Замръзнали ключалки и врати

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Замръзнали ключалки и врати

Мнение от sadex5 » 08 Дек 2010, 18:12

Колеги, тук температурата онзи ден падна под нулата, в момента карам едно е39 540, отивам към колата и я отварям с дистанционното на ключа и не можах да отворя ни една врата. Дръжките бяха като заварени. Как да е отворих дясната врата, влязох вътре, пробвах да отворя отвътре моята врата, дръжката не помръдна милиметър, но запалих и тръгнах, след 20 минути колата се стопли и всичко си беше наред. След работа историята се повтори, но след отварянето пък пасажерската не се затваряше, все едно езичето е счупено, вързах я с колана и така пак 20 минути с парно на макс, после си беше всичко окей.
Задните врати ги пробвах, дръжката се вдига леко нагоре, но вратата не се отваря :shock: Колата я мих на мивка преди няколко дни, явно е влязла вода, и замръзва вътре.
Имате ли идея къде да пръсна евентуално WD-40 или нещо подобно, без да свалям корите. Купих си глицерин за уплътненията, но проблема не е в тях.
Има една пластмасова тапичка на рамката на вратата, на нивото на ключалката, дали не може оттам ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Re: Замръзнали ключалки и врати

Мнение от spacepl » 08 Дек 2010, 18:40

Точно ВД-40 е решението, хигроскопично е и поема влагата. Пръскаш със тръбичката на спрея във самата закопчалка, целта е максимално количество да влезне вътре. Първата зима със Е39-ката имах същия проблем, напръсках и вече две години няма проблем. Някога и със Е30-ката беше така, докато се усетя карах по 2 километра и си придържах вратата докато се размръзи закопчалката. :mhihi:
Последна промяна spacepl на 08 Дек 2010, 18:46, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Влака

Мнение от animall » 08 Дек 2010, 18:42

Аз пръсках там кадето е заключващия механизъм на вратата и като повдигна леко дръжката ми се отваря пространство в което пак пръсках и да ти кажа нямам проблеми, не че в Сандански е страшна студ но пада под 0 градуса. Пробвай мисля няма да има проблем. Пръсках със течна грес за смазване ама май помага и да не замръзва знам ли? А уплатненията ги намазах със силиконов спрей от дарукар.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 08 Дек 2010, 19:01

О, благодаря колеги, ще пробвам. Но бях чувал за WD40 че отмивала смазката, после няма ли да е нещо по добре да пръсна от тази бялата грес флакон после ?
Не мога да разбера как другите коли на паркинга нямат такъв проблем, само моята :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 08 Дек 2010, 19:27

sadex5 написа:О, благодаря колеги, ще пробвам. Но бях чувал за WD40 че отмивала смазката, после няма ли да е нещо по добре да пръсна от тази бялата грес флакон после ?
Не мога да разбера как другите коли на паркинга нямат такъв проблем, само моята :lol:

Аз използвам WD40 в работата си при клеясали и блокирали ключалки и наистина отмива мазното и разгражда клеясалото

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 08 Дек 2010, 20:04

има си специални спрейчета за това за ключалки, катинари и такива против и за размразяване и смазване.....

иначе преди време ми се е налагало и да духам в ключалка и познайте какво стана залепнаха ми устните та чак и кожа остана на патрона :banghead:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 08 Дек 2010, 21:15

Пръска се със нещо смазващо навсякъде където може да се бръкне по механизма след като се отвори вратата. А докато се отвори за да се размръзи със спирт (миналата зима трябваше да пожертвам 100 грама домашна върла люта :mrgreen: че да си отворя вратата поради липсата на спирт тогава) И WD40 върши работа но по ефикасно е с течна грес на флакони я има. И след тази операция проблеми със замръзване няма.
:driving:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 08 Дек 2010, 22:02

Готово, заложих капана да видим резултата :) Напръсках там заключалката добре и колкото може от страната на външната дръжка през процепите. Преди видях едно нещо с тефлон 5 в 1, но в магазина до нас го нямаха в момента. Намазах и уплътненията с глицерин, да видим какво ще стане, още не е паднало под нулата :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 09 Дек 2010, 12:19

Купи си една тубичка чист вазелин /не боров или некви други аромати/ и намажи всички гумени уплътнения с него. Иначе може да си оставиш уплътнението по касата някой път.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 09 Дек 2010, 12:45

spacepl написа:Точно ВД-40 е решението, хигроскопично е и поема влагата ... Някога и със Е30-ката беше така, докато се усетя карах по 2 километра и си придържах вратата докато се размръзи закопчалката. :mhihi:

ах колко истина има в думите ти :yes: , ВД-40 е добро много добро дори средство, това да не се случва никому отново.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sadex5 » 09 Дек 2010, 14:50

Днес не е под нулата, но като отворих колата, вътре е такава воня, все едно е кола на монтьор :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 09 Дек 2010, 19:06

sadex5 написа:Днес не е под нулата, но като отворих колата, вътре е такава воня, все едно е кола на монтьор :lol:

на монтьор едва ли ама на дизел със скъсани маркучета за излишното гориво :mhihi:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 540i
Мечтае да кара: Lancia Thesis повече от всякога!

Мнение от BoBoGTO » 31 Дек 2011, 19:40

Ок. Най-накрая намерих темата, която ми трябва. Аз не държах вратата, просто я заключих, ама ми се сви сърмата като неможах да я отворя повече. Като се стопли всичко се оправи. Бях готов да сменям actuator-а, ама ше пробвам първо с мазилата. Въпроса ми е обаче WD 40 или грес? Защото споменахте, че wd-то размивало смазката. И да бухам смело в механизма и дръжката, нали? :) Ще съм благодарен на още някоя дума. Гледам, че темата е стара и трябва да има резултати. А понеделник тука нещата слизат под нулата и не искам на влизам през багажника, че то и той не се отваря понякога...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 е70 4.0d
Мечтае да кара: Валяк

Мнение от Niko88 » 31 Дек 2011, 19:48

Аз мойте уплътнения ги мажа с парафин копувам го от аптеката мисля беше към 2лв тубичката и нямам проблеми а ключалката само веднъж ми беше запекла отворих я и после 10мин неможах да я затворя :dunno:
Изображение

Назад към E39