Липсата на качествени инженери!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Липсата на качествени инженери!!!

Мнение от nov » 02 Ное 2010, 21:12

xpl0d написа: Та не е цаката до какви сертификати и/или дипломи имаш, а до тва какво можеш ;)

Тук съм толкова съгласен че няма накъде повече.Вярно дипломата е донякъде, може би на първи кръг за интервюто за работа (ако има такова по честен път разбира се).На всичките ми интервюта за работа са ме питали какво мога и знам.Дори на последното (на мястото което бачкам и сега), на самото интервю шефа ми хвърли сиви-то и вика "Сядай на компютъра и направи това и това, след час се връщам"Това ми беше интервюто.След това ме попита кога мога да започна работа.Е друг е въпроса, че със заплащането никога няма да се разберем, но то не е обвързано с образованието ми, а какво аз правя за фирмата (демек какви кинти докарвам на шефчето в джоба).USA soooooooooooooooon, както се казва :bchug:

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 02 Ное 2010, 21:28

Трябва да се смени заглавието на темата на "защо няма кадърни ИТ специалисти, завършили ТУ?", понеже тук не става въпрос за инжинери като цяло, а само за ИТ специалисти от ТУ.
Инжинери има, високоплатена работа в БГ също има, това че вие не сте си намерили такава, не значи, че я няма, нали?
Другото, което много ме подразни - хората, писали в темата изказвания от сорта "преподавателите са виновни, системата е скапана и т.н., имат адски много правописни грешки в мненията си! Не може да претендираш, че си някакъв си специалист, че си някакъв си с адски силно желание за учене, развитие и прочие, а да не можеш да се изкажеш грамотно! :kuku:
Щом сте толкова против учебната система, остарелите методики и надутите преподаватели - или излезте навън да учите, или не учете изобщо! Какъв е смисълът да тъпчете на едно място и накрая да започнете работа, за която сте учили, а се оказва, че хабер си нямате от нея? Да - практиката и теорията трябва да се съчетават, лошото е, че това не се прави.
По цял ден се занимавам с идиоти, 90% от които инжинери. Познавам дори един, който е на доста висока позиция, а има толкова беден речник и толкова малко познания в областта си, че се чудя на кого гъза лиже, че е стигнал дотам. Не може човек на такава длъжност да употребява толкова много двусмислени думи и изрази, събрани хаотично в жалко подобие на изречение, което колкото и пъти да си повториш наум, пак няма да разбереш, и да се окаже, че краят на въпросното изречение е пълна противоположност на началото му. Иначе човекът има 2 асистентки, по цял ден пита подчинените си какво правят и зяпа чрез камерата кой работи и кой не. Е то това всеки го може...
И не ми хвалете американските начин на работа, заплащане и т.н. - въпросният човек точно в американска фирма работи, а там е така - лижеш гъзове, топиш колеги, завързваш интриги и това с цел да се качиш на по-високо, докато някой не направи същото с теб.
Качествени инжинери има и аз с гордост мога да кажа, че 10-тина от тях работят за мен и 100-тина от тях работят с мен. И да, вярно е, че трябва да мине време след като завършат, за да могат да си превъртят нещата в главите, да се сблъскат с практиката, щото суровата теория не помага. Но най-важното е да са работили и то не на държавна работа, щото там са малко работещите и много мрънкащите.

И не на последно място - "НЕ" на американизацията!
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

ентусиаст
Аватар
Кара: e60 e30 turbo

Мнение от ///ivanE30 » 02 Ное 2010, 21:41

Andronoff написа: Но най-важното е да са работили и то не на държавна работа, щото там са малко работещите и много мрънкащите.

И не на последно място - "НЕ" на американизацията!

Това първото не съм съгласен (зависи за кои отрасъл говориш) ! то вече държавна работа за инженери не остана почти :yes:
второто да :yes:
edit: a че няма качествени инженери няма то си е до човек
bedrock city racing

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 02 Ное 2010, 22:58

Andronoff, колега баш в твоя пост, си писал инжинер, та за кво говорим, и точно хамерикаците гледат дипломата, т.е. плащат повече ако я имаш...ако ще да си бог, нямаш ли диплома си....след 20 години колко мен :mhihi: /ма тва там, не тук/...тук ако си на човек човека си ти....

Аватар

Мнение от Хаос » 02 Ное 2010, 23:16

Andronoff, ае да не казвам, че ще го обърнем на нападки. Пише се инжЕнер.

Ся, тука всеки се изказва - нямало инжИнери, та нямало. Ми как да има, като плявата е повсеместна и всичко читаво се изнесе отдавна от нашата татковина? Тоя работил за толкова си пари, оня пък възхвалява циско сертификатите, щото си мисли, че с тях се става инжИнер.

Инженери стават под 10% от випускниците от техническите вузове в БГ. Даже дали има и толкова.
Не може аз на курсовия си проект на Inventor да имам над 40 ревизии на дизайна и всичко да ми е сметнато по действителни параметри на действителните използвани материали, като ми отвори главния асистент оформената на хартия пълен комплект документация на курсовата и видя цветните диаграми на напреженията в нестандартните детайли и да каже - шестица - и да затвори папката, а в същото време колеги, които преди 30 минути са чертали на ръка псевдо чертежа си с псевдо щриховка и не знаят как един винт да изобразят в сглобено положение да имат и те шестици.
Стандарта е безобразно нисък, абсурдно нисък. Трудно е да си слагаш летвите сам и да си скачкаш за собствено развитие, когато колегите ти ще злепоставят дипломата ти с години наред.
Някакви такива ми ти размисли.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 02 Ное 2010, 23:26

Хаос написа:...

Toва за чертежите в курсовата работа сериозно ли :shock: :shock: :shock:
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 02 Ное 2010, 23:34

Не се шегувам, не преувеличавам. От курса да имаше 7-8, които знаят как се изобразява резба на винтово съединение. Да има още 4-5, които да знаят къде да го погледнат. :ranting:
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Ное 2010, 23:42

.
Последна промяна steeN на 12 Фев 2023, 12:09, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 03 Ное 2010, 0:06

ИнжИнер-ът го написах нарочно, просто исках да видя колко хора с тази титла могат да я спелуват правилно, иначе знам как точно се пише, въпреки че едва ли ще ми повярвате сега :mhihi:
Американизацията.. повярвайте ми - работя с американци от доста време, придобих някакъв поглед върху начина им на работа и определено не ме кефи, не ме карайте да се обосновавам, не ми се пише толкоз. И въпреки многото разлики има и не малко прилики - и те си наемат цицорести слабоумни секретарки, които уволняват, щом не им пуснат.. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Ное 2010, 0:20

.
Последна промяна steeN на 12 Фев 2023, 12:09, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 03 Ное 2010, 0:26

Работната етика? Та те нямат такава!
Дисциплина? На теория да, но на практика са много нагли и нарушават собствените си правила!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Ное 2010, 17:54

Andronoff написа:Работната етика? Та те нямат такава!
Дисциплина? На теория да, но на практика са много нагли и нарушават собствените си правила!

аз не знам ти в какви американски компании си работил с американци но... да кажеме че впечатленията са ти много нетипични...

професионалните американци са малко мудни в работата си като цяло, но имат добра трудова култура, систематични са и подхождат положително към работата си. етиката им е добра защото ако и да са егоистични работят добре в екип.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: кололо !!

Мнение от ludnik » 03 Ное 2010, 22:38

Май се отклоняваме от темата, а? Когато съставях темата не имах впредвид ТУ, а инженЕрната професия изобщо(стройтели, химици и т.н.)! Нявсякъде ли е картинката такава?
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 04 Ное 2010, 15:56

Малко по-отдавна завърших технически университет (2001), специалност комуникации и мрежи.
Общ трудов стаж по специалността имам 10 години. Почти всичко, което знам съм научил сам с ровене в интеренет, разпитване на колеги и проба-грешка - никой не ми е налял с черпак.
В момента работя в сериозна компания, която плаща относително добре по българските стандарти.
До месец трябва да са ми готови документите и да се преместя да работя в европа. И знаеш ли защо? Защото ще ми плащат доста повече.
Отделно ще губя много по-малко време да се разправям с глупости и децата ми ще получат адекватно образование, ще имат къде да играят и няма да ме е страх да ги пусна да излязат до магазина сами.
Което значи и че ще живея по-добре.

Още една история, разказана от мой колега от университета, който работи в същия бранш - пуска биография за обява, писана като за него. Онези съответно го викат на интервю, в резултат много доволни, казват айде да те взимаме, ама колко пари искаш- той скромно им казал с около 20% повече от сегашната му заплата. Е не го взели - скъпо им било. И това чужда фирма. Като ми разказа само му пуснах обявите за неговата специалност в произволна европейска държава - заплата по 4.

От една страна много хора, включително студенти, очакват някой да им налее и после да започнат хубава работа за много пари.

От друга страна, бизнесът се оплаква, че нямало кадри - е няма да има инженер с 2 езика с 10 години опит по специалността и да се съгласи да работи за 1500 лева. 1500 лева са първоначална заплата на способен току-що завършил студент, който иска да учи нови неща и да се развива.
Така че имайте едно наум, че все пак сме част от Европейския съюз и имаме право да работим и живеем там без ограничения, ако разбира се сме адекватни на търсенето там.
Touring & windsurf club

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 04 Ное 2010, 19:29

ludnik написа:Май се отклоняваме от темата, а? Когато съставях темата не имах впредвид ТУ, а инженЕрната професия изобщо(стройтели, химици и т.н.)! Нявсякъде ли е картинката такава?

За съжаление да, навсякъде е така. Давам други примери точно за 2ма строители и един химик. Единия познат на около 38-40г. мъж, няма завършено висше в сферата на строителството, но е почнал по строежите от 15-16 годишен и има мнооооого солиден опит. Та тва лято като си бях в БГ реших да се отбия в тях да го видя как е, нали какво прави, обаче жена му вика ам няма го, замина за Франция. Викам там пък какво прави, еми взе синковеца и заминаха да правят някакъв обект. След няколко дена по скайпа
- кво става, мо става, кво правиш във Франция
- дойдохме да поработим
- обект?
- хотел
- ясно кога ще го свършвате
- до месец трябва да е готово
- е можем да се засечем към края на отпуската ми
- хаха, забрави
- що бре
- след хотела се местим на друго място, оттам на друго и така, страшно много работа има за нас, само нас ни чака
- щом ще оставаш, значи добре плащат?
- ти какво приказваш, тройно по-голяма надница и за мене и за сина, настаняване осигурено, храната също, какво да искам повече, добре, че е сина, мойто момче, че намери тази работа по интернет, че още щяхме да работим като хамали за мизерни пари в Б-я

И бая съжаляваше, че не се е сетил по-рано да излезе. Друг пример - друг авер на 28, пак строителче, но тясно специализиран с гиспокартонни истории, всичко ти прави с тях. Пак няма висше. Той пък в UK замина. Викам как е? Ми грам не мога да се оплача - пари бол, храна и квартира осигурени...и така. Викам няма да се връщаш в БГ скоро май? А, къде ще се връщам в тая мизерия, карам си тука докато мога...или докато намеря нещо още по-заплатено. Викам шса сетиш :mhihi:
Друг пример - авер химик, технолог ли кво се води там, с висше там химик ли къв излязъл, 35-6 годишен. Последно работеше в една мандра, там сирена кашавали и пр. правеха. Преди месец-два по скайпа пак, викам де си, кво правиш. Еми в UK съм, абсолютно същата работа. Ееее викам как пък я улучи баш същата. Един друг общ авер му я намерил по интернет пак. Е викам как е. Ми на светлинни години от Б-я, брат. Аз доста се опасявах, че ще имам проблем с езика и/или с парите, ама слава богу всичко е 6.
Запознал се набързо с някакви други българи, те му намерили там в някакъв център на българите забързан курс по английски, от мандрата му давали някакви купони ли ваучери ли за храна, та само за квартира вадел от джоба. Заплащането вика двойно-тройно повече отколкото в БГ.

Та не е само до IT спецове, с всички инж., д-р., и т.н. професионалисти е така.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата