Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Климатикът: нон-стоп включен или само когато има хора
Е.Димитров написа:...аз хладилник и печка у нас нямам,хода да ям у комшиите (там на жената майка и готви)...
Не си лош

- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
Климатик...бойлер и всякаква подобна техника е най-добре да бъдат постоянно включени
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Zapa написа:а филтрите къпете ли си ги редовно а
В миялната става перфектно

Apassionata написа:Zapa написа:а филтрите къпете ли си ги редовно а
В миялната става перфектно![]()
Ти сериозно ли?!

И да знаеш ш'та биа ако са прецакат после нещо!

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
4.25 кв...т.е. при самото вкл. на климатика при студено време, хаби толкова,
Няма как и това да е вярно или е така точно за 3 секунди (което е още по-абсурдно) . Убеден съм в това , защото в хола , както казах съм с 24ка и пише 7000+ вата на отопление(консумация при затопляне 2,4КВ) . Ако и за момент пие толкова ток , моментално ще ми стопи разклонителя , който е до 3+ КВ (и със зор намерих до 3КВ , масово с кабел 1,5мм

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
flame написа:Apassionata написа:Zapa написа:а филтрите къпете ли си ги редовно а
В миялната става перфектно![]()
Ти сериозно ли?!![]()
И да знаеш ш'та биа ако са прецакат после нещо!
Ми сериозно Я

- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Айде ве. С душа в банята стават лайк ню! 

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Внимавайте с филтрите, че съм виждал къдрави като макарони, щото човека решил да си ги изсуши на няква печка, а твърди че климатика духал мн. горещо и за тва така станало....ама майка му си призна... 

Здравейте,
по спомен колегата Флейм харесваше технологиите и мога да препоръчам да отскочи до някоя фирма за автоматизация.
Преди години бяхме направили в една къща автоматизация, и мисля че доста добре се получи.
Основно се използваха сензори за присъствия, за температури и управляваща програма работеща с ПИД регулиране.
Целта беше проста, да има две нива на управление с присъствие на хора и без. Пид регулатора(и таймерите) се настройва за да се получи идеална крива която се желае и по този начин се получава приятна и икономична среда.
И най важното трябва да се изчисли дали целта оправдава разходите.
Поздрави
по спомен колегата Флейм харесваше технологиите и мога да препоръчам да отскочи до някоя фирма за автоматизация.
Преди години бяхме направили в една къща автоматизация, и мисля че доста добре се получи.
Основно се използваха сензори за присъствия, за температури и управляваща програма работеща с ПИД регулиране.
Целта беше проста, да има две нива на управление с присъствие на хора и без. Пид регулатора(и таймерите) се настройва за да се получи идеална крива която се желае и по този начин се получава приятна и икономична среда.
И най важното трябва да се изчисли дали целта оправдава разходите.
Поздрави
Последна промяна swh_bmw на 14 Окт 2010, 22:13, променена общо 1 път
това е интересна тема- не за друго а защото съм експриментирал много и имам някакви наблюдения. проблема е че наблюденията ми не са за климатици а за газови калорифери които с тръби разнасят топлината (или студения въздух от климатика) из всичките стаи на дома.
игнорираме геотермалното отопление в случая в къщата защото то е друга бира.
та моя опит е че дори в една доста голяма къща с големи стаи с височина на тавана 4-5 метра и повече на места гасенето на отоплението (или намаляването с 7-8 градуса) през нощта води до по-малка консумация от колкото ако температурата е константна по всяко време.
сега- има и един друг момент- къщата в която живея е дървена със доста стара изолация. та... няма акумулиращ ефект. казвам го това защото в една тухлена сграда нещата може да са по-различни ако позволиш през нощта да изстинат стените.. щото после може да е трудно/неефикасно да ги загрееш пак... докато при дървената постройка няма такава "инертност" и дори да е изстинала може да се загрее доста бързо...
което пък води да другото нещо което искам да споделя- че е много важно колко ти е голям дома и колко време отнема да се загрее. ако си с някаква духалка- както казаха по-горе те загравят бързо- затова с тях винаги е по-удобно да оставяш да изстине през нощта дома защото на сутринта бързо ще го загрееш. но ако си с парно или със някакви слаби духалки- може да е по-изгодно (от един обем нагоре) да не позволяваш температурата да падне много защото "възстановяването" после до по-високата температура може да е толкова бавно, че да изхабиш повече енергия от колкото ако просто поддържаш температурата на константа.
аз съм със програмируеми термостати които държат от 7ам до 10пм 19 градуса а през останалото време (през нощта) поддържат 10-12 градуса. даунлоаднах-си от калориферите данните за консумация и ги плотнах в ексел и черно на бяло видях че в сходни по температура дни хабя едно 20% по-малко енергия ако ги изключвам през нощта и после "наваксвам" сутрин от колкото ако подържам фиксирана температура...
та... с две думи- ако си с големи и мощни калорифери и/или малки помещения- гасенето през нощта е по-евтино. ако си със слаби калорифери (или отоплителни тела на конвекционен принцип- радиатори) и/или помещенията ти са големи - тогава подържането на константна температура е по-ефективно...
та така...
игнорираме геотермалното отопление в случая в къщата защото то е друга бира.
та моя опит е че дори в една доста голяма къща с големи стаи с височина на тавана 4-5 метра и повече на места гасенето на отоплението (или намаляването с 7-8 градуса) през нощта води до по-малка консумация от колкото ако температурата е константна по всяко време.
сега- има и един друг момент- къщата в която живея е дървена със доста стара изолация. та... няма акумулиращ ефект. казвам го това защото в една тухлена сграда нещата може да са по-различни ако позволиш през нощта да изстинат стените.. щото после може да е трудно/неефикасно да ги загрееш пак... докато при дървената постройка няма такава "инертност" и дори да е изстинала може да се загрее доста бързо...
което пък води да другото нещо което искам да споделя- че е много важно колко ти е голям дома и колко време отнема да се загрее. ако си с някаква духалка- както казаха по-горе те загравят бързо- затова с тях винаги е по-удобно да оставяш да изстине през нощта дома защото на сутринта бързо ще го загрееш. но ако си с парно или със някакви слаби духалки- може да е по-изгодно (от един обем нагоре) да не позволяваш температурата да падне много защото "възстановяването" после до по-високата температура може да е толкова бавно, че да изхабиш повече енергия от колкото ако просто поддържаш температурата на константа.
аз съм със програмируеми термостати които държат от 7ам до 10пм 19 градуса а през останалото време (през нощта) поддържат 10-12 градуса. даунлоаднах-си от калориферите данните за консумация и ги плотнах в ексел и черно на бяло видях че в сходни по температура дни хабя едно 20% по-малко енергия ако ги изключвам през нощта и после "наваксвам" сутрин от колкото ако подържам фиксирана температура...
та... с две думи- ако си с големи и мощни калорифери и/или малки помещения- гасенето през нощта е по-евтино. ако си със слаби калорифери (или отоплителни тела на конвекционен принцип- радиатори) и/или помещенията ти са големи - тогава подържането на константна температура е по-ефективно...
та така...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3