Високи обороти на празен ход
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- jivko2828
- младши ентусиаст
-
- Кара: G70
- Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options
Високи обороти на празен ход
Пускам нова тема, за да не се отклонява фокуса на другата.
Дебитомера го сменях преди 7-8 месеца, диагносика не съм правил на помпата.
На последната диагностика преди да сложа чипа излизаше: Needle Lift Sensor, проблем с кантара на пасажера и някаква грешка за допълнителното подгряване, но не мога да си спомня какво точно. И 3-те грешки си ги имаше и преди, но оборотите ми и преди си бяха така. Ето 2 снимки от тази вечер като се прибирах.
Та както се вижда оборотите ми са дори към 950 при напълно загряла кола.
Zagy написа:jivko2828 написа:Иначе за оборотите има ли друг вариант освен проблем в термостатите, при койото колата държи по-високи обороти.
Ако бърка смесите въздух-гориво ще държи високи обороти. Как ти е дебитомера? Правил ли си диагностика на помпата?
Дебитомера го сменях преди 7-8 месеца, диагносика не съм правил на помпата.
На последната диагностика преди да сложа чипа излизаше: Needle Lift Sensor, проблем с кантара на пасажера и някаква грешка за допълнителното подгряване, но не мога да си спомня какво точно. И 3-те грешки си ги имаше и преди, но оборотите ми и преди си бяха така. Ето 2 снимки от тази вечер като се прибирах.
Та както се вижда оборотите ми са дори към 950 при напълно загряла кола.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Високи обороти на празен ход
Освен самата горивна помпа нещо да се ебава.... пробвай да сипеш малко двутактово масло в нафтата. Примерно 100-150мл на резервоар.
Si non confectus, non reficiat.
- jivko2828
- младши ентусиаст
-
Zagy написа:Освен самата горивна помпа нещо да се ебава.... пробвай да сипеш малко двутактово масло в нафтата. Примерно 100-150мл на резервоар.
Ще я видим догодина.

На всички пожелавам весело изкарване довечера.

- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Постоянно ли ти ги държи така?При мен е така само сутрин и то когато е студено об.са към 1000 и след 30 секунди падат на 900 и след 1-2 мин.са в нормата!Питал съм тук там и са ми казвали че това е нормално при студен двигател!Но ако постоянно ги държи значи някъде има проблем!

shark1986 написа:Постоянно ли ти ги държи така?При мен е така само сутрин и то когато е студено об.са към 1000 и след 30 секунди падат на 900 и след 1-2 мин.са в нормата!Питал съм тук там и са ми казвали че това е нормално при студен двигател!Но ако постоянно ги държи значи някъде има проблем!
Ми то на снимката се вижда, че колата е загряла, така че се предполага, че редовно ги държи тия обороти.
Пък и колегата го е казал

- jivko2828
- младши ентусиаст
-
speedhokk написа:shark1986 написа:Постоянно ли ти ги държи така?При мен е така само сутрин и то когато е студено об.са към 1000 и след 30 секунди падат на 900 и след 1-2 мин.са в нормата!Питал съм тук там и са ми казвали че това е нормално при студен двигател!Но ако постоянно ги държи значи някъде има проблем!
Ми то на снимката се вижда, че колата е загряла, така че се предполага, че редовно ги държи тия обороти.
Пък и колегата го е казал
Първо Честита Нов Година! Много здраве щастие и успехи на всички!
За оборотите, да винаги са толкова. В една друга тема видях следното:
Gedo написа:Здравейте,
напълно нормално е да се покачват оборотите на двигателя в студено време при пуснат климатик. Те хората са си го написали по-долу в извадката от BMW WDS. Причината за това повишаване на оборотите е именно вкючването на електрическото "бойлерче" при ниски температури. Аз бих се притеснявал ако двигателя не си повишава оборотите, т. е. в този случай "бойлерчето" не работи.![]()
"Electric Auxiliary Heater DDE 3.0 (E46 only)
The electric auxiliary heater heats the coolant with electric heating elements to compensate for the slight heat loss at high degrees of engine efficiency. Depending on the vehicle equipment, the heating request is sent either from the air conditioning system (IHKA) or from the heating control to the DDE control unit.
The heating elements only cut in only when there are sufficient electrical power reserves. To determine the available power reserves, the alternator sends a pulse duty factor signal corresponding to the current alternator load to the DDE control unit. Depending on the permitted additional alternator load, the DDE control unit activates the auxiliary heater with a square-wave signal with pulse duty factors (= variable pulse width) between 5 and 95 % thus controlling various heating power stages.
The idle speed is increased to 930 rpm when the auxiliary heater is activated.
Cutout conditions
The auxiliary heater is switched off under the following operating conditions:
* Battery voltage < 12 V (ON hysteresis 12.8 V)
* Engine speed < 790 rpm (ON hysteresis 810 rpm)
* Time after engine start < 10 s
* Coolant temperature
The coolant temperature threshold that must be exceeded for the auxiliary heater to cut out is determined with the measured ambient temperature from a characteristic curve. Characteristic curve data:
Ambient temperature [°C] Coolant temperature threshold [°C]
-40.0 86.0
-5.0 86.0
10.0 50.0
20.0 17.0
30.0 17.0
Important: A fixed coolant temperature threshold of 86 °C applies if no outside temperature sensor is fitted.
The outside temperature sensor is fitted in the following E46 models:
* On all models with 6-cylinder engines
* On models with 4-cylinder engines only with on-board computer or air conditioning.
The auxiliary heater is also switched off when one of the following fault codes is stored:
* 35, "Coolant temperature sensor"
* 1B, "Electric auxiliary heater"
* 75, "Alternator load signal"
Troubleshooting
The activation function is monitored for short-circuit and open circuit.
Fault code 1B "electric auxiliary heater" is stored if a defect occurs.
Consequence: Poor heating capacity at low temperatures
If the alternator indicates a load signal of 0 %, fault code 75 "Alternator load signal" is stored.
Consequence: Auxiliary heater is switched off"
Тук пише, че когато "бойлерчето" работи е нормално оборотите на празен ход да са 930rpm.
Какво мислите за това?
- plamsy_8805
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320d Touring '00
- Мечтае да кара: Самолет...
И при мен е така и не мисля че е проблем. Забелязал съм, че го прави само когато температурата навън е под 3 градуса и двигателя не е загрял напълно. 

- Shef4e
- Потребител
-
- Кара: Трамвай №5
И при мен оборотите са малко по високи!Ако не ти работи ЕГР-клапана се получават по-високи обороти(може да пробваш да го почистиш,че натрупва много чернилка)!Някои колеги изолират нарочно ЕГР-клапана,за да върви повече колата!Една диагностика ще ти реши проблемите!!!
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Да ама ти нали казваш че отдавна оборотите са ти високи!Не си ли ги забелязвал лятото как са!Не ми се вярва това бойлерче или печка да работи и при летни температури!

- jivko2828
- младши ентусиаст
-
shark1986 написа:Да ама ти нали казваш че отдавна оборотите са ти високи!Не си ли ги забелязвал лятото как са!Не ми се вярва това бойлерче или печка да работи и при летни температури!
Лятото не са толкова високи, но със сигурност не са 750, а по-скоро към 850.
ЕGR-a е изключен, че имах проблеми с него след почистваентео му.
Диагностиката е задължителна, просто питам някой, ако е имал такъв проблем.
Сега ще видя как се пуска скритото меню за обороти и ще напиша колко са точно.
- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен
И аз мисля,че трябва се закачи самата помпа на диагностика,знам че се регулираше нещо по нея мисля,че горе на нея имаше една плочка,която се разцентрова и трябва се регулира после 

- Zagy
- нафтения
-
S7 написа:И аз мисля,че трябва се закачи самата помпа на диагностика,знам че се регулираше нещо по нея мисля,че горе на нея имаше една плочка,която се разцентрова и трябва се регулира после
Това е за TDS-ите. При нас е съвсем друго.
- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен

- el lobo
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E46 320D
- Мечтае да кара: 850
Zagy написа:Освен самата горивна помпа нещо да се ебава.... пробвай да сипеш малко двутактово масло в нафтата. Примерно 100-150мл на резервоар.
веднъж сипах така към 400 гр на пълен резервоар с нафта и колата взе да пуши като трабант , а ми казаха да изсипя целия литър масло , доста хора след това ми се смяха и казаха да не се занимавам с глупости

колега ако спреш парното не падат ли веднага на 700-750 оборотите щото и при мен е така , но на спряло парно веднага падат
- Zagy
- нафтения
-
el lobo написа:веднъж сипах така към 400 гр на пълен резервоар с нафта и колата взе да пуши като трабант , а ми казаха да изсипя целия литър масло , доста хора след това ми се смяха и казаха да не се занимавам с глупости![]()
колега ако спреш парното не падат ли веднага на 700-750 оборотите щото и при мен е така , но на спряло парно веднага падат
Много са те излъгали... не се сипва повече от 200-250 грама на резервоар. С толкова много масло вероятно ще пуши здраво. НО - имай едно на ум - в двутактовото масло има една добавка (PET), която буквално разтваря и изяжда нагара, така че е възможно просто тоя пушек да е бил от нагара, който си заминава. Кажи след като мина резервоара с маслото почувства ли с нещо мотора да работи по-добре?
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2