Жестока катастрофа край село Смилян. Пазете се!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Жестока катастрофа край село Смилян. Пазете се!

Мнение от twin spark » 07 Сеп 2010, 11:17

steeN написа:важното наистина е, че си реагирал правилно и си избегнал челния удар до колкото е било възможно и сте ок.

titto написа:Аз пътувам често и си имам едно правило вече поради многото идиоти, които съм срещал срещу мен-заспали, пияни и т.н При възможност, никога не карам първа кола, особено на второстепенен път с мн.завои!

това е интересно като идея, не знам до колко може да помогне, обаче.
ако не си плътно зад първата кола, нямаш гаранция, че той те пази. в другия случай си става верижна катастрофа, може би имаш малко повече време за реакция. а бе божа работа, на такъв път за мен...

това е глупава идея. всичко е до късмет в такива ситуации. Максим Ставийски първата кола ли нацели?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от koko29 » 07 Сеп 2010, 21:01

deyan-enchev написа:koko29 - като чета поста на злополучния колега - средна телесна повреда не видях .

Та както и да е - ще го осъдят пияницата мръсен-сигурен съм. Съжалявам за случая, трябва да се кара леко наистина, да се пазим от такива тъпаци.

".....В един момент, момичето, возещо се зад мен, започна да пищи, защото от главата й хвърчеше кръв. Оказа се, че се е ударила в колоната между задната и предната врати - от шофьорската страна. Имаше над 10 сантиметрова широко отворена рана на челото си....."

А това какво е? Не е ли обезобразено лице?

"Чл. 129. (2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха; трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност; счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото; постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота; наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Сеп 2010, 22:08

радвам се че всичките сте оцеляли. девойката отзад ако е била с колан е нямало да си цепне главата. но... малкото зло. добра реакция- аз лично бих рипнал в дерето особено ако му се вижда дъното от пътя. търкаляне в посока която аз избера > от удар над които нямам контрол (и по-важното след това съвсем да нямам контрол).

ALEX_525tds_2000 написа:Тук не става дума за мутренска мъст, а за пълно, всеобхватно и точно прилагане на закона.

не можеш да вземеш нищо на човек които няма нищо по условие. а в затвора да го вкараш за това което се е случило- няма как да стане.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525 tds touring

Мнение от ZeRo » 07 Сеп 2010, 23:15

На скоро и аз катастрофирах доста зверки с моята е34 -ка . Признавам си тук си бях изцяло виновен.Не се изкарвайте ангелчета зад волана. Никой тук не спомена примерно как е карал с 100 в града или е правил слънца на някое удобно кръстовище .Или как не е спрял на някой стоп .
Има правила по пътя които задължително трябва да се спазват но това не значи че трябва да се влачим по пътя.
Колегата е спасил пътниците и себе си благодарение на това че е бил нащрек .
Много голяма част от катастрофите стават именно за това ,че шофиорите са се излегнали на седалката все едно са в тях на дивана,на кръстовищата се изтеглят като охлюви,огледалата не знаят къде се намират а и някой и нямат такива и в съшото време бързат да минат на червен светофар . Зимни гуми ли - кво е т"ва .

За мен лично правилата по пътя са по важни от правилника за движение по пътищата .

По голямата част от женското съсловие карат по правилника и какво се получава ? :no:

Ето и малко снимки от катастрофата , надявам се да ви въздейства .
Блъснах се в едно дърво сам с над 80-90км, полицаите и човека с пътната помощ казаха че не са виждали оцелял след такъв удар .Да но с божията помощ и марката БМВ се разминах .

Не карайте пили
Слагайте си коланите те са за това
Не тръгвайте на червено

Внимавайте с пешеходзите , по някога те са просто непредвидими .
P8080004.JPG
P8080012.JPG
P8080006.JPG
P8080006.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 08 Сеп 2010, 10:47

:shock: :shock: :shock:

добре, че си бил сам ...

p.s. какви бяха травмите ти?
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 08 Сеп 2010, 13:08

Колеги,
скоро станах свидетел на адски тежка челна катастрофа, и се замислих дали моята кола е сигурна.
Оказа се че не е чак толкова... (карам е46 фл). Проверих и за е39... оказа се че е и то не е :(
Ето резултатите за всеки случай да ги разгледате.
Колегата адвокат... да се радва че при този удар му няма нищо !
Колегата със страничния удар... да се радва че е карал БМВ. Там са по-добри от челните удари.

http://www.euroncap.com/results/bmw/5_series.aspx
http://www.euroncap.com/tests/bmw_5_series_1998/49.aspx

и за е46

http://www.euroncap.com/results/bmw/3_series.aspx
http://www.euroncap.com/tests/bmw_3_series_2001/98.aspx

а ето това е катастрофата на която аз присъствах и се опитахме да помогнем :
http://bnt.bg/bg/news/view/34875/tejka_ ... pol_burgas

Шкодата задната врата е отворена и със счупен прозорец защото ние го счупихме да диша човека. Това беше нещото което можехме да направим.... не искам да влизам в подробности защото гледката беше смразяваща! Да сме живи и здрави... ! Лека му пръст на човека... по-късно от новините разбрахме че е починал.
Човека с черния C-Max форд.... който се удря в шкодата.... ако забележите как няма нищо от предницата... а краката му бяха здрави ! Имаше вътрешни наранявания само.... следствие на силния удар. Но ако аз бях с моята кола... или с някоя по-стара (както в случая човека с шкодата) резулттата щеше да е доста по-мрачен ми се струва !
След това... вярвате или не... като видех кола в насрешното.. плътно в дясно... и всеки един момент бях готов да хвърля колата отстрани ...
Гадна работа е с тези катастрофи !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d

Мнение от ALEX_525tds_2000 » 10 Сеп 2010, 20:56

Колеги,

Благодаря на всички за подкрепата и съмишлеността! :yes:

Благодаря и на умерените оптимисти, и на песимистите по отношение на изхода от делата срещу пияния селски бек, който се опита да убие мен и моите спътници. Техните мнения също имат своята полезност.

На въпроса за предпазните въздушни възглавници: Аз така и не разбрах, защо в моя случай не се отвори нито един еърбег :dunno: Няколко души вече ми обясниха, че при този удар нямало как да се отвори еърбег, защото: (i) скоростта на моя автомобил е била много ниска в момента на удара и на колата ми не й се е наложило рязко да намали скоростта си, и то с голям марж - това било условие за отваряне на въздушните възглавници; и (ii) ударът бил "прекалено" челно-страничен и нямало никакво засягане на пътническия сектор. Нямам представа. Аз на този въпрос не мога да отговоря. :dunno:

Късмет!

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 10 Сеп 2010, 20:59

ALEX_525tds_2000 написа:Колеги,

Благодаря на всички за подкрепата и съмишлеността! :yes:

Благодаря и на умерените оптимисти, и на песимистите по отношение на изхода от делата срещу пияния селски бек, който се опита да убие мен и моите спътници. Техните мнения също имат своята полезност.

На въпроса за предпазните въздушни възглавници: Аз така и не разбрах, защо в моя случай не се отвори нито един еърбег :dunno: Няколко души вече ми обясниха, че при този удар нямало как да се отвори еърбег, защото: (i) скоростта на моя автомобил е била много ниска в момента на удара и на колата ми не й се е наложило рязко да намали скоростта си, и то с голям марж - това било условие за отваряне на въздушните възглавници; и (ii) ударът бил "прекалено" челно-страничен и нямало никакво засягане на пътническия сектор. Нямам представа. Аз на този въпрос не мога да отговоря. :dunno:

Късмет!

Според мен датчиците са някъде в центъра, а удара е от едната страна, затова не са се отворили. :dunno:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jordanov » 15 Сеп 2010, 14:33

Колега, радвам се че сте живи и здрави и бъди все така отговорен шофьор и грижовен собственик на автомобила си! Само те подсещам и да не забравяш журналистката.

ПС. Някои колеги споделиха и техни преживявания. През 1998г. и моето семейство преживя много тежка катастрофа на Автомагистрала Хемус. По това време винаги имаше участъци, където движението е събрано. И точно на такъв участък ни удари челно бронирано гранд чероки на няма да споменавам коя банка, че я има и сега. Дядо ми почива на път за болницата. Всеки от нас носи своите белези от преди 12 години и никога няма да забравя този момент. Тогава баща ми тъкмо беше купил един страхотен ситроен БХ, който е и причината да сме живи. Черокито се качи почти до покрива на автомобила, бронята му беше стигнала до предното стъкло. И представете си делата се водиха до миналата година. От 1998 до 2009 ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 15 Сеп 2010, 14:55

dimithur написа:
ALEX_525tds_2000 написа:...На въпроса за предпазните въздушни възглавници: Аз така и не разбрах, защо в моя случай не се отвори нито един еърбег :dunno: Няколко души вече ми обясниха, че при този удар нямало как да се отвори еърбег, защото: (i) скоростта на моя автомобил е била много ниска в момента на удара и на колата ми не й се е наложило рязко да намали скоростта си, и то с голям марж - това било условие за отваряне на въздушните възглавници; и (ii) ударът бил "прекалено" челно-страничен и нямало никакво засягане на пътническия сектор. Нямам представа. Аз на този въпрос не мога да отговоря. :dunno:

Късмет!

Според мен датчиците са някъде в центъра, а удара е от едната страна, затова не са се отворили. :dunno:

И двамата грешите а си е написано в книжката на колата.
Примера в ситуацията е от книжката на Е34 :yes:
Изображение

ПС. Колеги, четете ги тия книжки защото става банално и срамно вече да се вадят страници от там за отговор...
Последна промяна cod-cdbp на 15 Сеп 2010, 15:20, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 15 Сеп 2010, 15:14

леле колега, ебаси кошмара си приживял! моите съчувствия! и аз съм имал тежки катастрофи, обаче такова чудо...да не дава Господ!

а колкото до тоя- като си го видял че виси пиян на седалката- връщаш се до твоята кола- вземаш ключа за гумите- обратно при пиянката и млатиш докато ти омалее ръката. сядаш. почиваш. после пак млатиш....и така 5-6- пъти. после като питат- ама какава е тая фрактура на черепа на човека- казваш- от удара сигурно, де да знам....
my mods:
tv function; lumbar support; front pdc; xenon fogs; harmon kardon audio; webasto park heater with gsm remote; rear power sun blind; rear camera; AC Schnitzer exhaust muffler; DVB-T tunner

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Сеп 2010, 15:47

ALEX_525tds_2000 написа:Здравейте Колеги,

Най-вероятно модераторите ще намерят по-подходящо място за тази тема, но си позволявам да я публикувам тук, защото от тук започна нашето познанство - покрай Е39.

Миналият уикенд бях с голяма група приятели в село Смилян - смолянско. След разходка в околността, на 29 Август 2010 - миналата неделя - пътувахме от село Кошница в посока към село Смилян, когато - към 11:50 преди обед - от един ляв (за мен) завой срещу мен излетя челно в моето платно бяло Жигули. Карах съвсем бавно, защото водех голяма група, която не познава пътищата в околността, а и там завоите са такива, че трябва да си ненормален, за да караш бързо. В момента, в който видях летящото челно срещу мен Жигули, започнах да търся начин да избягам надясно. За съжаление, точно от дясната ми страна имаше ограда на трафопост, обрасла цялата с храсталаци. В първия миг, в който подминах оградата, започнах да завивам надясно, но се оказа, че вдясно от пътя има дере. За да не допусна обръщане и търкаляне в дерето, започнах да поддържам посока в линията между дерето и летящата срещу мен Жигула. В този момент Жигулито се удари в моята кола със страшна сила, като се качи върху колата ми - видях прелитащия под на Жилулито пред очите си.

При мен се возиха три млади момичета - нямат и 30 години. Аз съм на 33. Веднага ги попитах, дали са добре. Отговориха, че всичко е наред. Слязох от колата си и видях смляното Жигули, от което висеше безжизнен труп. Поне така ми се стори в онзи момент. Моята кола също е доста смазана - както ще видите от тук приложените снимки. В един момент, момичето, возещо се зад мен, започна да пищи, защото от главата й хвърчеше кръв. Оказа се, че се е ударила в колоната между задната и предната врати - от шофьорската страна. Имаше над 10 сантиметрова широко отворена рана на челото си. Последваха инфарктни мигове на телефониране на спешния 112, на всички мои приятели и познати в региона - разбира се, с цел спешна поръчка на бърза помощ, полиция и пожарни.

Изчаквайки спасителните екипи и опитвайки се да осигурим първа помощ на двамата пострадали, се оказа, че водача на Жигулито е жив и, забележете - МЪРТВО ПИЯН!!! Въпреки изключително тежкото си състояние – от алкохола и от катастрофата – онзи каза: "Дайте да си плАтим глобата и ме пУснете да си Одим", както и "Дайте ми вОда, бе! ИзгорЕх за вОда!". Всичкото това – докато стои в плен на оплетените ламарини на Жигулито.

Последва рязане на Жигулито, линейки, КАТ, дознатели, криминална полиция и т.н. В болницата в Смолян зашиха челото на пострадалото момиче от моята кола, прегледаха врата ми – имах болки, и се захванаха с пияния смолянчанин. Казаха, че е със счупен таз, спукани далак, бъбрек и т.н., и т.н.

Тази седмица излязоха е кръвните проби. Моята е отрицателна (за което не съм имал никакви съмнения – първо, по принцип почти не пия и второ – никога не пия, когато ми предстои да шофирам и трето – не бях пипнал алкохол и в конкретния случай). Шофьорът на Жигулито обаче е с 1.33 промила.

За стреса и ядовете няма какво да ви обяснявам. Предполагам, че всички ме разбирате добре.

Всички свидетели, всички по-късно пристигнали на местопроизшествието и всички разследващи заявиха, че, като оставим пред скоба това, че Господ ни е пазил, оставането ни живи и общо-взето здрави се дължи най-вече на зверски здравия и надежден автомобил – моето БМВ Е39. Разбира се, има известно значение и адекватната ми реакция в избягване на челния удар и търкалянето по деретата.

Колеги, пиша ви всичко това, за да ви призова:
1. Никога не употребявайте алкохол преди шофиране.
2. Карайте със съобразена скорост.
3. Винаги с предпазен колан.
4. Спазвайте всички правила на движение – те не са въведени случайно. Когато преди някой завой видите знак за остър завой и/или за ограничение на скоростта, съобразете се с него, защото знакът не е сложен за красота.
5. Карайте само тежки и масивни автомобили. Да, знам че боли джоба, но си струва.
6. Карайте само автомобили в пълна техническа изправност – в това число, но не само – с перфектни гуми! Такъв бе моят автомобил. Много си го пазех и го поддържах само с оригинални авточасти и в сериозен сервиз.

Бъдете здрави! Умната! Господ да пази вас и вашите близки!

П.П. Любопитни факти:
1. Оказа се, че пияния с Жигулито е известен пияница в района. Това не му било първо подобно ПТП. Преди време бил смазал чисто новата червена кола на друг софиянец. За сега нямам информация, какви са били последиците.
2. Собственик на Жигулито не е пияния убиец, а трето лице – собственик на газстанция, автосервиз и бензиностанция в Смолян.
3. В брой 101 (1702) от 1 – 2 септември 2010 на смолянския вестник "Отзвук" явно вече известната на този форум журналистка Елена Павлова (виж още в BMW Club Bulgaria Форуми » Общи Форуми » Страхотни истории - смолянски вестник...?) е озаглавила материала си по моя случай, цитирам: ""БМВ" натресе "Жигули" край Смилян". Забележете!!! Не че Жигулито натресло БМВ-то, а обратното?!?!?!? Главният редактор на "Отзвук" каза, че заглавието е такова, защото те не били знаели каква е истината. Е, добре де, как като не знаеш каква е истината, си позволяваш да даваш оценки и да публикуваш заглавие с обвинителен уклон?!?! Или какво – може би, трябва да приемем, че който е с БМВ е идиот и е виновен по дефиниция, така ли?!?! Защо материала не е озаглавен "Пиян смолянчанин се опита да убие четирима младежи"?!?!?!?
4. Огромният проблем на всички горепосочени е, че този път няма да има прошка и оправдания под мотото "Абе, нали сме живи и здрави". Огромният проблем на всички горепосочени е, че аз съм адвокат от една от най-големите международни адвокатски кантори в Европа. Адвокати от тази кантора са и моите спътнички в БМВ-то по време на инцидента. Адвокати от тази кантора са и останалите около 25 човека, движещи се с колите си в колоната зад мен по време на инцидента. Тук не става дума за мутренска мъст, а за пълно, всеобхватно и точно прилагане на закона. Какъв ще е крайният резултат от тази операция – това е съвсем друг въпрос. Важното е, че този път, всяка запетая от приложимото българско право ще бъде приложена срещу всеки един от горепосочените.

Колега, аз пък мога да ти кажа, че положението в скапаната ни държава е такова заради такива адвокатчета и богаташчета като теб!

Вие си седите по цял ден в офисчетата и вземате големите заплатки, които се чудите къде да идете да изхарчите през уикенда.
А човека с Жигулата сигурно цял живот е работил здраво на нивата с пот на челото да си купи тая Жигулка!

Те такива като вас преди да си купят лъскавите коли си купават книжките и после си мислят, че могат да карат и всички трябва да се съобразяват с тях!
Оня човечец няма АБС, не е чувал за еърбег, ама сигурно със затворени очи може да кара по-добре от теб - щото не е разглезено детенце дето чака на системите за сигурност да го спасят.

И кво като е пил човека - малко над 1 промил все едно не е пил изобщо! Пък и тоя път го минавал хиляди пъти по-добре от такива като тебе!
Опитен водач като него, макар и пийнал, е много по-малко опасен от мамини дечица, дето мама и тати са им купили скъпи играчки и те ги юркат без да могат да карат!

И не те ли е срам да поучаваш другите да карат със съобразена скорост?! При положение, че като се качиш на магистралата и почваш с "къси-дългите" да ти правят път!
Ей такива като тебе не заслужават никой път за им прави! Затова може със 110 да карам по магисталата, може със 160 - винаги в лявата лента и никакъв път не давам на разни лекенца!

И кво даваш съвети да караме големи автомобили като знаеш, че са по-скъпи?!
Тия дето окрадоха държавата може да си го позволят, но обикновения човек не може!

И най-накрая ставаш смешен с тия оригинални части и сервизи! Те са само за такива като тебе дето не знаят къде са свещите на колата!
Дай ми на мен едно канче, една гъба и малко тел - и двигателя сам ще си ремонтирам, и теча на газовата ще си оправя!
Хем по-добре ще си го направя сам, хем няма да пълня гушите на ония кожодери от специализираните сервизи!

Това горе, колега, щях да го кажа ако бях тъп и завистлив селски бек.
Надявам се по-малко колеги да са си помисляли някои или всички от "аргументите" горе.
Колкото повече хора разсъждават и действат като теб - толкова повече ще дръпне държавата ни като цяло.
Лично мнение.

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 15 Сеп 2010, 16:14

ти пак ли започна да спамиш ве...
Изображение

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 15 Сеп 2010, 16:57

_65536_kb_sec_ написа:[.........

Епа четох, четох , четох ... единственото , което разбрах, че при челен удар не се отваряли само ако скоростта е по малка от 20км :mhihi: Аре да го обясниш са като за сис админ :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 07'
Мечтае да кара: самолет

Мнение от aston_mm » 15 Сеп 2010, 17:03

Изобщо не спами колега, просто изказва мнението си, все пак форума е за това нали? Аз съм стгласен с него, но нека да не забравяме че човека е бил пиян, ако ще с една бира да е бил, пак има някаква вина за случилото се може би.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата