Въпрос за акциза при нов внос
Модератор: Общи модератори
			30 мнения
			 • Страница 1 от 2 • 1, 2

Въпрос за акциза при нов внос
Доколкото знам, едно време нещата стояха така:
при коли над (или от?) 120kW имаше акциз и влезнеш ли в акцизната зона, всеки кон се облагаше с акциз, което се изразяваше в един подтискащ скок в дължимите такси - от около 3000 за 162 коня на около 8000 за 163 коня.
Преди около 2 години лобито на вносителите на нови автомобили се пребори и промениха закона, така че акциза стана плавен - всмисъл вече само киловатите над 120-ия се облагаха с акциз, което позаглади кривата и зловещия скок м/у 162 и 163 кон спря да е толкова зловещ.
Това което не знам е - тая промяна в закона важи ли и за автомобили втора ръка или е само за нови? И откъде мога да намеря точна информация как се определя размера на държавните вземания при внос (в mobile.bg има(ше) "митнически калкулатор", но не ми се вижда да е актуален вече - http://www.mobile.bg/perl/main.cgi?topmenu=3).
Също така, малко примерна информация би ми била полезна; Ще се радвам хора, които са плащали скоро ДДС-та (и евентуалн акцизи) на нововнесени (но не-нови) коли да споделят размера им, както и годините и мощността на колата.
Благодаря

при коли над (или от?) 120kW имаше акциз и влезнеш ли в акцизната зона, всеки кон се облагаше с акциз, което се изразяваше в един подтискащ скок в дължимите такси - от около 3000 за 162 коня на около 8000 за 163 коня.
Преди около 2 години лобито на вносителите на нови автомобили се пребори и промениха закона, така че акциза стана плавен - всмисъл вече само киловатите над 120-ия се облагаха с акциз, което позаглади кривата и зловещия скок м/у 162 и 163 кон спря да е толкова зловещ.
Това което не знам е - тая промяна в закона важи ли и за автомобили втора ръка или е само за нови? И откъде мога да намеря точна информация как се определя размера на държавните вземания при внос (в mobile.bg има(ше) "митнически калкулатор", но не ми се вижда да е актуален вече - http://www.mobile.bg/perl/main.cgi?topmenu=3).
Също така, малко примерна информация би ми била полезна; Ще се радвам хора, които са плащали скоро ДДС-та (и евентуалн акцизи) на нововнесени (но не-нови) коли да споделят размера им, както и годините и мощността на колата.
Благодаря
- Leon
- старши ентусиаст
- 

- Кара: 328i
Не съм плащал скоро ДДС, но акциза със сигурност важи за всички автомобили. Все пак от употребявание приходите в хазната са в пъти по-големи от новите  

Never mistake motion for action...
		- ICE
- Ледения
- 

- Кара: Е60 535d
- Мечтае да кара: из Las Vegas!
Акциз се плаща при внос, независимо дали е нов или "стар" внос. Принципно е задължение на вносителите, но те предпочитат да не го плащата както и другите данъци, при което като се появи даден купувач той си плаща всичко. Когато автомобила е нов (от магазин) и ако той е акцизен - над 163 к.с. то акциза се калкулира в цената. В твоя случай ти можеш сам да си го изчислиш, на страницата по горе, която ICE е посочил. Успех!

мдааа, в една или друга степен получих отговор на въпроса си - и сега като прекрачиш 120-ия киловат и става страшнооо - сметката скача отведнъж с едни 5 бона нагоре. Аз да си призная съм фен на по-гладките функции, ма явно повечето експерти във финансовото не са   

В тая връзка ако трябваше да си взимам нова кола - best buy of the year - Subaru Impreza 2.0 R 160 hp (нетурбинирана)
Друго е лошото - че с тоя акциз става кофти да се внася например Е30 или Е34 с мотор 2.5.

В тая връзка ако трябваше да си взимам нова кола - best buy of the year - Subaru Impreza 2.0 R 160 hp (нетурбинирана)
Друго е лошото - че с тоя акциз става кофти да се внася например Е30 или Е34 с мотор 2.5.
- deliveryman
- младши ентусиаст
- 

На новите коли акциза е смешен,но на колите втора употреба е злобен,изчислява се по различен начин,предполагам това искаше да знаеш.....

- madpetio
- 
				Новият ПИКАСО  
- 

- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
 E30 320is - RIP,sold
 E24 635csi - sold
 E36 316i coupe - sold
 E46 320d sedan- sold
 E36 325i coupe - sold
 E36 318tds SW - sold
 E36 316i sedan - sold
 E39 525d sedan - sold
 E46 320d SW - sold
 E61 530xd LCI - sold
 E30 318is coupe - sold
 E46 320dA SW - sold
 MB CLK270-sold
 Е46 320Ci
 E87
 E30 320 cabrio
то ако беше лесно да се внасят БМВ-та с големи мотори до сега колко Алпини щех да съм внесълstenly написа:В тая връзка ако трябваше да си взимам нова кола - best buy of the year - Subaru Impreza 2.0 R 160 hp (нетурбинирана)

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
		- Maverik
- младши ентусиаст
- 

- Кара: нахилен
- Мечтае да кара: Е30 кабрио
- SlipKnoT
- devildriver
- 

- Кара: E30
- Мечтае да кара: McLaren F1
Maverik написа:Почакай още някоя година докато влезем в ЕС и тогава няма да имаш проблем с акцизите
На него на старини едва ли ще му пука какво ше кара.. осфен да е автоматик..

madpetio написа:то ако беше лесно да се внасят БМВ-та с големи мотори до сега колко Алпини щех да съм внесъл

А ти кат го раздаваш такъв Alpina фен оная в Шумен видя ли я дали става или и оттам акцизът е висок? Всъшност май и ти си стигнал точката на насищане, дето трябва да продадеш нещо, та да се отвори място за нещо "ново".
- madpetio
- 
				Новият ПИКАСО  
- 

- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
 E30 320is - RIP,sold
 E24 635csi - sold
 E36 316i coupe - sold
 E46 320d sedan- sold
 E36 325i coupe - sold
 E36 318tds SW - sold
 E36 316i sedan - sold
 E39 525d sedan - sold
 E46 320d SW - sold
 E61 530xd LCI - sold
 E30 318is coupe - sold
 E46 320dA SW - sold
 MB CLK270-sold
 Е46 320Ci
 E87
 E30 320 cabrio
а виж колко си правstenly написа: дето трябва да продадеш нещо, та да се отвори място за нещо "ново".

Шуменската е била алпина но мнооооого отдавна....в една далечна галактика

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
		- krika
- ...и то хидравличен :)
- 

- Кара: джата
- Мечтае да кара: на Ринга
- Детайли за колата: Двете 2и2ки
Бе има ли нещо сериозно решено за акцизите за след влизането ни в ЕСто или само си говорим шитни тука  Ако няма, да спират тва мобиле.де щото ше превъртя тотално
 Ако няма, да спират тва мобиле.де щото ше превъртя тотално 
Die Neue Klasse ---> http://www.youtube.com/watch?v=dU7hAq7vmwA  ---- http://www.formula1.bg ----
		- Georgieff
- младши ентусиаст
- 

- Кара: Е91 325i N53
Последно четох, че след присъединяването ще отпадне ДДС-то при внос на коли от Европейския съюз.
Акцизите от друга страна не виждам как ще паднат, така че забравете тази песен любовна.
Все пак от ДДС-то си спестяваме някой лев, за да можем да си земем малко по-свестни коли.
			Акцизите от друга страна не виждам как ще паднат, така че забравете тази песен любовна.
Все пак от ДДС-то си спестяваме някой лев, за да можем да си земем малко по-свестни коли.
Touring & windsurf club

30 мнения
			 • Страница 1 от 2 • 1, 2