Марка преносими компютри номер 1 в света

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

наи добър преносим компютър

dell
45
23%
HP
35
18%
lenovo
9
5%
fujitsu
4
2%
acer
22
11%
toshiba
23
12%
sony
16
8%
asus
14
7%
apple
30
15%

Общо гласове : 198
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Марка преносими компютри номер 1 в света

Мнение от steeN » 10 Авг 2010, 10:15

първо трябва да си болен да дадеш на jar 4400. второ за тези 1600 лева няма да имаш алуминиев корпус, IPS lcd матрица, няма да имаш литиево полимерна батерия, ще имаш по-тежък лаптоп както и други подробности... само тва е половината цена на лаптопа. друг е въпроса дали ти трябват тези неща.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Авг 2010, 10:17

Кофтито на мак-а е че нещо ако трябва да инсталираш...абе направо си е приключение,другото е че мисля че нямаше десен бутон на мишката...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 10 Авг 2010, 10:18

десен бутон на мишката има от поне 5-6 години вече ;) няма никакво приключение... вие въобще виждали ли сте мак ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 10 Авг 2010, 10:21

Много остра дискусия може да се възроди тук. Това е все едно някой с Ауди или Мерцедес да се намърда във форума и всички да скочат да спорят колко е добро БМВ.

Ще кажа няколко основни положение - батерията - 7ч... наистина когато става въпрос за издържливост на батерията производителите лъжат в цифрите... моя macbook лично ме е изненадвал с 8 часа и повече издържливост на батерията. Да спор няма, няма и да има - гледам 2 филма на батерия и батерия има още. Факт! И тайната се крие къде - Apple си имат собствен завод за батерии. Работя навсякъде и по всяко време. Отдавна не се тормозя да мисля дали ще имам батерия да си проверя пощата и да бутна 2-3 файла - просто батерия винаги има. Батерията на 1000-ния цикъл зареждане държи капацитета си на 80%. Това са си 3 години ежедневна работа на батерия.

Операционната система - няма нужда да споменавам, че е BSD базирана, което я прави изключително стабилна. От години работя само с Линукс (Windows никога не съм признавал за операционна система - това е някакво огромно недоразумение според мен - лично мнение, сега да не скочите да спорим, защото няма да споря). OSX ме изненадва в много отношения спрямо Линукс-а - по-стабилна, по надеждна. Винаги когато включвам мака не се чудя сега дали ще ми зареди операционната система или ще поиска преинсталация особено в момент в който работата чака - винаги зарежда и то бързо - спор няма.

Хардуера е подбиран компонент по компонент. Какво като си купиш ASUS с 18Gb рам и процесор 4GhZ... когато скоростта на шината е ниска или скоростта на рамта е ниска или някой друг компонент куца производителността е по-ниска от по-маломощен, на пръв поглед, компютър. OSX е компилиран точно за този хардуер и работи само на него и то го прави перфектно. Когато направиш универсална ОС която да работи на 18 процесора, шини и конфигурации - то със сигурност заради тази "съвместимост" ОС-а работи по-бавно. Няма преинсталиране тук - трябва много да си съгрешил за да преинсталираш. Файловата система - журнална файлова система - не познава фрагментиране. Защо Windows след 3 месеца упорита работа започва да работи бавно и положението се влошава - ами той просто се фрагментира до безобразие - един филм може да бъде пръснат на стотици парчета по харддиска.

Работата ми с Mac - ами с две думи - програмист съм. Нямам време за нищо - определено начина на работа с OSX ме улеснява доста повече спрямо линукс-а. За Windows няма да коментирам - това нещо ме спъва във всички отношения - няма дори конзола като хората да прехвърлиш 100-тина файла, ами се започва едно влачене с мишката (не ме разбирайте погрешно, не че на OSX или Linux не става с мишката, просто е губене на време). Пад-а на mac е достатъчно голям и поддържа достатъчно много на брой "gestures" за да забравя какво е да държа мишка в ръцете си. В началото смятах, че не мога без нея, но се оказа, че имало и по-бързи начини.

Но в крайна сметка тук дискусията не е за операционната система, а за лаптопа, затова обощавам защо харесвам Apple - излятия солиден корпус (няма го онова чекнене като захванеш монитора да отвориш от едната страна и той да се усуче, батерията - няма каквото и да си приказваме, това е важно когато на човек му се налага да работи в неочаквани моменти или просто да изгледа един филм с любимия човек или да послуша музика с приятели в гората (новия макбук е с 10ч батерия и то подчертано, че с в ключен WiFi), операционната система - стабилността и надежността на BSD не може да бъде сравнявана дори с който и да е друг Линукс, а какво остава за Windows. Хардуера на Apple работи в тандем със софтуера и в това няма по-добри от тях на пазара.

Но в крайна сметка това е като при БМВ - докато не хванеш в ръцете си не знаеш за какво говорят останалите, струва ти се, че се реят някъде в космоса и всеки ти говори - не купувай, скъпо е, не става за нищо, няма програми за него, какво ще го правиш (точно както за БМВ - ама то е със задно, гори много, много скъпо, грозно е). Не искам да убедя никой от вас в това, което мисля. Аз съм щастлив с моя macbook и съм свършил доста работа с него и продължава да ми служи вярно ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 10 Авг 2010, 11:09

Е и аз вече не си представям живота без IBM (Т серията, другото е :no: ).
Просто свикнеш ли веднъж на touch-point-a, мишката и пада стават напълно излишни, а когато я няма малката червена точка, съм като болен.
От друга страна - супер стегнат и бизнес дизайн и визия, класическия черен мат, дисплей от който преди всичко не те болят очите, за разлика от разни НР-та и други подобни гнусове. Не се троши никак лесно и като го казвам знам че капака на мойта бавария е падал върху него, и ефекта беше че лаптопа просто се затвори, въпреки че падна с острата част към гърба на екрана...
Има външна индикация, така че дори затворен знаеш какъв му е статуса + статуса на батерията. Батерията държи абсолютно достатъчно а ако е с повечко клетки направо ме изненадва. За капак на всичко - един месец стоя на stand-by и батерията НЕ МРЪДНА с повече от 1%.
Вентилатора е тих, дори когато върти тихо, а не като служебния дето имаш чуството че след малко ще излети от масата.
Клавиатурата е МНОГО удобна за каквото се сетите, няма грам нищо излишно или допълнително.
Колонките вадят достатъчно приятен звук и тн и тн.

Просто за непретенциозен човек, който си върши работа с лаптоп-а смятам че това е един добър избор.
Изображение

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 11:16

Gemar написа:.........

:yes: Много добре казано. Но иди обяснявай на бай Ганя :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 10 Авг 2010, 11:18

Е.Димитров написа:Кофтито на мак-а е че нещо ако трябва да инсталираш...абе направо си е приключение,другото е че мисля че нямаше десен бутон на мишката...

Абе що говорите, като не знаете... Така и хората, които не са пипали ябълка се заблуждават...

Инсталацията знаеш ли как става. Взимаш програмата слагаш я някъде и тя работи... А десен бутон си има, има и тъчпад който просто няма аналог при нито един производител...

Пожелавам ви наистина да поработите с епъл малко и тогава да пишете тук.

Колегата Gemar добре е обяснил. Евала за търпението :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 10 Авг 2010, 12:11

_65536_kb_sec_ написа:Просто свикнеш ли веднъж на touch-point-a, мишката и пада стават напълно излишни, а когато я няма малката червена точка, съм като болен.

хаха стига бе... touch point a.k.a. кли.... това нещо, който го е измислил е бил много, ама много болен.
че и на бизнес класа на DELL го слагат. :puke: като го видя и ми става лошо просто ;)
корави са IBM-те, но прекалено пенсионерски...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Авг 2010, 12:24

По принцип съм склонен да се съглася за батерията,на айфона ми,батерията се зарежда за около един час и държи 2 дена,дизайна е хубав но иначе повече си падам по айпад...абе в общи линии съм съгласен за мак,просто първите модели бяха някакк смешни,но говорим за ползване на лаптоп в български условия,моля те,опитай с макбук-а да си пуснеш vibox7.com...или пък ако не е джейбрикнат да сложиш някакъв пиратски софтуер...

Аватар

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 12:28

Е.Димитров написа:По принцип съм склонен да се съглася за батерията,на айфона ми,батерията се зарежда за около един час и държи 2 дена,дизайна е хубав но иначе повече си падам по айпад...абе в общи линии съм съгласен за мак,просто първите модели бяха някакк смешни,но говорим за ползване на лаптоп в български условия,моля те,опитай с макбук-а да си пуснеш vibox7.com...или пък ако не е джейбрикнат да сложиш някакъв пиратски софтуер...

Като си оправят адоуб бъгавия флаш, тогава ще може да се пуска вибокс-а ;) Те от епъл затова не го слагат, не щото са скръндзави и не искат да си платят лицензи и ала бала, а защото ще им насере целата операционна система ;)
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 10 Авг 2010, 13:21

dimithur написа:
Е.Димитров написа:По принцип съм склонен да се съглася за батерията,на айфона ми,батерията се зарежда за около един час и държи 2 дена,дизайна е хубав но иначе повече си падам по айпад...абе в общи линии съм съгласен за мак,просто първите модели бяха някакк смешни,но говорим за ползване на лаптоп в български условия,моля те,опитай с макбук-а да си пуснеш vibox7.com...или пък ако не е джейбрикнат да сложиш някакъв пиратски софтуер...

Като си оправят адоуб бъгавия флаш, тогава ще може да се пуска вибокс-а ;) Те от епъл затова не го слагат, не щото са скръндзави и не искат да си платят лицензи и ала бала, а защото ще им насере целата операционна система ;)

Не е точно така,имат някакви разправии с адобе-то и нямат намерение да ползват услугата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 10 Авг 2010, 14:10

Хайде отново да се намеся, не по темата за лаптопите и не ми се спори - Flash-а - това отроче на Abobe, което представлява една тромава платформа за мултимедия. За толкова години не е претърпяла никаква оптимизация към добро - само се влошава, защото добавят нови възможности, програмния език (ActionScript) се развива и всичко отива към по-бавна работа на flash-а. Защо Apple не слагат Flash на мобилните си истройства - защото имат изключително стриктна политика за това как е написан софтуера който качват на тях с оглед на това да работи бързо и да не консумира от батерията прекомерно. Какво става когато на батерия пусна някакъв flash на макбука - от оставащи 5-6 часа батерия веднага времето пада на под 3 часа - това показва, че flash-а използва голяма процесорна мощност, което автоматично води до разход от към батерия. (Aко някой от четящите е писал софтуер за Apple знае, че има цял отдел, които сертифицира и преглежда как е написана програмата/играта преди да я пусне в Apple Store-а, затова за Mac не може да бъде купена/изтеглена бъгава програма/игра от Apple). Не оставяйте с впечатление, че flash-а е единствената възмножност за уеб мултимедия. Това, че vbox7 не са си написали още платформата към HTML5 не означава, че останалите видео сайтове не позволяват - отворете youtube на ipod/iphone и гледайте видеo с удоволствие без прекомерен разход на батерията - просто има технологии като HTML5, които имат възможностите на флаш, но са качествено написани.

И не - Стив Джобс няма връжда с Adobe, дори притежава акции на компанията и имат съвместни разработки. Има едно отворено писмо от негово име към Adobe някъде из нет-а и ще видите, че той няма нищо против Adobe - просто платформата е много гадно написана.

Извинявам се за offtopic-а. Спирам да пиша извън темата за лаптопи, защото сме автомобилен форум в крайна сметка.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 10 Авг 2010, 14:47

Т'ва са flash-а не е съвсем коректно. Да наречеш технология която в момента е вградена в 98% от всички сайтове в интернет - боклук е леко непрофесионално. Това че харчи батерия е нормално, ма то и да гледаш филм е по енергоемко отколкото да четеш комикси. На Стиви играта му е рекламата и неговите ултра невероятни iAds. Факт е, че огромна част от рекламата в интернет ползва flash а Apple предпочитат да не допускат тая конкуренция на тяхната рекламна услуга. Или поне не на собствената им платформа. Това е много по-сериозен аргумент за да отрежеш огромна част от интернет experience-а на users откокото това че щяла батерията да изкара 1 час по-малко. И няма нищо лошо в това бизнес решение щом повечето ти клиенти го преглъщат тоя недостатък. А някой даже викат че без флаш било по-яко :mhihi:

А по темата, според статистиката за безпроблемност Asus и Toshiba са открай време на върха. Обаче реалността е че като цяло техниката стана много надежна последните години и разликите измерени в % дефектирали машини е незначителна. Така че едва ли някой би имал проблем с която и да е от известните марки. Затова и всеки е доволен от неговото си :).
Изображение

Аватар

Мнение от dimithur » 10 Авг 2010, 14:59

martoto написа:Т'ва са flash-а не е съвсем коректно. Да наречеш технология която в момента е вградена в 98% от всички сайтове в интернет - боклук е леко непрофесионално. Това че харчи батерия е нормално, ма то и да гледаш филм е по енергоемко отколкото да четеш комикси. На Стиви играта му е рекламата и неговите ултра невероятни iAds. Факт е, че огромна част от рекламата в интернет ползва flash а Apple предпочитат да не допускат тая конкуренция на тяхната рекламна услуга. Или поне не на собствената им платформа. Това е много по-сериозен аргумент за да отрежеш огромна част от интернет experience-а на users откокото това че щяла батерията да изкара 1 час по-малко. И няма нищо лошо в това бизнес решение щом повечето ти клиенти го преглъщат тоя недостатък. А някой даже викат че без флаш било по-яко :mhihi:

А по темата, според статистиката за безпроблемност Asus и Toshiba са открай време на върха. Обаче реалността е че като цяло техниката стана много надежна последните години и разликите измерени в % дефектирали машини е незначителна. Така че едва ли някой би имал проблем с която и да е от известните марки. Затова и всеки е доволен от неговото си :).

Aбе не е точно така. Докато Макромедия си правеха фалш-а всичко беше наред, ма като ги купиха некадърниците от адоуб и всичко се насра. ;) Вече за да гледаш едно флаш филмче във вибокса примерно се изисква повече процесорна мощност отколкото да си гледаш дивХ филм, който дори не е с орезана резолюция :kuku: Айде нема нужда, както каза колегата Gemar има и по качествени технологии от тоя флаш ;) Между другото, в началото точно затова стана толкова популярен, именно защото беше доста по-лек от джавата, които също се опитваха да правят някакви аплети, ама тогавашните 300мхз машини просто умираха . А сега флаш-а май държи първо място поразхищение на ресурси, е стига да не забравяме и самия уинбоуз де :mhihi:

А в последно време % дефектирали лаптопи според мен се е увеличил главоломно, не съм гледал статистики и прочие, просто съдя по лични наблюдения, а все пак с това се занимавам ;) Лаптопи на по 10 години си кретат, а масово такива, произведени 2007-2008 започнаха да сдават багажа ;)
Н.Хайтов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 10 Авг 2010, 15:05

Гласувах за DELL имам Latitude E6410 и да ви кажа i5 работи перфектно.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата