Престъпление ли е?
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: Престъпление ли е?
не съм разбрал за кво става въпрос. ако наистина фирми копират и продават е гадно. аз мислех ,че гонят студентите ,дето са си го копирали...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
В тая тъпа държава всичко е с краката на долу,ония ден слушам по радиото че пребили журналист,ама го съобщават като ебаси и новината и посегателство на словото,междувременно се оказва че журналиста е пребит с цел грабеж и ей така между другото със същите "заболявания" са още няколко младежи в пирогов-пребити с цел грабеж.откраднали им мобилни телефони и пари,ама и брутално бити и приети в пирогов...
Днеска по новините споделиха че са хванали тея дето са били журналиста...ама нищо не се споменава за другите бити момчета...значи в тая тъпа държава ако си журналист или милиционер-никакви проблеми няма да имаш...ей така като доказателство на горното,преди 2 месеца имаше много оплаквания за грабежи над жени,като са им отмъквали синджирчетата от врата и чантите,месеци продължаваха набезите...докато не пострада жена на милиционер,за 4 часа бяха хванати престъпниците...
Днеска по новините споделиха че са хванали тея дето са били журналиста...ама нищо не се споменава за другите бити момчета...значи в тая тъпа държава ако си журналист или милиционер-никакви проблеми няма да имаш...ей така като доказателство на горното,преди 2 месеца имаше много оплаквания за грабежи над жени,като са им отмъквали синджирчетата от врата и чантите,месеци продължаваха набезите...докато не пострада жена на милиционер,за 4 часа бяха хванати престъпниците...
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-

Казус 2 - петима другарчета събират пари, купуват учебник за 180 лева, учебника остава в един, другите получават ксерокопирани копия! Това според закона пак е престъпление!
Има начин и да се направят на много умни (не, че ще мине, ама ще е забавно) - цитирам закона за авторски права, а по-точно изключенията от ползване на произведението, без заплащане:
"13. използването на произведения за целите на националната сигурност, в съдебно или административно производство или в парламентарната практика;"
Онези дембели в парламента могат да си ползват, каквото искат, без да плащат, защо бъдещите лекари да не могат?
Аз съм минал по тоя път с добро или лошо, вече не ме интересува много! Но условията на младите са отвратителни! Учебниците са просто една от капките, но същевременно голямо перо от студентския бюджет!
Без страх, без спирачка!
тва ми е болна тема, декан ме прати на грешен изпит, а една инспекторка ме записа следващ курс, а друга отписа, както искате го разбирайте, ама ако не се трансфервах във вуз в чужбина щях да викна госпдари на ефира 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
acer написа:тва ми е болна тема, декан ме прати на грешен изпит, а една инспекторка ме записа следващ курс, а друга отписа, както искате го разбирайте, ама ако не се трансфервах във вуз в чужбина щях да викна госпдари на ефира
Спокойно , мен преди 2 години ми прекъснаха правата (без да се обадят ест) . Бях завършил семестриално 4ти курс и влачех 3 изпита от 3ти , щот бях ходил по странство . На въпроса - как , по дяволите може след завършен 4ти курс , да ми прекъснат правата за изпити от 3ти , не можа да ми се даде смислен отговор . Срещу скромните от 600 лева + 200 лв за път + 300 лева загубени за седмицата в която си оправях бакиите , се получи доста интересна сума похарчена абсолютно излишно

MatriX_Fucked написа:петима другарчета събират пари, купуват учебник за 180 лева, учебника остава в един, другите получават ксерокопирани копия! Това според закона пак е престъпление!
В дълбока грешка си тука

Иначе си прав, че бедния студент има право да черпи знания на възможно най-ниска цена (особено като се има прадвид оглупяването на нацията като цяло).
От друга страна обаче един колега вече отбеляза - за оригинални учебници пари няма, а за чалгатеки и цигански оркестри - има

Третата страна е на "нелегалните разпространители" - щото те наистина гушат за сметка на авторите, които са се потили, за да напишат тези учебници.
А най-смешната страна е милицията - не бих се учудил утре (по сигнал на некой наш човек) черните барети да организират шумна акция за непрани гащи

- BYRZIQ69
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 316 м43
- Мечтае да кара: нещо което се движи на вода,върви като самолет и спира като...........
- Детайли за колата: нещо което се движи на вода,върви като самолет и спира, като форума на бмв след поредния събор
Ето за това си обичам държавата толкова много.....xxxxxxxxx
alx написа:AcOrP написа:За конкретния случей не искам да коментирам.да речем,че учебника струва 50 лева и е 500 страници то ксерокопиране при цена 10 ст на страница излиза 50 лева, което силно ме съмнява. Ако някой продава с цел печалба подобно нещо е престъпление ако обаче цената е за разпечатване а не за самия учебник тогава престъпление няма. Според конституцията на РБ всеки има право на достъп до информация, това означава,че един учебник всеки може да си го разпечата и копира и не носи никаква наказателна отговорност и не нарушава нито един закон.
За мен тази акция на ГДБОП е поредната смешка на МВР с която се перчат хванали са 2-3 ма студенти дето са си преснимали учебници и отчитат дейност. Такова дело в съд няма да влезе и никой немогат да осъдят защото конституцията дава това право на всеки един гражданин. Така,че от морална гледна точка не правиш нищо нередно ако обаче мислиш,че този учебник е добър и имаш възможност да си го купиш си го купи истински поне някой лев да отиде за хората които да са го написали за да могат в бъдеще да създадат други добри учебници.
не. закона най-простичко е, че можеш да правиш копия на учебника само ако притежаваш оригинала (купил си го/подарен ти е, тн) и тези копия са само за лична употреба. в момента в които дадеш копие на друг деюре си прекрачил закона.
Тогава да приемем така заемането на учебник на приател престъпление ли е ? Носиш ли отговорност ако въпросният приател го препише/преснима ? Той също не нарушава законите за авторското право тъй като не разпространява този учебник, цената на съдържанието е само част от цялата цена на един учебник има доста по печат разпространение и т.н.
- twin spark
- кандидат ентусиаст
-
колега студент,
първо, студентството не е задължително и второ престъпление и то голямо и морално и нравствено, както поискаш. Ако ти си творец и някой ти продава усилията на копи/пейст на подбита цена, тогава питай кое е морално и кое не. Аман от криворазбрани моралисти!
първо, студентството не е задължително и второ престъпление и то голямо и морално и нравствено, както поискаш. Ако ти си творец и някой ти продава усилията на копи/пейст на подбита цена, тогава питай кое е морално и кое не. Аман от криворазбрани моралисти!
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Ми да хванат и тия академични тунеядци, които само преписват стари учебници и печелят на гърба на студентите
После я те няма в списъка със "спонсорите" за издаване на учебника, я гледаш 3-ката през крив макарон. А в същото време в библиотеките има далеч по- добри учебници, които могат да ти свършат работа.

Никой не мое ма връне на селу!
MatriX_Fucked написа:8) Казах - закона в тази си форма е ясен! Питам предимно от морална гледна точка, дали за вас е престъпление!
закона е еднозначен.
та... моралната гледна точка е безсмислена. колкото хора- толкова мнения и гледни точки... къде ще му теглиш чертата?
пак ще ти дам пример - един човек е страшно беден и децата му умират от глад. или са ги отвлекли за откуп (които той няма). взима калашника и обира най-близката банка като в процеса на обира застрелва двамата охранители вътре. "морално" прав ли е за себе си? питай вдовиците и децата на застреляните охранители...
пак- примера които давам е краен, но то е с педагогическа цел. закона е един. няма такива понятия като "лично тълкуване". защото тогава няма как да му хванеш края на кой крив и кой прав...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Ами пиратството на практика е престъпление, но.....Ако цените на учебниците бяха нормални никой нямаше да си купува пиратски копия от тарикатите. Може би държавата да удари и едно рамо, като спонсорира издаването на учебници. И наистина учебниците са боклуци и старчетата автори не са се озорили много та да искат 80 кинта. Айде да не се изхвърлям ама сме в ерата на глобалните комуникации и ако се поровя в нета и в библиотеката мога и за да спретна един учебник по нещо ама като не се явяват при мен на изпит няма ка да изнудвам студентите. Навремето през 90-те когато бях студент пак всеки преподавател си имаше някакво мижаво учебниче и трябваше да си го купуваме иначе нямаше минаване.
От както има дивидита по 5 кинта по магазините не си ги тегля от Замунда и откакто пуснаха сидита с музика на сносни цени по бензиностанциите не си спомням да съм дърпал ЕМПЕТРОЙКИ. Та за разпрострнението на пиратството е виновна алчността на авторите им.

- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
alx написа:MatriX_Fucked написа:8) Казах - закона в тази си форма е ясен! Питам предимно от морална гледна точка, дали за вас е престъпление!
закона е еднозначен.
та... моралната гледна точка е безсмислена. колкото хора- толкова мнения и гледни точки... къде ще му теглиш чертата?
пак ще ти дам пример - един човек е страшно беден и децата му умират от глад. или са ги отвлекли за откуп (които той няма). взима калашника и обира най-близката банка като в процеса на обира застрелва двамата охранители вътре. "морално" прав ли е за себе си? питай вдовиците и децата на застреляните охранители...
пак- примера които давам е краен, но то е с педагогическа цел. закона е един. няма такива понятия като "лично тълкуване". защото тогава няма как да му хванеш края на кой крив и кой прав...
Именно, затова са установени законовите норми - те теглят границите и усвояват най-голям брой морални устои, като ги съчетават всичките под шапката на законите на дадена държава.
Така е на книга и теория, а че има откровено прости безмислици в НК примерно е друг въпрос.
Факт е обаче, че имаме много законови мерки в помощ на гражданското общество, които в Западна Европа и западната юридическа доктрина ги няма.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
ОК, кажете тогава Вие, защитниците на авторските права, законно и морално ли е един асистент или доцент да използва студенттите си, за да публикува още една статия в списание или да "напише" глава от следващия си учебник без да е положил труд за това?
Говоря за това, че в академичните среди е масова практика да се дават задания на студентите, които са в угода на преподавателя, тъй като по тази тема "работи" и му е идеален вариант да копира труда на своите студенти, които са си разработили курсова работа, проект или дипломна работа.
alx, хубаво даваш хипотетични примери, но ето един истински за другата страна на медала
Преподавател във ВСИ (сега Аграрен Университет) се уговаря със собственик на лозови насаждения да му обработи насажденията. Взима своите студенти, на които им води практически занятия и ги кара на лозето. Извършват нужната работа и си тръгват след занятието. Следващата група студенти правят същото. Накрая лозето е обработено. Собственика плаща на преподавателя за извършената услуга, но тези пари си влизат в джоба на асистента. За студентите НИЩО!
Тук да коментираме ли?
Навремето в техникумите плащаха на учениците, когато произвеждат нещо в часовете им по практика, защото произведеното се продаваше и за него се взимаха пари.
Копирането на авторски продукт (не визирам само учебници) с комерсиална цел не го приемам. Но темата е за копиране на продукти за лично ползване и дали копирането на учебниците е морално. Е, аз казвам, че е морално, а поредната популистка кампания на вътрешното министерство е безумна
Говоря за това, че в академичните среди е масова практика да се дават задания на студентите, които са в угода на преподавателя, тъй като по тази тема "работи" и му е идеален вариант да копира труда на своите студенти, които са си разработили курсова работа, проект или дипломна работа.
alx, хубаво даваш хипотетични примери, но ето един истински за другата страна на медала
Преподавател във ВСИ (сега Аграрен Университет) се уговаря със собственик на лозови насаждения да му обработи насажденията. Взима своите студенти, на които им води практически занятия и ги кара на лозето. Извършват нужната работа и си тръгват след занятието. Следващата група студенти правят същото. Накрая лозето е обработено. Собственика плаща на преподавателя за извършената услуга, но тези пари си влизат в джоба на асистента. За студентите НИЩО!
Тук да коментираме ли?
Навремето в техникумите плащаха на учениците, когато произвеждат нещо в часовете им по практика, защото произведеното се продаваше и за него се взимаха пари.
Копирането на авторски продукт (не визирам само учебници) с комерсиална цел не го приемам. Но темата е за копиране на продукти за лично ползване и дали копирането на учебниците е морално. Е, аз казвам, че е морално, а поредната популистка кампания на вътрешното министерство е безумна

29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2