и понеже си говориме за битките по пътищата...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

зъботехника вс. бакшиша

прав е че го е гръмнал
130
89%
не е прав че го е гръмнал
16
11%

Общо гласове : 146
master of the force
Аватар

Re: и понеже си говориме за битките по пътищата...

Мнение от alx » 12 Яну 2011, 18:21

mitaka7 написа:Тук въпросът е много тънък и спорен...като се почне от управлението и държавата, та се стигне до етика, морал, възпитание и манталитет на самия индивид. Истината е винаги някъде по средата. Но каквото и да си говориме, човешкият живот е над всичко. Това може да се случи не само между таксиметров шофьор и зъболекар, но и на всеки един от нас в подобна дадена ситуация. И какво трябва да вадиме пищова и който оцелее...
Но ето за доктора, убиеца на Гери, не ме е срам, казвам си, убивам го от раз, защото истината е, че ако чакаме съд и присъда нищо няма да излезе.
Но за една свада на пътя, мисля, че на всеки се е случвало, да се стига до стрелба е нагло.

П.С. Виждам, че пред клавиатурата и компа всички сме Рамбовци, ама в реалността много ме съмнява, още повече ако живееш в бяла държава и знаеш какво ще последва след подобно действие, освен ако не си някой психо.

не. мисля че много усложняваш. кантара е много прост- дали някой друг ще започне конфликта и аз ще съм със счупен нос и челюст и проблеми след това цял живот или той ще е с 2 в торсото и един в главата? за мене решението е просто и всеки които не го вижда така- жална му майка в общожитейски план.

да не се случва...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 12 Яну 2011, 18:28

Виждам, че темата ще се превърне постепенно в кое е по-първото - яйцето или кокошката. Истината е, че в днешно време в тази изнервена обстановка, в която живеем всички ние и изобщо цялото положение в България, човек трябва да бъде малко по-уравновесен.
Естествено не говоря за крайни варианти.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 12 Яну 2011, 18:40

според мен такав ситуация има две гледни точки... едната е законовата ,другата е моралната.
значи по закон ,който ен познавам в детайли ,но колкото ми е нужно съм се запознал ,за да извадиш огнестрелно оръжие и да го използваш трябва да отговаряш в тоя момент на силата на заплахата спрямо теб. в смисъл да е толкова опасно ,че да се налага да го използваш. никъде в закона не пише ,че трябва да е и той с пищов ,с нож над 20см с тръба над 3 цола или да е над 120кг....! пише ,че трябва да е неизбежно да се отбраниш с друго ,освен с даденият ти законно пистолет. после ако стане беля съда определя колко неизбежно е било и дали си преценил правилно в случая. и -да! задължително трябва да си произвел предупредителен изстрел като пак има и там вратичка ,при която ако се налага може и да не си го произвел. никъде не пише в десния палец на крака да го цулиш ,в лява подмишница или прочие други чудеса!!!! понеже живеем в България и четеме и слушаме кво се случва от опита си знаем, че обикновенно съда се произнася ,че си виновен щом си гръмнал и в много ,ама много редки случаи оправдава стрелеца изцяло. има случаи на влезли цигани с брадви в къща на човек да го обират, той гръмнал единия с ловната си пушка и го съдят,щото ловното оръжие не е за самоотбрана,има и хиляди други случаи.....! така...!
сега опираме и до моралната или най-просто казано народопсихологическата гледна точка!
много хора в такава ситуация разсъждават и с право ,че най-важното е да се защитят и да защитят семейството си.после ше смятат съдилища, кръвнина, адвокати и лежане в затвора или условна присъда ,която също си е присъда. ако наистина е станало толкова опасно и е застрашено здравето....повтарям и здравето - не само живота на държащият оръжие -той ще го използва! доколко правилно зависи от всеки един човек. дали ще се сети в момента да гръмне във въздуха и после в човека ,дали само ще го извади ,дали ще го направи на ренде-вьорнер са най-различни самостоятелни случаи! поради опита ми съм се убедил ,че приказката: "щом си го извадил -трябва да гръмнеш!" не е правилна и дори само ваденето и зареждането върши работа и предотвратява конфликт. да-вадил съм еди единствен път оръжие-отсреща ми извадиха пистолет първи и ситуацията се реши без гърмежи...! не е никак приятно ,но - факт!
както казах и в другата тема не съм бил там ,не мога да отсъдя точно кой е прав и крив ,но ние-човешките същества за разлика от повечето животински видове можем да правиме анализ и без да сме на разположение с всички факти в картинката и да сме били там.тва е голяма разлика. и по този начин като наслагаме тва ,което знаем и сме чули ,прочели ,а и квото сме научили през живота си може да си създадеме мнение за случилото се! аз си създадехо моето мнение и то е ,че зъботехника е действал донякъде неправилно ,но явно е бил в състояние на афект, не е преценил изцяло ситуацията и е направил възможното да се защити! отсреща имам един таксиджия ,които знам от жизнения си път до момента ,че са много ербап, че слизат да се саморазправят често ,че се смятат за безнаказани, доказано нападнал пръв, доказано нарушител по най-различни параграфи и закони ,достатъчно здрав ,за да създаде конфликт и достатъчно неразсъждаващ да премисли ,че няма правото да го прави ,независимо какво е станало преди това и достатъчно неразсъждаващ ,за да не се сети ,че отсреща може да седи чичко ,който е физически слаб ,но с оръжие.....! факт!
така че бакшиша е виновен и трябва също да бъде съден по най-различни параграфи и членове за нападение ,за хулиганство ,саморазправа, нанасяне на там квито повреди е нанесъл ,а стрелеца трябва да бъде съден за това ,че евентуално не му е законен пистолета ,че не е спазил изискванията на закона за предупредителен изстрел при неизбежна самоотбрана и всеки да си понесе последствията! нямаме убит-има ранен и то не тежко и в тая връзка и присъдата му може да не е тежка-ако не е с други наказания и присъди -условна. тва измислих аз с моя акъл. съдът може и друго да измисли... ще видим..!
припомнете си случката с футболиста на литекс, който слезе с бухалка да се разправя с един друг чичко и беше също посрещнат с изстрели....! чичкото бе съден, въпреки че там казуса според мен беше повече от ясен ,а футболиста вече не е футболист ,а е и половин човек....

стана дълго ,за което се извинявам и поради тази причина смятам да не пиша повече в темата ,аз изложих своето виждане.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 12 Яну 2011, 18:59

+1 за зъботехника.
Бесните кучета също ги разстрелват някой да направи анкета за/против убиването на бесни кучета??
Разлика между развилнял се и агресивен човек без задръжки и бясно куче не правя

Куршума си е заслужен евала на пича че е имал топки да изкара желязото и да стреля, и майната му че не е стрелял така както пише в учебниците а именно 2-3 пъти в гърдите, таксиметровите шофьори трябва веднъж за винаги да разберат че не се безнаказани и над закона
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 12 Яну 2011, 19:49

Преди малко един бакшиш на О.К супертранс,щеше да ме блъсне на пешеходната пътека на бул.Евлоги ГЕоргиев при улица Паренсов.Но не е стряскащото,защото и друг път ми се е случвало да не спират,но като минат покраи мен ми се извиняват,вдигат ръка или нещо от сорта,а този бакшиш почна да ме храни и да ми ръкомаха,направо побеснях,напсувах го и аз.....и един човек който стана свидетел на това,вика тия въобще не признават пешеходните пътеки.Само да отбележа че беше свободен!!!!!!!Ако беше с клиент щеше да пусне всички!!!!За то съм за Доктора!!!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 12 Яну 2011, 20:03

За 10 години откакто карам със книжка съм имал 10-ина спречквания по пътищата и 2 пъти са ми вадили пистолет,много е не приятно :confused: Аз предпочитам да ме набие някои,като е по-тарикат от мене,отколкото някакъв скапаняк да ме гръмне :idea:
Разберете че читав човек не би застрелял друг човек с първия изстрел в гърдите заради 2-3 плесници :kuku:
Имам много да напиша по темата,но това е в общи линий.(мързи ме да пиша)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2011, 20:18

(bubsa) написа:Разберете че читав човек не би застрелял друг човек с първия изстрел в гърдите заради 2-3 плесници :kuku:

сега остава да дефинираш как читавия човек решава дали ще се отърве с две-три плесници или оня ще го рита докато не шава... че да знае дали да го стреля докато може или да си трае и да си носи боя... и евентуално като види че нещата отиват на зле да вади пищова само за да му бъде взет и наврян някъде?

идеята е че ако ти ме нападнеш и аз видя че нямам шансове да се отърва без да ме контузиш- ще те отстрелям при самозащита защото.. не се знае веднъж като ме намачкаш кога ще спреш...

веднъж като няколко такива бабаити ги гръмнат разни по-дребни от тях (или жени) кротко седящи си в колите и... това повече няма да се случва. нещата ще се самоотрегулират и всеки ще се държи прилично.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 12 Яну 2011, 20:31

Прав си,НО всеки си преценява шансовете преди да се забърква в глупости,нали?Доктора не си е седял мирно и тихо и бакшиша да го е подпукал е така за кеф :idea:
А ти как постъпваш?Правиш се безразборно на играч и като видиш че ще се яде дървото вадиш пищова и стртеляш ли?
Не знам,може аз да съм луд,но си мисля че ситуацията не е била на живот и смърт.И само заради това че с ПЪРВИЯ изстрел е стрелял не къде и да е ами в гърдите си заслужава затвора!

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 12 Яну 2011, 20:37

(bubsa) написа:Доктора не си е седял мирно и тихо и бакшиша да го е подпукал е така за кеф :idea:

Не си съвсем прав - има хора, на които и един крив поглед им е достатъчен да ти се нахвърлят. Какво правим в този случай?
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 12 Яну 2011, 20:43

ми един в гърдите + един контролен у главата :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2011, 20:44

(bubsa) написа:Прав си,НО всеки си преценява шансовете преди да се забърква в глупости,нали?Доктора не си е седял мирно и тихо и бакшиша да го е подпукал е така за кеф :idea:
А ти как постъпваш?Правиш се безразборно на играч и като видиш че ще се яде дървото вадиш пищова и стртеляш ли?
Не знам,може аз да съм луд,но си мисля че ситуацията не е била на живот и смърт.И само заради това че с ПЪРВИЯ изстрел е стрелял не къде и да е ами в гърдите си заслужава затвора!

мисълта ми беше, че които излезе първи от колата с агресивни намерения- си го търси. от там я камилата я камиларя. решиш ли да излизаш да се саморазправяш трябва да си готов да си отнесеш последствията. стой си в колата и няма да има ексцесии.

за правенето на играч- пак- въпрос на принцип- ако съм направил някоя боза на пътя и излезеш да ме биеш а аз си седя в колата- виж по-горе. _никой_ не може да се саморазправя с мене когато това е в ущърб на моето физическо здраве. ако аз не съм те контузил (или имам сериозно намерение да го направя)- ти нямаш право да ме контузваш. всеки като го спазва това правило и... няма да има изобщо контузени защото няма да има инициатори.

за предупредителния изстрел- често няма време за такъв. особено ако чакаш да се стигне до там че всяка секунда е ценна. аз съм лично на принципа че стигне ли се до там да се произвеждат изстрели (демек оръжието е видяно и онзи продължава)- решението дали искаш да го отстреляш този срещу тебе вече е взето.

същата работа и със втория изстрел- ако нещо/някой си е заслужавало да бъде гръмнато веднъж- определено си заслужава да бъде гръмнато повече от веднъж. това е заучено положение.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 12 Яну 2011, 20:50

alx написа:... решиш ли да излизаш да се саморазправяш трябва да си готов да си отнесеш последствията.....

точно :yes:
бях го писал и в другата тема

то народа го е казал: "каквото повикало-такова се обадило"
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krystal » 12 Яну 2011, 20:55

Сега ще видите вие, като вземат всички таксиджии по едно оръжие, особенно ако следваме и вашата логика за самозащита..
И изобщо нахъсвайте се, това не води до нищо добро.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 12 Яну 2011, 21:01

krystal написа:Сега ще видите вие, като вземат всички таксиджии по едно оръжие, особенно ако следваме и вашата логика за самозащита..

Майтап ти се вижда,но наистина много стотинки ще се въоръжат,а като се има в предвид колко акъл имат...

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Яну 2011, 21:02

krystal написа:Сега ще видите вие, като вземат всички таксиджии по едно оръжие, особенно ако следваме и вашата логика за самозащита..

а, не така. ако таксиджията излезе с оръжие а аз си седя тихо в колата и не излизам и дори да имам оръжие не го вадя щото вече няма смисъл (онзи ми е до вратата примерно)- дали мислиш че ще има стрелба?

простичката идея е че оръжието е "в правото си" само когато е използвано от защитаващия се. иначе когато е използвано от "нападащия" се лежи в затвора доживот. по тази логика всякакво "нахъсване" е противопоказано.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата