как си намирате работа?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Re: как си намирате работа?

Мнение от Lattri » 10 Дек 2010, 12:19

Според мен тези, които имат образование биват пренебрегвани в сравнение с тези, които имат стаж. Голяма заблуда на много хора е, че като запишат висше, следват 4 години (още 2 за магистратура след това) и решат да си намерят работа, веднага ще се намери кой да ги вземе под крилото си.

Давам ви пример: 2 момчета завършват средното си образование. Единия записва информатика а другия започва работа в ИТ сектора с 400 лева заплата и много отговорности. След 4 години двамата решават, че е време за промяна. Вишиста с бакалавърска диплома по ИТ започва да си търси работа с надеждата да получава много пари (1500-2000 лева). Другото момче, блъскало си главата 4 години за 400 лева, вече омръзнала му настоящата работа започва и той да търси същото нещо като вишиста. Попадат двамата на интервю за много скъпо платена длъжност с много отговорности и бонуси. Кой ли биха взели според вас? Момчето, което е чело 4 години, кое как става или момчето, което е практикувало 4 години кое как става? Този, който е налягал над учебника или този, който е налягал над клавиатурата? Ако успеете успешно да отговорите на този въпрос, ще разберете как стават нещата при намиране на работа.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 10 Дек 2010, 12:20

да а и има хора който направо си подбиват пазара,виждал съм примерно как идват от кюстендил по 5 човека в кола да работят в София,това всеки ден по 140км пътуване и съм сигурен че работят за стотинки само и само да работят понеже в в тяхното село няма никаква работа.

Аз имам стаж в дадена област обаче още 4-5 месеца няма как да я работя - прибраха ми тефтера.И така като гледам няма да си намеря работа и няма да мога да си платя актовете. :conf: Изобщо положението е ... :kuku:
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 10 Дек 2010, 12:30

В момента работа се намира само с връзки или много късмет..... Но има фирми, които постоянно набират хора :idea: Вериги като Кауфланд, Лидл и други.
:yes:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 10 Дек 2010, 12:43

латри е напълно прав. въпреки ,че и без образование и хич без четене няма как ,примерно момчето ,дето е почнало да работи да свърши същата работа. иска се и от двете. въпроса е ,че с диплома в ръка само няма как да се търси восоко платено. много хора и аз включително имат много дипломи ,но не работят това,което са учили. и аз не работя това,което съм учил. обаче съм почнал от прост склададжия и съм се бъхтал години ,видял съм как стават нещата,добил съм уменията ,опита и знанията и сега мога да го работя. и то добре без да съм го учил. така че е нормално някой с повече опит да взима повече ,независимо от хартията ,която държи някой в ръка. ходих на курсове по квалификация и се оказа ,че мога да преподавам на преподавателите това ,което учиме. а аз съм го научил в работата си. така че и без обучение не може ,но и без стаж не може.
а да се говори ,че само с връзки и късмет се намира работа е малко несериозно. връзки могат да имат 20-30% от търсещите ,а останалите кво!? без работа ли ше седят!?естествено ,че е по-добре да се намери контакт и да те побутнат ,но не е единственото условие.

пример!демокрация! преходен период! раздават куфарчета -естествено на свои хора -демек с връзки! от тях започват бизнес всички и 20% ги отстрелват,40% фалират ,щото нямат акъла да завъртят парите и бизнеса и 30% успяват да се задържат и да завъртят бизнеса и да работят и в момента. останалите 10% са да кажем на кантар....! така че и само с връзки не става! треа и ядене.... ;)

момента с подбиването на пазара също го има! но то за тва се казва пазар на труда! иди го спри тоя от кюстендил или перник да работи за по-малко! или трябва да си много по-квалифициран от него ,за да го пребориш и да земеш ти позицията ,въпреки по-високите си изисквания ,или трябва да се съгласиш да работиш за по-малко от желаното от теб!

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 10 Дек 2010, 12:50

Момчета каквото и да си говорим, ако цял живот чакаме някой да ни наеме на работа и да ни плати там нещо си на което се надяваме, сме в голяма заблуда! Истината е да хванеш схемата сам да разчиташ на себе си и да си изкарваш парите- много, малко- ти си си ги изкарал, като нямаш на себе си ще се сърдиш, а не на шефа, системата или там някакви си измислени норми.
Та според мен, човек с вече изграден някакъв опит, образование и контакти трябва да почва самостоятелно да се занимава с дейността, в която е компетентен.

Аватар

Мнение от SKISA » 10 Дек 2010, 12:57

dbanchev написа:Момчета каквото и да си говорим, ако цял живот чакаме някой да ни наеме на работа и да ни плати там нещо си на което се надяваме, сме в голяма заблуда! Истината е да хванеш схемата сам да разчиташ на себе си и да си изкарваш парите- много, малко- ти си си ги изкарал, като нямаш на себе си ще се сърдиш, а не на шефа, системата или там някакви си измислени норми.
Та според мен, човек с вече изграден някакъв опит, образование и контакти трябва да почва самостоятелно да се занимава с дейността, в която е компетентен.

бе и си прав и не си прав. нали се сещаш ,че във всяка сфера има краен брой фирми, които могат да се набутат. може и да няма място за новите.... отделно риска,отделно повеето отговорност. аз имам 20г стаж и не съм започнал собствен бизнес в тази насока. прецених ,че риска е голям,вложението е голямо и ми е по-рентабилно да си продавам труда ,а не да въртя собствен бизнес. така че всичко е до преценка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 10 Дек 2010, 13:05

Наскоро получих такъв отговор от една фирма дет уж била водеща, уж въртяла милиони и тн:
I would like to confirm you that you passed successfuly the selection process and the reason we are delaying our final answer is that at the moment we can't make you an offer that will meet your financial expectations.

Доста тъпо а ?
Интересно ми е при положение, че кандидатствах за обява с един тон изисквания, какви ли са били парите предвидени за въпросната длъжност :roll:
И пак си идваме на въпроса за това колко ниско се заплаща интелектуалния труд в нашите ширини :dunno: . Ама явно докато не си поискат всички хора да взимат пари, ще е така.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 10 Дек 2010, 13:13

Аз може би да започна с изказването на колежката в една друга тема, което мисля е напълно относимо към случая:
kOnPuBkA написа:като завършат училище и започват да си мислят как някой им е длъжен да им осигури хубава, добре платена работа, по възможност да не се напрягат много на нея и накрая на месеца да им даде едни хуууубави парички...
И почват да плюят по скапаната държава и така кръгът се затваря...

Е, за девойките има и друг вариант... Кариера на отчаяна съпруга/гадже/секс играчка на някой заможен чичка и те така... :ok:

Първата ми работа и аз като всички останали я започнах за жълти с'тинки. Впоследствие разбрах, че освен мен имало и много други кандидати и разбрах що избрали точно мен - щот съм се бил постарал с документите, които съм им пратил (ЦеВета и др.). Докато другите били пращали документи "на конвейр", без да знаят за какво точно кандидатстват и дори по няколко пъти (щот са забравили, че вече веднъж за кандидатствали :kuku: ). Като се замисли човек - какво може да се очаква от служител, който праща едно и също мотивационно писмо и за зидаро-мазач, и за служител в банка (образно казано :mhihi: ) и го мързи или не му стига акъла да си оправи правописните грешки в автобиографията?!

Та с "перфектната си диплома" започнах работа и много скоро чак ме хвана срам като разбрах, че повечето от нещата, с които се хвалех в автобиографията въобще не бяха за хвалене (т.е. аз си мислех, че знам и мога много неща, ама видях, че съвсем не е така :oops: ). Ама бичих яко и жадно попивах челен опит без да се оплаквам, че заплатата ми е мизерна. Тогава си мислех, че шефовете са гадни - искат ако може денонощно да им работиш за без пари. Ами то си беше така де, ама мога да ви кажа, че това ми беше много полезно, за да натрупам опит. Други колеги обаче бяха на принципа "Щом те ме лъжат, че ми плащат - аз ще ги лъжа, че работя". А аз стисках зъби и се държах все едно взимам няколко пъти по-висока заплата.

И един ден дойде момента да се разделим - като приятели както се казва. Аз лично бях натрупал немалък опит и бях по-уверен в себе си. Работодателят пък беше разчитал на напълно лоялен и мотивиран работник за доста ниска заплата в продължение на доста време. Е, не му се даваха повече пари за заплата, ама кво да се прави - пазарна икономика :mhihi:

Та отидох аз при следващият работодател - по-знаещ, по-можещ и по-уверен в себе си :D След като ме взеха на доста по-различна заплата разбрах, че новият работодател се е обадил на стария за препоръка и оня стария напрао ме е позлатил пред новия :smoke:

И оттам насетне немам грижи. :D
Обаче държа да отбележа - не съм спрял да се самоусъвършенствам! ;)
Докато ония колеги от старата работа още се надлъгват с работодателя кой по-мизерно ще плаща и кой по-некачествено ще работи :kuku: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 10 Дек 2010, 13:20

Lattri написа:Според мен тези, които имат образование биват пренебрегвани в сравнение с тези, които имат стаж. Голяма заблуда на много хора е, че като запишат висше, следват 4 години (още 2 за магистратура след това) и решат да си намерят работа, веднага ще се намери кой да ги вземе под крилото си.

Давам ви пример: 2 момчета завършват средното си образование. Единия записва информатика а другия започва работа в ИТ сектора с 400 лева заплата и много отговорности. След 4 години двамата решават, че е време за промяна. Вишиста с бакалавърска диплома по ИТ започва да си търси работа с надеждата да получава много пари (1500-2000 лева). Другото момче, блъскало си главата 4 години за 400 лева, вече омръзнала му настоящата работа започва и той да търси същото нещо като вишиста. Попадат двамата на интервю за много скъпо платена длъжност с много отговорности и бонуси. Кой ли биха взели според вас? Момчето, което е чело 4 години, кое как става или момчето, което е практикувало 4 години кое как става? Този, който е налягал над учебника или този, който е налягал над клавиатурата? Ако успеете успешно да отговорите на този въпрос, ще разберете как стават нещата при намиране на работа.

Въобще не съм съгласен с теб, ама въобще! По твоята логика излиза, че няма смисъл от висшето образование. Всички да учим до средно и да започваме работа. Може това, което описваш да е действителността в страната, ама не трябва да е така. Както много други неща...
Много са малко тези, които като завършат и висшето си образование искат да започнат на 1000-1500 лв заплата. А и да искат няма да им се отвори парашута. Аз съм завършил счетоводство - учил съм го 8 години и искам да започна работа като стажант, помощник и прочие. Но като нямам стаж, никой не ми обръща внимание. Защо? Защото времето е такова, че останаха много хора на възраст 27-33 години, които имат дълги години стаж и са останали без работа и за това на току що завършилите им е толкова трудно да си намерят работа. Ест. че ще вземат тях отколкото нас, където сме на по 23-24 год. без опит. Кризата направи хора с опит да стъпят на по-ниско стъпало заради безпаричието.
Нека и аз ти задам една гатанка - един човек само със средно и един с висше - двамата без опит - кого ще вземат??? Защото преди 8-10 години ако е било едно, сега е коренно различно положението. Защото колкото е трудно сега на току що завършилите висшисти да си намерят работа, още толкова е на тези, които са само със средно.
А относно IT сектора може да няма определени изисквания за образование - не знам дали е така със сигурност, но за други професии има.
А има и още нещо, нали смисъла на цялото обучение е да се развиваш впоследствие. Всеки един професионалист е почнал някъде БЕЗ СТАЖ, защото някой му е подал ръка и го научил малко или много. Но вече като работиш и имаш самочувствието, че се справяш с работата си, се забравят подобни факти.
Относно връзките - винаги ще съществува шуробаджанащината и това си е.
На комунизма едно хубавите неща сякаш са били, че след като завършиш веднага получаваш преразпределение някъде и започваш работа.

Аватар

Мнение от SKISA » 10 Дек 2010, 13:24

Don_Emilio написа:....................
На комунизма едно хубавите неща сякаш са били, че след като завършиш веднага получаваш преразпределение някъде и започваш работа.

и те разпределят в долно уйново ,а ти си от стара загора! :mhihi: супер е било!
има един момент ,който също убягва на хората.-ученето -дали гимназия или висше не дава само познанията ,които ще научиш през тва време ,а те научава да учиш! просто създава умението да научиш нещо -не само да го запомниш и да го възпроизведеш. тва после помага в натрупването на опит и научаването на неща в практиката.
аз не харесвам химията и не ме влече! не ми е и трябвала в живота кой знае колко.... но времето ,което съм отделил да уча по химия в даскало ме е научило да уча. не да запомня всяка формула ,а как да я науча... това после помага като искаш да научиш други неща ,които ти трябват в работата и живота.за тва като ми кажат: тоя предмет не ми е нужен -няма да го уча ме разсмива....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 10 Дек 2010, 13:40

Прав си Скиса за това, но ми позволи и да те допълня нещичко. Задавал съм си въпроса защо се опитват да приравняват висшето със средното. И отговора, който сам си откривам е че висшето в България се счита само заради хартийката, а не за това, което си научил. И донякъде са прави. Защо?! Защото много от доценти, професори и др. ти четат вече написано от тях. Как протичат много лекции - застават си отпред и си отваря учебника и чете... ние пишем... и какво дефакто си правим - диктовка. За мене на лекциите, които обичах да ходя, бяха тези, на които се обясняваше, тълкуваше се материала. Какъв е смисъл да ми се чете нещо, аз да го записвам, като мога да си го направя и вкъщи.
Друго нещо, което съм си говорил с приятели и познати, учели в чужбина е: при тях никой не си позволя да ги обижда, което е масова практика в българските университети. Много асистенти се държат грубо и подигравателно. Други пък правят такива груби грешки, че нямам думи. Случвало ми се е асистент да не може да разкрие скоби и какви ли не глупости още...

Аватар

Мнение от SKISA » 10 Дек 2010, 13:48

момента с образованието тук и навън е според мен следният! тука се влиза трудно/говорим за читавите специалности и в университет ,дето не гледат само да платиш таксата и другото не им пука/. после,обаче влезеш ли си завършил ако ще да си умрел! почти няма някой да е артисал да не вземе заветната хартийка! навън е обратното. влизаш лесно/сравнително/ обаче не учиш ли и не се ли справяш си чао и ше видиш диплома на мук! отделно стои въпроса с начина на препопадавен, с поднасянето на материяла и отношението към студентите ,където там са наистина колеги с преподавателите си ,а тук са две различни касти....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 10 Дек 2010, 14:15

Много е трудно особенно в малките населени места.Аз завърших 2009 и освен диплома за средно имам и 2-ра степен телекомуникации.Търсих си работа по специалноста ,но без успех ,през това време се записах да уча кино и телевизия и да ставам тв оператор.Мина първата година и все още нямах работа ,а всеки ден пусках по няколко CV-та.Един хубав ден бях на интервю в местната телевизия и след интервюто бях назначен за пробен период да видят аджеба става ли нещо от мен.След пробния период бях назначен и вече на 20 имам близо 1г. по специалноста.Преди да ида на това интервю никога не бях снимал освен любителски ,но не е важно само диплома ,а да го можеш и да имаш усет да вършиш това ,което имаш както трябва.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 10 Дек 2010, 14:22

без любоф не става, ако бачкаш тва квот не ти е на сърце и съответно се държиш като темерут
за кво намиране на работа говорим :mhihi:
без учене също, но трябва да сии и сред най-добрите в областа си ако искаш да напреднеш + здраво квалификации и трябва хората да те харесват за да могат да те препоръчат, така е в цял свят, в бг още повече

другото е кой кво иска от живота на някои 2000лв им са мечта на други джобни за седмица
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 10 Дек 2010, 14:49

Тази тема ми е много интересна, понеже съм ритал за доста отбори :) Ще започна отдалеч - имам претенциите да съм с доста добро за нашите стандарти образование, останалите качества са субективни и могат да бъдат оценени след като започнеш работа, а не преди това.
Та, завърших университет, като през годините работих по хотелите. След това обаче започнах да си търся сериозна работа. Не мога да си изкривя душата - тогава не беше "криза", започвах на няколко места и сблъсквайки се с "тънкостите на занаята и колегиалната среда" си тръгвах. После обаче ме шибна шамарът на друга една действителност - знаете ли нашите университети колко висшисти бълват ежегодно и колко от тях въобще си имат идея на какви изпити са ходили? У нас висшето образование е достъпно за всеки - дори и за фрапантно неграмотни хора. Така че тънкият момент е не да имаш висше образование, а че ако нямаш, най-вероятно не си от хората, които си дават зор, дори и за най-елементарното. Ей за това служи кетапа.
За заплатите - за да поучиш някаква голяма сума, трябва да можеш да създадеш продукт, който да надвишава това, което получаваш. Съдейки по производителността на труда у нас, колкото и смешно да е заплащането, не мога да кажа, че е неадекватно.
п.п.: сегашната си работа започнах с връзки и не го смятам за ненормално и неморално. Истината е, че хубава и сигурна работа без връзки не можеш да започнеш у нас.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата