Приключение с международен паспорт. Погледнете си ги

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Приключение с международен паспорт. Погледнете си ги

Мнение от Eмилио Димитров » 12 Ное 2010, 18:43

Тъй,

ДАТА: 14.10.10

Историята е следната с дейното участие на екземплярите, т.е. служителки от група " Български документи за самоличност" към ОДМВР - Ямбол.

Имам международен паспорт, който изтече на 12.07.10г. Според Закона за българските лични документи, аз трябва да предам стария си паспорт в тримесечен срок. Изтървах срока с ЕДИН ДЕН. И подадох заявление на 14.10.10г. за което ми съставиха Акт за нарушение съгласно чл.81, ал.1, т.6, която е от 20 до 150 лв.
Но интересното е, че не знаеш колко ще бъде, защото никой не казва. Служителките си измиват с ръцете началника си, че той определя колко да е. Той може да реши каквото си пожелае,без гражданите да имат ясна идея на базата на какво се определят санкциите. Но това е само част от ПАРАДОКСА.

Най-интересното в случая обаче тепърва предстои : ако не си подам заявление сега, а след една година ГЛОБА НЯМА ДА ИМАМ! Защото чл. 34, ал.1 от Закона за нарушенията и наказанията казва следното :

Чл. 34. (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр.
89 от 1986 г., бр. 102 от 1995 г., бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г.) Не се образува
административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен
акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на
нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за
митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона
за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането
му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Следователно ако закъснееш с един ден глобата може да ти бъде и 150 лв. Само един Господ знае и началника на съответното звено на МВР. А ако закъснееш с една година глоба - НЯМА!

АКО ТОВА НЕ Е ПАРАДОКС С МАРКА БЪЛГАРСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, не знам какво друго е!
Освен това защо за личните карти и шофьорските книжки е удължен срока с 6 месеца, а на паспортите не е. Нали всички граждани се редим на една и съща опашка за всички документи. За едните 6 месеца, за другите 3 месеца.

Не искам да коментирам и грубите маниери на служителките. Но не мога да се въздържа да спомена, че служителката, която отговаря за административно-наказателната дейност да ме пита - Щял ли съм да пътувам скоро?, Да ми пишела ли акт?, Да гледа на компютъра си кога съм пътувал последно и как се казват майка ми и баща ми, случайно да не сгази лука.

Подадох възражение ест. в следния текст:

До
Началник Група „Български документи за самоличност”
ОДМВР – Ямбол
В Ъ З Р А Ж Е Н И Е
От

Срещу Акт №.............

Съгласно чл.44, ал.1 от ЗБЛД съм задължен да подам Заявление за издаване на документ за самоличност - „паспорт” лично. Поради факта, че съм студент и формата ми на обучение ме обвързва с редовни посещения на учебни занятия, нямах възможност да подам Заявлението до 12.10.10г., когато изтича последния срок за подмяна на стария паспорт. Ден преди това, на 11.10.10г. майка ми прави запитване до служителка на Вашата служба, получило положителен отговор, че ще мога да подам необходимите документи с няколко дни закъснение, тъй като само с моето присъствие мога да подновя стария паспорт с нов. На 14.10.10г. аз извършвам нужните действия за подмяната и връщам стария паспорт, когато служителката от гише 2 ме изпраща на гише 5, където ми съставят Акт поради закъснението.
Възразявам срещу Акта по следните причини:
1. Не считам, че закъснение от един ден и то за документ за самоличност – „паспорт” може да бъде считано като тежко нарушение и съгласно чл.28 от ЗАНН, то да бъде прието от Ваша страна като маловажно и да не бъда отнесен под наказателна отговорност.
2. Според чл.4, ал.1 и ал.3 от Кодекса за поведение на държавния служител, служителите Ви трябва да дават пълна и достоверна информация, която би трябвало да включва всички срокове отнасящи се до подмяната на документите за самоличност, правата и задълженията ми относно моето закъснение, както и санкцията, която ще ми се наложи със съставения Акт. Аз не получих информация за нито едно от посочените и смятам, че съм бил неинформиран и подведен като гражданин.
3. Съгласно чл.34, ал.1 от ЗАНН, ако подам Заявление след 1 година няма да ми бъде наложена никаква санкция, а след закъснение от 1 ден съгл. чл.81, ал.1, т.6 от ЗБЛД бивам санкциониран с Акт. Смятам това за нелогично и следва ли да бъда санкциониран за такова минимално закъснение.
Надявам се, че закъснението от 1 ден от моя страна ще се приеме от Вас като маловажно нарушение и няма да ми бъде наложено административно наказание.

или накратко може и да не ми бъде съставяно нищо, ама държавата трябва да си лапне. няма как! плюс това 4 пъти се нареждах на една и съща опашка, пред която има по 10-15 души. Време загубено - 3 часа

ДАТА 12.11.10г.

Днес трябва да си взема паспорта.
Отивам, питам колко ми е акта.
- 20 лв. Момче добре, че си написал такова възражение, иначе щеше да е повече."
- ОК.
Плащам си. Отивам на гишето за получаване.
Служителката:
- имате промяна във външния вид. когато си смените личната карта и шофьорската книжка. тогава ще си получите и паспорта.
Аз:
:shock: . Питам: Защо като ме снимаха нямах промяна във външния вид, като ме глобихте също нямах, а като идвам да си го получавам вече съм се променил.
- Ами колежката е виновна, не мога да ви помогна...
Отивам при началничката.
- Еми имате промяна вижда се на снимката. имате леко набола брада.
- Преди 5 години нямах.
-Ама сега си личи.
- Е добре, когато ме снимаха нали видяха и старата снимка. Служителката защо не ме върна.
- Ще я накажа
- Как?
- Ще реша
- И сега какво кой ще ми плати за новите документи?
- не мога да ви помогна
- Ами ако нямам пари. Защо вашата служителка не ми плати, като е бляла. Нали затова е там, в крайна сметка.
- Така е, но не мога да ви помогна. Добре Подайте само за лична карта, шофьорската книжка няма да я променяме, това мога да направя само. Отидете на първо гише, сега ще ги предупредя служителките.

Отивам всички вече са любезни. Платих нова такса от 21 лв. И си получих паспорта вече без да чакам на опашки. Другия месец ще ходя да си получавам лична карта. СТРАХ МЕ Е!!! отсега ще хвърлям боб против уроки да нямам нови глоби, такси и прочее.

Аз ли съм най-големия карък на света, не мога да разбера. Май съм аз!!! :mhihi:

И в крайна сметка: 85 лв, купища нерви и много ядове... и чакане естествено, колко ви душа иска.
чудех се дали да не е в страхотни истории, ,ама хич работата не е страхотна!

СЪВЕТИ:
1. ВИЖТЕ СИ ПАСПОРТИТЕ, АКО СА ИЗТЕКЛИ - ВИЖТЕ КОГА И ЧАКАЙТЕ ЕДНА ГОДИНА ОТ СРОКА ЗА ПОДМЯНА
2. ПРЕДИ СНИМКИ ОТСЛАБНЕТЕ ИЛИ НАДЕБЕЛЕЙТЕ, БИЙТЕ СИ БОТОКС АКО СТЕ ОСТАРЕЛИ, ИЛИ СИ ОЩАВЕТЕ БРАДИТЕ АКО ИМАТЕ. НО ТРЯБВА НА ТРИТЕ СНИМКИ ДА СТЕ ЕДНАКВИ КАТО МОМИНИ СЪЛЗИ. НИЩО ЧЕ МОЖЕ ДА СА МИНАЛИ 5-10 ГОДИНИ.

конец! :D

ентусиаст
Аватар

Re: Приключение с международен паспорт. Погледнете си ги

Мнение от driver69 » 12 Ное 2010, 18:48

Каръщина. Подай жалба, опиши си нещата точно както са били, не си бил уведомен, искаш да ти бъдат приспаднати разходите за старите документи при подаването за новите... Вече май е свършен факт обаче.

Слави
Аватар

Мнение от © » 12 Ное 2010, 19:11

мен една любезна служителка ме спаси от въпросната глоба
т.е. чаках една година .. и без това нямаше къде да ходя :mhihi:
колкото до чакането ... кой знае от каква крупна сума за глоби и фишове от КАТ ме е спасило :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 12 Ное 2010, 19:20

Моя международен паспорт изтече 2006 г. и не съм подавал нищо никъде. Сигурно глобата ще ми 2000 лв... :(

Смених си миналата година шофьорската книжка тъй като изтече срока от 10 години и си платих актчетата с давност до 2г.
- над 2 годишните ги зачеркнаха :mhihi: и тази година смених личната карта без проблем - с 40 мин. общо чакане на две опашки.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 12 Ное 2010, 19:22

Чл. 34. (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 29.12.2006 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр.
89 от 1986 г., бр. 102 от 1995 г., бр. 61 от 2002 г., бр. 39 от 2005 г.) Не се образува
административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
...............
.........., а за
митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона
за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането
му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.

Точно тука отпадат и акта от данъчното когато не си завел колата там след покупка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 12 Ное 2010, 19:37

ако подадеш за личен документ 3 месеца + 1 година минали. няма да дължиш глоба, защото ЗАНН отменя нарушението ти като неустановено. за демирев се отнася мнението ми

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от feel » 12 Ное 2010, 19:53

Колега,не можеш да виниш никой,че си изпуснла срока.Друг е въпросът,че след 1 година няма глоба.Ако не те устройва да заплатиш глобата просто почакай 1 година.

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 12 Ное 2010, 19:55

Don_Emilio написа:ако подадеш за личен документ 3 месеца + 1 година минали

Само че при мен са минали пет пъти повече. Изтекъл 2006г. - подавам 2011г. за нов?
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 12 Ное 2010, 21:54

Демирев написа:

Само че при мен са минали пет пъти повече. Изтекъл 2006г. - подавам 2011г. за нов?

ако ти е изтекъл 2006, от 2007 + три месеца от датата ти за връщане писана в паспорта не дължиш нищо като глоба. нямат право да ти начислят такава

feel написа:Колега,не можеш да виниш никой,че си изпуснла срока.Друг е въпросът,че след 1 година няма глоба.Ако не те устройва да заплатиш глобата просто почакай 1 година.

прав си, но не напълно. Защото според кодекса за поведение на държавния служител, той трябва да дава цялата информация на гражданите относно неговите права и задължение. Естествено незнанието не ме оправдава. Но служителките, едната от приемане на документи, която ме е снимала и приела документите ми за редовн, които после стават за нередовни такива, няма да бъде наказана парично, а сигурно с некво мъмрене. И втората, която се държа арогантно и гледа допълнително информация за мен на компютъра какъв съм що съм на гишето за адм. наказание.
както и да е... целта на темата ми беше да ви напомня да си погледнете документите за валидността им, да нямате същите ядове. със здраве и наздраве :bchug:

The last M40 driver
Аватар
Кара: e31-1 и е31+1

Мнение от La4u » 12 Ное 2010, 22:15

Аз на трите документа съм с различни снимки, който не верва - ще снимам :mhihi:
(<OO \ (||||)(||||) / OO>)

А главния въпрос е : докога в редиците на ЗАКОНА ще се допускат хора , които нямат никакъв умствен багаж,които са взели изпита за полицай,който се състои в забиването на 20см пирон в букова дъска само с глава?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от feel » 12 Ное 2010, 22:26

La4u написа:Аз на трите документа съм с различни снимки, който не верва - ще снимам :mhihi:

Еми това е напълно нормално

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mnh » 14 Ное 2010, 2:11

Пък аз преди 10тина дни осъзнах,че личната ми карта е изтекла на 23.02/да правилно ФЕВРУАРИ/ от тогава до ден днешен имам купи проверки от полиция и така нататък и нито една забележка ?!?!

Разбира се,доброволно отидох при постовия в районното да ми състави АКТ за закъснението ... на въпрос 'Колко е акта'
'От 20 до 150' е хубава работа...

Дали ще се оправим някога... :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 14 Ное 2010, 2:34

Аз като си подновявах личните документи личната карта ми беше изтекла от около 3 години :kuku: :kuku: :kuku: и глобата беше 20, така че едва ли ще ти вземат повече за някакви си 6 месеца :lol:
In Ban We Trust!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 14 Ное 2010, 10:02

Демирев написа:

Важното е да минеш бариерата година и 3 месеца и няма глоба (аз 2004г. върнах един дето ми беше от '90 година и нямаше глоба) и сега пак така се получи, че забравих и за новия и чаках обаче само година и 3 месеца и веднага подадох.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от GRIPEN » 14 Ное 2010, 11:18

mnh написа:Пък аз преди 10тина дни осъзнах,че личната ми карта е изтекла на 23.02/да правилно ФЕВРУАРИ/ от тогава до ден днешен имам купи проверки от полиция и така нататък и нито една забележка ?!?!

Ами те хората казаха и писаха къде ли не, че се въвежда гратисен период от 6 месеца след изтичането на картите, през който те ще важат (само на територията на страната, не и за чужбина).
mnh написа:Разбира се,доброволно отидох при постовия в районното да ми състави АКТ за закъснението ... на въпрос 'Колко е акта'
'От 20 до 150' е хубава работа...

Дали ще се оправим някога... :(

Ми има доста закони по които глобите са от-до, какъв е проблема ?
Обстоятелствата и нарушителите са най-различни, на някой, като теб, отишъл доброволно ще му сложат минимума на друг, който да кажем си е заслужил по някакъв нагъл начин максимума и така.

Следваща

Назад към Извън Темата