Може ли да се кара на габарити вместо на къси през деня?
Модератор: Общи модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
Re: Може ли да се кара на габарити вместо на къси през деня?
plradev написа:ms написа:хем спазваш закона, хем няма да ги забравяш и да се заяждат куките...
Има и още един вариант,бате.На стар автомобил без фабрични дневни светлини можеш да си монтираш LED такива , сертифицирани и легални за употреба в ЕС ,спазвайки наредбата, която постнах по-горе и без значение дали ще са с DLR у-во или на ц/к ключе не нарушаваш закона по никакъв начин,ползвайки ги. Продават се LED-DLR китове сетифицирани по (ECE R87) и можеш да ги ползваш на москвич ,ако искаш
![]()
Остава ти само да си носиш всички наредби и сертификати в жабката,за да ги навреш в очите на някой тъп катаджия ,опитвайки са да ти напише акт по този повод .
коегата peadev е абсолютно прав. само да добавя, че в тоя случай се изисква някакво одобрение и сертификация, дето не си спомням кой орган го издава. "новите коли, с фабрично монтирани дневни светлини" по закон са нередовни, ако нямат абсолютно същите сертификат от производителя и въпросното одобрение, четох го май във вестник телеграф.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Я да ходят да се
~250кинта за едни диодчета
Туй е половината от цената на кенефа бе, да не съм луд

- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
akula написа:plradev написа:ms написа:хем спазваш закона, хем няма да ги забравяш и да се заяждат куките...
Има и още един вариант,бате.На стар автомобил без фабрични дневни светлини можеш да си монтираш LED такива , сертифицирани и легални за употреба в ЕС ,спазвайки наредбата, която постнах по-горе и без значение дали ще са с DLR у-во или на ц/к ключе не нарушаваш закона по никакъв начин,ползвайки ги. Продават се LED-DLR китове сетифицирани по (ECE R87) и можеш да ги ползваш на москвич ,ако искаш
![]()
Остава ти само да си носиш всички наредби и сертификати в жабката,за да ги навреш в очите на някой тъп катаджия ,опитвайки са да ти напише акт по този повод .
коегата peadev е абсолютно прав. само да добавя, че в тоя случай се изисква някакво одобрение и сертификация, дето не си спомням кой орган го издава.
Технотест

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Според мен габаритите на са предназначени за да заместят светлините през деня и не бива да се кара само с тях, тъй като ефекта е минимален. Те са за да да сигнализират спрял автомобил -затова и се наричат така-примерно нощно време другите водачи да се ориентират за габаритите т.е. размерите на возилото, друг е въпросът, че едни габаритни светлини се виждат доста добре, а други не. На моята Е30-ка примерно при включени фарове (къси или дълги+халогени) при гасене на двигателя колата си остава на габарити-предполагам едва ли случайно така е измислено.
Никой не мое ма връне на селу!
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Само едно не мога да разбера - Толкова ли е трудно да си включите късите светлини
К'ви са тия диоди и други простотии.
Един член от закона ще е супер на място (според мен даже трябва целогодишно да се кара на къси) и вие
ще се скъсате от зор да го заобиколите

Един член от закона ще е супер на място (според мен даже трябва целогодишно да се кара на къси) и вие

"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
kriso85 написа:Само едно не мога да разбера - Толкова ли е трудно да си включите късите светлини![]()
Икономия, баце... пести се от фарове... или пък за гъзария с ледовете... или щото съм с хенон и съм го плащал на 100лв, не моа'го хабя... и така нататък...
- plradev
- старши ентусиаст
-
kriso85 написа:Само едно не мога да разбера - Толкова ли е трудно да си включите късите светлини![]()
Аз също не мога да разбера на теб къв ти е проблема с дневните светлини ?!
Разрешни са от закона,по-ефективни са от късите светлини според европейските комисии за безопасност на движението и ако за теб са простотия LED дневните светлини ,имаш пълното право да си държиш на това мнение,но който реши че иска да ги ползва закона му го позволява било то афтърмаркет или фабрични

Аз също карам на къси и нямам намерение да си кича колата с гирлянди ,но фактите са факти и всичко се свежда до въпрос на избор .

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
писали са ми фишче за габарити вместо къси... ма тва ихтимански полуцай
... в софия не знам какъв е закона...
а... и за е30-ката иде реч... на нея нямам тия новите подсветки

а... и за е30-ката иде реч... на нея нямам тия новите подсветки

- Mollov
- Мародератор
-
plradev написа:Аз също не мога да разбера на теб къв ти е проблема с дневните светлини ?!
Разрешни са от закона,по-ефективни са от късите светлини според европейските комисии за безопасност на движението и ако за теб са простотия LED дневните светлини ,имаш пълното право да си държиш на това мнение,но който реши че иска да ги ползва закона му го позволява било то афтърмаркет или фабрични![]()
Я дефинирай "дневни светлини"... щото тия "илиенски" разработки са всичко друго, ама не и "дневни светлини"... такива л@йна не ги виждам и половината пъти, за разлика от късите светлини, независимо от колата...
- plradev
- старши ентусиаст
-
Значи аз свободни съчинения по дефиницията за "дневни светлини" няма как да направя ,но за сметка на това в първия си постинг цитирах изискванията за монтаж и означенията ,които трябва да се намират на "фаровете за движение през деня" според които един такъв фар се определя като дневна светлина или не . Дали е филипс за 300лв или китайско произведение на техниката,закупено от илиенци,отговаря ли на въпросните исисквания и има ли съответния сертификат този продукт се счита за дневна светлина.
Ето и една много полезна статия точно в тази връзка,където се съдържат всички разяснения по въпроса за дневните светлини.В нея се намират и текстовете ,който побликувах по-горе
http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dn ... riya-23124
Та като цяло изобщо не съм аз човека ,който открива топлата вода и се чуди как да заобиколи ползването на късите през деня или се стреми да пести от крушки и да си икономисва фаровете
Едит: След малко ровене намерих и точната дефиниция за дневна свтлина
: “фар за движение през деня" е светлинно устройство ,което е насочено напред,използвано,за да направи превозното средство по-лесно видимо,когато то се движи през деня
от тук
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... 87rev1.pdf
Ето и една много полезна статия точно в тази връзка,където се съдържат всички разяснения по въпроса за дневните светлини.В нея се намират и текстовете ,който побликувах по-горе

Та като цяло изобщо не съм аз човека ,който открива топлата вода и се чуди как да заобиколи ползването на късите през деня или се стреми да пести от крушки и да си икономисва фаровете

Едит: След малко ровене намерих и точната дефиниция за дневна свтлина

от тук

- Mollov
- Мародератор
-
Аз също мисля обясних защо ти поисках да дефинираш какво значи, щото дали е филипс за 300лв или китайска чики@ за 20лв е от ОГРОМНО значение... щото първото ще го видиш, ама второто е по-скоро като "селски тунинг" на колата и седи като подигравка... и тоя зад волана си мисли, че е напрАвил големата работа и може да си спести фаровете... а такава "дневна светлина" или не се забелязва, или води до насмешка...
Точно в това е работата, че маса хора се изхитряват да "интегрират" подобна китайска простотия във фаровете (само вижте бакшишите как са се специализирали) и после се оправдават, че карат на "дневни светлини"... е аре мерси... това, че се счита по закон за "дневна светлина" не значи, че е такава... какво като е част от фара? ми и мойте "рингове" са част от фара и определено НЕ СА габаритни светлини... как точно се определя дали са габарити или не, като са LED-ове и те? Демек нефабричните рингове са габарити, ама смешните китайски LED-ове са "дневна светлина".... ХА-ХА-ХА.
Точно в това е работата, че маса хора се изхитряват да "интегрират" подобна китайска простотия във фаровете (само вижте бакшишите как са се специализирали) и после се оправдават, че карат на "дневни светлини"... е аре мерси... това, че се счита по закон за "дневна светлина" не значи, че е такава... какво като е част от фара? ми и мойте "рингове" са част от фара и определено НЕ СА габаритни светлини... как точно се определя дали са габарити или не, като са LED-ове и те? Демек нефабричните рингове са габарити, ама смешните китайски LED-ове са "дневна светлина".... ХА-ХА-ХА.
- plradev
- старши ентусиаст
-
Ама чакай бе човек .Тук никой не коментира дали китайските LED импровизации ,са интегрирани във фара или не
Аз ни най малко твърдя,че някой запои ли си 5 бели светодиода по фаровете и хоп,сдобил се е с дневни светлини. Закона за движение по пътищата просто разрешава ползването на дневни светлини вместо фарове,а не определя какво представлява дневната светлина и какви изисквания трябва да покрива. За тази цел съществуват редица нормативни уредби,които всички видяхме.
И накрая какво излиза ... отива бакшиша Х на илиенци,купува си най-евтиния възможен китайски кит примерно за 50лв,който притежава сертификат за употреба в ЕС със всички изписани означения и т.н. Монтира на хюндая,отива в технотест,узаконяват му интервенцията и той съвсем законно по адекватен начин си е оборудвал каляската с фешън лед дневни светлини.Дали на теб ,на мен и на още 100 човека ни харесва или не и дали забелязваме през деня тюнинга който е предприел, него не го брига ,разбираш ли
Ако недай си Боже стане пътен инцидент с въпросния бакшиш и се стигне до съд и някой тръгне да го обвинява,че не го е забелязал заради китайските простотии,той си е вързал гащите и оговорността вече се търси от вносителя на китайски боклуци,върху хората от технотест разрешили ползването на дадения продукт и т.н.

И накрая какво излиза ... отива бакшиша Х на илиенци,купува си най-евтиния възможен китайски кит примерно за 50лв,който притежава сертификат за употреба в ЕС със всички изписани означения и т.н. Монтира на хюндая,отива в технотест,узаконяват му интервенцията и той съвсем законно по адекватен начин си е оборудвал каляската с фешън лед дневни светлини.Дали на теб ,на мен и на още 100 човека ни харесва или не и дали забелязваме през деня тюнинга който е предприел, него не го брига ,разбираш ли

Ако недай си Боже стане пътен инцидент с въпросния бакшиш и се стигне до съд и някой тръгне да го обвинява,че не го е забелязал заради китайските простотии,той си е вързал гащите и оговорността вече се търси от вносителя на китайски боклуци,върху хората от технотест разрешили ползването на дадения продукт и т.н.

- Mollov
- Мародератор
-
В тоя ред на мисли.... аз да ходя да си узаконя ринговете тогава... да ми дадат сертификат, че са дневни светлини... интересна идея...
- plradev
- старши ентусиаст
-
В тоя ред на мисли,погледнато от законова гледна точка ,за да претендираш,че афтърмаркет лед ринговете ги ползваш за дневни светлини,наистина трябва да имат сертификат. От практична гледна точка ,ушев на улицата те спира и казва, "ебаси колко готино светят наистина" ,пожелава ти лек ден и ти отпътуваш със самодоволна усмивка на уста
.Същото се отнася и за колегите с бели ццлф рингове,попадайки на някой добронамерен катаджия
Ако не е добронамерен ,гъзарията си е на тяхна отговорност
В гърция дори намаш право да караш колата с НЕфабрична ксенон система,в бг законодателството позволява да си подвижно стрелбище ,неприятно ,но тва е положението ...

В гърция дори намаш право да караш колата с НЕфабрична ксенон система,в бг законодателството позволява да си подвижно стрелбище ,неприятно ,но тва е положението ...

- Mollov
- Мародератор
-
Аз по невнимание (не съм обърнал внимание, че фаровете не са пуснати, а не щото карам така) два пъти минавам покрай куки със само пуснати "овнешки очи"... и двата пъти не ми обърнаха никво внимание... вероятно щото като е мрачно времето и ринговете се виждат повече, а фаровете ми винаги са много чисти (щото ме дразни да са намърляни).... но факта е, че ме пропуснаха и в двата случая...
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3