Аман от неграмотни!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Re: Аман от неграмотни!

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 17:18

UBAH5 написа:
Alien написа:Колеги,
Вие наистина го приехте на сериозно.
Предлагам да обсъдим развитието на съвременния български правопис на някоя сбирка,
че и без това не съм идвал от много време. :bchug:

Ни позна, като е второ лице множествено число, се пише с малка буква, само когато е учтива форма, се пише с главна :mhihi:
Последна промяна dimithur на 23 Юли 2010, 17:21, променена общо 1 път
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 23 Юли 2010, 17:19

^ Трябва да си върна дипломата :lol:
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава

Мнение от Alien » 23 Юли 2010, 17:22

UBAH5 написа:
Alien написа:Колеги,
Вие наистина го приехте на сериозно.
Предлагам да обсъдим развитието на съвременния български правопис на някоя сбирка,
че и без това не съм идвал от много време. :bchug:

Малко се престара, но като сме се почнали за главни букви...
UBAH5 написа:предно, разбира се :yes:

От темата Предно или задно през зимата?
"Шофирането е мисловен процес, който протича в мозъка.
Останалото е движение по инерция."
Кирил Керин

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

Мнение от UBAH5 » 23 Юли 2010, 17:29

^ Като ще ровим по старите мнения:
Alien написа:Сивия определено стой по-добре.

Две грешки в едно изречение от четири думи :)
:smoke:
Изображение
When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Alien » 23 Юли 2010, 17:46

Може да се ровим в стари мнения само от текущия месец. :mhihi:
Кирил Керин

Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 17:51

Престанете вече, това е издребняване!
Темата беше със съвсем друга цел, а именно неграмотността, която залива този форум и има ли начин да бъде ограничена.
Аз съм съгласен да има редакторски контрол на мнения, написани от хора, които явно не са прекарвали много време в училище.
Изпусната запетайка, точка, пълен член - поносимо, но абсолютна неграмотност.. престъпно е!

И между другото - колегата Иван е прав, че "еие" трябва да е с главна буква, понеже е написано след обръщение (Колеги,) и е един вид ново изречение. Всъщност е вярно само в този случай, понеже е на нов ред. ;)

Пример 1:
Драги колеги, вие се отклонихте от темата.

Пример 2:
Драги колеги,

Вие се отклонихте от темата.

Въпрос на пунктоация.. ;)
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Alien » 23 Юли 2010, 18:11

Andronoff написа: че "еие" трябва да е с главна буква

Вероятно си имал предвид 'Вие'?

Нямах за цел да издребнявам и да се заяждам с теб.
Виждаш, че всички допускаме някакви грешки.
Благодаря на колегите, който ми показаха моите. :winky:

Просто се шегувах, но явно имаш истински приятели в този форум. Дай боже на всеки му такива. :yes:

Иначе съм съгласен с теб за редакторския контрол, но кой ще стой да поправя правописни грешки на всички тези теми и мнения.
Плъгина за Фаерфокс, към който дадох линк работи добре и мисля е едно добро начало, стига народа да го ползва.

Поздрави,
Александър
Кирил Керин

Изображение

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 19:38

Andronoff написа:Престанете вече, това е издребняване!
Темата беше със съвсем друга цел, а именно неграмотността, която залива този форум и има ли начин да бъде ограничена.
Аз съм съгласен да има редакторски контрол на мнения, написани от хора, които явно не са прекарвали много време в училище.
Изпусната запетайка, точка, пълен член - поносимо, но абсолютна неграмотност.. престъпно е!

И между другото - колегата Иван е прав, че "еие" трябва да е с главна буква, понеже е написано след обръщение (Колеги,) и е един вид ново изречение. Всъщност е вярно само в този случай, понеже е на нов ред. ;)

Пример 1:

Пример 2:
Драги колеги,

Aйде ти пък вече започна да измисляш и нови пунктуационни правила :mhihi: Главна буква след запетайка :mhihi: Това, че е написано на нов ред, не го прави ново изречение :mhihi:
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Юли 2010, 19:52

xpl0d написа:Абе хубаво си коментираме тука неграмотните, ама...

:mrgreen:

батка, хвана' ме. признавам, неграмотен съм :kuku:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 20:46

dimithur написа:
Andronoff написа:Престанете вече, това е издребняване!

Пример 1:

Пример 2:
Драги колеги,

Aйде ти пък вече започна да измисляш и нови пунктуационни правила :mhihi: Главна буква след запетайка :mhihi: Това, че е написано на нов ред, не го прави ново изречение :mhihi:

Справка:

Но трябва да знаете, че в писма, молби, заявления и др. обръщението към съответното лице или институция е самостоятелно (на горния ред), следва запетая (или удивителен знак) и с главна буква се продължава на следващия ред:

Скъпи родители,

В момента съм в Русе …

Ако продължите на същия ред, а предшестващият знак е запетая, то следва малка буква. Но тъй като задавате въпрос за случая със запетая, отговорът е точен и конкретен.

След обръщение се пише запетая! В рамките на изречението то също се отделя от двете страни със запетаи.

Взето от http://www.blog.jeliazkova.com/?p=76

Колега, моля те не спори с мен на тема български език!
Не си случил на правилния човек.
И ако се чудиш какво да правиш сега, да ти кажа - това е правилният момент да гледаш засрамено в пода.
Но както вече казах - отклоняваме се...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
Мечтае да кара: ///M6

Мнение от vanioboy » 23 Юли 2010, 21:06

Хубаво де, но невиждам 'точния човек' точно как ще ни помогне на нас неграмотниците (без капка ирония си се обявавам за такъв) :mhihi: Леко въздух под налягане ми се струва всичко,гледането в пода едвали е вариант :!: а и за часовете по български и литература ми е минало времето, сега сме в автомобилен форум.Това е истината за съжеление...

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 23 Юли 2010, 21:26

Любо Мегов написа:
xpl0d написа:Абе хубаво си коментираме тука неграмотните, ама...

vanioboy написа:Безгрешни хора няма затова незнам що за ерудит трябва да си за да претендираш за нещо и в същото време да говорим на 'баце' :roll: Предпочитам във форуми да си пиша както мога,без да парадирам и претендирам за колос.Да незабравяме,че много от изказаните мнения са си чиста форма дискриминация.Или какво който няма средно не може да си вземе БМВ :dunno: Хайде сега разпнете ме :bchug:

Alien написа:Не виждам, някой да се прави на капацитет.
Баце, майна и д'ге на всички ни е ясно в кои крайща на България се използват, но не виждам какво лощо има в това.
Не е като да не можеш да си напишеш правилно името или да постнеш 20 реда текст без главни букви, каквито и да е препинателни занаци, пищейки на шльокавица с правописни грешки.

vanioboy написа:Аз пък защо си мисля, че има и един термин като компютърна грамотност и все още има хора несхванали съвсем тънкостите на клавиатурата.Не е най удачния варянт да плюем по някой :yes: Нито ще схванат нещо,нито му е времето нито му е мястото.

steeN написа:примерно, прожини и акомолатор са типични грешки от компютърна грамотност :D
правописа се учи именно в основното. след това е загубена кауза, така че наистина колкото и да се коментира...

Леко може да се поспори дали си употребил правилно тука, вместо тук. Тука е разговорна форма от някои части на България и в тълковния речник води до тук. Аз лично ползвам тук...

Може, не споря. Аз не съм учител по БЕЛ, та да съм 100% безгрешен. Просто ситуацията с тази тема ми е доста трагикомична, в смисъл всеки изказва отрицателно мнение срещу неграмотността, но в същото време същите тези хора допускат разни грешки, къде от недоглеждане, къде от бързане.
Изображение

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 21:28

Andronoff написа:Но трябва да знаете, че в писма, молби, заявления и др. обръщението към съответното лице или институция е самостоятелно (на горния ред), следва запетая (или удивителен знак) и с главна буква се продължава на следващия ред:

Скъпи родители,

В момента съм в Русе …

Не искам да споря и въобще не претендирам, че съм вуду специалист на тема български език, ама случайно тука е автомобилен форум, а не официална институция :mhihi:
Както и да е, признавам си това правило не го знаех , отивам да гледам засрамено в земята :mhihi:
Н.Хайтов

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 21:32

vanioboy написа:Хубаво де, но невиждам 'точния човек' точно как ще ни помогне на нас неграмотниците (без капка ирония си се обявавам за такъв) :mhihi: Леко въздух под налягане ми се струва всичко,гледането в пода едвали е вариант :!: а и за часовете по български и литература ми е минало времето, сега сме в автомобилен форум.Това е истината за съжеление...

Да, съгласен съм, че си неграмотен, дори бих казал, че от теб по-неграмотен в тази тема не се е разписал.
Фактът, че това е автомобилен форум не оправдава нито твоята, нито чия да е друга неграмотност!
Не си търсете оправдания - пишеше го още на 1-ва страница на темата!
А как точно ще помогна аз ли? Ами не съм в положение да го направя. Ако не си помогнете сами, никой няма да го направи.

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 21:33

dimithur написа:
Andronoff написа:Но трябва да знаете, че в писма, молби, заявления и др. обръщението към съответното лице или институция е самостоятелно (на горния ред), следва запетая (или удивителен знак) и с главна буква се продължава на следващия ред:

Скъпи родители,

В момента съм в Русе …

Не искам да споря и въобще не претендирам, че съм вуду специалист на тема български език, ама случайно тука е автомобилен форум, а не официална институция :mhihi:
Както и да е, признавам си това правило не го знаех , отивам да гледам засрамено в земята :mhihi:

Спрете да се оправдавате, че това е автомобилен форум!
Представете си, че не е и пишете грамотно!
Можете ли?!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата