Честито на всички братушки и газени лампи
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Честито на всички братушки и газени лампи
Is Bulgaria Tilting From Moscow To Washington?
http://blogs.forbes.com/energysource/20 ... ashington/
http://blogs.forbes.com/energysource/20 ... ashington/
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Вече е ясно, след посещението на руския вицепремиер Зубков в РБ, че България ще започне изграждането на два от трите руски проекта, АЕЦ Белене и Южен Поток. Договарят се т.нар пакетни сделки, руснаците ще направят някакви отстъпки, в замяна на нещо друго. А да припомня ли изказването на нашия премиер, че площадката на АЕЦ Белене била гьол, в който са пропаднали милиарди? Това не беше толкова отдавна. Какво стана с предизборните обещания, че България няма да строи, че особенно АЕЦ Белене е невъзможен проект за страната, изкл. скъп, самия премиер е давал оценки от порядъка на 26 лрд. лева? Особенно и Бургас-Александропулис, а само преди дни, г-н Борисов обяви пред посланниците на Запада, че замразява АЕЦ Белене? Очевидно е преобръщането на мнението, след посещението на Зубков, което накара някои анализатори да си задават очевидните въпроси, също както и американския посланник. Май повтаряния рефрен, че освен Русия, алтернатива няма, взе да се пропуква, след като около 40 компании в света са на път да започнат за разработват находища на шистов газ и усилията насочени в тази посока за значителни. Но България това какво я интересува, какво ставало по света, ние сме малка балканска страна, нямаме алтернатива освен Русия и толкоз. Нас ще ни оправи Големия Брат, аз си мисля, че в близките няколко деситилетия, добре ще ни "оправи". Защо ние като суверенна страна, трябва да изпълняваме наложени отвън "руски енергийни проекти", те не са български, те са руски, продукт на руската експанзия за сфера на влияние и геополитически натиск с природните ресурси? Защото Русия нищо друго няма, освен газ и нефт. А, и вожд с традиционно висок рейтинг през последните няколко години. А виж, Обама му пада нещо рейтинга, явно не знае как се прави.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Elesar74 написа:Защото Русия нищо друго няма, освен газ и нефт.
А американците имат, нали, военни бази в чужди страни, военни конфликти в чужди страни, дългове към чужди страни, дългове към собствената си страна...
Нещата, с които са напред американците са затлъстяването и пропагандата.
Но Вие разбира се искате да сте тлъсти и с гръмки приказки в ръце, точно като тях, вместо със солидните договори в традициите на дългогодишните ни отношения с Русия.
Дразнят Ви геополитическите интереси на Русия, а не Ви дразни разполагането на чужди военни бази у нас?
...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
А и доста хора говорят за шистов газ, като хал хабер си нямат, имало американски компании с интереси...тия концесии са на БГ фирма...ше тряя да изчакат 25 г. преди да си имат интересите

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Хаос написа:Elesar74 написа:Защото Русия нищо друго няма, освен газ и нефт.
А американците имат, нали, военни бази в чужди страни, военни конфликти в чужди страни, дългове към чужди страни, дългове към собствената си страна...
Нещата, с които са напред американците са затлъстяването и пропагандата.
Но Вие разбира се искате да сте тлъсти и с гръмки приказки в ръце, точно като тях, вместо със солидните договори в традициите на дългогодишните ни отношения с Русия.
Дразнят Ви геополитическите интереси на Русия, а не Ви дразни разполагането на чужди военни бази у нас?
...
За 45 г. сътрудничество (тясно) с тази страна, ефектите са видими за всички и 20 г. след като това сътрудничество беше в една част прекратено. Ако Русия беше една демократична и правова държава, която се грижи за гражданите си и техния просперитет, аз лично нямам ищо против. А руснаците са прочути със пиянството си из целия свят, имам приятели, които ходят често до там и това което говорят е показателно. Сигурно от много хубав живот. На мен лично ми е жал за руснаците. Страна, в която се убиват журналисти, които има смелостта да говорят с критика за политиката на кабинета, каква е тази страна? Американците ли? Американците възстановяват цяла западна Европа след ВСВ, а какво прави Сталин и в частност новите българските валадетели - разправят се с всички инако мислещи и интелигенция, с подкрепата на службите в СССР разбира се. Видя се, този строй колко струва и как се сгромляса с гръм и трясък. И след 20 г. уж европейска ориентация, завой към Русия, обвързване за цели деситилетия, не мерси. Русия не е демократична страна и няма да бъде докато начело на страната стой бивш полковник от КГБ. Предпочитам да сме колония на САЩ, а не губерния на Путин. Самите руснаци бягат в Западния свят от Русия, не съм чул много да бягат в Русия от Запада.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
колеги, недейте да коментирате АЕЦ белене, щото едва ли някой е наясно в тоя форум за какво иде реч- каква е логиката да се затвори аец козлодуй, а тепърва да се строи втора аец?
защо цената на руския газ е такава?
А казва на Б: щи дам газ на цена х.
Б казва на А: щи подпиша договор за цена 2х а ти ми даваш 30%(примерно) под масата.
не луд тоя дет яде баницата, а тоя дет му я дава. сега р.овч ли е, гената бакърджи ли е, ристо кавача има ли значение?
към колегата Elesar74: ай ся демократична и праваова държава, избиха коренното население на цял континент, на шепата оцелели още на са платили компенсациите, на срещата в киото американския представител казва на всеолсушание, американския начин на живот не се коментира, (срещата е за ограничаване на промените в климата и околната среда, за незапознатите) , и т.н., ама важното е че има демокрация. демократична и правова викаш...ай стига че не ми се разправя повече с глупости.
п.п.
всички северни нации пият : швеция, норвегия, русия, дания, канада, и.н.
защо цената на руския газ е такава?
А казва на Б: щи дам газ на цена х.
Б казва на А: щи подпиша договор за цена 2х а ти ми даваш 30%(примерно) под масата.
не луд тоя дет яде баницата, а тоя дет му я дава. сега р.овч ли е, гената бакърджи ли е, ристо кавача има ли значение?
към колегата Elesar74: ай ся демократична и праваова държава, избиха коренното население на цял континент, на шепата оцелели още на са платили компенсациите, на срещата в киото американския представител казва на всеолсушание, американския начин на живот не се коментира, (срещата е за ограничаване на промените в климата и околната среда, за незапознатите) , и т.н., ама важното е че има демокрация. демократична и правова викаш...ай стига че не ми се разправя повече с глупости.
п.п.
всички северни нации пият : швеция, норвегия, русия, дания, канада, и.н.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Доживях в този форум някой да ми говори на Вие. Благодаря. Пуснах темата с думата "честито", явно не съм се излъгал, че тук има достатъчно хора, които нямат нищо против сътрудничеството в Русия да продължи да има как во веки веков. Бяха споменати факти, общи приказки, даже и североамериканските индианци. Ок. Питам се, защо като Беларус не се сложихме на Москва, за някакво търговско обединение примерно. За какво ни беше ЕС, НАТО? Май ни е по-удобно да си живеем така, безотоговорно, безнаказано, дори поддържащи корупцията във всичките й форми, едно от които е даването на подкуп на полицай например. Иначе сме против нея, да се чудиш. За сведение на akula, след ВСВ е имало много претенции за компенсации в резултат на репресиите на Германия и тя изплаща такива, много милиарди марки. Не съм чул Сталин или някой друг руски държавник, някога да е платил на някой и една копейка, за преследване по политически, расов или идеологически признак. Не вярвам и да чуя. А американците, мисля че за добро или за лошо, са водещата световна сила. Да, водят войни (мигар СССР не воюва с Афганистан, Чечня?), всеки преследва своите интереси по някакъв начин, който не винаги е правилен. Мен лично никой не ме е цанил за съдия на действията на Америка на световната сцена. Или на Русия. Мен ме интересува, че моята страна, става жертва на едни имперски интереси и това не е добре. Това е.
Колкото са имперски интересите на Русия, толкова са и на САЩ!
И двете страни се борят за геополитическо надмощие в момента, въпреки че парадират с някакво стопляне на отношенията.
А ние винаги в (новата си история) сме били подвласни на някой "голям" и вероятно задълго напред ще бъдем при липсата на "козове" от наша страна - ресурси, армия, ноухау, имидж ако щете.
Аз немога категорично да заявя: "Да с американците ще ни е по-добре" или "бъдещето е с Русия", но знам, че това накъде да тръгнем зависи много малко от нас, в частност нашите политици.
В момента ние нямаме с какво да защитим думата си, нито имаме армия, нито мoжем да врътнем кранчетата като Русия, а това, за да се направи трябва да разчиташ на армията и т.н., единственото което имаме е що годе стратегическото ни местоположение.
Ако хипотетично приемем, че от нас се изисква да се присламчим към някой от двaтa полюса изцяло :
Американците ще искат да сложат елементи от щита и бази на наша територия в замяна на някакви наши искания по договори.
Руснаците пък ще имат в наше лице удобен буфер срещу Турция (какъвто винаги сме били) и троянски кон в НАТО.
И в двата случая ще бъдем клатени здраво, от нас зависи да изберем кои клатят по-добре (извинете ме за циничният израз, но ситуацията е точно такава).
Когато си вдигнем нивото на образованието и започнем да изнасяме ноу-хау, когато развием такъв силен коз в лицето на ядрената енергетика, когато сформираме малочислена, но високотехонологична армия, тогава ще можем да им ревем на pуснаците за европейски цени на газа и тогава ще можем да плачем на рамото на американците и да търсим помощ без да си даваме дупенцето.
В момента всяка наша самоинициатива ще бъда прегазвана от многократно по-мошният лобизъм политическа обиграност на САЩ и Русия.
Защото Бойко може да тръби на ляво и надясно: "аз това ще направя.... това ще пренаредя... тези цени ще сваля", но съм сигурен, че на срещи с руснаците е доста "по-послушен".Да не говорим за влиянието на Уорлик в момента, който дава съвети по всеки спорен, съответно стратегически важен за САЩ въпрос и мнението му е често пъти водещо.
П.С.Силно впечатление ми направи наскоро мнението на един руски независим анализатор, който на интервюто в прав текст каза, че трябва да сме луди, ако си мислим, че можем да премахваме посредници и да променяме договори с Газпром с лека ръка.За него беше изненада, че ние незнаем за политиката на Газпром да създава изкуствена конкуренция между газопроводите си с цел повече печалба, контролът над посредниците и т.н.
И двете страни се борят за геополитическо надмощие в момента, въпреки че парадират с някакво стопляне на отношенията.
А ние винаги в (новата си история) сме били подвласни на някой "голям" и вероятно задълго напред ще бъдем при липсата на "козове" от наша страна - ресурси, армия, ноухау, имидж ако щете.
Аз немога категорично да заявя: "Да с американците ще ни е по-добре" или "бъдещето е с Русия", но знам, че това накъде да тръгнем зависи много малко от нас, в частност нашите политици.
В момента ние нямаме с какво да защитим думата си, нито имаме армия, нито мoжем да врътнем кранчетата като Русия, а това, за да се направи трябва да разчиташ на армията и т.н., единственото което имаме е що годе стратегическото ни местоположение.
Ако хипотетично приемем, че от нас се изисква да се присламчим към някой от двaтa полюса изцяло :
Американците ще искат да сложат елементи от щита и бази на наша територия в замяна на някакви наши искания по договори.
Руснаците пък ще имат в наше лице удобен буфер срещу Турция (какъвто винаги сме били) и троянски кон в НАТО.
И в двата случая ще бъдем клатени здраво, от нас зависи да изберем кои клатят по-добре (извинете ме за циничният израз, но ситуацията е точно такава).
Когато си вдигнем нивото на образованието и започнем да изнасяме ноу-хау, когато развием такъв силен коз в лицето на ядрената енергетика, когато сформираме малочислена, но високотехонологична армия, тогава ще можем да им ревем на pуснаците за европейски цени на газа и тогава ще можем да плачем на рамото на американците и да търсим помощ без да си даваме дупенцето.
В момента всяка наша самоинициатива ще бъда прегазвана от многократно по-мошният лобизъм политическа обиграност на САЩ и Русия.
Защото Бойко може да тръби на ляво и надясно: "аз това ще направя.... това ще пренаредя... тези цени ще сваля", но съм сигурен, че на срещи с руснаците е доста "по-послушен".Да не говорим за влиянието на Уорлик в момента, който дава съвети по всеки спорен, съответно стратегически важен за САЩ въпрос и мнението му е често пъти водещо.
П.С.Силно впечатление ми направи наскоро мнението на един руски независим анализатор, който на интервюто в прав текст каза, че трябва да сме луди, ако си мислим, че можем да премахваме посредници и да променяме договори с Газпром с лека ръка.За него беше изненада, че ние незнаем за политиката на Газпром да създава изкуствена конкуренция между газопроводите си с цел повече печалба, контролът над посредниците и т.н.
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
...не си мислете , че русия е номер едно по износ на газ за европа ! за западна европа основния вносител е Норвегия и после идват руснаци и алжирци и друго важно , никога не се суче само от една цица
само да имаше начин да се откъснем от блядовете ама...
пс ...а колкото до технологии , добре че след войната , руснаците си разделят с америка германските инженери иначе щяха още да са на водка завалиите

пс ...а колкото до технологии , добре че след войната , руснаците си разделят с америка германските инженери иначе щяха още да са на водка завалиите
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
От блядовете ще се измъкнем, когато истински намразим онези 45 г. на лъжи, манипулация и насилие, за което те имат не малък дял. Искренно се учудвам, че днес има хора, които припознават в Русия някакъв освободител, по-големия брат и т.н., а преди повече от 100 г., когато тези събията са били актуални (Освобождението), Ботев и Левски са видяли очевидното, което за днешните модерни от всичко разбиращи хора, явно е скрито.
P.S. Сам г-н Борисов заяви от парламентарната трибуна, че България е в ситуация "извиване на ръце", а според енергийния министър, България е изцяло зависима от Русия, като никоя друга страна в Европа и положението е безнадеждно. Няма какво да добавя.
P.S. Сам г-н Борисов заяви от парламентарната трибуна, че България е в ситуация "извиване на ръце", а според енергийния министър, България е изцяло зависима от Русия, като никоя друга страна в Европа и положението е безнадеждно. Няма какво да добавя.
Последна промяна Elesar74 на 18 Юли 2010, 16:51, променена общо 1 път
Elesar74 написа:От блядовете ще се измъкнем, когато истински намразим онези 45 г. на лъжи, манипулация и насилие, за което те имат не малък дял. Искренно се учудвам, че днес има хора, които припознават в Русия някакъв освободител, по-големия брат и т.н., а преди повече от 100 г., когато тези събията са били актуални (Освобождението), Ботев и Левски са видяли очевидното, което за днешните модерни от всичко разбиращи хора, явно е скрито.
Който ни освободи, той ще ни пороби - Левски

С което искам и да отбележа 173тата година от рождението на най-великия Българин

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Г-н Хаос, бих Ви препоръчал да си прочетето мнението изразено на трета страница от темата, където в две изречения, казвате две взаимноизключващи се неща за Русия, в контекста на нейните интереси на Балканите. Русия е окупатор на България след ВСВ и това ще го формулирам така.
Цар Борис Трети обявава война на Англия и САЩ,(и следват бомбардиривките в София) на СССР война не е обявявана от Царство България. Но СССР в началото на септември 1944 г., обявява война на България и войските й влизат в страната. Като окупатори. Кой знае защо ги наричаме "освободители". От какво? И паметници си имат даже, да ни напомнят за второто "освободждение" и колко трябва да сме признателни.
Цар Борис Трети обявава война на Англия и САЩ,(и следват бомбардиривките в София) на СССР война не е обявявана от Царство България. Но СССР в началото на септември 1944 г., обявява война на България и войските й влизат в страната. Като окупатори. Кой знае защо ги наричаме "освободители". От какво? И паметници си имат даже, да ни напомнят за второто "освободждение" и колко трябва да сме признателни.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Elesar74,
Ако ги нямаше руснаците, ся щахме да сме с фесове, понеже европата е траела, а къде са били любимците ти колега, хамриканците тогава, май са си се клали един друг
...надали са знаели, че има държава България... Те и сега не я знаят къде е.
Левски и Ботев, че кой ги предаде тях бе колега, руснаците ли, турците ли?
И точно тия хамериканци и англичани, ВСВ разорават София, не руснаците
. Тук през времето на комунизма, са избивани хора от българи не от руснаци...руснаците не са дошли да ти правят ТКЗС..ит.н.
Що сме в нато и ес, ми де да знам ти кажи, по - добре да не бяхме там, полза аз лично не виждам.
Дай алтернатива за газа и нефта, че ми е интересно....и ако пак не си запознат, БГ фирми са виновни за тая цена на газа, не руснаците
Ако ги нямаше руснаците, ся щахме да сме с фесове, понеже европата е траела, а къде са били любимците ти колега, хамриканците тогава, май са си се клали един друг

Левски и Ботев, че кой ги предаде тях бе колега, руснаците ли, турците ли?
И точно тия хамериканци и англичани, ВСВ разорават София, не руснаците

Що сме в нато и ес, ми де да знам ти кажи, по - добре да не бяхме там, полза аз лично не виждам.
Дай алтернатива за газа и нефта, че ми е интересно....и ако пак не си запознат, БГ фирми са виновни за тая цена на газа, не руснаците

- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
... съветските подлоги само гробът ги оправя или както беше казала една рускиня пребиваваща в бг : ,, мьi освободили вас от хорошего жизни,, !!!
Последна промяна nightdriver на 19 Юли 2010, 4:12, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
As such, Bulgaria’s strategic importance to Russia has always been as a “plug” atop Turkish ambitions in Europe. Russia’s close relationship with Bulgaria also ensures its presence in the Balkan Mountains, which stretch in an east-west direction down the middle of the country. This allows for the consolidation of the Danubian plain to the north — the fertile Wallachian plain of Romania — and the Bessarabian gap further to the northeast, a key transportation route between Europe and Russia that avoids the Carpathians.
Bulgaria owes its independence from the Ottoman Empire in the late 19th century to Russia, which fought the Russo-Turkish War with the intent of creating a “Greater Bulgaria” with access to both the Black Sea and the Aegean Sea — precisely the route the modern day Burgas-Alexandroupolis pipeline would take. The plan backfired when the rest of Europe realized that Russia would be gaining warm weather ports in the Mediterranean. This was one of the issues that prompted the 1878 Congress of Berlin, which in part decided to resolve the Balkan question by greatly reducing Bulgaria’s territory.
The relationship between Russia and Bulgaria continued. Sofia fought on the side of the Central Powers in World War I and the Axis in World War II, but refused to join the attack against the Soviet Union in the latter conflict. Even the subsequent communist period in Bulgaria — and the Soviet influence that went along with it — did not elicit the same kind of anti-Russian feelings as seen in much of the rest of Central/Eastern Europe. Although Bulgaria was glad to be rid of the Soviet yoke as much as anyone in Central/Eastern Europe, the country did not attempt violent uprisings against Soviet rule during the Cold War.
The oft-stated reasons for Bulgaria’s affinity with Russia are the countries’ cultural and religious ties. But realistically, Sofia has geopolitical reasons to side with Moscow as well. Bulgaria is hemmed in along the southeastern corner of the Balkans, surrounded by more powerful rivals on all sides: Turkey is to the south, Romania is to the north and Serbia is to the west. As such, an alliance with (or domination by) a distant Moscow has been an acceptable alternative to domination by a closer rival. Moscow also prefers to deal with Sofia in the Balkans because it has historically been more reliable as an ally than independent-minded Belgrade, which has launched its own campaigns for domination of the region that do not necessarily correlate with Moscow’s interests. This was especially true under Yugoslav leader Josip Broz Tito, but also in the 1990s under Slobodan Milosevic.
мисля, че по-добре написано от това, което е статията няма как да се каже.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes