Обжалване на акт
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Обжалване на акт
Здравейте колеги,
пускам тази тема с надежда за съвет от някой, който е бил в същата или сходна ситуация и има желанието да сподели как е процедирал. Става дума за съставен акт за изгоряла къса светлина при условие, че имам в колата резервна и имах желанието да я сменя на място, но ето и историята за по-ясна представа:
Преди месец и нещо, към 11 и нещо вечерта, в пороен дъжд (градушка в участъка преди да ме спрат) и улици по-скоро приличащи на реки, ме спират катаджии под моста за летището на бул. Цветан Лазаров в жк. Дружба в София (близо до ОМВто, знам че доста от вас го знаят). Мястото е недобре осветено, но все пак поне не вали много под моста, което ги оправдава донякъде. Поискаха ми документи за проверка, викам си стандартното (откакто съм с Е36цата нз дали ми се струва или не, но много рядко ме пропускат ако не са спрели друг), знам че всичко си ми е изрядно и чакам да ми ги върнат.
Уви, казаха ми да слезна и да си погледна късите светлини. Факт е, че лявата бе изгоряла. Това съм сигурен, че е станало по пътя, вероятно и градушката и локвите са оказали влияние. Обясних им, казах им и от къде идвам (тези, които са минвали през „Червено знаме” знаят, че всичко се стича там и в какво състояние са пътищата при обилен дъжд) и че крушката е изгоряла по пътя. Но си имам резервни и ей сега ще я сменя. Не приеха. Казаха, че са констатирали нарушението и ще съставят акт. Но да не се притеснявам, глобата е 10-тина лева. Усъмних се, но тогава ги помолих да ми напишат фиш, за да не се разправям да ходя до КАТ, да чакам опашки, да губя време, да ми отнемат точки а да го платя още на следващия ден. Отказаха ми, нямали фишове. Тогава съвсем човешки отново ги помолих да отстраня неизправността на място или да потърсят фиш от техни колеги. Единият (няма да цитирам тук имена) ми каза да не преча на колегата му да състави акта. Е, колкото и да съм спокоен човек, се ядосах от пълната им незаинтересованост от това повредата да бъде отстранена и от единственото им желания да напишат акт и казах, че няма да подпиша и искам да ми обяснят как за вбъдеще мога да не правя това нарушение – необходимо ли е да сложа 20тина огледалца за да мога да си наблюдавам дали всички светлини са изрядни!?! Те ми казаха, че талонът така или иначе остава при тях и ако не подпиша не ми се полага копие от акта, който де факто замества синия талон, докато излезе решението. Лесно се сетих, че аз в такъв случай няма да имам право да карам, което не мога да си позволя. Подписах, но си описах ситуацията в полето за „възражения и обяснения”, колкото да получа екземпляр. Отговор за това как да следя крушките в движение не получих, затова отново попитах и „за да не преча” докато единия пишеше акта, другият поиска да прегледа дали имам задължителните пожарогасител, аптечка и триъгълник. Дори ме накара да отворя аптечката, която бе нова, запечатана да провери наличността. Като го видях какъв е сам му показах стикера на пожарогасителя, защото го пълня всяка година, предложих му и линийка да мерим грайфера на гумите. Не пожела. Взех си копието от акта, изсмях се на „писателя”, че беше написал „ноща” и си тръгнах без да сменя крушката – катаджиите не ги интересуваше, те бяха доволни, че „са си свършили работата” и са наказали поредния престъпник!
Още на следващия ден отидох до КАТ да пусна и там възражение (спазих тридневния срок).
Регистрирах се на и-кат да проверявам развитието и така се наложи само 3 пъти да ходя да ми удължават акта. Вече е излезнало решение – 50 лв. и 5 т. Определено не съм съгласен. Излиза, че виновно причиненото ПТП и изгорялата крушка са с еднаква тежест. Не ми пука за парите, за точките – малко, но определено се чувствам прецакан. Наказан съм за нещо, за което нямам никаква вина и при най-добро желание да го поправя не ми бе дадена възможност.
Та питанката ми е, има ли смисъл да правя, каквото и да било или просто да се примиря, че животът е несправедлив понякога и да си поема вината без да съм виновен?
Благодаря, че прочетохте горното и за евентуалните отговори! Поздрави!
ПС: Ако съм писал в правилния подфорум се извинявам и моля модераторите да преместят темата.
пускам тази тема с надежда за съвет от някой, който е бил в същата или сходна ситуация и има желанието да сподели как е процедирал. Става дума за съставен акт за изгоряла къса светлина при условие, че имам в колата резервна и имах желанието да я сменя на място, но ето и историята за по-ясна представа:
Преди месец и нещо, към 11 и нещо вечерта, в пороен дъжд (градушка в участъка преди да ме спрат) и улици по-скоро приличащи на реки, ме спират катаджии под моста за летището на бул. Цветан Лазаров в жк. Дружба в София (близо до ОМВто, знам че доста от вас го знаят). Мястото е недобре осветено, но все пак поне не вали много под моста, което ги оправдава донякъде. Поискаха ми документи за проверка, викам си стандартното (откакто съм с Е36цата нз дали ми се струва или не, но много рядко ме пропускат ако не са спрели друг), знам че всичко си ми е изрядно и чакам да ми ги върнат.
Уви, казаха ми да слезна и да си погледна късите светлини. Факт е, че лявата бе изгоряла. Това съм сигурен, че е станало по пътя, вероятно и градушката и локвите са оказали влияние. Обясних им, казах им и от къде идвам (тези, които са минвали през „Червено знаме” знаят, че всичко се стича там и в какво състояние са пътищата при обилен дъжд) и че крушката е изгоряла по пътя. Но си имам резервни и ей сега ще я сменя. Не приеха. Казаха, че са констатирали нарушението и ще съставят акт. Но да не се притеснявам, глобата е 10-тина лева. Усъмних се, но тогава ги помолих да ми напишат фиш, за да не се разправям да ходя до КАТ, да чакам опашки, да губя време, да ми отнемат точки а да го платя още на следващия ден. Отказаха ми, нямали фишове. Тогава съвсем човешки отново ги помолих да отстраня неизправността на място или да потърсят фиш от техни колеги. Единият (няма да цитирам тук имена) ми каза да не преча на колегата му да състави акта. Е, колкото и да съм спокоен човек, се ядосах от пълната им незаинтересованост от това повредата да бъде отстранена и от единственото им желания да напишат акт и казах, че няма да подпиша и искам да ми обяснят как за вбъдеще мога да не правя това нарушение – необходимо ли е да сложа 20тина огледалца за да мога да си наблюдавам дали всички светлини са изрядни!?! Те ми казаха, че талонът така или иначе остава при тях и ако не подпиша не ми се полага копие от акта, който де факто замества синия талон, докато излезе решението. Лесно се сетих, че аз в такъв случай няма да имам право да карам, което не мога да си позволя. Подписах, но си описах ситуацията в полето за „възражения и обяснения”, колкото да получа екземпляр. Отговор за това как да следя крушките в движение не получих, затова отново попитах и „за да не преча” докато единия пишеше акта, другият поиска да прегледа дали имам задължителните пожарогасител, аптечка и триъгълник. Дори ме накара да отворя аптечката, която бе нова, запечатана да провери наличността. Като го видях какъв е сам му показах стикера на пожарогасителя, защото го пълня всяка година, предложих му и линийка да мерим грайфера на гумите. Не пожела. Взех си копието от акта, изсмях се на „писателя”, че беше написал „ноща” и си тръгнах без да сменя крушката – катаджиите не ги интересуваше, те бяха доволни, че „са си свършили работата” и са наказали поредния престъпник!
Още на следващия ден отидох до КАТ да пусна и там възражение (спазих тридневния срок).
Регистрирах се на и-кат да проверявам развитието и така се наложи само 3 пъти да ходя да ми удължават акта. Вече е излезнало решение – 50 лв. и 5 т. Определено не съм съгласен. Излиза, че виновно причиненото ПТП и изгорялата крушка са с еднаква тежест. Не ми пука за парите, за точките – малко, но определено се чувствам прецакан. Наказан съм за нещо, за което нямам никаква вина и при най-добро желание да го поправя не ми бе дадена възможност.
Та питанката ми е, има ли смисъл да правя, каквото и да било или просто да се примиря, че животът е несправедлив понякога и да си поема вината без да съм виновен?
Благодаря, че прочетохте горното и за евентуалните отговори! Поздрави!
ПС: Ако съм писал в правилния подфорум се извинявам и моля модераторите да преместят темата.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Re: Обжалване на акт
Не можеш да се жалиш....
50 лв. необжалваем минимум има, без значение че ти взимат и точки.
Жалбата ще се върне като недопустима.

50 лв. необжалваем минимум има, без значение че ти взимат и точки.
Жалбата ще се върне като недопустима.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
bmw'fan написа:Е, колкото и да съм спокоен човек, се ядосах от пълната им незаинтересованост от това повредата да бъде отстранена
Колега, отстраняването на такива неизправности е твоя грижа, а не тяхна - колкото и да не ти е приятно.
Колкото до фишовете - че се съставят за маловажни случаи е вярно, но никъде в закона не е упоменато кои нарушения са маловажни, така, че пак опираме до лична преценка за полицая да пише акт или фиш, а по неписано правило когато има несъгласие с констатациите на контролния орган се пише акт, тъй като фиша изисква задължително подписване от водача за разлика от акта, хубавото в случая е, че имаш право на възражения и имаш шанс да ти отменят наказанието (при фиша няма такъв шанс).
bmw'fan написа:те бяха доволни, че „са си свършили работата” и са наказали поредния престъпник!
Не престъпник, а нарушител.
Никой не мое ма връне на селу!
saleen написа:bmw'fan написа:Е, колкото и да съм спокоен човек, се ядосах от пълната им незаинтересованост от това повредата да бъде отстранена
Колега, отстраняването на такива неизправности е твоя грижа, а не тяхна - колкото и да не ти е приятно.
Чл. 101. (1) При възникване по време на движение на повреда или
неизправност в пътно превозно средство, която застрашава безопасността на
движението, водачът е длъжен да спре и да вземе мерки за нейното отстраняване.
Това е леката разлика, естествено че не е тяхна грижа, ама проблема е че реално не ги ебе за неизправността която може да се отстрани, а повече ги е грижа да си стигнат нормата за съставени актове.
В нормалните страни, полицията се грижи за безопастността на хората а не се стреми по всякакъв начин да те прецака. На кой в България му се е случвало патрулка да те следва до вкъщи 15 км, за да им покажеш забравените си документи.... ми на никой. в БГ следват актове, районно управление, третиране като престъпник, глоби и т.н.
не знам къде в правилника го пише, но един приятел е обжалвал успешно точно с довода че не са му дали възможност да отстрани на място повредата, така че давай смело, не виждам какво имаш да губиш
Направил си каквото си могъл за да падне акта. В случая си имал морално, но не и законово право.
С новата промяна в закона можеш да обжалваш и точките. Необжалваем минимум имат само наказателните постановления, не актовете, както повечето плямпат. Той е 50 кинта. И затова всеки, който каже, че могат да ти пишат акт за 50лв., никога няма да можеш да го обжалваш, не са прави.
С новата промяна в закона можеш да обжалваш и точките. Необжалваем минимум имат само наказателните постановления, не актовете, както повечето плямпат. Той е 50 кинта. И затова всеки, който каже, че могат да ти пишат акт за 50лв., никога няма да можеш да го обжалваш, не са прави.
Dpy написа:В случая третото ти изречение,от долу нагоре е истината....
За съжаление, като че и на мен ми се струва така.

@kriso85: За необжалваемия минимум знам, че е 50 лв, но за точките ми се струва също несправедливо да нямаш право да обжалваш.

saleen написа:bmw'fan написа:Е, колкото и да съм спокоен човек, се ядосах от пълната им незаинтересованост от това повредата да бъде отстранена
Колкото до фишовете - че се съставят за маловажни случаи е вярно, но никъде в закона не е упоменато кои нарушения са маловажни, така, че пак опираме до лична преценка за полицая да пише акт или фиш, а по неписано правило когато има несъгласие с констатациите на контролния орган се пише акт, тъй като фиша изисква задължително подписване от водача за разлика от акта, хубавото в случая е, че имаш право на възражения и имаш шанс да ти отменят наказанието (при фиша няма такъв шанс).
Да, съгласен съм, че е моя грижа, но как да отстраня неизправност като не знам за нея...

А за фишовете - съставят се за нарушения с глоба до 50 лв. И несъгласието ми бе за съставянето на акт, не за констатираното нарушение. Дори им го и казах, че с фиш съм абсолютно съгласен. Просто нямаха.
Escape написа:Това е леката разлика, естествено че не е тяхна грижа, ама проблема е че реално не ги ебе за неизправността която може да се отстрани, а повече ги е грижа да си стигнат нормата за съставени актове.
В нормалните страни, полицията се грижи за безопастността на хората а не се стреми по всякакъв начин да те прецака. На кой в България му се е случвало патрулка да те следва до вкъщи 15 км, за да им покажеш забравените си документи.... ми на никой. в БГ следват актове, районно управление, третиране като престъпник, глоби и т.н.
Точно в целта колега, на това се ядосах и аз.
Между другото като спомена случката за "нормалните" страни, мога да ти кажа как е в България - преди няколко месеца ми се случи лично.

Но пак съм доволен де, че ми написаха един фиш и по живо по здраво се разделихме. Фишът платих същия ден.
robbiewww написа:не знам къде в правилника го пише, но един приятел е обжалвал успешно точно с довода че не са му дали възможност да отстрани на място повредата, така че давай смело, не виждам какво имаш да губиш
Хм, еми и в моето обжалване написах, че имах резервни крушки и въпреки желанието от моя страна, нямаше такова от отсрещната, а пък, както писах решението е 50 лв и 5 т.. Да не би да не са ми прочели обяснението.

Ако съвсем случайно се видиш с този твой приятел и се сетиш разбира се, моля те, питай го дали си спомня на какво в правилника се е позовал в обжалването.
Ryapoff написа:Направил си каквото си могъл за да падне акта. В случая си имал морално, но не и законово право.
Ако наистина е така, то ще обжалвам. А какво се случва с акта ми през това време. Като е излезло решението, дали няма да ми направят проблем като искам да ми го удължат, защото изтича и реално ще трябва да карам в нарушение, докато тече разглеждането на обжалването?

Благодаря на всички отговорили!
ПС: Между другото, имаме ли някакво гражданско право да държим сметка ние на полицаите (примерно нещо като граждански иск), когато имат неизправност по автомобилите? Тази седмица, като се връщах от морето, след Шумен, една патрулка нямаше задна лява светлина и десният й стоп не светеше. Малко вероятно е да са изгоряли 2 светлини наведнъж. Тръгнах да ги гоня за да им го кажа, че ми беше много интересно каква ще е реакцита им, но караха доста бързо и прецених, че може да бързат за нещо важно и няма смисъл да ги бавя, но тоя въпрос си ме гложди и сега.

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Ryapoff написа:Направил си каквото си могъл за да падне акта. В случая си имал морално, но не и законово право.
Повечето хора предпочитат да си пуснат писмени възражения по акта в тридневния законов срок, но ако някой му се занимава със съда - няма лошо, всеки си прави сметката.
Имаш право разбира сеbmw'fan написа:ПС: Между другото, имаме ли някакво гражданско право да държим сметка ние на полицаите (примерно нещо като граждански иск), когато имат неизправност по автомобилите?

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
bmw'fan написа:Ако наистина е така, то ще обжалвам. А какво се случва с акта ми през това време. Като е излезло решението, дали няма да ми направят проблем като искам да ми го удължат, защото изтича и реално ще трябва да карам в нарушение, докато тече разглеждането на обжалването?Идея?
След като обжалваш, не си в нарушение. Ти не си съгласен с решението за издаване на НП, с което те ощетяват, като ти взимат точки. Ти го обжалваш, съответно върви процедура и няма крайно решение. Няма нарушение.
bmw'fan написа:ПС: Между другото, имаме ли някакво гражданско право да държим сметка ние на полицаите (примерно нещо като граждански иск), когато имат неизправност по автомобилите? Тази седмица, като се връщах от морето, след Шумен, една патрулка нямаше задна лява светлина и десният й стоп не светеше. Малко вероятно е да са изгоряли 2 светлини наведнъж. Тръгнах да ги гоня за да им го кажа, че ми беше много интересно каква ще е реакцита им, но караха доста бързо и прецених, че може да бързат за нещо важно и няма смисъл да ги бавя, но тоя въпрос си ме гложди и сега.
На български е п.п., п.с. било за английския. Виждам, че гледаш да пишеш грамотно, та да ти го спомена, аз по случайност го научих.
Това, за полицайте, е изгубена кауза. Трябва много неща да докажеш.
- Lattri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i M Пакет, е39
- Мечтае да кара: е39 - сбъдната
Понеже стана дума за актове и фишове искам да попитам не са ли длъжни господата полицаи да имат в наличност и от двете? Ами я си представете, че ви спират за дадено нарушение. Вие искате да ви напише фиш, но поради някакви ''симпатии'' от негова страна той казва, че няма и ви тряска акта (който е по голямата разправия) от проклетия и ви казва да ходите да се шиб..обжалвате пред началника му.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.
- saleen
- старши ентусиаст
-
Lattri написа: не са ли длъжни господата полицаи да имат в наличност и от двете?
Не са длъжни.
И изобщо защо са ви тези фишове, нали беше дискутирано, че са пълни с печатни грешки

viewtopic.php?f=4&t=177992&start=0

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Не са длъжни, и районните господа често нямат фишове... за разлика от КАТ-аджиите... и за разлика от районните "големо добрютру", катаджиите в доста от случаите са бая по-разбрани... гредата вероятно се е случила, щото човека е попаднал не на КАТ... щото при тях има вариант първо да те пита дали можеш да си смениш крушката... а имаше и в една тема инфо, как на един пич КАТ-аджия му давал инструменти да си оправи мотопеда в центъра... нещо такова беше...
Mollov написа:Не са длъжни, и районните господа често нямат фишове... за разлика от КАТ-аджиите... и за разлика от районните "големо добрютру", катаджиите в доста от случаите са бая по-разбрани... гредата вероятно се е случила, щото човека е попаднал не на КАТ... щото при тях има вариант първо да те пита дали можеш да си смениш крушката... а имаше и в една тема инфо, как на един пич КАТ-аджия му давал инструменти да си оправи мотопеда в центъра... нещо такова беше...
Моллов, прав си. И не си. Случвал съм на КАТ-аджии и кат-аджии. Някой изобщо не се заяждат, други за крушка на стоп искат да те разпънат(говоря примерно).
Като карах корсата от Плевен насам, още първите ме спряха и без абсолютно нищо друго, излезте от колата, ръцете на капака.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2