две неща са ясни.

Независимо от договореностите между България и Русия, тези отпадъци, изпратени там след 1989 година ще бъдат върнати в страната ни, като предстоят преговори кога ще започне това връщане.

Договорът между България и Русия по този въпрос се очаква да бъде подписан през 2011 г. Физическото връщане на радиоактивните отпадъци и горива ще започне около 2020 г.

Зелените посочиха още, че в момента се правят проучвания за подходящи места за изграждане на регионални хранилища, където да се складират такива опасни отпадъци от територията на няколко страни.

http://news.ibox.bg/news/id_1761642667

Като си имаме, що ги транспортираме към Русия ? И защо ще строим тепърва такива. А да добре че ме подсети, сетих се още един минус.

- Ще ни направят ядрено бунище, щото и други държави от ЕС ще си изхвърлят тука отпадъците, понеже видите ли, ние имаме цели 2 централи и требва да сме солидарни.
Н.Хайтов

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юни 2010, 10:48

Митя,
неми цитирай некви глупости. Първо казваш, че нямаме хранилище. А имаме още от 64г. :mhihi:

Аватар

Мнение от dimithur » 17 Юни 2010, 10:51

Сондьора написа:Митя,
неми цитирай некви глупости. Първо казваш, че нямаме хранилище. А имаме още от 64г. :mhihi:

То че имаме някакво имаме, ама тогава би ли обяснил, защо не си го ползваме, а ги връщаме на руснаците и като си имаме за какъв чеп ще строим нови ? Само гледаш как да се заядеш . Айде аз съм глупав, би ли ми обяснил по-горните въпроси, щото аз нещо с моята елементарна логика, не мога да си отговоря ?
Н.Хайтов

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юни 2010, 11:02

Този въпрос не е толкова елементарен, не мога да ти отговоря, тук има хора които биха могли да ти отговорят. Има си договори за преработка на гориво и т.н. Една част се връща тук, друга под формата на гориво или нещо такова, незнам тва

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Юни 2010, 11:05

Kолега Димитър,няма как да стане увеличаване сметките на тока за построяването на атомна централа по простата причина че сметките се плащат на часни фирми,а централата се строи по друг принцип,обаче пък ако не построиме Белене-един милиард евро ще дължим като неустойки...
Това което го казваш за фирмите на батко и братко е истина за съжаление,но при нормални търговски и финансови условия-това не би се случвало-няма как да е на загуба едно стратегическо предприятие...
Освен това-абе защо все си мислите че руснаците са некакви пияници,това е толкова несериозно и толкова тъпо твърдение че видиш ли в руска централа били пияни руснаците,същото може да се каже за американска централа,че там работят спиносани негри-наркомани,дето не знаят къде е франция!!!
Гледали сме американски филми,и сме виждали американците какво мнение имат за руснаците-филма "Армагедон" -имаше един руски космонафт дето работеше с чук и тн. глупотевини,аз пък познавам поне 20 руснака дето не пият повече от поне 30 мои познати българина-и това вече не важи за пияните руснаци...

Аватар

Мнение от dimithur » 17 Юни 2010, 11:21

Сондьора написа:Този въпрос не е толкова елементарен, не мога да ти отговоря, тук има хора които биха могли да ти отговорят. Има си договори за преработка на гориво и т.н. Една част се връща тук, друга под формата на гориво или нещо такова, незнам тва

Да под формата на рециклирано гориво , което се оказа фалшиво :mhihi: Е според един колега , по-запознат, това не било истина, да се надявам , че е така ;) А ти като не си запознат, защо твърдиш, че пише глупости. Останах с впечатлението, че си доста компентентен по въпроса, ама явно и ти пишеш колкото да си придаваш важност.
Н.Хайтов

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 17 Юни 2010, 11:32

Митя, никва важност не си придавам, ами си препрочитай постовете.....
Сондьора написа:

Пишеш глупости.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 17 Юни 2010, 11:33

Че в София има някакъв учебен реактор, не значи че е готов да гръмне. Виждал съм го само на снимка и ми малее неще и ми е смешен, ама защото съм свикнал на хилядниците. Така реактор не гърми, пък иядрена гъба не може да направи поради редица техниески ограничения. И АЕЦ Козлодуй не може да гръмне, има едни специфични особености на горивото, които му пречат, сега не ми се изнасят лекции за дълбоко ешалонираната защита. Чернобил си е Чернобил, от тогава минаха много години и хората си взеха много уроци от трагедията. Сега за зависимостта от руснаците и АЕЦ-а. Това е поредният мит. Просто в момента руснаците предлагат най-добрите оферти. Не знам как го постигат, но е факт. А и познават по-добре спецификата на централата, нали е по техен тертип. А западняците се опитват да ни набутат разни безсмислени екстри и четворна цена. Е ние може да се бръснеме у руба на къщата ама не ядем доматите с колците. Сега вярно, че техните централи в сравнение с руските са като да сравняваш Лада с БМВ, но нис сме бедна държава. Винаги когато се е появявала добра неруска оферта е била избирана. Модернизацията я направиха западни фирми. Е както във всяка голяма корпорация, най-вероятно има и далаверки, но не са фрапиращи. И да не си мислите, че французите и американците са едни честни бизнесмени и едва ли не правят подаръци. Има и много български фирми доставчици на различни услуги и материали в АЕЦ. Всеки, който отговаря на изискванията е добре дошъл да участва в обществените поръки. И може би всички противници на Белене са прави до някъде. Вместо Белене може да се построят още два реактора в Козладуй. Поне има инфраструктура и ще се спестят страшно много средства, защото една АЕЦ, не е само реактор, турбина и генератор.

Аватар

Мнение от dimithur » 17 Юни 2010, 11:46

ukelichko написа:Вместо Белене може да се построят още два реактора в Козладуй. Поне има инфраструктура и ще се спестят страшно много средства, защото една АЕЦ, не е само реактор, турбина и генератор.

Tука има доста истина и съм съгласен. Истината се ражда в спора. Ама това требва да се обясни на дебелократуновите ни политици. Щото Белене отвсекъде го обърнаха на политически въпрос .
Сондьора написа:Митя, никва важност не си придавам, ами си препрочитай постовете.....
Сондьора написа:

Пишеш глупости.

Ами хубаво - имаме хранилища, които обаче не стават. Същото е според мен.
Н.Хайтов

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата