Диса клапа на BMW E46 318i

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Диса клапа на BMW E46 318i

Мнение от StelllsKi » 25 Окт 2010, 20:08

Здравейте на всички,за пръв път пиша във форума понеже отскоро съм собственик на БМВ и засега съм доволен но можеше и да е по добре защото ми се наложи в рамките на само 5000 км да сменя доста неща въпреки че колата е страхотно запазена както отвътре така и отвън има си всички екстри за модела без кожа,та сега новото предизвикателство пред което съм изправен е диса клапата.Усетих че има нещо след като започна да се чува едно чукане сякаш метал в метал при рязко подаване на газ а въпросния шум се чува между 1500-3000 оборота след това изчезва ако подаваш плавно газ няма и следа от този шум!Като се заслушам се чува в края на тази дългата и извита тръба която излиза от дроселовата клапа и отива към всмукателните колектори описах я така защото не знам как се казва :oops: та точно в края и се намира тази диса клапа а именно някъде от там се чува този неприятен звук!Консултирах се с представители на БМВ в града в който живея за проблема и те бяха категорични че звука е от тази клапа и все пак исках да споделя тук във форума за проблема си и ако някой се е сблъсквал с него или описаните от мен симптоми на проблема са му познати ще съм благодарен да сподели. Поздрави на всички!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Re: Диса клапа на BMW E46 318i

Мнение от karnak » 25 Окт 2010, 20:50

Да колега правилно сате насочили към тая клапа
:mhihi: детска болест при М43 :!: номер 8 на схемата
37.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 25 Окт 2010, 21:53

StelllsKi написа:Здравейте на всички,за пръв път пиша във форума понеже отскоро съм собственик на БМВ и засега съм доволен но можеше и да е по добре защото ми се наложи в рамките на само 5000 км да сменя доста неща въпреки че колата е страхотно запазена както отвътре така и отвън има си всички екстри за модела без кожа,та сега новото предизвикателство пред което съм изправен е диса клапата.Усетих че има нещо след като започна да се чува едно чукане сякаш метал в метал при рязко подаване на газ а въпросния шум се чува между 1500-3000 оборота след това изчезва ако подаваш плавно газ няма и следа от този шум!Като се заслушам се чува в края на тази дългата и извита тръба която излиза от дроселовата клапа и отива към всмукателните колектори описах я така защото не знам как се казва :oops: та точно в края и се намира тази диса клапа а именно някъде от там се чува този неприятен звук!Консултирах се с представители на БМВ в града в който живея за проблема и те бяха категорични че звука е от тази клапа и все пак исках да споделя тук във форума за проблема си и ако някой се е сблъсквал с него или описаните от мен симптоми на проблема са му познати ще съм благодарен да сподели. Поздрави на всички!

Аз до сега колкото такива бмв-та съм виждал на всички им трака диса важното е да рабити и да не му е спукана клапата или пък счупена и да не си върши работата за която е сложен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 25 Окт 2010, 22:07

Според мен е задължително да се отвори и да се види в какво състояние е клапата!

От горчив опит ти казвам - при мен се счупи и парче влезна през всмукателния клапан в 3-ти цилиндър, повъртя се малко там и излезна.

Равносметката - нови клапани (всмукателен и изпускателен) на 3-ти цилиндър щото старите бяха зле, за радост нямах надран цилиндър а само беше поначукано буталото.

Сега в момента карам без ДИСА - респонса в ниските е малко по нисък ама аз не съм спортист.

Иначе.. не съм първия с счупена диса, така че съвет от мен, прегледай я докато е време
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 25 Окт 2010, 22:15

nelim написа:Според мен е задължително да се отвори и да се види в какво състояние е клапата!

От горчив опит ти казвам - при мен се счупи и парче влезна през всмукателния клапан в 3-ти цилиндър, повъртя се малко там и излезна.

Равносметката - нови клапани (всмукателен и изпускателен) на 3-ти цилиндър щото старите бяха зле, за радост нямах надран цилиндър а само беше поначукано буталото.

Сега в момента карам без ДИСА - респонса в ниските е малко по нисък ама аз не съм спортист.

Иначе.. не съм първия с счупена диса, така че съвет от мен, прегледай я докато е време

Колегата е прав и аз вадих част от една клапа на входа на първи цилиндър та ако искаш провери дали и при теб не се е отчупила и да трака самите държачи а те са метални като а свалиш ще разбереш за какво ти говоря.

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 26 Окт 2010, 0:46

И аз имам пробел с диса клапа,но симптомите ми са доста по-различни от твоите и ми казаха,че няма лошо да си я карам така,нова в Дару 400лв.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e46-323-2.5CI
Мечтае да кара: E46M3,E92

Мнение от vankodve » 26 Окт 2010, 10:20

StelllsKi написа:Здравейте на всички,за пръв път пиша във форума понеже отскоро съм собственик на БМВ и засега съм доволен но можеше и да е по добре защото ми се наложи в рамките на само 5000 км да сменя доста неща въпреки че колата е страхотно запазена както отвътре така и отвън има си всички екстри за модела без кожа,та сега новото предизвикателство пред което съм изправен е диса клапата.Усетих че има нещо след като започна да се чува едно чукане сякаш метал в метал при рязко подаване на газ а въпросния шум се чува между 1500-3000 оборота след това изчезва ако подаваш плавно газ няма и следа от този шум!Като се заслушам се чува в края на тази дългата и извита тръба която излиза от дроселовата клапа и отива към всмукателните колектори описах я така защото не знам как се казва :oops: та точно в края и се намира тази диса клапа а именно някъде от там се чува този неприятен звук!Консултирах се с представители на БМВ в града в който живея за проблема и те бяха категорични че звука е от тази клапа и все пак исках да споделя тук във форума за проблема си и ако някой се е сблъсквал с него или описаните от мен симптоми на проблема са му познати ще съм благодарен да сподели. Поздрави на всички!

колега и аз имам същия проблем това явно е хронично при 318 ,от 1 година карам така колата с въпросното тракане на диса и доколкото разбирам от колегите не е лошо да се разглоби и да видиме състоянието на клапата .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 26 Окт 2010, 11:41

Добре де ако я изкормим тая клапа какво ще стане?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Колъо
Мечтае да кара: Е46 М3 CSL
Детайли за колата: lowrider

Мнение от fozio » 26 Окт 2010, 13:35

Next написа:Добре де ако я изкормим тая клапа какво ще стане?

Колегата "nelim" го е казал :)

nelim написа:....Сега в момента карам без ДИСА - респонса в ниските е малко по нисък ама аз не съм спортист....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 26 Окт 2010, 19:37

Колеги благодаря за отговорите днес я поръчах клапичката в понеделник ще ми я монтират в М-кар ценичката и е 314лв пак от там и ще видим какво ще се случи след като извадим старата дано е цяла и не създава проблеми след като я сменят ще пиша за резултата от ремонта.Според вас ще започне ли колата да се държи по добре в ниските обороти понеже сега ми се струва леко мудна започва да ми харесва как върви едва след 100км/ч тогава динамиката и е страхотна ако можеше така да е и при ниски скорости като я понастъпя да дърпа повече.Като цяло незнам дали не пиша глупости относно работата на тази клапа но както си обяснявам аз работата и е да регулира постъпващия въздух към колектора така че може би ще има поне малка разлика в дърпането на колата на ниските предавки и малки обороти след като заработи правилно диса!
Последна промяна StelllsKi на 15 Дек 2011, 0:33, променена общо 3 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 27 Окт 2010, 13:47

Чакам да напишеш отзиви от новата диса :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 27 Окт 2010, 20:47

StelllsKi написа:Колеги благодаря за отговорите днес я поръчах клапичката в понеделник ще ми я монтират в М-кар Стара Загора ценичката и е 314лв пак от там и ще видим какво ще се случи след като извадим старата дано е цяла и не създава проблеми след като я сменят ще пиша за резултата от ремонта.Според вас ще започне ли колата да се държи по добре в ниските обороти понеже сега ми се струва леко мудна започва да ми харесва как върви едва след 100км/ч тогава динамиката и е страхотна ако можеше така да е и при ниски скорости като я понастъпя да дърпа повече.Като цяло незнам дали не пиша глупости относно работата на тази клапа но както си обяснявам аз работата и е да регулира постъпващия въздух към колектора така че може би ще има поне малка разлика в дърпането на колата на ниските предавки и малки обороти след като заработи правилно диса!

Под проблем в ниските имах предвид обороти колега.. въпросната диса просто стой в колектора и променя пътя на въздушния поток постъпващ при различните обороти, по-принцип отваря при 4000 оборота и това което може да забелязваш е евентуално колата да е по-мудна (малко по мудна.. лично според мен не чак толкова забележимо) в ниските обороти ( до 4000 ) и след това да се изтрелва.

При работеща диса имаш по-голям въртящ момент в ниските и повече коне в високите, като цяло.. хитра екстра но за жалост дефектира и може да създаде главоболия, аз тъй като не съм някъв спортист реших да не рискувам с нова и проста си оставих колата така :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 29 Окт 2010, 23:56

Колеги работата със смяната се ускори днес ми я смениха диса клапата понеже пристигна сутринта и в сервиза имаше свободно време та по въпроса вече съм наясно с нещата старата ми клапа я извадиха цяла няма нищо откъртено но е много разхлопана и не затваря и отваря като новата мембранката и явно е вкоравена вече и не и позволява да застане така че да пуска само от единия тръбопровод въздух.Като цяло няма голяма разлика във вървенето но със сигурност има подобрение в динамиката,аз съм доволен.А за сервиза също не мога да кажа лоши думи разбират си като цяло от работата но има още какво да се желае и те си спестяват някой процедури не правят нещата както са описани в дебелите книги но общо взето си разбират от работата.Сега като ми свалиха клапата разбирам че е имала още поне минимум 10000км живот но работата и не е на 100%понеже заради тази мембранка клапата не може да застане в правилното положение така че в ниските да отвори дългия път на въздуха а във високите да превключи на късия та това и е основния проблем иначе самата клапа е пластмасова само крепежите околу нея са от метал но за тях ми се вижда много малко вероятно да се откъснат от корпуса на цялата диса клапа и да попаднат в цилиндрите,и най важнорто шума който издаваше между 1500 и 3000 оборота вече го няма за което се радвам много ами колеги това е за сега, дано съм бил полезен!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 30 Окт 2010, 11:04

Откъсват се колега, вервай ми, и то не в толкова рядки случай, що не си остави старата да видиш докога ще изтрае и кво ще й се случи? :)

:OT: за мен темата е изчерпана
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E34 520i
Мечтае да кара: BMW M Power

Мнение от BMW 645ci » 11 Дек 2011, 20:33

А тази клапа подлежи ли на някакъв ремонт или направо се купува нова?
Изображение

Следваща

Назад към E46