ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: CLK 2.3kompressor

Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Мнение от Jessy » 27 Сеп 2010, 19:58

здравейте, моя случай е следния: на 24.03.2010 година ми писаха акт за превишение на скоростта с 47км/ч. Само че книжката ми трябваше и реших да не я връщам веднага а да си карам с акта и така до ден днешен не са ме спирали полицаи и няма проблеми, само че малко по-нагоре видях че мога да отърва отнемането на книжка което в моя случай ще е 2 месеца. та исках да попитам каква е давността за това и мога ли да се отърва от отнемането на книжката?
[url="http://www.nikgrey.com/smokefree/"]
Изображение
[/url]

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW120

Мнение от BMW120 » 28 Сеп 2010, 2:29

bau.bg написа:Фабрично тъмните стъкла са разрешени, има много автомобили с тази екстра.....а тя никак не е евтина.
Въпреки че не е изрично описано, закона преследва затъмнените стъкла с фолио.
Днес видях МВ с фабрично тъмни стъкла и БГ регистрация.

искаш да кажеш че ако си сложа тъмни джамове нямат право да ме глобяват така ли?
някой беше споменал нещо за техно тестове?
не ги разбирам много но има едно т.н. "опушване" на стъклата което май ги прави като фабрични....някой по запознат да каже....
ЛУД УМОРА НЕМА

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 28 Сеп 2010, 3:04

И така дойде и моя ред да попитам в тази тема,та..както всички знаем,когато се случи нещо хубаво винаги след това задължително се осират нещата зада може всеки път да си казваш "прекалено е хубаво,за да е реалност"..та ходих днес в търговище да гледам едно купе 2004 година колата е слънце всичко точно харесах колата човека направи доволен коментар и аз си тръгвам доволен,оставяйки прехвърлянето и самата кола там,за сряда (29 сеп).

Та на връщане към софия..баща ми кара,до него един наш приятел който държи сервиз,и отзад съм аз..и случката е следната,спират ни полицаи..полицая доближа прозореца на баща ми и пита за докумнети,баща ми му дава документите,докато аз излизам от колата,и тръгвам към багажника,и чак вече след 9-10 секунди след като съм излязал мръсната помия в синя рокличка и огромно шкембе,ми вика абе къде ти е колана бе? отговорих му,че съм го свалил,не вижда ли че съм излезнал от колата,и той почна кво лъжеш бе незнам си кво,са ще ти пиша акт по добре си признай незнам си какво..а аз излезнах от колата и отидох да вдигна багажника понеже колата ни е VW passat 2-ka commbi,и релсата отзад която скрива какво има в багажника се беше размърдала наполовина,и той видя че съм излезнал заради това аз я оправях и въпреки това ми написа акт,че съм бил отзад без колан..имам книжка,но не ми взеха контролния талон,писах възражение във акт-a.Той ме попита,глоба с фиш или акт,казах му акт,защото акт-а е предложение за наказание,с фиша е директна глоба и там няма възражение.Та кажете ми сега,бях със колан,и пича ми написа акт за без колан,при положение че той самия НЕ Е Видял аз да съм бил без колан,тоест аз излизам от колата и той вече тогава ми вика абе къде ти е колана...и написах във акта на възражение " Възражавам,защото господин полицаят ме попита къде ми е колана,когато вече бях излезнал от МПС".и така..ако може да ми кажете какви права имам по този случай..написан акт по начин ? "абе аз видях" добре той може да ме спре без радар и да каже абе аз те видях да караш със 140...и кво правим пак ли акт? ако може да ми кажете какви права имам в случая,и евентуално колко пари е акта,не ми пука особено защото контролния талон си е в мен но все пак държа да споделя с вас и да узная как седят нещата.Долу под акта пише,че в 3 дневен срок мога да допълня възражението си.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW120

Мнение от BMW120 » 28 Сеп 2010, 8:00

От предишни постове на бау мисля че ако си написал твой свидетел тъй като по закон куката МОЖЕ да бъде свидетел но не е задължително, та ако си писал да кажем баща ти или приятелят му акта отпада мисля....при обжалване естествено...
ЛУД УМОРА НЕМА

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Мнение от Lattri » 28 Сеп 2010, 15:50

bmw-maximilian написа:И така дойде и моя ред да попитам в тази тема,та..както всички знаем,когато се случи нещо хубаво винаги след това задължително се осират нещата зада може всеки път да си казваш "прекалено е хубаво,за да е реалност"..та ходих днес в търговище да гледам едно купе 2004 година колата е слънце всичко точно харесах колата човека направи доволен коментар и аз си тръгвам доволен,оставяйки прехвърлянето и самата кола там,за сряда (29 сеп).

Та на връщане към софия..баща ми кара,до него един наш приятел който държи сервиз,и отзад съм аз..и случката е следната,спират ни полицаи..полицая доближа прозореца на баща ми и пита за докумнети,баща ми му дава документите,докато аз излизам от колата,и тръгвам към багажника,и чак вече след 9-10 секунди след като съм излязал мръсната помия в синя рокличка и огромно шкембе,ми вика абе къде ти е колана бе? отговорих му,че съм го свалил,не вижда ли че съм излезнал от колата,и той почна кво лъжеш бе незнам си кво,са ще ти пиша акт по добре си признай незнам си какво..а аз излезнах от колата и отидох да вдигна багажника понеже колата ни е VW passat 2-ka commbi,и релсата отзад която скрива какво има в багажника се беше размърдала наполовина,и той видя че съм излезнал заради това аз я оправях и въпреки това ми написа акт,че съм бил отзад без колан..имам книжка,но не ми взеха контролния талон,писах възражение във акт-a.Той ме попита,глоба с фиш или акт,казах му акт,защото акт-а е предложение за наказание,с фиша е директна глоба и там няма възражение.Та кажете ми сега,бях със колан,и пича ми написа акт за без колан,при положение че той самия НЕ Е Видял аз да съм бил без колан,тоест аз излизам от колата и той вече тогава ми вика абе къде ти е колана...и написах във акта на възражение " Възражавам,защото господин полицаят ме попита къде ми е колана,когато вече бях излезнал от МПС".и така..ако може да ми кажете какви права имам по този случай..написан акт по начин ? "абе аз видях" добре той може да ме спре без радар и да каже абе аз те видях да караш със 140...и кво правим пак ли акт? ако може да ми кажете какви права имам в случая,и евентуално колко пари е акта,не ми пука особено защото контролния талон си е в мен но все пак държа да споделя с вас и да узная как седят нещата.Долу под акта пише,че в 3 дневен срок мога да допълня възражението си.

Поне до колкото знам аз, нямаш право да слизаш от колата (не е и желателно да си махаш колана като спреш) освен ако полицая не те помоли да му отвориш багажника или да го придружиш до патрулката. Сходна на твоята ситуация и аз един път се минах така. Излизам от малка уличка на булевард и започвам да ускорявам, следват сирени, дълги къси, отбивам, махам колана и слизам от колата. При въпроса на катаджията защо съм бил без колан директно се замислих дали не си прави майтап с мене. Казах, му че имах такъв сложен и при слизането съм го махнал. Изгледа ме тъпо, каза ми следващия път да не слизам от колата така и ми каза да си вървя. Преди това почти всеки път като спра съм си махал колана и не са ми правили проблеми, но след тази случка се научих да си стоя в колата и да не мърдам освен ако не ме викнат.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Bugatti Veyron

Мнение от bau.bg » 28 Сеп 2010, 17:19

Jessy написа:здравейте, моя случай е следния: на 24.03.2010 година ми писаха акт за превишение на скоростта с 47км/ч. Само че книжката ми трябваше и реших да не я връщам веднага а да си карам с акта и така до ден днешен не са ме спирали полицаи и няма проблеми, само че малко по-нагоре видях че мога да отърва отнемането на книжка което в моя случай ще е 2 месеца. та исках да попитам каква е давността за това и мога ли да се отърва от отнемането на книжката?

Давността общо е 3 години от нарушението.
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 28 Сеп 2010, 17:25

BMW120 написа:искаш да кажеш че ако си сложа тъмни джамове нямат право да ме глобяват така ли?
някой беше споменал нещо за техно тестове?
не ги разбирам много но има едно т.н. "опушване" на стъклата което май ги прави като фабрични....някой по запознат да каже....

За съжаление няма да минеш с "опушването"....
Фабричните стъкла са екстра която се отразява в документите на колата от фирмата производител........ няма начин да си ги направиш сам.
Принципа на стъклата е като на соларните стъкла на очилата....т.е. колкото по светло е навън, толкова по тъмни стават стъклата....съответно колкото по тъмно е , те изсветляват.....
Тази екстра няма начин да я постигнеш с опушване :))
Да не говорим че в Технотест си имат специална машинка .....познава кои са оригинални и кой са менте стъкла

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 28 Сеп 2010, 17:27

mw-maximilian и двата отговора на твоето питане на BMW120 и на Lattri са правилни....
Нямам какво да допълня....освен че наказанието ще е в графата необжалваеми

поздрави

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 28 Сеп 2010, 17:35

danielvas помощта обхваща определена тема, а именно ЗДВП....
Няма връзка с вещно право, граждански дела, наказателно право, и т.н.
Всяко нещо извън членството не е от компетентността на сдружението

За две години 2-ма наши члена си помислиха че в членския им внос влиза всичко що касае адвокатска помощ..... и разбраха че не е така......
В този ред на мисли, не искам да се самозаблуждаваш че си си "хванал адвокат за 100 лв"....при това личен !

Не смятам да продължавам темата с теб повече от това.
Ако имаш конкретно питане по сдружението, запознай се с устава и целите му
Ако желаеш консултация или съвет по ЗДВП питай смело тук , или ела в офиса
Ако искаш помощ - ще ти помогнем доколкото можем със знания и опит

поздрави

Потребител
Аватар

Мнение от Hack0 » 28 Сеп 2010, 17:41

Не знам дали въпроса ми е за тук, но да попитам...
Забелязал съм, че предните стъкла на патрулките за без никакви застраховки, винетки и прегледи по тях. Това позволено ли им е от закона или си е чисто и просто кражба под пагон, защото ако закона и за тях е такъв, какъвто е и за всички нас, със сигурност им се дават пари за застраховки, прегледи и винетки?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 28 Сеп 2010, 20:12

Hack0 написа:Не знам дали въпроса ми е за тук, но да попитам...
Забелязал съм, че предните стъкла на патрулките за без никакви застраховки, винетки и прегледи по тях. Това позволено ли им е от закона или си е чисто и просто кражба под пагон, защото ако закона и за тях е такъв, какъвто е и за всички нас, със сигурност им се дават пари за застраховки, прегледи и винетки?

Честно казано, тук ме хвана неподготвен :)))

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Сеп 2010, 1:44

Супер...и кво утре ще ме спре и ще ми каже видях те да караш с 240,давай книжката. :banghead:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Потребител
Аватар
Кара: CLK 2.3kompressor

Мнение от Jessy » 29 Сеп 2010, 12:57

bau.bg написа:
Jessy написа:здравейте, моя случай е следния: на 24.03.2010 година ми писаха акт за превишение на скоростта с 47км/ч. Само че книжката ми трябваше и реших да не я връщам веднага а да си карам с акта и така до ден днешен не са ме спирали полицаи и няма проблеми, само че малко по-нагоре видях че мога да отърва отнемането на книжка което в моя случай ще е 2 месеца. та исках да попитам каква е давността за това и мога ли да се отърва от отнемането на книжката?

Давността общо е 3 години от нарушението.

а като го чета тва:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност

и си мисля не може ли да си платя глобата, а само да изчакам давността по буква Б да изтече, за да не ми отнемат книжката или това е невъзможно? и аз понеже не съм си взела НП, та не ми е ясно давност тече от какво съм си взела НП, понеже то е акта, с който ми се налага наказание или от момента на получаване на акта от КАТ-аджията?
[url="http://www.nikgrey.com/smokefree/"]
Изображение
[/url]

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 30 Сеп 2010, 9:51

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се
упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено
наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо
наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е
прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното
наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал.
1.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 30 Сеп 2010, 11:40

Искам и аз да попитам нещо малко по-различно. Значи аз имам възможност да си сменя шофьорската книжка с такава от Англия. Доколкото съм запознат англичаните ти вземат книжката и я изпращат в МВР България. Талона си остава в теб.
Въпросът ми е - какво се случва когато ме спрат катаджии в БГ? Книжката ми е Английска, талона си е в мен (мога примерно да не им го показвам), обаче личната карта ми е Българска. Могат ли да ми пишат фиш по данните от личната карта? Или пък акт на база английската книжка? Как става после обжалване, плащане и т.н.
Много ще съм благодарен за някакво разяснение :bchug:
(Не съм чел цялата тема - ако е обяснено по-рано - ще си го намеря...)
21/02/08...speechless

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум