Странен проблем с PC-то
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Странен проблем с PC-то
Здравейте.
Странна работа ...
Преди около 2 седмици, докато играх на PC-то NFSCarbon, компютъра заби и издаде специфичен звук все едно се рестартира. След около 3 сек. се оправи и тръгна по старо му. Но 15 мин. по-късно се повтори същия проблем- забива и издава звук идентичен на този при рестарт. Леко се поизплаших тъй като преди седмица винтилатора на процесора беше изгорял и "майсторите" го смениха. Отворихме кутията с бащата в търсене на проблема. С идеята че е изгоряло нещо, започнахме да подменяме хардуера с резервни части, които имахме под ръка. Сменихме видео картата , аудио картата, 2-те плочици за рам, даже откачихме CD-то и флопито. Но стана още по зле. Монитора не искаше да тръгне, а странния звук се чуваше през 1-2 сек.. Отчаяхме се и си сложихме старите части и конфигурацията на PC-то не се различаваше от тази преди 1 ден. Натиснахме копчето за старт за последен път и компа тръгна. Без страния шум, без забиването вървеше относително добре. НО след рестарт шума се появи отново и на черния екран преди зареждането на Windows-а се изписа, че "печката" не успява да boot-ира правилно.
Разгледахме Hard Drive-a , CD-то и флопито (boot-иращите устройства) и забелязахме, че jumper-a на хардиска е сложен хоризонтално, а не верникално. Върху Hard-a беше напечатано с илюстрации, че jumper-a трябва да е вертикално разположен. Сменихме позицията и го направихме на "MASTER", а CD-то го преместихме от "MASTER" на "SLAVE", флопито го изключихме напълно за допълнителна сигурност. Рестартирахме и тръгна безупречно - вървеше гладко и не се чуваха странни звуци. От тогава насам ( окоро 24 часа ) не съм имал никакъв проблем. Поразрових се в нета и прочетах, че тези симптоми се проявяват когато хард диска си е заминал. Изтаглихме програмка на Symantic , която проверевя състоянието на хард диска и тя изписа , че хард-а е в цветущо здраве. Въпроса ми е къде е бил странния проблем? Ако е бил в разположението на jumper-a защо тогава симптомите не са се проявили по-рано? И ако хард-а си е заминал защо Symantic-a казва, че е в изправност ?
Ако някой има идеи ... Благодаря предварително !
Странна работа ...

Преди около 2 седмици, докато играх на PC-то NFSCarbon, компютъра заби и издаде специфичен звук все едно се рестартира. След около 3 сек. се оправи и тръгна по старо му. Но 15 мин. по-късно се повтори същия проблем- забива и издава звук идентичен на този при рестарт. Леко се поизплаших тъй като преди седмица винтилатора на процесора беше изгорял и "майсторите" го смениха. Отворихме кутията с бащата в търсене на проблема. С идеята че е изгоряло нещо, започнахме да подменяме хардуера с резервни части, които имахме под ръка. Сменихме видео картата , аудио картата, 2-те плочици за рам, даже откачихме CD-то и флопито. Но стана още по зле. Монитора не искаше да тръгне, а странния звук се чуваше през 1-2 сек.. Отчаяхме се и си сложихме старите части и конфигурацията на PC-то не се различаваше от тази преди 1 ден. Натиснахме копчето за старт за последен път и компа тръгна. Без страния шум, без забиването вървеше относително добре. НО след рестарт шума се появи отново и на черния екран преди зареждането на Windows-а се изписа, че "печката" не успява да boot-ира правилно.
Разгледахме Hard Drive-a , CD-то и флопито (boot-иращите устройства) и забелязахме, че jumper-a на хардиска е сложен хоризонтално, а не верникално. Върху Hard-a беше напечатано с илюстрации, че jumper-a трябва да е вертикално разположен. Сменихме позицията и го направихме на "MASTER", а CD-то го преместихме от "MASTER" на "SLAVE", флопито го изключихме напълно за допълнителна сигурност. Рестартирахме и тръгна безупречно - вървеше гладко и не се чуваха странни звуци. От тогава насам ( окоро 24 часа ) не съм имал никакъв проблем. Поразрових се в нета и прочетах, че тези симптоми се проявяват когато хард диска си е заминал. Изтаглихме програмка на Symantic , която проверевя състоянието на хард диска и тя изписа , че хард-а е в цветущо здраве. Въпроса ми е къде е бил странния проблем? Ако е бил в разположението на jumper-a защо тогава симптомите не са се проявили по-рано? И ако хард-а си е заминал защо Symantic-a казва, че е в изправност ?
Ако някой има идеи ... Благодаря предварително !

Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- ME4KY
- младши ентусиаст
-
- Кара: ги да го гледат
Re: Странен проблем с PC-то
Може да са е постоплил от жегите,ако е старо е нормално
Може наистина да си заминава.На стария компютър,от време на време,имах проблеми с HDD,на който всъшност нищо му няма
и си работи (80 гб)
Прехвърли си важната информация,та ако замине поне да не съжеляваш,и ако има гаранция го носи преди да е изтекла

Прехвърли си важната информация,та ако замине поне да не съжеляваш,и ако има гаранция го носи преди да е изтекла

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
и при мене е същото.пробвай да смениш дата кабела (от хард към дъното който е)
може да е от него и струва 2 3 лева
може да е от него и струва 2 3 лева

и при мен е така, но не го е правило от много време вече. звука идва от харда и аз така бях сменял кабелите и джъмпера и от тогава вече половин година нищо. се пак какъв е харда, чел съм, че при макстор стават тея неща, моя е такъв
- alex_matrix
- младши ентусиаст
-
Чест проблем е прегряването на хадиска възможно е от това да са били проблемите
Чисто съвпадение е промяната на джъмпера, хаддиска не е задължително винаги да е указан като мастер
а и е работел преди това в предната конфигурация на джъмпера
сложи си софтуер за следене на температурата на харда нормално е да е към 30-50 градуса - ако е висока , трябва да го охлаждаш или да подобриш това на кутията иначе проблемите и смъртта на харда в по късен момент са ти в кърпа вързани
Чисто съвпадение е промяната на джъмпера, хаддиска не е задължително винаги да е указан като мастер
а и е работел преди това в предната конфигурация на джъмпера
сложи си софтуер за следене на температурата на харда нормално е да е към 30-50 градуса - ако е висока , трябва да го охлаждаш или да подобриш това на кутията иначе проблемите и смъртта на харда в по късен момент са ти в кърпа вързани
Monster Energy Drift Athlete
2014 King of Europe Street Legal Champion
2013 King of Europe Street Legal Champion
http://www.facebook.com/alexmatrix

2014 King of Europe Street Legal Champion
2013 King of Europe Street Legal Champion
http://www.facebook.com/alexmatrix

При липса на стена, могат ли да ми променят настройките на биоса по лан мрежата ?
- NKolev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36, 320i
Chapai написа:При липса на стена, могат ли да ми променят настройките на биоса по лан мрежата ?
Кви фафли ве мен

Chapai написа:...
от къде си я дръпнал тая програма симантик, можеш ли да я пратиш?
току що ми направи пак тая простотия след половин година никви проблеми

- NKolev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36, 320i
JOGI написа:Chapai написа:...
от къде си я дръпнал тая програма симантик, можеш ли да я пратиш?
току що ми направи пак тая простотия след половин година никви проблеми
Изтегли си тази: Hard Disk Sentinel
В zamunda я има.
сложих я ама какво да гледам не разбирам
единия дето ми прави тея проблеми е на 83% хелт, 43градуса, другия 71 и 40, абе всичко изглежда нормално
единия дето ми прави тея проблеми е на 83% хелт, 43градуса, другия 71 и 40, абе всичко изглежда нормално
- ME4KY
- младши ентусиаст
-
- Кара: ги да го гледат
JOGI написа:сложих я ама какво да гледам не разбирам
Не точно

Температурите са нормални за жегите,но старата техника по-лесно се предава при по-високи температури.Най-добре си вземи още едно вентилаторче,да духа.
Пак започна да го прави. Имам чувството, че проблема е от кофти букса на захранването - от тези дето го разклоняват към различният хардуер. Сега включих харда към другата магистрала която излиза от захранването и за момента работи.
Майсторите не са ти поставили вентилатора като хората (по точно радиатора и вероятно прегрява). Aко дъното ти е сокет 775, много често "майсторите" не могат да завъртят като хората щипките, съответно радиотора не опира изцяло към процесора и прегряваш. Сложи си тая програма и кажи какви са ти температурите http://www.almico.com/speedfan441.exe . Ама пусни и тая програмка http://sp2004.fre3.com/beta/orthos_exe_20060420.cab дето товари процесора и виж до колко градуса ще стигне, тя доста пържи и вероятно ако прегрява вероятно ще се рестартира направо. А хард диска ти се е омазал от честите рестарти, според мен нищо му няма 

24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2