Какво бихте направили в случай, че не ви върнат ресто 15 лв.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E34 520i
Мечтае да кара: BMW E38 & E32 740iL
Детайли за колата: Модел: E34 520i
Mощност: 150 кс.
Година на производство: 1993
Оптичен тунинг: Предни фарове с Angel Eyes, ксенон дълги & къси, Задни фарове с LED, Модерни джанти BMW, Ултравиолетово осветление в купето и на задните номера.

Какво бихте направили в случай, че не ви върнат ресто 15 лв.

Мнение от Thulium » 26 Яну 2011, 1:59

Историята е следната:

Снощи отидохме с един приятел да си купим пици от денонощната пицария, намираща се точно на ъгъла на кръстовището между бул. Дондуков и ул. Раковски в София. Пицарията е Moni's - заведение за бързо хранене - влизаш, поръчваш си пица и си я взимаш или сядаш на някой от бар-плотовете да си я изядеш. Пиците са вкусни и са на пещ, НО... се оказва, че там, могат да ви излъжат с рестото, по възможно най-наглия и долен начин.

Аз си поръчах пица за около 4.50 лв., приятеля ми също пица и няколко други неща за около 10.50 лв. Продавач-консултантката, (жена на средна възраст, пълничка) взе едновременно и от двамата по една банкнота от 20 лв., след което се обърна с гръб към нас, тъй като касовия апарат беше от другата страна и около минута по-късно даде рестото на моя приятел, от порядъка на 9.50 лв. след което пак се обърна и отиде някъде вдясно при пещта. Минута по късно се върна и аз попитах:

- Извинете, а моето ресто смятате ли да върнете?

- Ами аз ви го върнах, господине! - отвърна тя.

- Нямам такъв спомен, объркали сте се - казах аз и започна леко да ми се вдига кръвното.

- Не, със сигурност ви го върнах, точно 15 лв. и 52 ст.

Аз си отворих портфейла и видях, че имам само една банкнота от 50 лв. и никакви изгледи да съм взел подобно ресто. С приятеля ми се спогледахме и започнахме да ровим по джобове и да се оглеждаме. Той също провери в портфейла си, но в него имаше единствено неговото ресто - 2 банкноти по 2 лв. 1 по 5 лв. и няколко от по 20 лв. - реално нямаше изгледи да го е взел по погрешка.

- А вие спомняте ли си как ми го върнахте, с какви банкноти? - попитах аз

- Да, една банкнота от 10 лв., 5 лв. и 52 стотинки и даже си спомням как стотинките издрънчаха на масата, дори смятах да ви се извиня за това - каза продавачката.

- Добре, ама в нас няма такива банкноти, никъде в нас няма дори една банкнота от 10 лв. как е възможно тогава да сте ми го върнали?

- Ами незнам, във вас трябва да е, проверете по-добре - отговори тя и беше като че ли твърде убедена.

Ние отново почнахме да проверяваме, макар че аз бях сигурен, че не ми е върнала никакво ресто. Погледа не ми се беше откъсвал от масата и нямаше как да не забележа, че слага пари и издрънчават монети. По принцип единственото доказателство, че не ми беше върнала никакво ресто бе, че и в мен и в приятеля ми никъде не фигурираше поне една банкнота от 10 лв. Затова реших да се обадя в полицията, с надеждата че органите на реда, ще могат да съдействат в случая в името на правдата.

Не мина много време и полицаите дойдоха - бяха двама и попитаха какъв е проблема. Общо взето всеки изказа своята версия и продавачката каза как ми е върнала ресто с банкноти от 10 лв. 5 лв. и т.н. след което приятеля ми и аз, казахме че в нас няма такива банкноти и ако искат да ни проверят, за да се докаже, че са ни излъгали. Обаче нещата изобщо не се получиха по начина, по който се надявахме да се станат.

Основния аргумент на полицията беше следния:

Те няма начин да знаят какви пари е имало в нас преди да дойдат, така че и да проверят какви пари имаме няма как да знаят, дали са ни върнали ресто.

Нашия аргумент (приятеля ми и аз):

След като продавачката е върнала поне една банкнота от 10 лв., би трябвало тя да е в някой от нас. Логично е, че като ни проверят и видят, че в нас няма такава банкнота (а ние бяхме готови, дори да се съблечем) ще е 100% ясно, че не са връщали такова ресто.

По някакво стечение на обстоятелството, се оказа, че никой няма такава банкнота в заведението, дори продавачката отвори касата и каза, че там също няма нито една банкнота от 10 лв. - демек, върнала е рестото. Но като и в нас нямаше такава банкнота, най-логичния извод би бил, че такова ресто не е било връщано изобщо.

Най-тъжното в случая беше, че полицаите не успяха да ни помогнат, въпреки факта (и съвпадението), че никъде в нас и около нас нямаше банкнота от 10 лв., само ни взеха данните, написаха си доклад и ни оставиха да се оправяме.

Общо взето нямаше какво да направим, като цяло сме цивилизовани хора няма да тръгнем да се бием или да си крещим и си тръгнахме.

Разбира се, съм решил да предприема някои специфични мерки и да не оставя нещата току така.

Но изникват много въпроси и те са следните:

Как ще постъпите ако на вас не ви върнат така ресто?
Прави ли са полицаите с техния аргумент?
Как може да се предпазим като потребители от подобни измами?
Какво можеше да се направи в случая?

Иска ми се следващият път, като се получи такова недоразумение да съм подготвен и да си го получат тъпкано, но без счупени маси и столове, а цивилизовано, както трябва да бъде. Мисля, че това би била една полезна информация за всеки, който предстои да пострада от подобна лъжа и измама.

Всъщност, ние потребителите като че ли сме най-малко застраховани към подобен род измами - така всеки може да не ти върне ресто и да твърди, че ти е върнал, а ние да няма какво да направим. Дали е така? Печално, но факт.

Георги,
33 год.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да го гледат

Re: Какво бихте направили в случай, че не ви върнат ресто 15 лв.

Мнение от ME4KY » 26 Яну 2011, 21:42

Да ходим да изядем по една безплата пица,а?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 26 Яну 2011, 21:45

Нищо не можеш да направиш за да си върнеш парите . Трябвало е на място , да искаш да говориш с управител и тн . Сега единствено можеш да си поръчаш пица и да я опиташ и да я върнеш , защото не ти е харесала . Малко е селско , но пък олеква ...

Потребител
Аватар
Кара: кололо !!

Мнение от ludnik » 26 Яну 2011, 21:49

колега, нямаше ли камери?
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 26 Яну 2011, 21:53

Парите няма да си върнеш като не внимаваш, но ако си и мн.ядосан, говори с шефа и че си редовен клиент и поне 6-7 пъти те е лъгала с рестото и поне, ако не я уволни ще и "спре кранчето" за дълго!Може да отидеш с по възрастен човек, който да е в заведението преди теб и да консумира и уж като Ви чуе да се разправяте с шефа, да се намеси и да каже, да и мен е пробвала да ме лъже с пари! :mhihi:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 26 Яну 2011, 22:04

Бих говорил с управителя, както споменаха колегите по- горе, със сигурност ще и избие занапред всякакви мераци да се прави на много хитра тая лелка :mhihi:
Никой не мое ма връне на селу!

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 26 Яну 2011, 22:10

А сетихте ли се да я накарате да си засече касата....... и нейните джобове също?
Нещо камери.... това онова???????
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 26 Яну 2011, 22:18

То много неща могат да се направят, но предполагам човек като е решил да разпусне като хапне пица с приятел не се е настроил психически за такива разправии...а може би и персонала на тия заведения разчита точно на това.
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 26 Яну 2011, 22:23

Hito написа:А сетихте ли се да я накарате да си засече касата....... и нейните джобове също?
:yes:
:?:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен

Мнение от TPAKTOP » 26 Яну 2011, 22:25

Правилно си звънял в полицията! Аз им звъня доста често за всякакви разправии и не да се лигавя а като имам подобни спорове! Проблема обаче е че те реално нищо не могат да направят!
Аз бих направил следното:
1. Да се разбера с продавачката като хората!
Ако не стане:
2. Доста лют скандал плюс викане на управителя!
Ако не стане:
3. Ще поискам връщане на камерите! Няма денонощно заведение без охранителни камери!!!
Ако ми откажат:
4. Ще викна полицията! На тях не могат да откажат поне за камерите!
Ако случайно и това не стане:
5. Ще мина ще си събера някой други вещи като пепелници и т.н. е така колкото преценя! Ако полицаите ми се развикат ще им кажа че съм сигурен че са ме излъгали и не ми дреме на шнура какво мислят. Могат да помолят и касиерката да си направи отчет и т.н. (съмнявам се обаче ще се стигне до тук)
Никой управител не би си позволил подобен скандал и не би казал на подчинените си да лъжат клиентите!
Ако и това не стане
6. Прибирам се у нас предполагам че няма да мога да спя от яд но на сутринта почвам да звъня по разните институции! КЗП ХЕИ НАП ама на каквото ми падне ако съм махмурлия ще звънна в ДПС да им кажа че във въпросната пицария са изгорили лика на Мохамед!
Когато някой се опитва да ме лъже съм отвратително копеле! Чак сега се дразня само като си го представям ама то и на мен са ми се случвали подобни ситуации!
ПС Това цялото ще е реално обаче само ако съм 100% сигурен! Доста съм разсеян и трябва да се постарая че да съм сигурен! Ако съм пиян тогава ще бъде голям цирк щото в повечето случаи са ми върнали ресто ама толкова и помня! И като не знаеш колко пари носиш в себе си е доста голям проблем! Но споря до дупка и си търся правата когато считам че съм прав!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 525

Мнение от iamatuning » 26 Яну 2011, 22:27

При нас със жена ми се получи нещо подобно но ние поне затворихме заведението и извикахме управителя да засече касата и в крайна сметка ни върнаха рестото което беше около 40лв.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 26 Яну 2011, 22:33

Hito написа:А сетихте ли се да я накарате да си засече касата....... и нейните джобове също?

еми нищо чудно, ако са го направили да и излезе точно касата. ако е направила гаф през деня и е решила да си намери жертва за да не и ги вземат от нея, а си ги е взела от колегата както се оказва за съжаление.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 26 Яну 2011, 22:45

Поръчвате пици и бира за 15 лева , отупвате ги и си тръгвате без да гледате назад :smoke:

Викат полиция, връщат камерите за да докажат че сте хапнали без да платите, възползвате се от случая - връщат още малко записа за да се види че и вие ресто не сте видяли и ... пито-платено :wave:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен

Мнение от TPAKTOP » 26 Яну 2011, 22:49

ogata написа:Поръчвате пици и бира за 15 лева , отупвате ги и си тръгвате без да гледате назад :smoke:

Викат полиция, връщат камерите за да докажат че сте хапнали без да платите, възползвате се от случая - връщат още малко записа за да се види че и вие ресто не сте видяли и ... пито-платено :wave:

Проблема ще е тогава скапания паник бутон защото може да е към частен СОТ!
Изображение

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 26 Яну 2011, 23:05

бутни им некоя от витрините да ти олекне....! една прашка е 10лв на илиенци! камъните са без пари....

Следваща

Назад към Извън Темата