Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Колеги, това е може би 2-та най-стара история след тази за кокошката и яйцето...
От години ползвам климатици (инверторни, неинверторни, различни марки) и досега не съм чул еднозначен отговор на въпроса:
Да се оставят ли климатиците да работят и когато няма хора в къщата/офиса или да се пускат само когато има хора, които да топлят?...
Примерно напълно нелогично ми се струва да оставя климатика вкъщи да работи 12 часа през деня (докато няма никой), щото било по-икономично в сравнение ако го пусна вечерта като се върна от работа и през нощта докато спя.
Алтернативен вариант било през деня да се пуснел на по-минимална температура (примерно 18 градуса), а вечерта като се прибера "волумето на мах"
Според трети това зависело от модела на климатика (инвертор / неинвертор)... Мога още няколко часа да пиша за различните мнения, които съм чул за няколко години. Изобщо...
Моля ви се отговорите на темата да не са какво сте чували, а за какво сте сигурни!

От години ползвам климатици (инверторни, неинверторни, различни марки) и досега не съм чул еднозначен отговор на въпроса:
Да се оставят ли климатиците да работят и когато няма хора в къщата/офиса или да се пускат само когато има хора, които да топлят?...
Примерно напълно нелогично ми се струва да оставя климатика вкъщи да работи 12 часа през деня (докато няма никой), щото било по-икономично в сравнение ако го пусна вечерта като се върна от работа и през нощта докато спя.

Моля ви се отговорите на темата да не са какво сте чували, а за какво сте сигурни!

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Re: Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Когато паднат температурите под ~ 5 - 7 градуса( дневни ) е препоръчително да не го спираш, а да се намалява зададената температура, когато няма никой през деня. Идеята е да не изстива вече темперираното помещение. При -5 градуса и по-ниски t е почти задължително... 

- STASEK
- Потребител
-
- Мечтае да кара: BMW 760Li a.k.a. move over poor person
В нас имаме три климатика и ги пускаме само, когато има хора. Апартамента има добра изолация и температурите не падат много, ако не се пускат в продължение на 10-15 часа и след това стоплят бързо, без да изразходват много енергия. Вечер, когато спим също не работят(но това е идивидуално, кой как обича да спи - на топло или студено. Аз лично не мога да понасям да спа на топло).
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Нон стоп по - малко арчи .. Така или иначе, той сам се изключва при достигане на зададената температура.
На всеки климатик си пише диапазон за най-икономична температура.
Същата работа е и за бойлера, много хора го вкл само вечер, но така хаби повече ток.
Същата работа е и за бойлера, много хора го вкл само вечер, но така хаби повече ток.
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
Сондьора написа:Нон стоп по - малко арчи .. Така или иначе, той сам се изключва при достигане на зададената температура.
Това за бойлера съм го слушал и реших да го пробвам , да ама не .
Сметката беше по 2 .
Пускам си го вечер и през деня си има вода в него и вечерта пак доакто загрее и няма ядове.
цял ден като го оставиш бичи яко , та и с климатика е същото .
Имах едни познати оставяха Кадета да работи цяла нощ щото беше дизел и служебен , отколко да го гасят щот после немаше палене.

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
^ И аз го оставям включен постоянно бойлера и сметката е чук. Първия месец го спирах и първо беше супер некомфортно (прибирам се от каране на сноуборд и трябва да чакам, или трябва да измия 2 чинии и чакам, абе мизерия) и второ нямаше никаква икономия...
- Сондьора
- ентусиаст
-
Колега, бойлера, ако не го ползвам 2 дена, не включва нагревателя. За къв мие да го спирам и включвам.
Климатика, в нас мен ме няма 8 часа, за да стопли обаче са му необходими 2-3, а на - температурите и повече часа. Едно е 2-3 часа да бачка на 3 кв на час, друго е да бачка на 0.2-0.5 кв
нон стоп.
Климатика, в нас мен ме няма 8 часа, за да стопли обаче са му необходими 2-3, а на - температурите и повече часа. Едно е 2-3 часа да бачка на 3 кв на час, друго е да бачка на 0.2-0.5 кв

Сондьора написа:Колега, бойлера, ако не го ползвам 2 дена, не включва нагревателя. За къв мие да го спирам и включвам.
Климатика, в нас мен ме няма 8 часа, за да стопли обаче са му необходими 2-3, а на - температурите и повече часа. Едно е 2-3 часа да бачка на 3 кв на час, друго е да бачка на 0.2-0.5 квнон стоп.
Хмм интересен бойлер имаш, някакъв хай-тек явно, та да разбира кога да бачка на 0.2-0.5кв и кога на 3

При климатиците инак не е така, и аз съм чувал от тесни "специалисти", че е най добре да седи включен винаги, макар и на минимални градуси

- c7aH4eB
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квоту има
- Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта
Та колега нямам климатик у дома все още, но мога от комшийте, които вече 2ра зима ще са с климатик казаха, че зиме го пускат и чак на пролет го спират
То имаше малко дете можеби затова, но предполагам, че и сега няма да го спират защото сигорно ще го пуснат на градина, те на работа или вариянт е примерно час, два преди да се върнеш от работа да се пусне и като се върнеш да ти е топло, но според икономията оставяй го 24/7 

- Сондьора
- ентусиаст
-
dimithur написа:Сондьора написа:Колега, бойлера, ако не го ползвам 2 дена, не включва нагревателя. За къв мие да го спирам и включвам.
Климатика, в нас мен ме няма 8 часа, за да стопли обаче са му необходими 2-3, а на - температурите и повече часа. Едно е 2-3 часа да бачка на 3 кв на час, друго е да бачка на 0.2-0.5 квнон стоп.
Хмм интересен бойлер имаш, някакъв хай-тек явно, та да разбира кога да бачка на 0.2-0.5кв и кога на 3Моя си бачка все на 3, затова си го пускам 40мин преди да се къпя и толкоз и без това е от най-пробитата марка на света "ДИпломат", за какво да грея гугудките само, след като няма никаква изолация и като е спрян изтива за 2 часа егати
![]()
Колега, чети правилно става въпрос за климатика.
А за бойлерите - Земи си друга марка, ше дадеш още 60 кинта и доволен ше останеш /и хаби 2 кв не 3/.
Аз в нас климатика като няма никой го спирам. Охлажда или затопля за по-малко от 5 минути, то всъщност на топло не го пускам много много. Винаги ми е жега
. Не ми се вярва да е по-икономично. Гледал съм кривите на инверторни и не и да по-икономични са инверторните, но не и в сравнение с изключен.
В офиса и зима и лято духа на студено и не се спира.

В офиса и зима и лято духа на студено и не се спира.
- darko1
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 M52B20TU '00 Shadowline
- Мечтае да кара: Самолет
Аз като го включа Октомври го спирам чак Април месец,когато няма никой в къщи само му намалям градусите
Тая тема стана представителна извадка на това, което години наред са ми разправяли
С 2 думи всеки казва нещо различно, но без да вади солидни (напр. технически) аргументи
Моето мнение (и изолация
) най-много се доближават до това мнение.
Навън дори да са минусови температури, вътре под 15 градуса не пада и за половин час климатика е вдигнал до двайсет и няколоко
Ама си мисля, че дори да нямах изолация за кво му е да работи климатика (особено ако изстива по-бързо от липсата на изолация)...
Може би най-добре е да се настрои таймера да се включи 1-2 часа преди прибиране да може да сгрее прилично?...
За тва гарантирам - проверих го лично тва лято!
Сметката за ЦЯЛОТО ЖИЛИЩЕ беше около 20-30% по-ниска (така че не бих се учудил самият бойлер да хаби 2х по-малко)
Много ми се ще и с климатика да пробвам, но докато минат 1-2 месеца в проби и белите мечки вече ще са се самонастанили у нас
До сега само от ония старите съветски прозоречни климатици не съм имал
Ама на всичките климатици таквоз нещо няма!
Мисля, че точно това е ключът за бараката!
Сега нека излезе некой виден форумен математик и да направи едни брилянтни изчисления!

С 2 думи всеки казва нещо различно, но без да вади солидни (напр. технически) аргументи

STASEK написа:Апартамента има добра изолация и температурите не падат много, ако не се пускат в продължение на 10-15 часа и след това стоплят бързо, без да изразходват много енергия.
Моето мнение (и изолация

Навън дори да са минусови температури, вътре под 15 градуса не пада и за половин час климатика е вдигнал до двайсет и няколоко

Ама си мисля, че дори да нямах изолация за кво му е да работи климатика (особено ако изстива по-бързо от липсата на изолация)...
Може би най-добре е да се настрои таймера да се включи 1-2 часа преди прибиране да може да сгрее прилично?...
JIKI_RACER написа:Сондьора написа:Нон стоп по - малко арчи .. Така или иначе, той сам се изключва при достигане на зададената температура.
Това за бойлера съм го слушал и реших да го пробвам , да ама не .
За тва гарантирам - проверих го лично тва лято!

Сметката за ЦЯЛОТО ЖИЛИЩЕ беше около 20-30% по-ниска (така че не бих се учудил самият бойлер да хаби 2х по-малко)

Много ми се ще и с климатика да пробвам, но докато минат 1-2 месеца в проби и белите мечки вече ще са се самонастанили у нас

Сондьора написа:На всеки климатик си пише диапазон за най-икономична температура.
До сега само от ония старите съветски прозоречни климатици не съм имал

Ама на всичките климатици таквоз нещо няма!

Сондьора написа:Едно е 2-3 часа да бачка на 3 кв на час, друго е да бачка на 0.2-0.5 квнон стоп.
Мисля, че точно това е ключът за бараката!

Сега нека излезе некой виден форумен математик и да направи едни брилянтни изчисления!

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Две зими вече съм с климатик, пускам го като се прибера - 6-7 ч и го гася сутрин.... рядко, само когато паднат много температурите - под -7-8 градуса, го оставям да работи на някакви ниски градуси и през деня. Климатикът обаче е много мощен, за помещение, два пъти по-голямо от това, в което е, апартаментът е топъл, с хубаво изложение, вътрешен, изолация, дограма и пр. Затопля се буквално за 10 мин.
Общо взето ако нямаш ТЕЦ, това е най-доброто отопление. Доволна съм много
Всъщост пробвала съм зимата и да го оставям да работи нон-стоп, но установих, че няма смисъл... при горните обстоятелства. Харчене, сметки и пр. не съм засичала... Бойлера в повечето време си бичи нон-стоп...
Общо взето ако нямаш ТЕЦ, това е най-доброто отопление. Доволна съм много

Всъщост пробвала съм зимата и да го оставям да работи нон-стоп, но установих, че няма смисъл... при горните обстоятелства. Харчене, сметки и пр. не съм засичала... Бойлера в повечето време си бичи нон-стоп...
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Ами колега , ако у вас не пада t под 15 гр. без да включваш нищо през зимата си го спирай през деня , докато те няма, обаче ролята на климатика би трябвало да е да ти климатизира помещението като цяло, а не да ти духа топло във врата докато си седиш на студения диван....
Има и технически необходимости да не се спира при по-сериозни студове..
Има и технически необходимости да не се спира при по-сериозни студове..
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3