Съвет за изпращане на пари в чужбина ?
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
Съвет за изпращане на пари в чужбина ?
Колеги, кой според вас е най-удобният начин за изпращане на парички в чужбина(в страна от ЕС, ако има значение)? Аз имам дебитна карта VISA ELECTRON на Първа инвестиционна банка. В сайта пише, че тегленето от чужбина от банкомат е 3лв+1,5% от сумата. Обаче въпроса ми е като се вкарат левове тук в банката, а там в случая ще трябва да се теглят датски крони( става въпрос за Дания) как ще стане номера? Предполагам, че парите се обменят, но по какъв курс(лев- датска крона)?
И все пак, ако има по-изгодни начини, моля споделете.
И все пак, ако има по-изгодни начини, моля споделете.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: Съвет за изпращане на пари в чужбина ?
ако ти трябват кеш, банков трансфер. може да видиш и таксите на пейпал, евентулано.
ако не ти трябват кеш, направо по пощата една дебитна/кредитна карта без такси за транзакции в чужбина (така ще спестиш и таксите по трансферите).
най-добре е да си откриеш сметка в бг в съотвената валута за да можеш ти да контролираш курса... не знам дали е възможно за датски крони.
ако не ти трябват кеш, направо по пощата една дебитна/кредитна карта без такси за транзакции в чужбина (така ще спестиш и таксите по трансферите).
най-добре е да си откриеш сметка в бг в съотвената валута за да можеш ти да контролираш курса... не знам дали е възможно за датски крони.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:ако ти трябват кеш, банков трансфер. може да видиш и таксите на пейпал, евентулано.
Еми принципно идеята е да не нося всички пари на куп, а да си тегля, когато ми трябват, затова мисля, че с дебитна е най-добре. Обаче в сайта на ПИБ за тази карта пише, че може да открият сметка в друга валута, но няма датски крони. А може ли да поясниш какви са тези карти без такси за транзакции в чужбина, че аз изобщо не съм запознат с....
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
просто питай в банката, винаги съм бил доволен от обслужването там.
мисля, че ПИБ точно е една от малкото бг банки, на които картите нямат такси за транзакции в чужбина.
транзакция най-общо значи плащане
имаш ли някаква причина да искаш да теглиш кеш?
винаги е по-добре да платиш с карта, вместо да теглиш пари където можеш... (освен ако не искаш плащането да остави следа поради някаква причина)
обмяната ще стане по курса на банката. ако можеш да си откриеш сметка в крони, ще можеш ти да си ги купиш от някъде на по-изгоден курс евентуално.
мисля, че ПИБ точно е една от малкото бг банки, на които картите нямат такси за транзакции в чужбина.

винаги е по-добре да платиш с карта, вместо да теглиш пари където можеш... (освен ако не искаш плащането да остави следа поради някаква причина)
обмяната ще стане по курса на банката. ако можеш да си откриеш сметка в крони, ще можеш ти да си ги купиш от някъде на по-изгоден курс евентуално.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:просто питай в банката, винаги съм бил доволен от обслужването там.
Благодаря!

Иначе причината за кеш-а е, че все пак трябва да имам някакви крони в мен си, а за магазини и т.н. е ясно.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Използвал съм дебитна карта на ОББ, сметката е левова. Теглил съм от различни държави в евро и последно от Чехия в крони. Един път е пробвах в магазин за безкасаово плащане и пак нямаше проблеми. Удържат доста малко, примерно за 200лв изтеглени е 8 или 9лв.
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
alekangg написа:Използвал съм дебитна карта на ОББ, сметката е левова. Теглил съм от различни държави в евро и последно от Чехия в крони. Един път е пробвах в магазин за безкасаово плащане и пак нямаше проблеми. Удържат доста малко, примерно за 200лв изтеглени е 8 или 9лв.
Да, и по мойте сметки ми излезна г/д толкова, но все пак реших да пусна темата.

Колега, в Дания, айде нека го кажа по-конкретно - в Копенхаген, трудно ще намериш място, където да НЕ можеш да платиш с кредитна/дебитна карта, а да искат единствено в брой. На мен ми се е случвало само един път - в супермаркет Lidl, където чуждестранни VISA не важаха (това беше някакси абсурдно за мен, но факт). Може би и подвижните велосипеди-павилиони, който продват хот-дог нямат терминали, но такива неща винаги могат да се избегнат. Дефакто за целия престой може да не пипнеш изобщо местна валута.
Обменният курс при такива транзакции (тегелене на крони от местен банкомат) не е в твой ущърб, така че не се притеснявай - ако не те притесняват 3-те лева и 1,5%, значи всичко е наред.
От опит мога да те посъветвам да си купиш крони преди да заминеш оттук от Уникредит Булбанк, курсът отново е нормален и няма нужда да търсиш чейндж бюра и да поемаш излишни рискове и притеснения. Каквото ти остане след престоя, ще го продадеш отново на Уникредит (взимат само банкноти, монети не, така че монетите ги харчи за подаръци на летището). Това е най-добрият вариант по мое мнение.
Друг вариант е на самото летище (ако кацаш на Каструп, Копенхаген) да продадеш левове - купуват ги там откакто сме член на ЕС, или евро, и да вземеш крони... курсът обаче ще те разочарова.
Още един вариант е на централната ЖП гара на Копенхаген (København H или още København Hovedbanegården) има доста добро обменно бюро - FOREX (жълта табела с черен надпис), доколкото съм запознат там курсът винаги е най-добър за града, но това е непотвърдено лично от мен.
Ако имаш нужда от друга информация за Дания или Копенхаген - пътуване и т.н. - питай смело, все ще се намери кой да отговори.
Цитат: "А може ли да поясниш какви са тези карти без такси за транзакции в чужбина" - това са всякакви плащания на ПОС-терминални устройства, т.е. директно плащане с дебитна или кредитна карта на сметка в магазин, ресторант и т.н. Ако сметката ти е примерно 170 крони, по курса на деня ти излизат платени 44,63 лева при разпечатката от картата. За този вид плащания няма никакви такси, затова е най-разумно именно така да се плаща в "цивилизацията", вместо да се тегли кеш от банкомата и да се плаща с този кеш в магазина.
Обменният курс при такива транзакции (тегелене на крони от местен банкомат) не е в твой ущърб, така че не се притеснявай - ако не те притесняват 3-те лева и 1,5%, значи всичко е наред.
От опит мога да те посъветвам да си купиш крони преди да заминеш оттук от Уникредит Булбанк, курсът отново е нормален и няма нужда да търсиш чейндж бюра и да поемаш излишни рискове и притеснения. Каквото ти остане след престоя, ще го продадеш отново на Уникредит (взимат само банкноти, монети не, така че монетите ги харчи за подаръци на летището). Това е най-добрият вариант по мое мнение.
Друг вариант е на самото летище (ако кацаш на Каструп, Копенхаген) да продадеш левове - купуват ги там откакто сме член на ЕС, или евро, и да вземеш крони... курсът обаче ще те разочарова.
Още един вариант е на централната ЖП гара на Копенхаген (København H или още København Hovedbanegården) има доста добро обменно бюро - FOREX (жълта табела с черен надпис), доколкото съм запознат там курсът винаги е най-добър за града, но това е непотвърдено лично от мен.
Ако имаш нужда от друга информация за Дания или Копенхаген - пътуване и т.н. - питай смело, все ще се намери кой да отговори.
Цитат: "А може ли да поясниш какви са тези карти без такси за транзакции в чужбина" - това са всякакви плащания на ПОС-терминални устройства, т.е. директно плащане с дебитна или кредитна карта на сметка в магазин, ресторант и т.н. Ако сметката ти е примерно 170 крони, по курса на деня ти излизат платени 44,63 лева при разпечатката от картата. За този вид плащания няма никакви такси, затова е най-разумно именно така да се плаща в "цивилизацията", вместо да се тегли кеш от банкомата и да се плаща с този кеш в магазина.
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
Postman написа:Колега, в Дания, айде нека го кажа по-конкретно - в Копенхаген, трудно ще намериш място, където да НЕ можеш да платиш с кредитна/дебитна карта, а да искат единствено в брой. На мен ми се е случвало само един път - в супермаркет Lidl, където чуждестранни VISA не важаха (това беше някакси абсурдно за мен, но факт). Може би и подвижните велосипеди-павилиони, който продват хот-дог нямат терминали, но такива неща винаги могат да се избегнат. Дефакто за целия престой може да не пипнеш изобщо местна валута.
Благодаря ти много, колега, беше много изчерпателен!

9 мнения
• Страница 1 от 1