Пълномощно и ПТП
Модератор: Общи модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- belami2010
- Потребител
-
Пълномощно и ПТП
Здравейте, колеги!
В момента карам временно Х5-цата на един приятел, която е още лизингова и лизингополучател е фирмата му, като аз не съм служител в нея.
С него се чудиме дали имам право да я карам колата при положение, че всички документи са ми изрядни?
Недай си боже, при евентуално ПТП или сериозни щети по колата, застрахователят може ли да има някакви претенции, че аз съм водача или няма такова нещо?
В момента карам временно Х5-цата на един приятел, която е още лизингова и лизингополучател е фирмата му, като аз не съм служител в нея.
С него се чудиме дали имам право да я карам колата при положение, че всички документи са ми изрядни?
Недай си боже, при евентуално ПТП или сериозни щети по колата, застрахователят може ли да има някакви претенции, че аз съм водача или няма такова нещо?
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Пълномощно и ПТП
Кое му е сложното да се прочете договора или да се пита лизингодателя по тоя въпрос
Няма да ви изядат и ще си кажат бързо. Шансовете да имат претенции кой кара колата е доста голям...

- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
Трудно се хваща смисъла на въпроса, но както и да го погледнеш всеки може да дава колата си на когото иска. Гражданската отговорност се прави на колата, не на водача. Каското също. Ако имаш книжка, валидни ГО и ГТП нямаш проблем със застрахователите.
- ms
-
-
Има една уловка обаче- колата е лизингова, тоест ЧУЖДА собственост... Не е проблем аз и ти да си даваме колите- ГО си е за автомобила. Обаче съм виждал не 1 и 2 лизингови договора в които е изрично упоменато кой МОЖЕ да кара колата което е проблем...
Нали знаеш- всичко което НЕ е забранено се смята за позволено... Е, ако лизингодателя е упоменал кой да кара кошника значи е забранено да я ползва друг...
За полицаите при проверка не е проблем, но при едно ПТП ще има проблем и с плащането по ГО, и по каско... За това казах- пита се лизингодателя и се чете договора...
Нали знаеш- всичко което НЕ е забранено се смята за позволено... Е, ако лизингодателя е упоменал кой да кара кошника значи е забранено да я ползва друг...
За полицаите при проверка не е проблем, но при едно ПТП ще има проблем и с плащането по ГО, и по каско... За това казах- пита се лизингодателя и се чете договора...
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
ms написа:Има една уловка обаче- колата е лизингова, тоест ЧУЖДА собственост... Не е проблем аз и ти да си даваме колите- ГО си е за автомобила. Обаче съм виждал не 1 и 2 лизингови договора в които е изрично упоменато кой МОЖЕ да кара колата което е проблем...
Пишеш глупости. Лизингодателя упълномощава лизингополучателя (фирма Х или частно лице Y) да управлява автомобила или да преупълномощи 3-ти лица. Прави се едно пълномощно от лизингополучателя към Х,Y,Z в което се споменават лични карти, данни на автомобила и тн. и си караш и си свиркаш. Пълномощното си седи в колата и така. Друг е въпроса, че никой не го гледа това пълномощно ама карай. Може би ако има ПТП с жертви ще го гледат, но иначе не.
Поздрави
П.П.
Карам служебни лизингови коли и лично аз правих пълномощните за тях.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Лизингополучателят трябва да има нот. заверено пълномощно от Лизингодателя, за да управлява автомобила.
Преупълномощаването на 3ти лица мисля, че пак е нужно Лизингодателя да ги упълномощи.
По принцип никой не ти го търси това пълномощно, но в случай на ПТП може и да го изискат.
Пълномощното важи 1 година.
Преупълномощаването на 3ти лица мисля, че пак е нужно Лизингодателя да ги упълномощи.
По принцип никой не ти го търси това пълномощно, но в случай на ПТП може и да го изискат.
Пълномощното важи 1 година.
- ms
-
-
Zubcho написа:Пишеш глупости. Лизингодателя упълномощава лизингополучателя (фирма Х или частно лице Y) да управлява автомобила или да преупълномощи 3-ти лица. Прави се едно пълномощно от лизингополучателя към Х,Y,Z в което се споменават лични карти, данни на автомобила и тн. и си караш и си свиркаш. Пълномощното си седи в колата и така. Друг е въпроса, че никой не го гледа това пълномощно ама карай. Може би ако има ПТП с жертви ще го гледат, но иначе не.
Поздрави
П.П.
Е тъй де- аз к'во казах

ПС: Не е като да не съм карал лизингови служебни коли, дори и са ме удряли- звъня на мобилната група на застрахователя веднага след като викнах КАТ и познай от 1-ят път дали ги интересуваше имам ли пълномощно да я карам или не

- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
Zubcho написа:ms написа:Има една уловка обаче- колата е лизингова, тоест ЧУЖДА собственост... Не е проблем аз и ти да си даваме колите- ГО си е за автомобила. Обаче съм виждал не 1 и 2 лизингови договора в които е изрично упоменато кой МОЖЕ да кара колата което е проблем...
Пишеш глупости. Лизингодателя упълномощава лизингополучателя (фирма Х или частно лице Y) да управлява автомобила или да преупълномощи 3-ти лица. Прави се едно пълномощно от лизингополучателя към Х,Y,Z в което се споменават лични карти, данни на автомобила и тн. и си караш и си свиркаш. Пълномощното си седи в колата и така. Друг е въпроса, че никой не го гледа това пълномощно ама карай. Може би ако има ПТП с жертви ще го гледат, но иначе не.
Поздрави
П.П.

Това пълномощно ти трябва само ако излизаш извън граница. В България никой няма да ти поиска пълномощно дори и при удар!

- belami2010
- Потребител
-
е последно проблем ли или не е? проблем от лизингодателя не би трябвало да има, ама от застрахователя? също така днес питах един приятел в КАТ и той каза, че пълномощни за каране на МПС не се изискват - нямало такъв закон, че МПС-то трябва да се управлява с пълномощно. друг е въпросът обаче дали застрахователите го изискват...
- ms
-
-
Ами последно питай застрахователя- досега 3 пъти да си разбрал... Според моя опит с лизингови коли застрахователя се вълнува силно дали си упълномощен водач, според другите колеги няма значение... За мен извода е- всеки застраховател си има свои правила по въпроса. 100% е сигурно само едно нещо- проблем с куките нямаш...
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Полицаите си изискват пълномощни понякога. На мен лично не са ми искали, ама са проверявали други хора. Особено ако колата е фирмена си трябва.
А за ПТП - пак доколкото знам трябва да имаш пълномощно за да нямаш проблеми по застраховката. Поне с едната фирмена кола знам, че ако няма пълномощно водача, застрахователят не поема щети и т.н.
А за ПТП - пак доколкото знам трябва да имаш пълномощно за да нямаш проблеми по застраховката. Поне с едната фирмена кола знам, че ако няма пълномощно водача, застрахователят не поема щети и т.н.
Pisobella написа:Полицаите си изискват пълномощни понякога. На мен лично не са ми искали, ама са проверявали други хора. Особено ако колата е фирмена си трябва.
едно време по соц времената всеки е трябвало да има пълномощно, ако колата не е на негово име, та от тогава селските полицаи са си свикнали с тия пълномощни и наистина понякога някои като му щукне може да те пита
но дори и да нямаш няма законово основание да те обвини в нещо и да ти напише акт, така че това с пълномощните е в рамките на добрия тон
за застрахователите няма проблем, стига да не е упоменато излишно нещо в този дух
за тях е важно водача да е с валидно свидетелство за правоуправление и да не е употребил алкохол, от там нататък и маймуна може да кара

No bling at the Ring
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Значи си е просто до застрахователя и като цяло от условията
И никой нищо не може да ти каже за тия пълномощни.
Макар че аз лично предпочитам да имам, че да не им давам поводи да се заяждат
Пишат се за 2 минути и не е кой знае кво.

И никой нищо не може да ти каже за тия пълномощни.
Макар че аз лично предпочитам да имам, че да не им давам поводи да се заяждат

- belami2010
- Потребител
-
Projektzwo написа:Зависи кой е лизингодателя и застрахователя в случая!
питах застрахователя - няма проблем. а що се относя до лизингодателя - какъв може да е проблемът при тях, щом застрахователите нямат такъв?
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2