Що е тва VANOS...

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Що е тва VANOS...

Мнение от SILVERSIX » 25 Апр 2003, 20:48

Някои може ли да ми обясни какво представлява VANOS-а и как по-точно деиства. :?: Единственото което разбрах е,че е свързано с газоразпределянето.
"КОГАТО ДРУГИТЕ ЗАПОЧВАХА ДА ПРАВЯТ КОЛИ,НИЕ ВЕЧЕ СТРОЯХМЕ САМОЛЕТИ"

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 25 Апр 2003, 22:57

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 26 Апр 2003, 23:22

Променливо газоразпределение и браво, че си го написал както е в действителност - сиреч VANOS, защото неграмотния български автомобилен народ все повече го използва/пише VANUS :(

Потребител
Аватар

Мнение от SILVERSIX » 27 Апр 2003, 20:44

Горе долу разбрах как деиства,обаче тука пише че триабва на 200 000км да се ремонтира или да се подмени,което струвало м/у 300 и 600 USD.Ще ми каже ли ниакои които е с такава система дали досега му е правила проблем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Viktor » 28 Апр 2003, 23:44

Какъв е положителният ефект и значението на тази система.???

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 29 Апр 2003, 9:21

Viktor, при различни обороти оптималната продължителност на отварянето на клапаните е различна. Например при ниски обороти то трябва да е по-продължително, за да не се пречи излишно на навлизащия въздух, при средни то се скъсява, и при много високи (5000+) то се удължава отново, за да се максимизира потока въздух за най-добра мощност. Всичко това е свързано със срашно много физика и разбиране на циклите на ДВГ, които аз не претендирам че разбирам, но положителните ефекти определено са на лице ;) В последно време не само продължителноста на отварянето се регулира, но също и степента на отваряне (Valvetronic) като по този начин може да се регулира поотделно всеки цилиндър без да има ограничаващ "throttle butterfly" (извинявам се за българо-английския ;) ...), а също и дължината на пълнещите тръби (intake manifold). Това е нужно, защото при различните обороти на двигателя въздуха се движи в тръбите с различна скорост, но поради циклите на отваряне/затваряне на клапаните се пораждат ударни вълни. Тези ударни вълни могат много да забавят потока, но при точно определена дължина на тръбата и точно определени обороти се постига резонанс, който всъщност помага да се засмуче още повече въздух. За това в новите BMW-та има Continuously Variable Intake Manifold.

Сигурно ти е писнало да ми четеш глупостите вече, с две думи се постига по-плоска крива на въртящия момент в целия работен спектър на двигателя, по-нисък разход при работа на тихи обороти, и по-висока мошност при максималните обороти. Все хубави неща :)

SILVERSIX, къде го четеш това? VANOS е просто един хидравличен механизъм който може да мести разпределителния вал напред-назад, не знам частите колко струват, но отварянето на двигателя струва пари.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Viktor » 29 Апр 2003, 17:44

Мерси за обстойното пояснение...Сега ми стана ясно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Смок » 29 Апр 2003, 19:06

Viktor, какво се чудиш, на чочонето имаше същото :wink:
Само Дизел!

Потребител
Аватар

Мнение от SILVERSIX » 29 Апр 2003, 21:04

За VANOS-a четох ж един руски сайт ако не се лъжа.Там бяха описали обстойно как седят нещата с този механизъм.

IBIZA Killer
Аватар

Мнение от bawareca » 30 Апр 2003, 8:27

След всичко което е написал колегата Kay мога да добавя само че мотора на БМВ който има всичките тези системи и се вгражда в новата 7-ца и Х5 е 4.4 л. 330 к.с. и на 7-цата дава среден разход под 10/100 и е спечелил приза "Двигател на 2002".
А пък аз не разбрах кво общо има тук чочонето и кво е туй чочоне...

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 30 Апр 2003, 9:46

bawareca написа:А пък аз не разбрах кво общо има тук чочонето и кво е туй чочоне...

Общонародно название на Е500 (124ка) аз също го научих преди година! Нещо от рода на Мерцедес Пура, Опел Капка (замръзнала капка - бил стария Кадет). Мразя тези названия! :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Смок » 30 Апр 2003, 11:47

И аз не ги обичам, но Viktor така си му викаше :wink:
Само Дизел!

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 30 Апр 2003, 13:52

bawareca, Kay, Turturelo, Pockata и т.н.(да няма обидени)

Благодаря на господ, че попаднах на този форум :bowdown:

Благодаря ви на всички, че отваряте очите на един слепец :bowdown:

Винаги съм ценял вашето мнение и съвети.

Продължавайте в същия дух :yes:
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

мечтае да кара 7-ца
Аватар

Мнение от Alpina » 01 Май 2003, 6:50

Извинявам се на останалите за грубия тон, но:

РАДО РФ, ако продължаваш да пишеш простотии по ВСИЧКИ теми ще почна да ги трия! Не ми пука колко бързо искаш да си натрупаш точки, просто още няколко такива като теб и форума се превръща в много трудно за четене място! Щом искаш да се подмазваш - премести си синьото мнение в нова тема. Какво общо има то с VANOS????

Казано без никакви лоши лични чувства към Радо рф. Просто се замисляй малко преди да натиснеш бутона Нов Отговор. Разбирам, че си много ентусиазиран, всичките тук сме луди... :-)

Слави
Аватар

Мнение от © » 02 Май 2003, 11:50

Някой карал ли е кола с VANOS и кола със същия двигател без VANOS? И ако е карал - моля да сподели впечатленията си.
Как работи на теория е ясно .. нека някой да сподели какво се усеща при шофиране

Следваща

Назад към Основен Форум