"Здравната" каса ,здравето ни и колко струва то...
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
"Здравната" каса ,здравето ни и колко струва то...
понеже към тоя момент има две новини-едната е ,че Русия гори и наистина е бедствие ,а другата е ,че болници в страната ни затварят врати за болни смятам ,че е добре да обсъдим тва ,което става при нас.....
всеки ден от няколко дни гледам ,че все повече и то не някакви от долно куртово ,а централни болници спират да обслужват пациенти. здравната каса ги е накарала да подпишат анекси към договорите си ,че ще им плаща първоначално с 20% по-малко ,а сега вече с 40% по-малко от отчетените пътеки. интересно останалата разлика кой ще я плати и като не се плати кой ще избира кои да живеят и кои не.....!!
спират се планови операции ,намалява се обема на работа ,но тва не значи че има оправия ,щото дори и да намалят приемите си болниците просто ще получат с 40% по-малко от заработеното.
другият момент е ,че като не плащат заплати на лекарите просто най-добрите ще отпрашат навън или ще си сменят попрището....
веселба се очертава и дано някой няма нужда от лекарска помощ.
всеки ден от няколко дни гледам ,че все повече и то не някакви от долно куртово ,а централни болници спират да обслужват пациенти. здравната каса ги е накарала да подпишат анекси към договорите си ,че ще им плаща първоначално с 20% по-малко ,а сега вече с 40% по-малко от отчетените пътеки. интересно останалата разлика кой ще я плати и като не се плати кой ще избира кои да живеят и кои не.....!!
спират се планови операции ,намалява се обема на работа ,но тва не значи че има оправия ,щото дори и да намалят приемите си болниците просто ще получат с 40% по-малко от заработеното.
другият момент е ,че като не плащат заплати на лекарите просто най-добрите ще отпрашат навън или ще си сменят попрището....
веселба се очертава и дано някой няма нужда от лекарска помощ.
Последна промяна SKISA на 10 Авг 2010, 19:46, променена общо 1 път
Re: "Здравната" каса ,здраве то ни и колко струва то...
Ми те нали ги направиха търговски дружества болниците. Са всякакви директори и административен персонал папат яко парите, пък за докторите и пациентите курци. Само глупости правят. Или да ги направят изцяло частни като в САЩ, или изцяло държавни като във Франция примерно. Аз като гледам здравната ми вноска е 40лв, 4 милиона работещи да има ей ти ги 160 милиона всеки месец. Къде отиват тея пари ??? 

- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
Re: "Здравната" каса ,здраве то ни и колко струва то...
Проблема при нас идва от начина на финансиране на здравната ни система! В момента тя е централизирано-монополно организирана с еднопосочни въздействия чрез държавни лостове върху болничните заведения! Липсата на алтернативни фондове дава възможност за групово "изнасилване" най-вече на пациентите, както и на самите болнични заведения, които просто ще банкрутират!
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
Re: "Здравната" каса ,здравето ни и колко струва то...
ние сме кредитори на държавата, а нея не я ебе за нас
what a helluva ride
- SKISA
-
-
е кат са търговски дружества ,нали здравната каса и правителството им е работодател! здравната каса проверява пътеките ,прави одит и плаща ако е ок всичко. приела била пътеките ,па иска да плати част от изработеното. като даваме за пример франция и сащ некой да знае каква е разликата между средна работна заплата и заплата на лекар......!???? въпроса е риторичен!
добре ,че ако ми се наложи да се лекувам ,то ще е в чужбина .....жалко ,но ....
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
А другия момент с източването на касата с манипулаций и операций които не са извършени практически, а само документално, или пък диагностициране на по скъпо платено заболяване от това което е всъщност????
Да не забравяме и факта, че военни и държавна администрация не плащат здравно-осигурителни вноски, а ползват безплатни медицински услуги? При това този контингент от пациенти страната хич не е малък!
Да не забравяме и факта, че военни и държавна администрация не плащат здравно-осигурителни вноски, а ползват безплатни медицински услуги? При това този контингент от пациенти страната хич не е малък!

- SKISA
-
-
а мене кво ме грее ,че не плащали!? като са им гласували да не плащат да се оправат! аз искам да ме обслужат ако ида ,па кво и как им стига си е техен проблем. пожарникара да извади и да се оправи.... нали е фащач!! да ги фане и да ги заключи и после да реве ,че ония ги пускат....
- DAEL
- Дакела
-
Еми грее те, и мене ме грее, щото здравната каса е каса и като всяка такава в нея постъпват определени средства(парични) и тя се разплаща за определени услуги извършени от болниците.
Не може хиляда човека (казвам го примерно) да внасят осигуровки в тази каса, а болниците да лекуват пет хиляди човека, което сметнато в приходи и разходи съотношението да е 1 към 5!?
Не защитавам пожарникара!!
И в момента по телевизията се коментира това, че болниците спирали плановите операций, ама като зададоха въпрос на директора на бургаската болница, че по -принцип през август така или иначе намаляват тези операций поради горещините и отпуските на персонала, той не отрече този факт, така, чее.... намериха кога да се оправдават с недостига на пари!?
Не може хиляда човека (казвам го примерно) да внасят осигуровки в тази каса, а болниците да лекуват пет хиляди човека, което сметнато в приходи и разходи съотношението да е 1 към 5!?
Не защитавам пожарникара!!
И в момента по телевизията се коментира това, че болниците спирали плановите операций, ама като зададоха въпрос на директора на бургаската болница, че по -принцип през август така или иначе намаляват тези операций поради горещините и отпуските на персонала, той не отрече този факт, така, чее.... намериха кога да се оправдават с недостига на пари!?
Последна промяна DAEL на 10 Авг 2010, 20:15, променена общо 1 път
Тъкмо се канех да пусна подобна тема, но свързана и с пенсионното осигуряване.
Ще започна от болниците - аз съм от Разлог и днес случайно чух по радиото за някакви проблеми с нашата болница, за затваряне на отделения и т.н. - аз съм ЗА почти на 100%.
За съжеление ми се е налагало, а и ми се налага да посещавам здравни заведения често както за нещо съвсем малко така и за неща, които едва не са ме убили.
Вчера след поредното посещение в болница Х (незнам дали мога да споменавам имена), от която за пореден път оставам супер доволен се зачудих следното - Всеки месец ми се удържа от заплатата за здравна осигуровка, парите ми се взимат без изобщо да минават през мен, без да имам особено ясна представа къде отиват и как се разпределят.Те ми взимат Х лева, които се вливат в бюджета на здравната каса, а не в моя лична сметка и след това се ползват по нечие чуждо усмотрение.Когато обаче имам нужда от медицинска помощ трябва 1 ден, та дори и повече, преди посещението в която и да е болница да си подготвя документите, а това е ценно време при някой заболявания, освен това те не винаги покриват цялото лечение.Ако отида в най-близката болница финансирана с мои (и ваши пари), в моя случай МБАЛ Разлог шансът да ми помогнат качествено е нищожен, казвам го от опит.
От известно време просто ми писна да се занимавам с лични лекари и здравната каса и просто когато имам нещо за лечение (дори по-сериозна настинка) са качвам на колата отивам в София в споменатата частна болница Х, плащам си, но винаги си тръгвам доволен и по-важното напълно здрав.При това си запазвам час по телефона и като отида на въпросният час, ме приемат веднага, а не чaкам 4 часа.
Аз съм твърдо против да плащам здравна осигуровка при положение, че не ползвам (почти) услугите на здравната каса, но никой не ме пита.На мнение съм, че трябва да се плаща някаква такса, с която да са подържат държавните болници и центровете за спешна помощ, за да съм обезпечен откъм Бърза помощ, ако недай си боже нещо лошо се случи, но всички други пари не виждам защо ги плащам при положение, че освен, че не ги ползвам незнам какво се случва с тях.
Знам, че не всички имат финансовата възможност да посещават болници извън техните населени места и за това смятам, че трябва да се запазят някакви по-важни звена но всичко останало трябва да бъде закрито.
П.С. Някой, който се занимава с правни въпроси може ли да ми каже какви са възможностите за не плащане на здравни осигуровки.Знам, че ако не се плащат известно време ти спират правата, но няма как да накарам работодателя ми да не ми внася, защото ще го погнат него.
Ще започна от болниците - аз съм от Разлог и днес случайно чух по радиото за някакви проблеми с нашата болница, за затваряне на отделения и т.н. - аз съм ЗА почти на 100%.
За съжеление ми се е налагало, а и ми се налага да посещавам здравни заведения често както за нещо съвсем малко така и за неща, които едва не са ме убили.
Вчера след поредното посещение в болница Х (незнам дали мога да споменавам имена), от която за пореден път оставам супер доволен се зачудих следното - Всеки месец ми се удържа от заплатата за здравна осигуровка, парите ми се взимат без изобщо да минават през мен, без да имам особено ясна представа къде отиват и как се разпределят.Те ми взимат Х лева, които се вливат в бюджета на здравната каса, а не в моя лична сметка и след това се ползват по нечие чуждо усмотрение.Когато обаче имам нужда от медицинска помощ трябва 1 ден, та дори и повече, преди посещението в която и да е болница да си подготвя документите, а това е ценно време при някой заболявания, освен това те не винаги покриват цялото лечение.Ако отида в най-близката болница финансирана с мои (и ваши пари), в моя случай МБАЛ Разлог шансът да ми помогнат качествено е нищожен, казвам го от опит.
От известно време просто ми писна да се занимавам с лични лекари и здравната каса и просто когато имам нещо за лечение (дори по-сериозна настинка) са качвам на колата отивам в София в споменатата частна болница Х, плащам си, но винаги си тръгвам доволен и по-важното напълно здрав.При това си запазвам час по телефона и като отида на въпросният час, ме приемат веднага, а не чaкам 4 часа.
Аз съм твърдо против да плащам здравна осигуровка при положение, че не ползвам (почти) услугите на здравната каса, но никой не ме пита.На мнение съм, че трябва да се плаща някаква такса, с която да са подържат държавните болници и центровете за спешна помощ, за да съм обезпечен откъм Бърза помощ, ако недай си боже нещо лошо се случи, но всички други пари не виждам защо ги плащам при положение, че освен, че не ги ползвам незнам какво се случва с тях.
Знам, че не всички имат финансовата възможност да посещават болници извън техните населени места и за това смятам, че трябва да се запазят някакви по-важни звена но всичко останало трябва да бъде закрито.
П.С. Някой, който се занимава с правни въпроси може ли да ми каже какви са възможностите за не плащане на здравни осигуровки.Знам, че ако не се плащат известно време ти спират правата, но няма как да накарам работодателя ми да не ми внася, защото ще го погнат него.
- SKISA
-
-
ето още една святка по въпроса ,че касичката нямала пари.
първо- за кво ни е каса!?!? нямаме ли министерство и да си разпределя парите от здравните осигуровки ,а трябва да храним и издържаме още една институция!?!??
второ- може и да няма пари в касата ,но и до сега като идеш на лекар първо проверяват дали си осигурен и ако не си те пращат на касата! тва не е ново.
трето- в касата няма достатъчно пари ,щото бизнеса няма пари и не плаща осигуровки ,а па после що няма пари в касичката!?!? ми щото няма бизнес!
знам доста места ,които за да оцелеят пестят от каквото могат. осигуровките са един от начините....
първо- за кво ни е каса!?!? нямаме ли министерство и да си разпределя парите от здравните осигуровки ,а трябва да храним и издържаме още една институция!?!??
второ- може и да няма пари в касата ,но и до сега като идеш на лекар първо проверяват дали си осигурен и ако не си те пращат на касата! тва не е ново.
трето- в касата няма достатъчно пари ,щото бизнеса няма пари и не плаща осигуровки ,а па после що няма пари в касичката!?!? ми щото няма бизнес!
знам доста места ,които за да оцелеят пестят от каквото могат. осигуровките са един от начините....
- SKISA
-
-
понеже зачекна и темата за пенсионното осигуряване..... аз и тва не искам да плащам. в япония не плащат! кой-квото си спести през живота-тва харчи като се пенсионира! а познайте колко японски пенсионери има по света на екскурзии.....!?!!!!!
простата сметка показва следното: дори и в най-нисък праг плащам 250лв на месец за осигуровки от фирмата ми! баба ми взимаше 140лв пенсия! почина и вече не взима нищо...! дали немаше да и е някакси по-удобно вместо да плащам 250 и да храня още неколко цигани с тях да и ги давам всеки месец директно на нея!?!?!?!?
със здравето е същото. така или иначе винаги съм давал или на ръка или в частна клиника ако ми се наложи лечение в семейството. за кво да плащам здравни.....!?!? за да плащам за некой ,който не плаща !?!? и що....!?!?
простата сметка показва следното: дори и в най-нисък праг плащам 250лв на месец за осигуровки от фирмата ми! баба ми взимаше 140лв пенсия! почина и вече не взима нищо...! дали немаше да и е някакси по-удобно вместо да плащам 250 и да храня още неколко цигани с тях да и ги давам всеки месец директно на нея!?!?!?!?
със здравето е същото. така или иначе винаги съм давал или на ръка или в частна клиника ако ми се наложи лечение в семейството. за кво да плащам здравни.....!?!? за да плащам за некой ,който не плаща !?!? и що....!?!?
- DAEL
- Дакела
-
SKISA написа:ето още една святка по въпроса ,че касичката нямала пари.
Аааа светна ли се!

Първо, касата беше създадена по искане и инициатива на тези същите доктори, които сега ревът срещу нея, а не беше създадена по желание на пациентите!
Второ, касата не се пълни и поради причината, че нашите работодатели масово не внасят осигуровки, а подават деклараций, че някога си във времето ще ги внесат, ама дали тая или другата година не се знае!?
Затова предложението на социалния министър да се криминализира не внасянето на осигуровки ми се струва напълно оправдано!
- SKISA
-
-
чувал ли си за принципа на реципрочността!!?!? по същият начин аз иска да се криминилизира взимането ми на здравни осигуровки и карането да плащам допълнително. за да не ме обвинят лично държа да кажа ,че съм си платил осигуровките до края на годината предварително не от любов към правителството ,а щото нямам време секи месец да търча и да ги помня или забравям. но не виждам защо изобщо трябва да ги плащам и защо да ме карат насила. като имам нужда така или иначе ше отида и ще си платя и ще ме обслужат.....
Аз па некъде четох, че касата има бая пари блокирани по сметки, най-вероятно за да папа лихви
Инак въпроса , защо беше направена тая каса е много интересен. Истината е, че колкото повече звена има по веригата, толкова по-лесно е да отмъкнеш нещо по трасето. Каси, пенсионни фондове, на баба ми фърчилото, всичко е една бездънна яма, дето потъват милиарди всеки месец и никой си нема на идея, колко реално от тея пари отиват по предназначение и колко се крадат. И моя работодател всеки месец цака на държавата по 800лв, па даже една пломба не искат да ми направят безплатно, все е бецален 

27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2