Аман от неграмотни!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Re: Аман от неграмотни!

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 21:37

Andronoff написа:
Спрете да се оправдавате, че това е автомобилен форум!
Представете си, че не е и пишете грамотно!
Можете ли?!

По принцип може, но това значи, да си чета сам какво съм написал и да си го коригирам, а нещо ме мързи да го правя. Ще си сложа някакъв спел чекър (айде сега и за тая чуждица сигурно ще ме биеш :mhihi: )
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 21:43

Все пак е някакво начало, нали?
Де да правеха всички като теб... :mhihi:
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 21:45

Andronoff написа:Все пак е някакво начало, нали?
Де да правеха всички като теб... :mhihi:

Е аз съм разбран човек, макар че правопис се учи до 7ми клас, след това няма особени шансове, нещо да ти влезе в главата на тая тематика ;)
Н.Хайтов

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Юли 2010, 21:55

В един друг форум забелязах, че ми правят забележка за това, че не съм използвал главна буква в началото на изречението :shock: :mhihi: Беше някакъв въпрос. Докато аз се оправдавам със следващото мнение гледам сложили (редактирали са го) са ми няколко запетайки в червено :mhihi:
Явно това са ми навици от тук. :mhihi: :confused:

ентусиаст
Аватар
Кара: Камион колкото читалището...

Мнение от pistata9889 » 23 Юли 2010, 22:09

Какво сте се подчекнали толкова за правописа?Кой колкото може...
Въпроса е поне малко,от малко да се спазват някои правописни норми.
Аз често бъркам къде Е къде И,с фонетиката както са го казали хората бързаш ли,е все едно:
–Да пишеш с лайна по стената и да не мажеш.

Самата истина е,че толкова сме се научили,а подрастващото поколение и толкова няма да научи.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 22:16

Е аз на маймуница започнах да пиша чак на 15, а сегашните започват още от първи клас ;) Сега сигурно колегата Andronoff пак ще възроптае, но си мисля, че книжовния език има известна нужда от опростяване ;) Германците как си го реформираха техния ? Просто езика еволюира с времето. Щом толкова хора бъркат краткия и пълния член, ми може просто да го разкарат това правило и готово, никой няма да умре :mhihi: Английският език за какво придоби такава популярност ? Точно защото е много лесен (за америкън инглиш говоря естествено :mhihi: )
Н.Хайтов

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 22:53

Е как да не възроптая, кажи ми - тръгнахме от неграмотността, ти сега твърдиш, че българският е сложен и не е лошо да се поореже малко, щото немците така направили.
А английският бил лесен и затова е масов. Защо изобщо го намесваш него? И до каква степен го знаеш, за да твърдиш, че е лесен?
Я само си представете как би изглеждало писмото до МОН, в което някой настоява, че българският е сложен и трябва да се опрости:

Скъпи пруфесури и дуценти,

Пунежи Българскийа език е много сложен ас настоявам да го упростити!

Искрину ваш - Дамйан!

Вместо да се радваме на богатството, да искаме да бъде по-прост?
И защо? Защото ние сме прекалено прости, за да се насладим на това, което имаме ли?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Юли 2010, 23:11

баш правописа(spelling) на английския език е доста по-труден от този на бъгларския. на български каквото чуваш това пишеш. едва ли има по-лесен език (може би испанският се доближава). дори в немския има разни малки детайли въпреки, че е супер лесен. колко още може да се опрости ? а не може ли вие да се усложните малко ?
Последна промяна steeN на 23 Юли 2010, 23:14, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 23:14

Andronoff написа:Е как да не възроптая, кажи ми - тръгнахме от неграмотността, ти сега твърдиш, че българският е сложен и не е лошо да се поореже малко, щото немците така направили.
А английският бил лесен и затова е масов. Защо изобщо го намесваш него? И до каква степен го знаеш, за да твърдиш, че е лесен?
Я само си представете как би изглеждало писмото до МОН, в което някой настоява, че българският е сложен и трябва да се опрости:

Скъпи пруфесури и дуценти,

Пунежи Българскийа език е много сложен ас настоявам да го упростити!

Искрину ваш - Дамйан!

Вместо да се радваме на богатството, да искаме да бъде по-прост?
И защо? Защото ние сме прекалено прости, за да се насладим на това, което имаме ли?

Ами за съжаление, именно заради това ;) Английския горе-долу го знам - с 1000 думички се оправяш перфектно особено в САЩ ;) Нямат родове - също голямо улеснение. И понеже започнах с америкън инглиш, ще ти дам няколко примера, как са го опростили езика, без това да изглежда смешно, а напротив доста по практично е дори ;)

program - programme
color - colour
flavor - flavour
ton - tonne - това дори не знам и самите англичани го използват още ;)

И аз не съм много ЗА опростяване на езика, но така и така никой не ги спазва тези правописни правила, така че няма да е лошо да се въведат някакви по-лесни, които обаче да се спазват от всички. Щото сега едни пишат "ас" , друг па може да реши да напише "яс" и кашата е още по-голяма :mhihi:
Н.Хайтов

Аватар

Мнение от dimithur » 23 Юли 2010, 23:20

steeN написа:баш правописа(spelling) на английския език е доста по-труден от този на бъгларския. на български каквото чуваш това пишеш. едва ли има по-лесен език (може би испанският се доближава). дори в немския има разни малки детайли въпреки, че е супер лесен. колко още може да се опрости ? а не може ли вие да се усложните малко ?

Да, швабския е изключително лесен, особено с тези родове, дето се разминават с българския :mhihi: И кое му е лесното на българския спелинг само не разбрах:

аз - ас
искам - изкам
без - бес
висш - виш

и т.н. :mhihi: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0% ... 0%BA%D0%B8 ето го целия списък, да имаш да си харчиш :mhihi: Струва ти се лесен, защото ти е роден, ама за един чужденец, е супер кофти за научаване ;)
Н.Хайтов

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 23 Юли 2010, 23:27

dimithur написа:....Струва ти се лесен, защото ти е роден, ама за един чужденец, е супер кофти за научаване ;)

Тук съм съгласен с теб - на работа съм един от тримата българи и мога да потвърдя, че има чужденци, които се мъчат да говорят български, но са далеч от научаването му. Дори смея да твърдя, че моят английски е много по-добър от техния български.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 24 Юли 2010, 0:11

малко оффтопик,сори,но не се здържах да го пусна тук :mhihi:
фиат пунто цвят син,спортно окачване джанти 16ки с нови нископрофилни гуми унироял,дискове от фиат улис турбо,интеркулер от алди ес2,разпанка от ауди ес2,с голяма тубина,мегаскурт,дузи 700кубикуви,тунинг колектор от унифлекс реисинг тим,генерациа на 63мм,ксенон,бостконтролер,приблизителна мо6тост на мотор 240-50кс,налягане на турбо 1.3 пик 1.7бар.и много др.
тел ..................
цена 4500лева (коментар) снимки другата седмица

:mhihi:

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 24 Юли 2010, 0:23

Тая работа няма да се оправи само с писане в темата. Опитайте се след време, когато децата ви пораснат до най-важната за правописа и праговора възраст, да не пропуснете точния момент. В момента на никой 25-30 годишен пич, дето пише неправилно, не му дреме, че е "неграмотен".
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 24 Юли 2010, 0:32

Грешка, има изключения, повярвай ми.
Просто се броят на пръсти за жалост...

Аватар

Мнение от dimithur » 24 Юли 2010, 0:38

err0r написа:Тая работа няма да се оправи само с писане в темата. Опитайте се след време, когато децата ви пораснат до най-важната за правописа и праговора възраст, да не пропуснете точния момент. В момента на никой 25-30 годишен пич, дето пише неправилно, не му дреме, че е "неграмотен".

Ми мен ми дреме, точно затова си сложих и правописен речник преди малко :) Просто инак, наистина няма как да те вземе някой на сериозно. Даже миналия месец, ми попадна една реклама във фейсбук-а дето бяха написали "оязвимост" :mhihi: Та им пратих един мейл със запитване, какво точно ОЯзват :mhihi:
Н.Хайтов

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата