Старите коли с по - високи данъци от 2012 година
Модератор: Общи модератори
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: Старите коли с по - високи данъци от 2012 година
SKISA написа:данъка е като всяко нещо, което си купуваме или плащаме услуга....! аз със сигурност мога да си платя и по-висок. въпроса е ,че за нещо се плаща,когато има насреща извършена услуга. как да платя като виждам ,че парите ми отиват някъде ,а аз не получавам услугата срещу тях!?! ми няма да платя!! просто няма! не е въпроса да отрежеме главите на трошките или на старците ,или па на гробниците. въпроса е ,че като платя за нещо искам да получа срещу тия пари нещо! не получавам! е ми сори! не плащам! или поне не съм съгласен да ми се дига цената!!
Май пак не си прочел. Отвори закона и виж какво пише вътре срещу дефиницията на данък - задължително, едностанно(тоест само държавата размера и начина на плащане), БЕЗВЪЗМЕЗДНО вземане. Абсолютно никъде не е написано ,че срещу данъка държавата ти дължи нещо, така е по шибания ЗАКОН. Не бъркай данък с услуга или такса.
Може утре да го направят 209304932043920 лева данъка всеки ден и срещу него дори мерси да не ти кажат, това им дава право ония депутатски места на които ги турихме. Пък тебе ако не ти харесва или треа да емигрираш или да праиш революция.
Така ,че другите да не се бъркат - запишете се на един курс по данъчно право, купете си ДОПК и вижте как вътре със закон е казано ,че срещу данъка държавата не ти дължи нищо.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
точно щях да кажа че данъка е безвъзмездно взимане.. и като не ти изнася се изнасяш, стачкуваш или правиш преврат.
по въпроса за проектозаконите- мисля, че беше крайно време. причини много. най-важната е че качеството на автопарка ни е трагично. това може да се оправи по два начина- като се направи годишния преглед по-строг и/или като се направят кошниците по недостъпни. а както се вижда от проекто-закона- точно тези две неща са предвидени- в една смислена държава засилването на контрола над годишния преглед би било достатъчно. в българия това няма как да стане заради дребни интереси. затова- цакане за кошниците е практичното решение.
и друго- (задната) идея не е да се накарат хората да купуват по-нови коли, а тези които не могат да си ги позволят- да не си купуват коли изобщо... за да има място по пътищата за тези които могат. нечестно? мда. тези с парите печелят. на който не му изнася- да ходи в куба или северна корея.
да не говориме че европейците ни натискат за тези реформи и предполагам висят пари...
и още една случайна мисъл- не го обичам дянков защото аз лично мисля, че подхода му е верен, но приоритетите му са грешни... но поне се опитва да бъде финансово отговорен и да не харчи пари за неща за които няма пари. това е положение което бившите ни финансови министри не го разбираха. а може би и не искаха.
по въпроса за проектозаконите- мисля, че беше крайно време. причини много. най-важната е че качеството на автопарка ни е трагично. това може да се оправи по два начина- като се направи годишния преглед по-строг и/или като се направят кошниците по недостъпни. а както се вижда от проекто-закона- точно тези две неща са предвидени- в една смислена държава засилването на контрола над годишния преглед би било достатъчно. в българия това няма как да стане заради дребни интереси. затова- цакане за кошниците е практичното решение.
и друго- (задната) идея не е да се накарат хората да купуват по-нови коли, а тези които не могат да си ги позволят- да не си купуват коли изобщо... за да има място по пътищата за тези които могат. нечестно? мда. тези с парите печелят. на който не му изнася- да ходи в куба или северна корея.
да не говориме че европейците ни натискат за тези реформи и предполагам висят пари...
и още една случайна мисъл- не го обичам дянков защото аз лично мисля, че подхода му е верен, но приоритетите му са грешни... но поне се опитва да бъде финансово отговорен и да не харчи пари за неща за които няма пари. това е положение което бившите ни финансови министри не го разбираха. а може би и не искаха.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- M3-CSL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530d xDrive
А на бас, че приоритета им не е да се грижат за автопарка и екологичноста, ми просто да оскубят повече пари от хората и да си пълнят дупките в бюджета. Тея са същите некадърници като всички останали през последните 20 години. Общо взето поредните пари, които ще потънат незнайно къде.
Ако бяха толкова загрижени за техническото състояние на автопарка, НАИСТИНА щяха да затегнат техническия контрол
Ако бяха толкова загрижени за техническото състояние на автопарка, НАИСТИНА щяха да затегнат техническия контрол
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
я па да е безвъзмездно....!!! не ми пука кво пише в книжките. данъка е вземане на пари,парите отиват в общ бюджет и после се разпределят за благото на жителите на държавата! тва е моралното обяснение на данъците. събират се за поддръжка на обществени нужди и разходи,които да се ползват пак от точно същите данъкоплатци! не е некой да си накупи нещо за него си..... или да ги трупа некъде в кашон.
данъците се ползват за финансиране на обществени разходи. така че като ги платя искам да видя финансираните разходи и изхарчените за тия обществени нужди пари. като не ги видя-а познай колко ще платя.....!!! и като не им аресва да си ходят те! що па аз....!?!? и нема да им търся до милион-два!! айде нека земат..... на едро гледаме и пак ги нема!
данъците се ползват за финансиране на обществени разходи. така че като ги платя искам да видя финансираните разходи и изхарчените за тия обществени нужди пари. като не ги видя-а познай колко ще платя.....!!! и като не им аресва да си ходят те! що па аз....!?!? и нема да им търся до милион-два!! айде нека земат..... на едро гледаме и пак ги нема!
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
dbanchev написа::lol: Като не ми дължи нищо държавата срещу данъка, няма да получи от мене такъв. Тия пари дето требва да давам не съм ги изкарал с лежане за разлика от някой други. Принципа плащаш-> получаваш важи за абсолютно всичко. Достатъчно са плащали и родителите ни и баби и дядовци и тн... сега едни нормални пенсий нямат да живеят като хора поне..... та ако може да ми отговори някой аджеба каква ми е далаверата на мен да плащам и в замяна да си троша колата и да ме клатят както си искат и на всичкото отгоре да се държат нагло....
Да ама не. Както писах по горе това е властническо едностранно правоотношение. Ако не го платиш, след време ти запорират сметки доходи и т.н. И ако и тогава не го платиш с лихвите идва един съдия изпълнител с полиция и почва да изнася неща от вас или в най-лошия случай изнася тебе от вас. НЕЗАВИСИМО дали си получил насреща нещо срещу тия пари. Как се вика у тях и ножа и сиренето.
Много е тъпо, и мен не ми харесва, много зле е уредено данъчното право в България - дефакто ние сме държава на длъжниците. Но да не си праите илюзий ,че може да не си го платите щото улиците били гадни. Всъщност може ако познавате президента - той има право да опрощава данъци.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
alx написа:и друго- (задната) идея не е да се накарат хората да купуват по-нови коли, а тези които не могат да си ги позволят- да не си купуват коли изобщо... за да има място по пътищата за тези които могат. нечестно? мда. тези с парите печелят. на който не му изнася- да ходи в куба или северна корея. ..
Ако някой искаше да има по-малко коли по улиците и по-малко трафик, щеше да инвестира (и реформира) градския транспорт. Аз колата я имам не по желание. Лично мога да се движа с велосипед. Но децата ми няма как да ги возя на него. Не че в Европа не го правят. Но тук не е практично, още по-малко безопасно. Така че ако ми вдигнат данъка на колата, аз ще си го плащам, кола нова (под 3 години) няма как да купя.
Но ако мислиш, че народа няма да избие парите за данъка, като спести за нови зимни гуми, примерно, е меко казано наивно. И ще масово ще се карат трошки докато съвсем се скапят, и после нова кошница с голям данък, пак. Като имай предвид, че на хептен старите кошници цената им ще пада, щото данъка голям, нали. И докато има начин да черпиш с 20-30 лева милиционера на пътя, то като се замислиш, нито данъка, нито техническия са толкова задължителни.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
alx написа:и друго- (задната) идея не е да се накарат хората да купуват по-нови коли, а тези които не могат да си ги позволят- да не си купуват коли изобщо... за да има място по пътищата за тези които могат. нечестно? мда. тези с парите печелят. на който не му изнася- да ходи в куба или северна корея.
Прав си колега, но има и един друг момент, стари коли - ОК, но на всяка такава собственика внася един куп налози и подпомага бюджета- застраховка, данък, преглед, еко-такса разни глобички и прочие, ако изчезнат изцяло такива автомобили и собствениците им станат пешеходци, респективно ще намалеят и приходите в хазната. Какво излиза, че ще печелят производителите на нови автомобили, а държавата ще е на загуба, е това няма как да стане.
Никой не мое ма връне на селу!
С удоволствие ще си плащаме всички данъците ако има прозрачност на всички харчения от страна на държавата. Да държавата не ни дължи нищо когато си плащаме данъците,но идеята на държавата е да е в услуга на всички граждани на република България. Държавата трябва да са гражданите а не избрани няколко които присвояват данъците... Как да си платиш данъка и здравните осигуровки и когато отидеш в болница/на личен лекар или д.р. Да получиш няма направления,няма консумативи,няма лекарства ако искаш може да си платиш... А за дупките е същото. Данъците трябва да са съобразени с доходите на хората и стандарта на живот. Като вдигнаха акциза на алкохола и цигарите резултатът беше по голяма контрабанда.Като вдигат данъците на колите ще спрат да се плащат... Като вдигнат осигуровките хората ще почнат да работят в сивия сектор. Държавните органи не работят за народа както е редно а работят за частни интереси и там са ни проблемите.
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Гледам по новините на про.бг. че община София за 2011г. е взела решение за колите над 150 кв. данъкът да е по 4 лв. и 12ст. на киловат.
Та вадя калкулатора и смятам данъкът на БМВ Е90 330 Дизел фейслифт 245 к.с. - 180 киловата -
годишен данък лукс 741 лв. и 60 ст. - за сравнение пълното каско на въпросният е 5200 лв. при застраховане върху 93 000лв.
Та вадя калкулатора и смятам данъкът на БМВ Е90 330 Дизел фейслифт 245 к.с. - 180 киловата -
годишен данък лукс 741 лв. и 60 ст. - за сравнение пълното каско на въпросният е 5200 лв. при застраховане върху 93 000лв.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
.
Последна промяна steeN на 12 Фев 2023, 12:07, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
- Мечтае да кара: new BMW
Демирев написа:Гледам по новините на про.бг. че община София за 2011г. е взела решение за колите над 150 кв. данъкът да е по 4 лв. и 12ст. на киловат.
И аз гледах подобенрепортаж, но по НоваТВ и там казаха за коли на 149 киловата (над 200 к.с.) от 3.30 до 7.38 лева на киловат ( в момента се заплаща от 1.23 до 3.70 лева на киловат). деееемек ще скочат средно от 2 до 2 и половина пъти.

Към момента данъците са:
Чл. 55. (1) За леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредбата по чл. 1, ал. 2 съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва:
1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;
2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;
3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;
4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;
5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:
Над 14 години 1
Над 5 до 14 години включително 1,5
До 5 години включително 2,8
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
Не се отчайваите де българи сме все ще измислиме нещо както викат шопите"Закону е тесна врата у равно поле дека само улавите влазат у нея" 

- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
батки,доганчето взел 1.5млн като съветник за цигов чарк,вие плащайте и спете спокйни,че сте изрядни към държавичката
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче