Внимавайте с банкоматите в Созопол

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Внимавайте с банкоматите в Созопол

Мнение от ukelichko » 20 Юли 2010, 18:24

Ами през уикенда изгорях с дебитната карта в Созопол, сега ми издават нова. Не си спомням обаче кой беше банкомата. Значи огледах най-чинно за устройства и съмнителни субекти. Даже повече от необходимото, защото миналата година един приятел също изгоря в Созопол в стария град. И нищо. Е явно картата и пина са ми копирани. На другия ден ми се обадиха от банката че са ми блокирали картата защото е копирана и е направен опит за измама. Според мен това са аматьори, защото са се издънили по-най простия начин. Ако аз бях на тяхно място да съм дръпнал парите. Сега няма да казвам как точно са се издънили за да не се поправят следващия път. Явно действа някаква аматьорска групичка, защото от банката не бяха много изненадани и миналата година когато моят човек изгоря. Тоест и на него не можаха да му дръпнат парите заради некадърност и най-вече заради алчност. Което ме навежда на мисълта, че извършителите са или мангали или диви селтаци, които са си купили технологията. Но ДСК има доста добра система за защита на дебитните си карти и хваща опити за измама. Чудя се как са копирали картата. Мислех че са снимали номера и после пина който набирам, но не. Като си погледнах картата тя се беше изтрила от ползване(дай боже все да е така) и нищо по нея не се четеше а и си крия ръката когато набирам пина. Трябва да е имало нещо в банкомата, но много щателно огледах отвора за вкарване на карта. Знае ли човек.

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Re: Внимавайте с банкоматите в Созопол

Мнение от dimithur » 20 Юли 2010, 19:56

Moже да не е бил в созопол банкомата, а някой друг , на който не си обърнал такова внимание. Освен с камери, записват пиновете и чрез клавиатурата на банкомата, върху неговата си лепят техна, прозрачна и много трудно забележима, имайте го предвид и това ;) И със сигурност са били аматьори, никой "професионалист" нема да клечи по българските банкомати с 99% картите дето са на 400лв лимит :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust

Мнение от А.Марчев » 20 Юли 2010, 20:02

ужас :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 21 Юли 2010, 13:24

dimithur написа:Moже да не е бил в созопол банкомата, а някой друг , на който не си обърнал такова внимание. Освен с камери, записват пиновете и чрез клавиатурата на банкомата, върху неговата си лепят техна, прозрачна и много трудно забележима, имайте го предвид и това ;) И със сигурност са били аматьори, никой "професионалист" нема да клечи по българските банкомати с 99% картите дето са на 400лв лимит :mhihi:

И дето на всеки втори веднага му пращат смс кога какво е теглено от неговата карта :mhihi:
И за това че вече 99% от Българските карти са с чип :mhihi:

Аватар

Мнение от dimithur » 21 Юли 2010, 14:17

VesoPesa написа:
dimithur написа:Moже да не е бил в созопол банкомата, а някой друг , на който не си обърнал такова внимание. Освен с камери, записват пиновете и чрез клавиатурата на банкомата, върху неговата си лепят техна, прозрачна и много трудно забележима, имайте го предвид и това ;) И със сигурност са били аматьори, никой "професионалист" нема да клечи по българските банкомати с 99% картите дето са на 400лв лимит :mhihi:

И дето на всеки втори веднага му пращат смс кога какво е теглено от неговата карта :mhihi:
И за това че вече 99% от Българските карти са с чип :mhihi:

99% са с чип, ама са и с лента, така че файдата от чипа е нулева, само прах в очите на клиентите :mhihi: Всичко е мижи да те лажем, аз като ИТ в банка, си тегля парите на каса, па вие си мислете, че тея дебитни карти имат некаква защита :mhihi:
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 21 Юли 2010, 14:22

dimithur написа:аз като ИТ в банка, си тегля парите на каса

Toва май е най- безопасно :|
Иначе съм чувал, че и с несебърските банкомати правят такъв тип измами.
Никой не мое ма връне на селу!

Аватар

Мнение от dimithur » 21 Юли 2010, 15:37

saleen написа:
dimithur написа:аз като ИТ в банка, си тегля парите на каса

Toва май е най- безопасно :|
Иначе съм чувал, че и с несебърските банкомати правят такъв тип измами.

Oсвен това, не те обират с разни таксички и комисионички, верно, че са некакви стотинки, ма за сметка на това са всяко теглене + такси обслужване + не знам какво си още и накрая само дето можеш да получиш бонус - източване на картата :mhihi:
Н.Хайтов

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 21 Юли 2010, 17:20

Кажете как да се предпазя от такъв т@ш@к, че ми предстои заминаване и предпочитам да нося малко кеш
Live it like you Love it

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 21 Юли 2010, 17:34

blqsu4ko написа:Кажете как да се предпазя от такъв т@ш@к, че ми предстои заминаване и предпочитам да нося малко кеш

Еми криеш си пин-а колкото се може по-добре тва е спасението ;)

А темата за чиповете е много дълга и широка така че аз няма да я продължавам ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.5xd 2010 M packet

Мнение от Toneloker » 21 Юли 2010, 17:37

Вадиш си чуждестранна. :mhihi:
Имам приятели, които са надрали лентата и карат само на чип. Други пък от Украйна на 99% от картите си нямат чипове, защото там не работели, няма ли нужната апаратура. :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Юли 2010, 18:37

dimithur написа:99% са с чип, ама са и с лента, така че файдата от чипа е нулева, само прах в очите на клиентите :mhihi: Всичко е мижи да те лажем, аз като ИТ в банка, си тегля парите на каса, па вие си мислете, че тея дебитни карти имат некаква защита :mhihi:

ти уби банковата сигурност с лопатата...

правиш ли разлика какво е записано на лентата и на чипа? (жокер- различна информация е)

най-простичко казано- на лентата пише кой си.
на чипа пише защо си точно той (и куп други неща)

издаващата система знае коя карта е само с лента и коя с чип- и преди да ауторизира транзакция от карта с чип системата "очаква" потвърждение от чипа.

мога да напиша роман на тази тема... но не мисля, че ще е удачно точно тука...

по темата - най-вероятно целия модул с клавиатурата е компрометиран и/или е вътрешна работа.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Юли 2010, 19:20

това с чиповете е интересно, защото имам бг кредитна карта с чип и в европа трябва да въвеждам пин код, а в щатите си минавам само със магнитната лента, което си е слабост. може и аз да пропускам нещо, което не знам или просто е временно докато се уеднаквят стандартите навсякъде?

п.с. най-големият парадокс е, че първо телефонните компании почнаха да ползват смарт карти(а в българия дори не им позлваха криптографията и ги крадяха доста време преди да се усетят) и чак после банките.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Юли 2010, 20:58

steeN написа:това с чиповете е интересно, защото имам бг кредитна карта с чип и в европа трябва да въвеждам пин код, а в щатите си минавам само със магнитната лента, което си е слабост. може и аз да пропускам нещо, което не знам или просто е временно докато се уеднаквят стандартите навсякъде?

п.с. най-големият парадокс е, че първо телефонните компании почнаха да ползват смарт карти(а в българия дори не им позлваха криптографията и ги крадяха доста време преди да се усетят) и чак после банките.

не е интересно- а ми е болна тема. американците задължиха европата да използва карти с чип а в самата америка "изоставиха" това начинание. по тази причина повечето американски банкомати нямат дори устройство за четене на чипа и транзакциите не са ауториризани с електронен подпис (едно от нещата което е на чипа е "електронен подпис"). просто решиха че за броя на карти които издават по си струва да плащат загубите по кражбите от колкото да слагат чипове.... затова и повечето им банкомати дори "не знаят" че картата ти има чип и не питат за нищо друго освен пин-а ти.

което разбира се не значи, че са го ударили съвсем през просото- американците разчитат изключително и само на друг защитен механизъм които статистически дава доста добри резултати е доста по-евтин. друга тема...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 21 Юли 2010, 21:26

steeN написа:това с чиповете е интересно, защото имам бг кредитна карта с чип и в европа трябва да въвеждам пин код, а в щатите си минавам само със магнитната лента, което си е слабост. може и аз да пропускам нещо, което не знам или просто е временно докато се уеднаквят стандартите навсякъде?

Само магнитна лента едва ли, по-скоро магнитна лента+ пин/подпис/ID...
In Ban We Trust!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Юли 2010, 22:44

Аз като гледам какви са ми таксите по ползване на банкомат,съвсем скоро ще спра да го ползвам...
Както и заради такива случаи-
DSC00948.JPG
:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Следваща

Назад към Извън Темата