Липсата на качествени инженери!!!
Модератор: Общи модератори
Липсата на качествени инженери!!!
Повлиян от посещението на нашата звезда-премиер ББ в Техническия университет-София, искам да споделя моето мнение за липсата на качествени кадри в БГ. Бизнесът твърди, че няма инженери, които да отговарят на техните изискавания и че не могат да бъдат конкурентни с колегите си от ЕС, които има голяма и богата материялна база по време на обучението си.
От друга страна попадам да обяви от типа "Търся млад инженер до 25-30години с минимум 5 години трудов стаж и да владее 2 западни езика, с познания по 5-6 вида софтуерни програми". Къде е проблема, трябва да ти тарикат-шанаджия, някакъв ненормален или просто връскар, или пък да четеш като изоглавен в лаборатории отпреди 30 години?
Общо взето трябва ли да съжалявам затова, че уча в ТУ ?
От друга страна попадам да обяви от типа "Търся млад инженер до 25-30години с минимум 5 години трудов стаж и да владее 2 западни езика, с познания по 5-6 вида софтуерни програми". Къде е проблема, трябва да ти тарикат-шанаджия, някакъв ненормален или просто връскар, или пък да четеш като изоглавен в лаборатории отпреди 30 години?
Общо взето трябва ли да съжалявам затова, че уча в ТУ ?
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Липсата на качествени инженери!!!
Да, първо трябва да съжаляваш, че си в ТУ.... щото си там... само за това.... т.е. това ти е най-малкото...
Второ - качествени кадри.... че преди 10 години КСТ изкарваше 80% малоумници, които почти не бяха наясно с материята... тва според теб "инжЕнери" ли са или какво? Еле па жените (без да искам да обидя някоя), които ич абер си найн бяха... колкот за тапията...
А тия обяви с тия изисквания - знаеш ли, че на много места само си ги пишат, ама не ги и очакват... ти да не мислиш, че там работят идиоти... е, ако е така, то твоето място едва ли е там (най-малкото според теб самият би трябвало да е така). Идеята е да покажеш, че можеш...
Сега не знам как е нивото на кадрите от ТУ, ама преди бешееее... жална ти майка... някои след 5 години учене още не знаеха кво имат в компютъра... ей така, от любопитство.
Второ - качествени кадри.... че преди 10 години КСТ изкарваше 80% малоумници, които почти не бяха наясно с материята... тва според теб "инжЕнери" ли са или какво? Еле па жените (без да искам да обидя някоя), които ич абер си найн бяха... колкот за тапията...
А тия обяви с тия изисквания - знаеш ли, че на много места само си ги пишат, ама не ги и очакват... ти да не мислиш, че там работят идиоти... е, ако е така, то твоето място едва ли е там (най-малкото според теб самият би трябвало да е така). Идеята е да покажеш, че можеш...
Сега не знам как е нивото на кадрите от ТУ, ама преди бешееее... жална ти майка... някои след 5 години учене още не знаеха кво имат в компютъра... ей така, от любопитство.
- stasko5
- младши ентусиаст
-
- Кара: f80 M3 Competition Package
- Мечтае да кара: M6 GC
Че то и сега си е така в Ту (аз съм КСТ и не знам дали ще има и 10% които да стават за нещо). Макар, че и там продължава да е пълно с разни шантави преподаватели, които също не знаят какво преподават и защо го преподават.
Колега, за жените са вече груга бира, гоним класата на УНСС, с всяка нова година има нови попълнения. А отностно ТУ си е класика, не може да се отрече, ама май работата отива на зле.И си мисля, че това е тенденция в образуванието. Много сме далече от ЕС.

- Mollov
- Мародератор
-
stasko5 написа:Макар, че и там продължава да е пълно с разни шантави преподаватели, които също не знаят какво преподават и защо го преподават.
Жалко... мислех, че с годините поне с даскалите ще се пооправят... още ли ви тормозят с Егоров, Нонинска, г-н деканЯ, ония пендел Арнаудов и върха на сладоледа - колегата Л@йнян Николов?
Mollov написа:

КСТ го учех задочно и колегите ми си разбираха от нещата, повечето си работеха дори в тая сфера. Ма редовните и те реално си нямат на идея къде се набиват там и после пищят и врещят

Свесните преподаветели са кът, повечето са там за удололствие(имат по 5-6 фирми, заработват и частно) или заради мизерната заплата от 700 лв за доцент. Не знам дали някои е получавал заверка в 740ил ??? Абсурда е пълен...
dimithur написа:Mollov написа:
Aз това за нивото в ТУ и в друга тема го бях споменал, ма всички тогава ме оплюха
Сега сигурно нивото дори е и по зле. Пълнят ти главата с абсолютно непотребни глупости, после как да имаме конкурентно способни инженери ? Докато на запад изучават хората софтуерните продукти, от които ще имат реална практическа полза в бъдещата си кариера, тука се учат 15 вида математики, от които после имаш минимална практическа полза реално
![]()
КСТ го учех задочно и колегите ми си разбираха от нещата, повечето си работеха дори в тая сфера. Ма редовните и те реално си нямат на идея къде се набиват там и после пищят и врещят
Колега, никои не врещи и крещи, аз не съжалавам за нищо, защото утре свят широк(излизам в 2 дипломи-БГ и ФР). Просто коментираме ОБЩОТО положение на образованието в БГ.

- stasko5
- младши ентусиаст
-
- Кара: f80 M3 Competition Package
- Мечтае да кара: M6 GC
Mollov, същите са, аз сега съм 4-ти курс та пак вече съм към края и съм им свикнал. Мен сравнително лесно ми се размина при Егоров и Наков. Иначе съм съгласен с колегата, че прекалено много ненужни неща се учат за сметка на доста неща, които се пропускат. Университета е с доста години назад от технологиите. Аз от почти 4 години си работя в сферата като програмист и знам колко назад ме дърпа университета. Добре, че започнах от рано работа, и че съм учил в техническо училище. Това ми харесва в НБУ (попринцип съм против този университет), че можеш да избираш доста от дисциплините си и не те задължаваш да ходиш на някакви безумия при някой даскал, който е решил, че неговия предмет е най-важния на света и той е НАЙ-големия.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Мисля си - дали пък самите завършващи нямат малко вина за това, което описвате? Пример - познавам половината курс на брат ми - завърши преди 2-3 години. Има адски кадърни копелета, които в момента бачкат по големи и реномирани фирми (по света и у нас), чат-пат чувам и виждам някой от тях - хората са станали професионалисти, ходят по семинари и обучения и с две думи къртят мивки... 

Si non confectus, non reficiat.
тва е некъв вид мазохизъм да учиш в ТУ- честно не ви разбирам, струва ми се женска професия и то за стари моми
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
acer написа:тва е некъв вид мазохизъм да учиш в ТУ- честно не ви разбирам, струва ми се женска професия и то за стари моми
Ти пък как изкочи, други са женските професии, нали знаеш, че на които не му оттърва не ходи в гората. След медицината, инженерството е най- трудно....
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
dimithur написа:Aз това за нивото в ТУ и в друга тема го бях споменал, ма всички тогава ме оплюха
То е било против уроки, колега

Никой не мое ма връне на селу!
- Mollov
- Мародератор
-
Zagy написа:Мисля си - дали пък самите завършващи нямат малко вина за това, което описвате? Пример - познавам половината курс на брат ми - завърши преди 2-3 години. Има адски кадърни копелета, които в момента бачкат по големи и реномирани фирми (по света и у нас), чат-пат чувам и виждам някой от тях - хората са станали професионалисти, ходят по семинари и обучения и с две думи къртят мивки...
То и аз познавам доста кадърни... както написах по-горе, не става въпрос за всички.... ми за 80%, примерно... тва да не е малко...

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
dimithur написа:Mollov написа:
Aз това за нивото в ТУ и в друга тема го бях споменал, ма всички тогава ме оплюха
Сега сигурно нивото дори е и по зле. Пълнят ти главата с абсолютно непотребни глупости, после как да имаме конкурентно способни инженери ? Докато на запад изучават хората софтуерните продукти, от които ще имат реална практическа полза в бъдещата си кариера, тука се учат 15 вида математики, от които после имаш минимална практическа полза реално
![]()
Математиките са последния проблем. Истинските проблеми са, че специализираните курсове са а) твърде малко и б) безобразно остарели. Аз вярно, че съм бил в КСТ преди няколко години, ама трагедията беше пълна. Не може по време, когато DirectX и OpenGL се използват масово, да обясняваш алгоритми за растеризация на права линия в курса по компютърна графика. Или как се подрежда информацията по цилиндрите на диска за по-бърз достъп от базата данни.

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"