как си намирате работа?
Модератор: Общи модератори
- Skip_209
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 328ti
- Мечтае да кара: лястовица с рамка
как си намирате работа?
Интересно ми е как си намирате работа? "Криза е".Предполагам на доста от вас се е налагало да кажем в последните 2 години да си търсите нова работа. Та как го правите?
Аз от 4 месеца цъкам cv-та на ляво и на дясно и няма ефект.По сайтовете за работа обяви бол,но пък с какви изисквания са просто нямам думи,търговски представител с изискване висше образование,сума ти години стаж и ако може да си работи с личната кола за 450лв
.(само за пример)
Чудно ми е също за по-младите който сега са завършили примерно,те как ще си намерят работа като нямат никакъв стаж ?
Аз от 4 месеца цъкам cv-та на ляво и на дясно и няма ефект.По сайтовете за работа обяви бол,но пък с какви изисквания са просто нямам думи,търговски представител с изискване висше образование,сума ти години стаж и ако може да си работи с личната кола за 450лв

Чудно ми е също за по-младите който сега са завършили примерно,те как ще си намерят работа като нямат никакъв стаж ?

www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
Re: как си намирате работа?
Skip_209 написа:Интересно ми е как си намирате работа? "Криза е".Предполагам на доста от вас се е налагало да кажем в последните 2 години да си търсите нова работа. Та как го правите?
Аз от 4 месеца цъкам cv-та на ляво и на дясно и няма ефект.По сайтовете за работа обяви бол,но пък с какви изисквания са просто нямам думи,търговски представител с изискване висше образование,сума ти години стаж и ако може да си работи с личната кола за 450лв.(само за пример)
Абсолютно съм съгласен... Имаше една обява в Свищов... Доста интересна... Почти страница с изисквания и си викам е*аси чудото, тука заплатата ще е дебела... Да е дебела, да е дебела, колко да е дебела - 300лв.

По Русе , същата работа...
Положението е ужас... Лятото няколко месеца си търсих и аз работа... Е като тебе бях, само СиВи-та наляво и надясно и до там

За висшистите също съм напълно съгласен... И к'во... Излизам от университета и искам да работя по специалността, ама не... Трябват 3 години стаж... 5 години стаж...

Real.Eyes.Realize.Real.Lies
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Skip_209 написа:Интересно ми е как си намирате работа? "Криза е".Предполагам на доста от вас се е налагало да кажем в последните 2 години да си търсите нова работа. Та как го правите?
Аз от 4 месеца цъкам cv-та на ляво и на дясно и няма ефект.По сайтовете за работа обяви бол,но пък с какви изисквания са просто нямам думи,търговски представител с изискване висше образование,сума ти години стаж и ако може да си работи с личната кола за 450лв.(само за пример)
с връзки, бате

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
С връзки, с хора... или с много, ама много голям късмет!
Никой не мое ма връне на селу!
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
последните си три работи намерих по обява,първата в 24ч ,другите две в капитал. нито една не съм почнал с връзки или помощ.сиви,интервю,още разговори и започнах. първата си работа ,обаче преди доста време започнах наистина с връзки.
възможността фирмите да имат толкова високи изисквания е ,че има безработица ,има голямо търсене на работа и могат да си позволят да искат майка си и баща си за малко пари без да се притесняват. нормално.
възможността фирмите да имат толкова високи изисквания е ,че има безработица ,има голямо търсене на работа и могат да си позволят да искат майка си и баща си за малко пари без да се притесняват. нормално.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
SKISA написа:последните си три работи намерих по обява,първата в 24ч ,другите две в капитал. нито една не съм почнал с връзки или помощ.сиви,интервю,още разговори и започнах. първата си работа ,обаче преди доста време започнах наистина с връзки.
Скис, това не е от вчера и никаква криза не го оправдава. Когато аз започвах своя трудов стаж през 2001 г., за позиция като моята-оперативен счетоводител, искаха 3 г. стаж, освен образование и то стаж по специалността. И какво имах мислиш, една диплома в джоба. Една година търсих работа по специалността, работих като кукла Алф с един фотограф, абе мани. Изискванията на фирмите въобще не са се променили поне от 10 г. и не са съобразени с реалните условия на пазара. Секи иска специалист. И ко от туй? Само отворете един вестник, визирам един варненски примерно. Търсим общи работници за склад, заплата 350-400 лв. После, същия вестник: търсим счетоводител, стаж, образование, 350 лв. Еми ко да коментираш тук. Това е само пример. Докато бях начинаещ в обласста, земах 150 лв. Мои колеги във фирмата, общаци, земаха повече. Е, какъв е резонния въпрос тук? Напоследък правя и гипсокартон.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
uCnaHeTcA написа:И именно за т'ва висшистите си работят по автомивки, барманчета и стриптизьорки, упс, сервитьорки
Завърших ветеринарния институт през 1993 г. По това време в София нямаше никаква работа по специалността, за 2 години смених 14 работи, все от типа барман, сервитьор (като такъв смених минимум 5-6 местоработи) , охрана, бодигард, продавач на детски дрехи, контрольор по градския транспорт, общ работник в месарски цех, чистач в "Пирогов", пазач на 2-3 косачки, няколко лопати и кирки към озеленяването, като средно се връзваше по 2 месеца на месторабота. На половината от изброените от мен "професии" не ми се плати нищо, дори ме заплашваха със съд, ако дръзна да си търся заплащането. Накрая с подкрепата на мой роднина, започнах нещо сериозно, след това сам си избирах какво да работя.
Като нямаш стаж се примиряваш на ниска заплата в началото, ако се справяш добре ще ти я дигнат. Така се почва, докато предобиеш опиш ще бачкаш за без пари.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Образованието в България струва много малко в масовия случай, а на отделни места наистина е заплатено. Колега bioz, примирявал съм се, да не мислиш. Заплатата ми се увеличаваше с нарастването на минималната, щото беше толкова. Когато напуснах през 2003, колкото е била минималната, толкоз ми беше и заплатата. За 2 г. и четири месеца. Така че, това важи, ама не винаги.
P.S. И аз като горния колега, се дипломирах като ветеринарен техник в Добрич 1993 г., обаче освен няколко кастрирани прасета на комшии на село, друго ветеринарно не съм практикувал.
P.S. И аз като горния колега, се дипломирах като ветеринарен техник в Добрич 1993 г., обаче освен няколко кастрирани прасета на комшии на село, друго ветеринарно не съм практикувал.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ALiGaToR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: му се E39
- Мечтае да кара: Е39
Е как ще натрупаш стаж по дадена професия за която навсякъде търсят стаж. Ами ако почнеш да работиш по професията си и взимаш жълти стотинки тогава питам аз, 2 години докато натрупаш стаж на фотосинтеза ли ще я караш.
Е и братовчедка ми примерно завърши с пълно отличие, има дето се казва перфектната диплома. Започна по професията си и какво на първото място и даваха колкото на чистачката и последните 2 заплати въобще не и ги дали. Яката работа
2-3 месеца пак си търси работа и сега започна пак по специалността си ама да видим какво ще излезе.
И ето човек с перфектна диплома завършил ВИНС-а пак не може да си намери работа, а какво правят хора като мен дето няма да имат въобще перфектна диплома. Или пък тези дето въобще нямат. Отговора е много прост. Ами ще си хванат работа като чистачка на която плащат колкото на счетоводителката с висше образование.
Въобще в момента толкова е опорочено това висше образование, че просто няма и до къде. Аз лично не виждам никакъв смисъл да учиш висше образование преди да си си намерил работа по това което ще учиш. Или ако не си решил да излезеш извън България да си търсиш работа.
Е и братовчедка ми примерно завърши с пълно отличие, има дето се казва перфектната диплома. Започна по професията си и какво на първото място и даваха колкото на чистачката и последните 2 заплати въобще не и ги дали. Яката работа

И ето човек с перфектна диплома завършил ВИНС-а пак не може да си намери работа, а какво правят хора като мен дето няма да имат въобще перфектна диплома. Или пък тези дето въобще нямат. Отговора е много прост. Ами ще си хванат работа като чистачка на която плащат колкото на счетоводителката с висше образование.
Въобще в момента толкова е опорочено това висше образование, че просто няма и до къде. Аз лично не виждам никакъв смисъл да учиш висше образование преди да си си намерил работа по това което ще учиш. Или ако не си решил да излезеш извън България да си търсиш работа.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Брат ми има две магистърски дипломи от Лесотехническия, екология и горско стопанство, ходи по конкурси насам натам, нищо, вземат хора с връзки. Сега почна, ама как, с връзки. Образованието не стигна.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Има страшно много дискриминация при набора на персонал. Дели се на видове според характера си: Полова, Етническа, Образователна та дори и дискриминация за стаж и външен вид.
Не оправдавам работодателя, но при набора на персонал той не мисли толкова да облагодетелства персонала, колкото бизнеса си за който този персонал ще трупа активи.
Истината в обявите за работа е че не всички изисквания трябва да бъдат покрити, прецеденти има и ще има. Естествено замислете се вие като работодател, дали искате да наемате хора - да ги обучавате и да почнете да печелите от тях по-късно, отколкото като наемете опитен персонал.
Тук идва другия смешен въпрос - как опитен и квалифициран кадър покриващ многото на пръв поглед безумни изисквания- ще е доволен на заплата от 300-400лв -> Еми много трудно може да е доволен, но да приемем че ще му стигат за базови разходи и нисък жизнен стандарт.
От предното тръгва другия проблем, както ще видите всичко е взаимосвързано - > висококвалифицирания и опитен човек почнал работа за 300-400лв е крайно недоволен от заплащането си, въпреки че сам се е съгласил знаейки какво ще е то да почне работа. От неговото недоволство качеството му на работа драстично спада и той не работи както би могъл на 100%, недоволен е, ходи на работа с неохота, а дори и работи с неохота.
Вече въпроса е друг: дали да наемем хора които са млади, амбициозни и умни, но без стаж. Те ще имат желание за работа дори и с леко ниска заплата, пак ще показват и използват възможностите си. Или да продължим старата порочна практика, която обрича бизнеса на провал - да търсим възможно най-квалифицирания, най-съвестния и най-опитния човек и да му даваме пари които са срам дори за произнасяне, а камо ли за заплата на хора с образование и опит.
Реално обаче ситуацията в БГ не позволява на повечето бизнеси които са на пазара, да наемат най-подходящите хора, с най-добри и дори съответстващи на техните знания и опит заплати. Оттук започват и проблемите на българската икономика - аз лично не виждам как и кога те ще спрат да са проблеми.
ПС: Работата на която съм в момента я чаках 6 месеца
Не оправдавам работодателя, но при набора на персонал той не мисли толкова да облагодетелства персонала, колкото бизнеса си за който този персонал ще трупа активи.
Истината в обявите за работа е че не всички изисквания трябва да бъдат покрити, прецеденти има и ще има. Естествено замислете се вие като работодател, дали искате да наемате хора - да ги обучавате и да почнете да печелите от тях по-късно, отколкото като наемете опитен персонал.
Тук идва другия смешен въпрос - как опитен и квалифициран кадър покриващ многото на пръв поглед безумни изисквания- ще е доволен на заплата от 300-400лв -> Еми много трудно може да е доволен, но да приемем че ще му стигат за базови разходи и нисък жизнен стандарт.
От предното тръгва другия проблем, както ще видите всичко е взаимосвързано - > висококвалифицирания и опитен човек почнал работа за 300-400лв е крайно недоволен от заплащането си, въпреки че сам се е съгласил знаейки какво ще е то да почне работа. От неговото недоволство качеството му на работа драстично спада и той не работи както би могъл на 100%, недоволен е, ходи на работа с неохота, а дори и работи с неохота.
Вече въпроса е друг: дали да наемем хора които са млади, амбициозни и умни, но без стаж. Те ще имат желание за работа дори и с леко ниска заплата, пак ще показват и използват възможностите си. Или да продължим старата порочна практика, която обрича бизнеса на провал - да търсим възможно най-квалифицирания, най-съвестния и най-опитния човек и да му даваме пари които са срам дори за произнасяне, а камо ли за заплата на хора с образование и опит.
Реално обаче ситуацията в БГ не позволява на повечето бизнеси които са на пазара, да наемат най-подходящите хора, с най-добри и дори съответстващи на техните знания и опит заплати. Оттук започват и проблемите на българската икономика - аз лично не виждам как и кога те ще спрат да са проблеми.
ПС: Работата на която съм в момента я чаках 6 месеца

Последна промяна deyan-enchev на 10 Дек 2010, 11:00, променена общо 1 път
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
ALiGaToR написа: Аз лично не виждам никакъв смисъл да учиш висше образование преди да си си намерил работа по това което ще учиш. Или ако не си решил да излезеш извън България да си търсиш работа.
Не е точно така, когато кандидатствах за първата сериозна работа (нищо общо с това, което съм завършил), фактът че имам диплома за завършено висше образование, беше определящ за назначението ми. През онези години имаше голяма безработица, като сега. Във фирмата, в която работя сега от 40 души персонал, със средно образование са само 4 човека- двама шофьори и двама общи работници. Останалите е ясно. По темата за намиране на сносна работа, от мой опит мога да кажа, че всяко начало е трудно и в повечето случаи трябва да има кой да те предложи, да ти даде рамо един вид, не става въпрос за връзки. Изградиш ли си авторитет един път, лесно ще си намериш друга работа, при възникване на форсмажорни обстоятелства. А препоръките от бившия ти работодател са важно нещо.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Имам около 9 г. стаж като счетоводител, в момента изпълнявам функциите на главен такъв в две фирми. Покривам всички изисквания на Закона за счетоводството към счетоводната практика. Не казвам, че знам законодателството в тази област на пръсти, но щом 9 г. го работя, се нещо знам. Ако утре остана без работа, дали някой ще ми предложи адекватна заплата, свързана с отговорността за финансовото състояние на фирмата, представителството пред разлини финансови, държавани и общински институции, поддръжането на контакти с тях, обезпечавайки едно нормално функциониране на фирмата. И скъсаните нерви. Напротив, ако утре напусна сегашната си работа, да взема най-много 400 лв. някъде. Че аз за 400 лв. ще зема да правя гипсокартон както казах и ти е@ем и счетоводството и всичко. Има и друга истина тук, аналитичния труд в България не се цени, цени се много повече продукта от материалния труд, затова в бума на строителството, общи работници земаха по четирицифрени суми, а хора на отговорни позиции от които зависи, земаха наполовина, че и по-малко. Вижте само отношението към БАН. Това е силна антимотивация за всеки с някакво образование, образованието нищо не струва в един момент. Нашия чобанин(овчар) на село, зема триста лева да спи под сянката на някое дърво. Съвсем сериозно.
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
както неведнъж съм казвал-тва е пазар!ако някой собственик може да намери човек с две висши за 300лв що да не го вземе! или ако дава 400 и иска пет висши ,работа по 12ч на ден и стаж и ако се наредят хора да искат да почнат естествено ,че толкова ше даде. тва е абсолютно нормално. ако тръгне да търси за позиция ,която му е важна за бизнеса и види ,че на 400 никой не кълве ше даде 800 и ако пак няма ше даде и 1400 ,за да наеме човек.
всеки почва без стаж след като завърши -тва е нормално и е нормално да му е по-ниска заплатата за позицията спрямо някой опитен. като натрупа стаж ще търси по-добре платена.
по същият начин ако с мойто образование и стаж има пет обяви ,които търсят такъв човек ще избера предложението с най-добри условия и най-висока заплата. нещата са свързани. нито някой може да се сърди на фирмаджиите ,че дават такива условия при положение ,че намират хора да работят по тях, нито пък фирмаджиите може да се сърдят ,че някой има избор и ще избере най-високото заплащане или ще постави условия ,за да почне....
въпроса не е кой каква квалификация има само или какво образование ,а и колко човека го имат и дали някои от тях са навити да работят за по-малко пари от тебе...
всеки почва без стаж след като завърши -тва е нормално и е нормално да му е по-ниска заплатата за позицията спрямо някой опитен. като натрупа стаж ще търси по-добре платена.
по същият начин ако с мойто образование и стаж има пет обяви ,които търсят такъв човек ще избера предложението с най-добри условия и най-висока заплата. нещата са свързани. нито някой може да се сърди на фирмаджиите ,че дават такива условия при положение ,че намират хора да работят по тях, нито пък фирмаджиите може да се сърдят ,че някой има избор и ще избере най-високото заплащане или ще постави условия ,за да почне....
въпроса не е кой каква квалификация има само или какво образование ,а и колко човека го имат и дали някои от тях са навити да работят за по-малко пари от тебе...