40% от деветокласниците са под критичното ниво на грамотност

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Re: 40% от деветокласниците са под критичното ниво на грамотност

Мнение от Benedetto » 09 Дек 2010, 16:44

gothic_fan написа:Хахахах...Е едно лапе такова изказване направи,че направо паднах от стола, беше нещо от сорта " мииии то таковааа, аз не знам изобщо що седим тука отвън а не влезем в училище и да ги запаткаме "може би имаше предвид да запатка учителите..... И този пич след време ще стане родител :bang:

И аз го гледах. Според мен лапето се правеше на интересно, та да го дават по талавизура :) Иначе сигурно всеки път, като го погледне учителя по-строго, и се оцапва :mhihi:
Иначе съм на мнение че трябва да се уволнят висчки учители и да кандидатстват наново с драконови изисквания за познания по предмта и умения по педагогика. /със съответното подобрено заплащане разбира се, но това си е сферата на sci-fi - то/ :(

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 09 Дек 2010, 17:11

темата е много интересна и има доста аспекти...
ето например един филм, не става дума за грамотност директно, но мисля ,че тенденцията показана в него, важи в пълна сила и за България и за това което всеки ден виждаме. И е доста по-обезпокоително:
http://zamunda.net/details.php?id=212034&hit=1

отделено от това , предполагам всички тук сте гледали и този материал, който е повече от показателен:
http://vbox7.com/play:bcadab5c

А понеже стана дума и за стачките на учениците... Лично аз мернах едно интервю с една ученичка, която имаше деколте до диафрагмата, нали се сещате - от онези дето по скоро подчертават ,отколкото скриват. Говореше особено неправилно и неща от сорта "...не ни остава време да си починем от уроците...". Лично аз си помислих, че просто искаше да си покаже атрибутите пред тв. Не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против надарените ученички (то кой ли има :) ) но темата и приказките й тотално противоречаха на визията и впечатлението което оставя у мен като личност ,айде така да го кажа :)

А конретно за грамотността - има какво да се види и в нашия форум , макар и повечето тук да сме минали отдавна 9ти клас :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кракомобил
Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]

Мнение от georgymk » 09 Дек 2010, 17:33

А да ви кажа ли,колко пъти когато даскала/даскалицата влезне в час,и каже "днес няма да взимаме урок,свободни сте" или като имаме класно "ъъъ,извадете учебниците и си напишете каквото се иска" или пък ни пишат по високи оценки.
Нали на 15 отсъствия се гонело от училище !? гони се ама друг път,няма стоиш си там щото дебологъзият директор/ка взима пари за да си в училището.
Първо учителите не ги е грижа и стоят в час само да мине и да дойде края на месеца.Защото не всички ученици са тъпи като слонски задници и не всички са мързеливи,има такива и който обичат да учат,но просто не им се дава възможност.Защото вчера даскалката по география ми вика "кой номер си ? " аз:"5-ти" и тя "ок,пиша ти 5-тица" обесних и че това е нелепо и глупаво от неина страна,и исках да ме изпита,изпита ме и си изкарах 6.
да не говорим за тъпите цигани който влизат в часовете и смущават учениците/учителите,постоянно коридорите кънтят от циганска музика,вика се....и на никой не му дреме и на никой не му пука.
Важното е,че ЦИГАНИТЕ са 4:1 повече от българите,но на никой не му пука,че имат по сума ти и отсъствия,че рушат училищна собственост,че пречат на останалите ученици-важното е да се водят на училище за да може директора/ката да вземе пари от това.И това е причината поради която ги тантуркат и ги държат в даскало,отделно де взимат семейни и прочие,а тия измислените бележки от личния !? да не мислите,че учителите не знаят,че не сме били болни а просто на бай х** не му се идавало на даскало взема бележка и проблема е решен,знаят го много добре но не им се занимава и за това просто заграждат шибаните отсъствия и проблема е точно никав.Да споменавам ли,че по физическо учителите/учителките са пълни мърди,не могат да покажат едно упр. като хората,да ви кажа ли че даскалката ми по физическо е 150 кила !? че не може да нищо,двоен дрибъл прави и дори обувките си не може да завърже (за това носи със ластитици) как да чакам такъв учител да ми преподава и да ме оценява !? след като аз мога повече от него,как няма да има затлъстяване сред децата като физическото го имат за свободен час.
както и да е....няма какво да коментирам.
А да ви кажа ли,че дядо ми (който е завършил софииския със кръгло 6 по математика) е решавал задачите на сегашният министър на образованието,че министъра ни е тъп като слонски задник !?
айде моля ви се...
Последна промяна georgymk на 09 Дек 2010, 18:23, променена общо 1 път
1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
3) Следователно от 1 и 2 - Жена = пари*пари
4) Парите са корен на всички проблеми =>
=> пари = √проблеми
Следователно от 1,2,3,4 :
---------------------------- 2
Жена = (√проблеми)
Съкращаваме корена в скобите и степента и получаваме:
Жена = проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 09 Дек 2010, 18:08

Горният коментар за мен оформя жалката картинка на българското образование.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgymk » 09 Дек 2010, 18:23

speedhokk написа:Горният коментар за мен оформя жалката картинка на българското образование.

ами така е за жалост,има още куп истини който са доста по "горчиви"
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 09 Дек 2010, 18:29

еми,мисля,че това си е нормално,колко пъти учителите излизаха на протест??отебаха ги!как да имат стимул да се стараят да научат децата на това което знаят?като насреща виждат пълно абдикиране на държавата,отделно сегашната младеж 60% като ги гледам направо нямам думи,вчера минавам покраи едно училище и 30% не мога да позная момче ли е момиче ли е лелка ли е?,в 11ч. жулят бири и тн.
ами то сега изкат да премахнат сегашните учени (визирам БАН) вие изкате тепърва да създаваме учени хора

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 09 Дек 2010, 18:30

Аз си спомням, че с кочан медицински бележки за 1.20 лв. от книжарницата и малко връзки за печат с надпис Д-р Венелин Райчев - Частна клиника СтарМед гр. Пловдив (Напълно въображаема клиника и доктор :mhihi: ) си подкарах първият бизнес в живота , който напълно се срина след като проверка в гимназията установи че 70% от учащите в 9ти клас имат общ семеен лекар :weed: - но въпреки това оргналдъ адидаса ми седеше на краката :mhihi:

По темата - и нашето поколение "90 бяхме изруди в у-ще, ама 95-97 направо ми скриват шапката . Циганска държава се заформяме :no:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgymk » 09 Дек 2010, 18:41

ами да заформяме се затова ще уча в чужбина след 12 клас
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от feel » 09 Дек 2010, 21:49

Някои хора си нямат работа....

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 09 Дек 2010, 23:15

Потребител
Аватар
Кара: e39 520i
Детайли за колата: М52B20TU

Мнение от sedd » 09 Дек 2010, 23:52

Има отличници и ОТЛИЧНИЦИ,зависи в кое училище учиш ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Дек 2010, 10:37

Аз едно време,ако по някаква случайност ми хрумнеше да отсъствам от училище и зема че си набавя от някъде бележка...и баща ми разбереше или майка ми де,пък те знаят че не съм болен,такива шамари зимах,че после главата ми даваше заето 2 дена,а за бягане от училище тотално ми изчезваше идеята...
Да ама сега,ако некой баща или майка си позволи да плесне некой шамар на отрочето си,веднага се намесва разни безполезни агенции като "закрила на детето" и започва такава офанзива,че на родителите им се иска никога да не са правили секс у живота си,че да се пръкнат такива изруди...
Не че станах кой знае какъв човек,но некой основни принципи ми се набиха в главата,а това са елементарни неща като уважение към хората,труда и чуство на неудоблетвореност ако не правя нещо което да създава блага,тоест ако не работя...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgymk » 10 Дек 2010, 13:41

Е.Димитров написа:Аз едно време,ако по някаква случайност ми хрумнеше да отсъствам от училище и зема че си набавя от някъде бележка...и баща ми разбереше или майка ми де,пък те знаят че не съм болен,такива шамари зимах,че после главата ми даваше заето 2 дена,а за бягане от училище тотално ми изчезваше идеята...
Да ама сега,ако некой баща или майка си позволи да плесне некой шамар на отрочето си,веднага се намесва разни безполезни агенции като "закрила на детето" и започва такава офанзива,че на родителите им се иска никога да не са правили секс у живота си,че да се пръкнат такива изруди...
Не че станах кой знае какъв човек,но некой основни принципи ми се набиха в главата,а това са елементарни неща като уважение към хората,труда и чуство на неудоблетвореност ако не правя нещо което да създава блага,тоест ако не работя...

Да но това е едно време,сега е друг света и хората.Все още си има хора който си учат редовно/не бягат от час и искат да постигнат нещо.
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
=> пари = √проблеми
Жена = (√проблеми)
Жена = проблеми.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 10 Дек 2010, 14:54

Всъщност колегата Димитров е прав за себе си , просто той ти казва нещата пречупени през неговата призма и най вече - опит. Ти също си прав за себе си. Никой не слага всички ви под общ знаменател , просто казваме, че въпросните нормални деца, които имат някакви принципи и желание, са малцинство. и все повече изчезват.
А понеже се споменаха думи като "уважение", "труд" мисля, че това е далеч по голям проблем от грамотността. Не, че я подценявам, просто съм свикнал с мисълта, че повечето хора ,особено в по напреднала възраст, се предполага, че имат някаква грамотност. И се стряскам когато излиза, че това съвсем не е така, не успях да свикна с тва.
Липсата на въпросните принципи у болшинството на днешната младеж ме притеснява. Но то си е нормално , просто си припомнете какво е ежедневието ни днес и в каква среда растат децата ни.
На момичетата отвсякъде им се набива в главите, че трябва да са "неотразими", "секси", "провокативни", "с прекрасни коси и визия". Най често това ги прави да излгеждат като малки к**ва. Да не говорим за чалга течението , не говоря само за музиката а за манталитета, поведението.
Момчетата от малки се учат че трябва да са "лъскави гъзари",или "баровци", шото "мацките си падат по лошите момчета, копеле". Има много други подобни аспекти но мисля ,че разбрахте за какво говоря. И се чудя аз - какъв шанс има едно дето да израстне нормално и да научи някакви стойностни принципи? Как да стане това? Къде? От кого?
Мернах някъде цитат който много ми хареса и важи в пълна сила за темата - "да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве".
Така, че тва за което си говорим е по скоро следствие, от една дълга верига. И тепърва ще става по зле.

Предишна

Назад към Извън Темата