Европейското образование срещу Хамериканското

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Европейското образование срещу Хамериканското

Мнение от acer » 20 Ное 2010, 13:28

предстои ми заминаване и съм на принципа 7-пъти мери един път режи, интересно ми е да чуя мнението на хора, които учат извън бг??

Аз за 2 години тука, освен как се пие алкохол, как се свалят чалгарки, как се харчат напразно пари, как се пуска шкембе и как се губи време най-вече, нищо друго не разбрах :mhihi:

+ те за америка са, че имат желязна конституция и те са фондацията на новият свят, + ще уча икономика в града, където се създава, NYC / manhattan college/ fordahm university. (имат и евтини mustangs :D )
минусите са- , адддски скъпоо и ще се наложи да живея при вуйчо на 15км от града, т.е нема кампус ливинг.. Но на теория хамериканците адски много ме кефят :)

За европа знам че е най-добре в холандия (хага), германия, в англия е безумно скъпо, а и не ми е по-сърце особенно. Единственият + е че вече там съм на кампус и че като завърша мога да остана спокойно, докато в америка ти трябва работна виза.. И все пак не съм излизал от родната ни страна освен до соц страните и всичко ми е чуждо :oops:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар

Re: Европейското образование срещу Хамериканското

Мнение от feel » 20 Ное 2010, 13:37

Колега в америка предполагам ще си с Ф1 виза,която ти дава право да работиш след 2-рият семестър.Визата може да се преиздава и така поне 6 години имаш право да си там и да работиш.А през това време ако си намериш добър работодадел съответно и по-голям могат да ти предложат Х!Б виза,която ти решава проблемите ;)
Предполагам вече си положил ТОЕФЛ,който е задължителен при прием на чужденци във америкаснките университети.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от feel » 20 Ное 2010, 13:50

Ф1 е най-масовата студентска виза.Колкото до качеството на образованието в Европа изън бг не знам как е,тъй като не съм бил.В америка съм бил и личното ми мнение е,че всичко е индувидуално зависи къде и какво си учил в бг.На мен там ми беше доста лесно.В момента съм в НБУ карам 2 магистратури ама си е пълен ташак,щото като бакалавър ме спукаха от учене в СУ.Колко ти е семестриалната такса,ако не е тайна?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: In the 90's

Мнение от Anfiro » 20 Ное 2010, 13:58

И двете си имат добрите и лошите страни. Провери за съответните уинверситети какви изпити за език ти трябват - САТ, ТОЙФЕЛ, ЙЕЛТС. И съответно какво искат за прием - дали само изпитът за език или към него влизат дипломата (за средно или съответно за бакалавър ако ще учиш магистратура). Другото - таксите. В САЩ семестриалните такси са в пъти по-високи от повечето европейски университети. Същото важи и за таксите за общежитията (ако живееш в такова). Виж и стипендиите, къде се дават, какви са условията, какъв е размерът на стипендиите и т.н. Най-добрият начин за получаване на тази информация е да пишеш мейли до информационните отдели на унитата. Повечето ти пращат по пощата и книга с бакалавърските и магистърските си програми безплатно. В САЩ от това, което аз знам стипендии се дават на студенти от държави извън ЕС, в някои случай и извън НАТО, става дума за студенти от слабо развити страни от Африка например. Кандидатите са много, а местата малко. Мога да ти дам пример с конкретни цени за Белгия и Великобритания. Белгия - 1500-4000 евро на година (в зависимост от специалността), настаняване в добър апартамент 350-500 евро на месец, разходи за храна 200-300 евро на месец. Великобритания 4250-11 000 лири на година, настаняване 90-150 лири на седмица. Разходи на месец - около 1000 лири. :yes:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 20 Ное 2010, 14:02

Anfiro написа: Великобритания 4250-11 000 лири на година, настаняване 90-150 лири на седмица. Разходи на месец - около 1000 лири. :yes:

К`во? :shock: :shock: :shock: :kuku:

А ти какво ще учиш - бакалавър или магистратура?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: In the 90's

Мнение от Anfiro » 20 Ное 2010, 14:28

((:BuKcu:)) написа:
Anfiro написа: Великобритания 4250-11 000 лири на година, настаняване 90-150 лири на седмица. Разходи на месец - около 1000 лири. :yes:

Това са цените за магистратура, да, пропуснал съм да го отбележа, иначе другите разходи са същите. Конкретният пример е за King's College в Лондон, специалността е Geopolitics, Territory and Security. :yes:
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от acer » 20 Ное 2010, 14:32

бакалавър продължавам директно от 2-ри или 3-ти курс, още не знам, в хамерика е по-скъпо отколкото в холандия, ама имам къде да спя без да плащам, иначе е убийствено, 40,000$ със спане, храна, книги и т.н на година :mhihi:

а таксите са между 5хил и 20хил според университета, както и в европа има безплатни университети и такива, които ти взимат по 20 хил евро само за такса :smoke: но със сигурност, ако нямаш роднини и не идваш от заможна фамилия в ес-то е по-евтино значително, пример

Internationa Business School, Унгария, Будапеща,
Бакалавърски програми 5000 / на година
Настаняване 250 евро на месец,

За студенти показващи отлични академични резул-
тати (75-80%) по време на следването, универси-
тетът предлага стипендия, възлизаща на стой-
ност колкото таксата за обучение.

Бакалавърски програми:
Business Studies, International Business Relations, Arts Management, Finance and Accounting ,Travel and Tourism Management , Магистърски програми:, MSc in International Business, MSc in Financial Management, MSc in Human Resource Management, MSc in Marketing Management

повече ми се иска да чуя мнение на човек, който е учел в европа или хамерика, щот ми е трудно да взема решение, ако не трябва да гледам парите, 100% бих избрал NYC, но все пак не съм ходил никъде и може би в холандия-хага/унгария-будапеща повече би ми допаднало отколкото лудницата в щатите
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 20 Ное 2010, 21:22

За разликата в парите не си заслужава. Дори и да намериш някой евтин в USA от порядъка на 5-10к и да ти излязат разходите като в Европа образованието ще е кофти.

Като не си гражданин/жител на щатите не получаваш общо взето никакви държавни помощи, т.е. ако не намериш свястна стипендия е напълно безсмислено да учиш тук. Знам че БГ в момента отпускат някаква "Димитър Евтимов" за учене в чужбина която покрива всичко - такса, храна, общежитие, но условието е след следването да се върнеш в БГ. Нямам повече информация за тая стипендия, има я на сайта на моя университет тук и тази година имаме няколко нови българи по тази програма.

П.П. Сега видях че са я свалили от сайта, но можеш да разпиташ този човек, той отговаряше преди:
http://www.iit.edu/engineering/chbe/fac ... alex.shtml

Иначе ще ти е доста трудно и накрая ще осъзнаеш че тия ~100к дето си вкарал в такса нямат избиване при положение че не можеш да работиш в САЩ. Моят съвет е, ако си кадърен и наистина имаш толкова пари, отиди в Европа и използвай част от парите да започнеш да занимаваш с нещо. Винаги е по-добре да имаш и нещо в джоба вместо грандоманската да се насецаш на скъпото, да мизерстваш няколко години и като завършиш да ти кажат чао и на Враждебна да си викаш абе аз кво напраих. :mhihi:

Учил съм една година във ВИАС (УАСГ) и май месец завършвам IIT, това са ми личните впечатления и не ангажирам никого с мнението си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ....ЖЪЛТО ТАКСИ....

Мнение от bate koko » 20 Ное 2010, 22:20

:clap: Добар избор ,колега..ФОРДАМ СА марка...
а и ГРАДА си го БИВА..
ако доиде6 насам..обади се... :yes: :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 21 Ное 2010, 13:27

Колегата,който живее в Чикаго ти го е разяснил най-добре,пък и ти искаш да учиш в Манхатън.
От друга страна,имам съученичка в Хага,която завърши,там и казва,че когато кандидатстваш за работа винаги предпочитат холандец или трябва да покажеш,че си по-добър от холандец иначе образованието е си струва,но като начин на живот не е приятно-било прекалено сиво и еднакво.
Щом си на принципа да мериш повече,пресмятай колко пари ти трябват за Америка,в най-добрия случай при пълна стипендия,колко имаш ти или колко ще ти трябват+ отчитането на вероятните проблеми с работа и ако имаш огромно желание и не на последно място здраво дупе и топки-just FLY.
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 21 Ное 2010, 13:34

Anfiro написа:

Това са цените за магистратура, да, пропуснал съм да го отбележа, иначе другите разходи са същите. Конкретният пример е за King's College в Лондон, специалността е Geopolitics, Territory and Security. :yes:

Магистратурите са толкова наистина (за 1 година), настаняването е толкова, ама това 1000 паунда на месец разходи :shock: :shock: Ибахти студентския живот! :mhihi:

Мой бивш съученик завърши в САЩ, и от него а и от други хора съм чувал, че там е особено важно къде си учил. В смисъл, топ компаниите не искат и да чуват за кандидати от малки/непопулярани университети! Ако не си от бръшляната лига - не те вземат! Ако ти стигат парите за тая лига и те кефи американския живот - скачай! Ако обаче бюджета ти не стига - помисли за Англия. Тук поне е по-малко се гледа къде си завършил (не че не е важно) и повече се гледа какво можеш и знаеш! А и е по близо до БГ малко или много и по-често ще се прибираш!
21/02/08...speechless

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 21 Ное 2010, 15:02

лични наблюдения, ако учиш в чужбина си търси и там работа, защото с тези такси за университет, следване и живот на висок стандарт, после сещаш ли се каква заплата трябва да ти дават тук, за да си изплатиш обучението???

Сметни го като заем, който си взел примерно за 10г., за да се учиш колко трябва да ти е заплата в последствие, за да можеш да го покриеш!

ентусиаст
Аватар

Мнение от acer » 21 Ное 2010, 17:18

NStorm написа:
Мой бивш съученик завърши в САЩ, и от него а и от други хора съм чувал, че там е особено важно къде си учил. В смисъл, топ компаниите не искат и да чуват за кандидати от малки/непопулярани университети! Ако не си от бръшляната лига - не те вземат! Ако ти стигат парите за тая лига и те кефи американския живот - скачай! Ако обаче бюджета ти не стига - помисли за Англия. Тук поне е по-малко се гледа къде си завършил (не че не е важно) и повече се гледа какво можеш и знаеш! А и е по близо до БГ малко или много и по-често ще се прибираш!

от цялото четене дето направих аз, разбрах абсолютно същото, в америка си струва само в скъп университет, където само таксата ти започва от 30хил нагоре и ако живееш на кампус спокойно минава 60-70... бтв интересна идиощина е, че като проверих къде се намира манхаттън колидж не е в манхатъън, а на 50 мин в бронкс, където през ноща никой не излиза :mhihi: случайно намерих сайт за репутация на американски вузове от студенти и като проверих евтините щях да падна, малко като в студентски град, само че по-скъпо, с 4-5 заведения в района и дебели "мацки" :mhihi: http://www.studentsreview.com

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 21 Ное 2010, 23:00

NStorm написа:
Anfiro написа:

Магистратурите са толкова наистина (за 1 година), настаняването е толкова, ама това 1000 паунда на месец разходи :shock: :shock: Ибахти студентския живот! :mhihi:

Хахаха точно и аз за тези 1000 паунда.....въпреки че в Лондон е по-скъпо, в сравнение с другите градове....ама чак пък 1000 паунда. Мисля, че между 400-600 паунда на месец са напълно достатъчни за едно спокойно "пребиваване" /храна, заведения, някоя друга глезотиика :mhihi: /
Въпросът с работата в Англия е малко сложен откъм документи, но веднъж дадат ли ти ги, като студент имаш право на 20 часа на седмица да работиш.

В Холандия знам, че е много евтино за живеене, откъм образование нямам наблюдения.
Препоръчвам ти да се насочиш към Европа. Изкарай си някъде тук бакалавъра, а вече за евентуален магистър проучи по-подробно нещата и тогава се насочи към Америка. В моя случай един от най-добрите университете в моята специалност е в Щатите....и колкото и да нее ги харесвам американците и всичко ссвързано с тях, за 1 година магистратура ще се прежаля :mhihi: Но е много скъпо откъм такси, живот, наем и т.н А нещата с работата въобще не знам как седят....[

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 22 Ное 2010, 23:42

acer написа:предстои ми заминаване и съм на принципа 7-пъти мери един път режи, интересно ми е да чуя мнението на хора, които учат извън бг??

Аз за 2 години тука, освен как се пие алкохол, как се свалят чалгарки, как се харчат напразно пари, как се пуска шкембе и как се губи време най-вече, нищо друго не разбрах :mhihi:

Аз пък мисля, че 'проблемът е във вашият телевизор'! От както посещавам тоя форум ти все заминаваш, колега..и периодично има тема за това.

Следваща

Назад към Извън Темата