Рамо чистачки (Wiper Arm) / Смяна кора под чистачки

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: купета

Рамо чистачки (Wiper Arm) / Смяна кора под чистачки

Мнение от vassil_bk » 11 Окт 2010, 20:43

Колеги, в опитите да сменя кората под чистачките, снощи забих... Не мога да сваля рамената на чистачките. Под пластмасовите капачки открих по една гайка, но след като я развих рамото не помръдва... Някой има ли идея как се сваля въпросното нещо?
Свалил съм номер 7 и 6, обаче идея си нямам как трябва да излязат 5, 14 и 15.
Изображение

При фанатиците четох, че имало някакъв специален инструмент, който се пъха отдолу, за да се развие някоя от другите гайки...?!
Последна промяна vassil_bk на 22 Фев 2011, 12:27, променена общо 1 път

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Re: Рамо чистачки (Wiper Arm)

Мнение от BMDrago » 11 Окт 2010, 20:46

трябва да напръскаш с ВД40 да се разкиснат шлиците
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 11 Окт 2010, 21:49

Значи като махна най-горната гайка (6), самото рамо ще излезе само с дърпане?!
Аз не можах да разбера втулката (5) как излиза, защото ми се стори, че тя пречи, за да излезе самото рамо на чистачката. Освен ако не излизат заедно... Доста здраво захванато ми се стори това, защото бая го напъвах на къде ли не, ама така и не помръдна...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 12 Окт 2010, 9:32

Здрасти,
позачетох се из чуждите форуми и до колкото разбрах си има някакъв инструмент,който след като махнеш черната тапа и отвъртиш болта ,който се вижда след това се използва съответния инструмент чрез който с приплъзване се откача рамото.Предполагам и с клещи може да стане идеята е да откачиш рамото,което според мен е набито така да се каже върху болта.Имам един съвет преди да правиш манипулацията май е добре да отбележиш с тиксо по стъклото,как трябва да седят рамената за да може след като ги смениш да са успоредни и да няма проблеми с чистенето на стъклото.
Ако намеря повече инфо ще пиша,ако не е решен проблема вече.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 12 Окт 2010, 9:56

Gqbriel написа:Здрасти,
позачетох се из чуждите форуми и до колкото разбрах си има някакъв инструмент,който след като махнеш черната тапа и отвъртиш болта ,който се вижда след това се използва съответния инструмент чрез който с приплъзване се откача рамото...
Да, и аз четох за такова нещо в e46fanatics. Там един фен споделяше, че даже имало и различни размери на въпросния инструмент, защотото си бил взел по-малък и не станала работата. Ти видял ли си някъде снимки на въпросното нещо?

На мен все ми се струва, че от долната страна има някаква гайка, която трябва да се развие (най-вероятно номер 15), която е на резба върху номер 5. Подъхва се нещо с което се развива, вади се номер 5 и след това вече излиза и самото рамо...

Интересно също е и че по номер 5 има шлици като за шестограм, обаче с много тънка стена. Все едно е като гайка това нещо...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 12 Окт 2010, 10:02

То, тоя инструмент на скоба за вадене на лагери трябва да прилича, само че в умален вид. И на мен ми предстои ваденето на рамена-чистачки. Бях махнал само капачките, ей така да вида как се свалят и да отлежава на хард диска :mhihi: Но, явно ще трудничко. Успех, колега :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 12 Окт 2010, 10:26

Ей го инструмента:
http://www.hcb-autotools.com/component/ ... /vmcchk,1/
http://www.autoparts007.com/auto-parts- ... A1138.html

Чудно ми е, ако успея да измъкна рамената на чистачките, после как ще набия обратно...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 12 Окт 2010, 10:32

Я погледни това,
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1334705,Щях да покажа интрумента но си го намерил.
Предполагам като отвъртиш гайката ,която се показва след като махнеш черния капак.Трябва да се види болта.Пробвай с клещи да повдигнеш рамото може би ще излезе,би трябвало да има нещо като втулка около болта и ако леко се размърда рамото (леко) може и да поддаде леко и с една отвертка да я изкараш и рамото би трябвало лесно да излезе.
За набиването незнам :) но според мен пробвай в слънчев ден.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 12 Окт 2010, 10:40

Ще ги набиеш...:) Един път шлиц излезе ли после е лесно. Това е доста стегнта сглобка, според мен. Щом скоби да дават за вадене на некви си елемнтарни рамена :( . Май и аз бая зор ще вида :) При някой железар със заваръчен апарат може да се направи такава скоба за 20 мин.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 12 Окт 2010, 10:52

Gqbriel написа:Я погледни това,
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1334705,Щях да покажа интрумента но си го намерил...
Баш това ми трябваше! Евала! :bowdown:

А после как ще се напасват тия чистачки като се сглобява цялата работа...
Ще взема да питам в Дару колко ще ми вземат за тая манипулация и после ще видим дали ще го правя сам. Там поне ще имат всички инструменти и трябва да стане бързо...
Последна промяна vassil_bk на 12 Окт 2010, 10:54, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 12 Окт 2010, 10:54

vassil_bk написа:
Gqbriel написа:Я погледни това,
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1334705,Щях да покажа интрумента но си го намерил...
Баш това ми трябваше! Евала! :bowdown:

А после как ще се напасват тия чистачки като се сглобява цялата работа...

Еми по-горе писах една идея - тиксо :)..лепи по стъклото отбележи мястото на рамото ,и след това като я слагаш ще знаеш точното място.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 12 Окт 2010, 10:59

Gqbriel написа:Еми по-горе писах една идея - тиксо :)..лепи по стъклото отбележи мястото на рамото ,и след това като я слагаш ще знаеш точното място.
Да да, това го прочетох и аз също имах някаква подобна идея... Притеснява ме по-скоро напасването на рамото на чистачката с металната планка, която се набива отгоре, за да не излиза... Гледам че на планката има 6 канала, а не е става ясно в дупката на рамото как влизат тия работи. Ако там има изпъкнали пъпки, тогава лесно, ама ако е гладко...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 12 Окт 2010, 11:02

vassil_bk написа:
Gqbriel написа:Еми по-горе писах една идея - тиксо :)..лепи по стъклото отбележи мястото на рамото ,и след това като я слагаш ще знаеш точното място.
Да да, това го прочетох и аз също имах някаква подобна идея... Притеснява ме по-скоро напасването на рамото на чистачката с металната планка, която се набива отгоре, за да не излиза... Гледам че на планката има 6 канала, а не е става ясно в дупката на рамото как влизат тия работи. Ако там има изпъкнали пъпки, тогава лесно, ама ако е гладко...

Ами друга идея,ако има как на отбележиш в/у самата планка и самото рамо - според мен тука идва изобретателност :)...но май ще четем твоята тема как се прави процедурата ,така че гледай да измислиш нещо "ригинално" :lol:

Успех и да кажеш как си го направил след това..че е интересно

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 12 Окт 2010, 11:56

Вземете си за всеки сличай по един комплект резервни втулки (№5 от схемата горе). При сглобяването не трябва да има никакъв луфт, т.к. рамото се законтря само на 6 шлици (за разлика от тривиалните чистачки) и дори малък луфт ще дава голямо отклонение при перата, а може и да се строшат едно в друго.
За нагласянето - първо се поставят рамената с перата, слага втуклата без да се затяга, наместват се краищата на перата (края на дясно перо трябва да е на 24мм от края на тази кора, която ще сменяте, а при лявата (шофьорската) растоянието трябва да е 44мм) и тогава се затяга втулка чрез навиване на гайката. Слагате капачката и сте готови.
Ако не се нагласят добре положениета на чистачките, тряябва да се вади отново втулката и 99% трябва да се сменя с после с нова.
За ваденето - инструмента може и да се направи. Може да се използват и по-груби методи при ваденето (така и так ще се сменя втулката, само с внимание да не се счупи ухото на рамото на чистачката.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 12 Окт 2010, 12:11

(za triene)
Последна промяна pazokolarov на 15 Яну 2011, 15:26, променена общо 1 път
Изображение
ИзображениеИзображение

Следваща