Липсата на качествени инженери!!!
Модератор: Общи модератори
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Re: Липсата на качествени инженери!!!
The_Ancient написа:xpl0d написа:Хаос написа:Ама разбира се, като вземете бакалавърската от ТУ и вече навсякъде ще Ви чакат с хилядарката чисто възнаграждение!
Оле кви сте заблудени...
За твое сведение - баш с бакалавърската и един семестър магистърска ме взеха хората на работа за доста повече от хилядарка чисто. Тва в България, когато стане аз ще ходя да ставам монах
Не знам с кой си говорил от Адеко, но 2007-ма за първо ниво windows даваха 1000+++. Компанията е от малкото сериозни работодатели в БГ. Дават и ваучери за храна и магазини, както и допълнителни здравни осигуровки. За мениджмънта съм чувал че взимат заплати от порядъка на 3.5к, което за БГ смятам си е прилично възнаграждение.
Директни служители на HP с малко по-тясна специализация, разбирай пак call center, взимаха по ~1600. Та със 1500 едва ли си бил кой знае колко далеч от точното число, като аз ти говоря за брутни заплати. Не знам в БГ как процедират работодателите, но тук обикновено ако кажеш че искаш повече пари, а са те харесали, ти предлагат каквото могат за да те привлекат. Мисля че усещаш на къде отива разговора...
Е, сега не я помня как се казва мадамата, ама ти казвам реален случай. 1500 чисти ги забрави ми казаха, сега защо така не знам, самата ейч арка говореше да праща договора да го подписвам, там дати за започване на работа и т.н., т.е. ако се бях съгласил на тяхната цифра нямаше да има никакви причини да не почна работа.
dimithur написа:xpl0d написа:Хаос написа: че то в чужбина 500+ евро пари ли са???
Любимия ми израз. В Б-я я ги печели я не, ама иначе то 500Е пари ли са. Като една моя колежка - викам й ела ще ти намерим работа тука някъде. Колко пари, викам като за тебе 1000-1200 чисти, аааа много малко, е викам в БГ колко взимаш сега, ми около 400 чисти, ми викам успех тогава. Чак ми се разсърди
.
В моя случай, ако правиш 500+ на месец и успяваш да спестиш едни 400-500Е...еми да 500Е са пари за мене.
Ти щом 500Е ги имаш за нищо предполагам, че правиш поне 1500Е чисти на месец, щот иначе минаваш в една друга не много приятна категория хора. Сещай се за кви хора говоря.
E сори човек, ама не си прав, какви са тея заплати 500Е в чужбина, сещаш ли се, че това е доста по-малко от всякакви минимални заплати там и прочие и че си е един вид експлоататорство ? И просто тая философия не мога да я разбера и възприема, да ходиш някъде навънка, да се бъхтиш по 12 часа на ден, да живееш като клошар в някакъв клозет, че да можеш от тея пари да спестяваш по 300-400 Евро, че като се върнеш тука, да си купиш я 15 годишна бракма, я да си сложиш дограма на прозорците, или па да си купиш хладилник примерно. Е*и му майката значи
Погрешно си ме разбрал. Не е 500Е заплатата ми. Толкова е максимума, който мога да спестя за месец. Сумата варира, щото не можеш всеки месец да имаш абсолютно еднакви разходи. Сега случва се дрешка нещо да си вземеш, излизанията насам натам да са повечко, обикалянето с колата да е повече=повече пари за бензин и т.н. Този месец например с подготовката на колата за зимата, там гуми джанти и пр. ще съм далеч от 500Е спестени.
После, доста хора тука, от местното население говоря, взимат под 500Е заплата, минималната също е под 500, така че за никакво експлоататорство не може да става въпрос.
Подред - аз лично "не бъхтя" по 12ч. на ден, 8ч. работен ден имам(7ч работа и 1ч почивка). Като клошар в клозет също не живея, в съвсем нормален ергенски

За другите неща си донякъде прав - 15 не, ама 13 годишна "бракма" с бол екстрички си взех да, дограмичка сложих да, климатичета, нова кухня и още доста неща(хладилник не съм взимал

Как да е, може да се отклоняваме от същината на темата, но мисля, че едното е свързано с другото. В смисъл такъв, аз лично, ако бях сега някъде в БГ, хем щях да бачкам като луд, хем да живея мизерно и пак нямаше да мога да си позволя и половината неща, които мога в момента. Затва СПОРЕД МЕН няма качествени инженери в БГ. Просто на никой, който е наясно със себе си, знае какво може и какво не може и оценява труда си не му се работи за слава.
Последна промяна xpl0d на 28 Окт 2010, 18:19, променена общо 1 път

- yellowsubmarine
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i '99г.
@xpl0d Сори наистина не съм те разбрал . Аз друго имах предвид, но да не се отклоняваме наистина от темата
А и основният проблем тук е, че ние първо на първо нямаме никакво производство, тъй че никой кадърен инженер няма да виси тука 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Много са ми смешни обяви от типа: търси се специалист с английски, немски и френски на високо ниво, пет програмни езика до съвършенство, приятна външност, комуникативен, със стаж поне 5 години и всякакви супер умения. Ами какво ще работи точно този специалист. Батман ли ще бъде или Супермен. Или ще го ползват за разплод на шефовете жените, та да им се родят супер деца. Учете, каквото учите в ТУ ли, в Икономическия ли и бягайте далече на запад или на север, може и на юг, само не на изток. Аз като работя по специалността в просперираща фирма в България, едва го докарвам на стандарт на живот до работник в супермаркет в Германия. И то защото винаги си въртя нещо частно извън работа. За съжаление когато завърших ТУ бях малад и си мислех, че нещата тук ще се оправят.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
ukelichko, ти ми напомни и за едно друго нещо, че май тука почти никой не прави това за което е учил и печели повече така... 

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
У тая държава сите са парашутисти и за тва е така....
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Сондьора написа:У тая държава сите са парашутисти и за тва е така....
а това най-много го мразя и много ме боли

ludnik написа: Общо взето трябва ли да съжалявам затова, че уча в ТУ ?
Мисля, че да - въпреки, че не бих искал да те отчайвам.Които са кадърни инженери не са в Бг, или тези които са в Бг работят за "чужди" фирми.Аз лично най много съжалявам за пропилените нерви, за тоновете мастило, за ш...те заверки и оооооооооооо да за ПРОТОКОЛИТЕ-никому ненужни бумащини.Липсата на практически занятия.Мога да пиша още доста но няма смисъл.Искам да уточня че изказвам личното си мнение относно ТУ.Ако сега бях на онези години за нищо на света нямаше да го запиша.Дори чисто ново Е60 М5 да ми подарят.
- ///ivanE30
- ентусиаст
-
- Кара: e60 e30 turbo
_65536_kb_sec_ написа:ukelichko, ти ми напомни и за едно друго нещо, че май тука почти никой не прави това за което е учил и печели повече така...
Абсолютно правилно

bedrock city racing
nov написа:ludnik написа: Общо взето трябва ли да съжалявам затова, че уча в ТУ ?
Мисля, че да - въпреки, че не бих искал да те отчайвам.Които са кадърни инженери не са в Бг, или тези които са в Бг работят за "чужди" фирми.Аз лично най много съжалявам за пропилените нерви, за тоновете мастило, за ш...те заверки и оооооооооооо да за ПРОТОКОЛИТЕ-никому ненужни бумащини.Липсата на практически занятия.Мога да пиша още доста но няма смисъл.Искам да уточня че изказвам личното си мнение относно ТУ.Ако сега бях на онези години за нищо на света нямаше да го запиша.Дори чисто ново Е60 М5 да ми подарят.
И аз затова преди 6 години не влезнах в ТУ, щото просто си е гавра. Започнах работа и вече имам 5 години трудов стаж. Че читави инж. няма в БГ е ясно ма работодателите да не се оплакват... В фирмата в която работя смея да твърдя,че голяма част от най-добрите мрежови специалисти са излезли от нея. Много от тях взимат CCIE и просто в БГ никой не иска да им предложи нормално заплащане, и те просто отиват в чужбина... Тук се заплаща просто смешно 1,5к-2к отиват в англия и там с тези сертификати започват на 4-5к паунда...Истината е,че кадри има в БГ може и малко но има. Проблема е,че работодателите практикуват политика по добре 3ма некадърни да работят за по 1000 лева отколкото един добър кадър да взима 3000. А ти дори и да си добър и кадърен просто носиш на гърбът си останалите което е страшно демотивиращо. Година две се търпи надявайки се някои да забележи и оцени качествата ти... но освен потупване по рамото друго няма да получиш и вариантите са да бягаш надалеч
Тук бъркаш "инженер" с "мрежов специалист". И то грубо.
Ако искаш да си инженер - отиваш в ТУ. Ако искаш да си много добър инженер - отиваш в ТУ и не просто учиш учебниците, ами участваш и в проекти.
Ако искаш да си изключителен инженер, отиваш да учиш в МГТУ им Н.Э.Баумана или MIT.
Заплатите на инженерите, както тактично отклонихте топика, е съвсем друга тема.

Ако искаш да си инженер - отиваш в ТУ. Ако искаш да си много добър инженер - отиваш в ТУ и не просто учиш учебниците, ами участваш и в проекти.
Ако искаш да си изключителен инженер, отиваш да учиш в МГТУ им Н.Э.Баумана или MIT.

АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
Хаос написа:Тук бъркаш "инженер" с "мрежов специалист". И то грубо.
Колега телекомуникация в ТУ какъв инженер излизаш? Познавам лично доста и няма да коментирам какво е нивото им... Познавам и такива които не са завършили ТУ и са много добри мрежови инженери и са признати по цял свят. Ако за теб мрежов специалист е различно от инженер това е друг въпрос... И понеже темата е насочена по към ИТ затова наблегнах на Мрежите.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Не съм завършил ТУ а друго,обаче познанията си по мрежи и компютри съм ги получил в "Сиско",идеята е че университета дава диплома а допълните обучения дават уменията
AcOrP написа:Колега телекомуникация в ТУ какъв инженер излизаш? Познавам лично доста и няма да коментирам какво е нивото им... Познавам и такива които не са завършили ТУ и са много добри мрежови инженери и са признати по цял свят. Ако за теб мрежов специалист е различно от инженер това е друг въпрос... И понеже темата е насочена по към ИТ затова наблегнах на Мрежите.
Е как какъв. Инженер със профил телекомуникации. Мрежовия специалист е нещо като например средно специално образование... Инженер означава една много широка основа от фундаментални познания в различни области, а пък къде ще се профилираш е съвсем друга работа. Мой съученик почна Циско академията още в далечната 2001 и след това 2003 влезе ТУ телекомуникации. Едното въобще не му попречи на другото... Различни неща са и тук ги пообъркахте. Просто не можеш да сравниш тесния специалист със инженера.
На всичко отгоре и Циско академията си има цели 5 нива вече. Последното вече не е ЦЦДЕ, ами "архитект". Не можеш да сравниш ЦЦНА с бакалавър ТУ или ЦЦДЕ с магистър, различни категории са. Все едно да сравняваш ТИР със Е34 М5 или Ферари Енцо. Предназначението им е различно.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
То тва Сиско и по принцип тея сертификаций са само за замазване очите на мениджмънта. Един авер за един месец мина CCNA, VCP и два изпита от MCSA. Днес даже говорихме, даже вика 10% от всичко минато не го знам, само заучил въпросите и отговорите. При "сертифицираните" индийци пак същата работа, уж Сиско сертифициран, Майкрософт сертифициран и като ги пуснат директно в продакшънс-а се оглеждат като телета, да не говоря за английския им. Същата работа и с "инженерчетата". КСТ завършил, КТТ завършил, питаш го някой по-завъртян теоретичен въпрос се цъкли, като шимпанзе. Питаш го за услуга да ти сърши нещо...ма аз не знам как. Не знаеш, ама иначе можеш да се хвалиш наляво надясно, че си инж точка еди кой си. То и аз съм маг точка инж точка, ама...
Та тва, че е сертифициран или инженер в еди каква област не значи 100%, че дадения човек е ПРО. Има тука един фен от УК дойде, със средно само, обаче с много стаж, самия той на 30г. Ми направо им скрива шапката на "инженерите" и сертифицираниете и с право си взима доста повече от тях. Та не е цаката до какви сертификати и/или дипломи имаш, а до тва какво можеш
Та тва, че е сертифициран или инженер в еди каква област не значи 100%, че дадения човек е ПРО. Има тука един фен от УК дойде, със средно само, обаче с много стаж, самия той на 30г. Ми направо им скрива шапката на "инженерите" и сертифицираниете и с право си взима доста повече от тях. Та не е цаката до какви сертификати и/или дипломи имаш, а до тва какво можеш