Избор на зимни гуми
Модератор: Общи модератори
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Re: Избор на зимни гуми
За седанчето ще се доверя за поредна година на Dunlop WinterSport M3 с размер 205/65, монтирани на бирени капачки. Засега проблеми не съм имал, а излизаме чат-пат зимата из планините. На мокро се държат добре, а на сухо не са шумни.
За комбито на баща ми се спрях на чисто нови Michelin Alpin A2, които ще купя и монтирам утре. Джантите са 15 алуминиеви, дето са във вида на железни. До колкото разбрах е39-ките са капризни откъм гуми зимата, затова реших да не правя компромиси. От гумаджия разбрах, че Alpin A2 е корава гума и ще оправдае очакванията.
За комбито на баща ми се спрях на чисто нови Michelin Alpin A2, които ще купя и монтирам утре. Джантите са 15 алуминиеви, дето са във вида на железни. До колкото разбрах е39-ките са капризни откъм гуми зимата, затова реших да не правя компромиси. От гумаджия разбрах, че Alpin A2 е корава гума и ще оправдае очакванията.

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
err0r написа:За седанчето ще се доверя за поредна година на Dunlop WinterSport M3 с размер 205/65, монтирани на бирени капачки. Засега проблеми не съм имал, а излизаме чат-пат зимата из планините. На мокро се държат добре, а на сухо не са шумни.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Демирев написа:Всичко е еднакво. Дали е Гудиър или Сава. Всички марки гуми в България са от заводи в Източна Европа! Унгария - Полша и Словакия.
- пък и в теста на последния брой АутоБилд на зимни гуми Барум беше плътно до всички марки с изтрещели цени и според теста по нищо не им отстъпваше!
- нито на аквапланинг нито странично поднасяне.
Всичко е въпрос на гъзария и при гумите.
Е един ауто билд да не взема и теста на зимни гуми да опусна ... А товно пък в АБ и АМС се вижда огромна разлика в теглителната сила и спирачния път на различните гуми . Да кажеш , че е глупаво да търсиш марка е все едно да кажеш , че глупаво да вземаш БМВ,Ауди,Мерц щот е надцакване .
Ако се вярва на тестовете : на сняг малките фирми настигат големите , но на мокро , сухо и аквапланинг са доста назад , поне така бе до скоро .
Няма значение къде е завода - порцеса и изцяло механизиран , да не говорим че най-големите заводи на Дънлоп и Гудиър са в Китай ...
Барум , осевн по качество и по цена се доближава до другите . А като цена - около 100 лева съм се насочил и май вече се спрях на Мишлен ...
Добра зимна гума е Lassa-първата Snoways, грайферът е на кубчета един такъв, типично снежна гума. Обаче е много мека и вдигнат ли се малко температурите се топи буквално.
Абсолютно същите наблюдения имам . Лятото е трагедия , не че трябва да се кара де . Обаче пък на сняг има адско сцепление . Ламелите изцяло прерязват блокчетата , които от своя страна са много малки и осрти - една истинска зимна гума . Това за Сноуейс 2 - те са до 185х65 Р15 , следващите са Сноуейс Ера , те започват от 195х65 Р15 . . . като цяло се колебая между Хенкок , Ласа и Мишлен (или Мишелин , там както се казва) с лек превез за последните .
Aз затова си хваля зимния Корморан от Метро, идеален е на Мерца. Бяха предни миналата година и завиваха и спираха отлично.
Тази година ще са задни.
Но Ласа имам много лоши наблюдения от летния им Impetus, много съжалявах че съм ги купил едно време и не съм повтарял грешката от тогава.
Тази година ще са задни.
Но Ласа имам много лоши наблюдения от летния им Impetus, много съжалявах че съм ги купил едно време и не съм повтарял грешката от тогава.
- ITK
- младши ентусиаст
-
- Кара: да го карат
Goodyear Ultragrip е перфектна зимна гума, никакви грижи не съм имал с нея
И принципно премиум марките са си с премиум качество, независимо дали говорим за гуми, масла, части или цели автомобили......и това че се произвеждали еди-къде си е някаква отживяла трактовка, която няма абсолютно никаква стойност в последното десетилетие, процесът както казва колегата е абсолютно автоматизиран, а систематата за контрол на качеството се прилага по един и същи начин...това да ли Чон Жу или Ханс ти сваля гумата от конвейра няма никакво значение....и в Щутгарт, и в Мюнхен да не мислите че болтчетата се завиват от немци до девето коляно - завиват ги и Реджеб, и Любо, и Саша, така че ....хубавото си е скъпо, новото си е ново, другото е ...гроздето е кисело!
И принципно премиум марките са си с премиум качество, независимо дали говорим за гуми, масла, части или цели автомобили......и това че се произвеждали еди-къде си е някаква отживяла трактовка, която няма абсолютно никаква стойност в последното десетилетие, процесът както казва колегата е абсолютно автоматизиран, а систематата за контрол на качеството се прилага по един и същи начин...това да ли Чон Жу или Ханс ти сваля гумата от конвейра няма никакво значение....и в Щутгарт, и в Мюнхен да не мислите че болтчетата се завиват от немци до девето коляно - завиват ги и Реджеб, и Любо, и Саша, така че ....хубавото си е скъпо, новото си е ново, другото е ...гроздето е кисело!
F**k them all!
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Някой да е пробвал Falken Hs439 eurowinter?
Летните им гуми са доста добри, но това е нов зимен модел и почти няма отзиви.
Гумите са японски и за съжаление това е почти всичко, което се знае за тях.
Летните им гуми са доста добри, но това е нов зимен модел и почти няма отзиви.
Гумите са японски и за съжаление това е почти всичко, което се знае за тях.
Touring & windsurf club
нема кинти за зимни 

“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
е ше има тогава за брони и шарнири...бордюризирани.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Демирев написа:Всичко е еднакво. Дали е Гудиър или Сава. Всички марки гуми в България са от заводи в Източна Европа! Унгария - Полша и Словакия.
- пък и в теста на последния брой АутоБилд на зимни гуми Барум беше плътно до всички марки с изтрещели цени и според теста по нищо не им отстъпваше!
Колега не пиши глупости!
Всеки който е карал и по-евтини и по-скъпи зимни гуми знае разликата.
Аз имам опит и с двата вида, при това на една и съща кола и мога да ти кажа , че
всеки един лев в повече се отплаща като завали сняг
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Както на всакаде пиша ще се похилядна и тук
УБАВО ЕФТИНО НЕМА!!!
Колега ми то ако няма разлика то сигурно и във всичко друго е така а???
Ми купувай си само Аспазия и не пий Нито Кока-Кола нито Хайникен...
Недей Пуши Цигари от 10лв кутията ми си пуши Арда щото е едно и също...
Събуди се моля те...
Всяка марка има хубав /сполучлив/ модел,както и имат пълни ташаци...
Това го казвам и за Мишелин и за Гудиър и за т.н.
Най-общото е че гумите произведени преди 10-15г бяха много по добри като качество от сегашните...причината е една в тях имаше повече естествен каучук....
195х65х15 аз съм супер доволен от едно от най-евтините предложения, от 2003г използвам КОРМОРАН каран всяка зима... за мен сполучлив евтин варянт...
В този размер съм карал с ТОЙО,Гидиар 6,7... слагани все нови...
в гумите над 120лв бройката почти няма разлика....
Сега сложих Гиславед преди 4години карах с такива бях доволен сега ще видя дали не са развалили марката и модела....
За задни щото карам в момента коли с предно ползвам все втора употреба....
Преди години карах 205х55х15 тогава видях и усетих разликата в гумите...
направихме си ние тест не ташаците от Аутобилд каде си хвалят аудито и тва е....
две абсолютно еднакви коли...планинско... монитраха ни чисто нови гуми предни...
Аз карах с ЛАСА Импетус - пълен ташак
Другата беше с Тойо Проксес Т1S - ебати гумата
която беше рекламен трик после я развалиха с Т1R - която изобщо не се доближава до Т1ЕСА!!!
После шофьорите се размениха и разбараха разликите....
УБАВО ЕФТИНО НЕМА!!!
Колега ми то ако няма разлика то сигурно и във всичко друго е така а???
Ми купувай си само Аспазия и не пий Нито Кока-Кола нито Хайникен...
Недей Пуши Цигари от 10лв кутията ми си пуши Арда щото е едно и също...
Събуди се моля те...
Всяка марка има хубав /сполучлив/ модел,както и имат пълни ташаци...
Това го казвам и за Мишелин и за Гудиър и за т.н.
Най-общото е че гумите произведени преди 10-15г бяха много по добри като качество от сегашните...причината е една в тях имаше повече естествен каучук....
195х65х15 аз съм супер доволен от едно от най-евтините предложения, от 2003г използвам КОРМОРАН каран всяка зима... за мен сполучлив евтин варянт...
В този размер съм карал с ТОЙО,Гидиар 6,7... слагани все нови...
в гумите над 120лв бройката почти няма разлика....
Сега сложих Гиславед преди 4години карах с такива бях доволен сега ще видя дали не са развалили марката и модела....
За задни щото карам в момента коли с предно ползвам все втора употреба....
Преди години карах 205х55х15 тогава видях и усетих разликата в гумите...
направихме си ние тест не ташаците от Аутобилд каде си хвалят аудито и тва е....
две абсолютно еднакви коли...планинско... монитраха ни чисто нови гуми предни...
Аз карах с ЛАСА Импетус - пълен ташак
Другата беше с Тойо Проксес Т1S - ебати гумата
която беше рекламен трик после я развалиха с Т1R - която изобщо не се доближава до Т1ЕСА!!!
После шофьорите се размениха и разбараха разликите....
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
madpetio написа:Най-общото е че гумите произведени преди 10-15г бяха много по добри като качество от сегашните...
Е той ачката за тва каза да гледаме дота и втора ръка.....

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
kriso85 написа:Демирев написа:Всичко е еднакво. Дали е Гудиър или Сава. Всички марки гуми в България са от заводи в Източна Европа! Унгария - Полша и Словакия.
Колега не пиши глупости!
Всеки който е карал и по-евтини и по-скъпи зимни гуми знае разликата.
Аз имам опит и с двата вида, при това на една и съща кола и мога да ти кажа , че
всеки един лев в повече се отплаща като завали сняг
А още повече се отплаща като почнеш да спираш на сухо . На сняг като че ли и евтините що годе зацепват , но малко да се загрее асфалта и започва бясно свирене , тотален отказ от спирачен път и тн . По-лошото е че евтините са зле и на мокро , както е често през зимата . Това няма как да се забележи при 50-60 км/ч но извънграда не е така .
- PIONEER
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D
Аз пък смятам като дойде време да купувам нови гуми(защото си имам от мин. година) да експериментирам с руски такива.Все пак на тия хора природата им е такава и при положение,че създават едни от най-изгрубелите проходими машини няма начин да не си правят и гуми,за да ги обуват и да осигуряват максимална проходимост в снега 
http://www.euroshina.ua/tyres.php?lng=en&w=175&h=70&d=13&type=0&season=2&brand=0&madein=RU&lng=en&sortby=presence&sortdir=desc
Има доста модели с "европейски" вид,но на мен ми допадат с грубиянските грайфери като Ниишп Ралли 2000 примерно...

http://www.euroshina.ua/tyres.php?lng=en&w=175&h=70&d=13&type=0&season=2&brand=0&madein=RU&lng=en&sortby=presence&sortdir=desc
Има доста модели с "европейски" вид,но на мен ми допадат с грубиянските грайфери като Ниишп Ралли 2000 примерно...

8.32
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
err0r написа:За комбито на баща ми се спрях на чисто нови Michelin Alpin A2, които ще купя и монтирам утре. Джантите са 15 алуминиеви, дето са във вида на железни. До колкото разбрах е39-ките са капризни откъм гуми зимата, затова реших да не правя компромиси. От гумаджия разбрах, че Alpin A2 е корава гума и ще оправдае очакванията.
По-добра гума от Дънлоп-а за 5-цата няма

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
PIONEER написа:Аз пък смятам като дойде време да купувам нови гуми(защото си имам от мин. година) да експериментирам с руски такива.Все пак на тия хора природата им е такава и при положение,че създават едни от най-изгрубелите проходими машини няма начин да не си правят и гуми,за да ги обуват и да осигуряват максимална проходимост в снега
Има доста модели с "европейски" вид,но на мен ми допадат с грубиянските грайфери като Ниишп Ралли 2000 примерно...![]()
![]()
Аз не бих ти препоръчал типична гума за руска зима . Там условията са доста по-лоши от при нас и гумите са съобразени с това . Предвид , че повечето време ще караш на сух или мокър АСФАЛТ тези гуми не са подходящия вариант . Иначе офруоуд гуми с гигантски грайфери правят всички ...