За двойниците в ...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 08 Окт 2008, 14:21

someone написа:Пичове верно сте се вкарали в някакъв филм за теория на конспирацията.

Poki е абсолютно прав - това е checksum, т.е. контролно число. Пише го в закона за българските документи за самоличност. Ето текста:

Чл. 20. (1) Българските документи за самоличност са машинночитаеми.

(2) Машинночитаемата зона на българските документи за самоличност съдържа следните данни:
1. вид на документа;
2. органа, издал документа;
3. фамилия и други имена на притежателя на документа;
4. номер на документа;
5. гражданство на притежателя на документа;
6. дата на раждане на притежателя на документа;
7. пол на притежателя на документа;
8. дата на изтичане на валидността на документа;
9. единен граждански номер или личен номер на чужденец;
10. контролни цифри на данните по горните точки.
(3) Данните в машинночитаемата зона трябва да съответстват на данните във визуалната зона на документа за самоличност.
(4) Алинеи 1, 2 и 3 не се прилагат за свидетелството за управление на моторно превозно средство, което съответства на приетия от Европейския съюз унифициран образец на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

При положение, че имаш ЕГН е абсолютно безсмислено да се знае колко хора с подобни на твоите данни има. Само с една проверка в БДС-а става ясно кой точно от всичките Иван Иванов Иванов си. Последните цифри на ЕГН-то служат освен за да те различават от хората родени на една и съща дата с теб и аз идентификация на пола ти и това в коя област си роден.

Освен това съм си правил справка в БДС непосредствено преди да ми издадат сегашната лична карта. От справката излезе, че в цяла България няма друг човек със същите като моите имена, а в личната ми карта въпросното число, за което говорите е 5

А, ето една програмка която по принцип прави някакви хороскопи, но освен тези простотии излиза и инфо за пол и област, в която си роден.

Ама кой да чете супер ясния ти пост .. въпросните глупости продължават и след него :mhihi:

Инфото за пол и областта са безкрайно лесни ..

Последните 4 цифри от ЕГН показват областта (като всяка област си има код в първата цифра), а предпоследната цифра е четна за М и нечетна за Ж :) Мн сложно :)
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 08 Окт 2008, 15:14

Моля колегите от модераторската палуба на потъващия кораб "Извън темата" :mhihi: да заключат таа "каюта" , 'щото разнищихме въпроса :D Даже може всички мнения да се позабършат и след питането ми да остане само точния отговор

Никога не съм се съмнявал ,че с тази огромна аудитория може да има изобщо въпрос без точен отговор :yes: Пийте по една ракия и си лягайте спокойно :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
Аватар
Кара: '96 BMW318 cabrio

Мнение от Eliana » 08 Окт 2008, 15:25

Runnaway написа:
someone написа:Пичове верно сте се вкарали в някакъв филм за теория на конспирацията.

Poki е абсолютно прав - това е checksum, т.е. контролно число. Пише го в закона за българските документи за самоличност. Ето текста:

Чл. 20. (1) Българските документи за самоличност са машинночитаеми.

(2) Машинночитаемата зона на българските документи за самоличност съдържа следните данни:
1. вид на документа;
2. органа, издал документа;
3. фамилия и други имена на притежателя на документа;
4. номер на документа;
5. гражданство на притежателя на документа;
6. дата на раждане на притежателя на документа;
7. пол на притежателя на документа;
8. дата на изтичане на валидността на документа;
9. единен граждански номер или личен номер на чужденец;
10. контролни цифри на данните по горните точки.
(3) Данните в машинночитаемата зона трябва да съответстват на данните във визуалната зона на документа за самоличност.
(4) Алинеи 1, 2 и 3 не се прилагат за свидетелството за управление на моторно превозно средство, което съответства на приетия от Европейския съюз унифициран образец на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

При положение, че имаш ЕГН е абсолютно безсмислено да се знае колко хора с подобни на твоите данни има. Само с една проверка в БДС-а става ясно кой точно от всичките Иван Иванов Иванов си. Последните цифри на ЕГН-то служат освен за да те различават от хората родени на една и съща дата с теб и аз идентификация на пола ти и това в коя област си роден.

Освен това съм си правил справка в БДС непосредствено преди да ми издадат сегашната лична карта. От справката излезе, че в цяла България няма друг човек със същите като моите имена, а в личната ми карта въпросното число, за което говорите е 5

А, ето една програмка която по принцип прави някакви хороскопи, но освен тези простотии излиза и инфо за пол и област, в която си роден.

Ама кой да чете супер ясния ти пост .. въпросните глупости продължават и след него :mhihi:

Инфото за пол и областта са безкрайно лесни ..

Последните 4 цифри от ЕГН показват областта (като всяка област си има код в първата цифра), а предпоследната цифра е четна за М и нечетна за Ж :) Мн сложно :)

Инфото ти е нетоно и непълно!
Цифри 7 и 8 показват областта.
Цифра 9 показва пола
Цифра 10 показва кое подред е раждането на определения пол за деня в областта.
Така например ако за деня е родено пъврото момиче последните 2 цифри от ЕГН-то ще завършват на 11.
Ако момичето е второ за деня последните 2 цифри ще завършват на 32
Ако е трето ще завършва на 53 и т.н
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 08 Окт 2008, 15:43

Eliana , моите 7 и 8 цифра са 70 а на брат ми са 68 ,като и двамата сме раждани в София :?: :roll:

Моя колежка е с 00 а е родена в Банско :shock: Там ли са нулите подяволите ? :mhihi:

Колегите от Банско - Zaho и още едно момче (забравих му името) ,вижте си картите и кажете :help:

Георги Пенчев
Изображение

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 08 Окт 2008, 16:34

Penchev написа:Eliana , моите 7 и 8 цифра са 70 а на брат ми са 68 ,като и двамата сме раждани в София :?: :roll:

Моя колежка е с 00 а е родена в Банско :shock: Там ли са нулите подяволите ? :mhihi:

Колегите от Банско - Zaho и още едно момче (забравих му името) ,вижте си картите и кажете :help:

Георги Пенчев

София е по-голяма област от другите .. нещо подобно на С и СА .. Не е достатъчно само една цифра.
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
Аватар
Кара: '96 BMW318 cabrio

Мнение от Eliana » 08 Окт 2008, 20:31

Penchev написа:Eliana , моите 7 и 8 цифра са 70 а на брат ми са 68 ,като и двамата сме раждани в София :?: :roll:

Георги Пенчев

Жоре, нормално е да са различни, защото по някакъв статистически метод се определят ражданията в даден регион на ден. Например за София са определени за деня 22 раждания. И ако се родят повече от 11 момчета/ момичета, в полето(цифрата) за регион няма да е този на София. Има някакви допълнителни цифрички за определените региони.
Моите цифри също се различават с тези на баща ми :)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Mercedes Actros 1840

Re: За двойниците в ...

Мнение от lasombra » 28 Яну 2011, 20:07

Виждам, че темата е стара, ама сега си взех новата лична карта и ми стана интересно. И аз мислех, че "теорията за двойниците" (по имена) е вярна, и изведнъж се оказа, че на новата лична карта има още двама като мен.

Написаното тук важи както за паспортите, така и за данните в машинно-читаемата зона на личните карти. Не ми харесва, как някои хора се държат все едно че "пазят ключа към държавния резерв", та се регистрирах специално за да ви разбуля загадката.

Машинночитаемата зона съдържа латински главни букви от A до Z, цифри и символът < използван като "пълнеж".

Машинночитаемата зона на паспортите съдържа 2 реда:

Ред 1
Позиция
1 P (за "паспорт")
2 Допълнителен идентификатор за страни, различаващи видове паспорти
3-5 Код на страната, издала документа (http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-3)
6-44 Фамилията, последвана от два знака << и кръщелните имена

Ред 2
Позиция
1-9 Номер на паспорта
10 Контролна цифра върху позиции 1-9
11-13 Код на гражданство
14-19 дата на раждане (ГГММДД)
20 Контролна цифра върху позиции 14-19
21 Пол (М за мъж или F за жена)
22-27 Дата на изтичане (ГГММДД)
28 Контролна цифра върху позиции 22-27
29-42 Личен номер според страната (за България е ЕГН)
43 Контролна цифра върху позиции 29-42. Ако не е въведен личен номер е 0 или <
44 Контролна цифра върху позиции 1–10, 14–20 и 22–43

За лични карти: 3 реда

Ред 1
Позиция
1 Тип на документа I, A или C
2 Допълнителна, по решение на правителството. За български лични карти е D, така че да формират първите букви на IDentification
3-5 Страна, издала документа
6-14 номер на документа
15 Контролна цифра върху позиции 6-14
16-30 По решение на страната, издаал документа. Може да не се използва

Ред 2
Позиция
1-6 Дата на раждане
7 Контролна цифра върху позиции 1-6
8 Пол (като на паспортите)
9-14 Дата на изтичане на документа
15 Контролна цифра върху позиции 9-14
16-18 Гражданство
19-29 Допълнително, по решение на издаващата страна. За България е ЕГН-то
30 (прословутата "цифра на двойниците") Контролна цифра върху позиции 6-30 от първия ред и позиции 1-7, 9-15 и 19-29 от втория

Ред 3
Имената на латиница. Първо фамилията, последвана от два "пълнежа" и кръщелните имена.

Контролната цифра се изчислява по следния начин:
На всеки символ се дава стойност цифрите от 0 до 9 са съответната цифра, A до Z съответно от 10 до 35. < ("пълнежът") е 0. Всяка позиция има "тежест" За първия символ тежестта е 7, за втория 3, за третия 1. След това за четвъртия пак 7, за петия 3 и т.н. Стойността на всеки символ се умножава по тежестта на позицията. Получените резултати се събират, делят се на 10 и остатъкът от делението е контролната цифра (напр. ако сборът е 250, контролната цифра е 0. Ако сборът е 322, контролната цифра е 2).

Това НЕ Е свръхсекретна информация. Описана е в официален документ на ICAO, който е достъпен за всеки. Информацията по-горе е взета от Уикипедиа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Machine-readable_passport
Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо.

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 30 Яну 2011, 23:17

Аха....и всеки, който иска да прави лични документи, е добре да го знае тва като информация :mhihi:
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 30 Яну 2011, 23:31

:OT:
Кажете и числата на ТОТО-то, че стана 5 мил.да го е.а...!?

П.П.Сериозно:Темата е добра! :yes:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 30 Яну 2011, 23:47

BMWPetar написа:Аха....и всеки, който иска да прави лични документи, е добре да го знае тва като информация :mhihi:

Че те ги знаят бе, нищо ново не се каза :mhihi:

ПС: Числата от тотото нЕма да ви ги кажа- чакам да стане 6 милиона, че тея 5 дето е сега няма да ми стигнат доникъде :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW отново серия 3 бенз
Мечтае да кара: волска каручка
Детайли за колата: събира много и малко, според повода

Мнение от daka1972 » 30 Яну 2011, 23:53

titto написа::OT:
Кажете и числата на ТОТО-то, че стана 5 мил.да го е.а...!?

П.П.Сериозно:Темата е добра! :yes:

че и горница

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Re:

Мнение от ineedmoney » 31 Яну 2011, 0:26

KIARA_G написа:Аз съм чувала, че това число показва колко хора имат същите данни като твоите - имена и рожденна дата! :mhihi:
Но ако това е така, защо са все едноцифрени номера?!
Иван Иванов Иванов примерно е доста разпространено име...

със сигурност не е тва щото в българия няма никой друг с моята фамилия (нали освен семейството) аз мисля че е хората които имат като твоите височина и очи :confused:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 31 Яну 2011, 10:48

На моята лична карта се мъдри числото..."0",а сега де

Потребител
Аватар
Кара: Mercedes Actros 1840

Мнение от lasombra » 31 Яну 2011, 11:05

BMWPetar написа:Аха....и всеки, който иска да прави лични документи, е добре да го знае тва като информация :mhihi:

Не е точно така. Защитата на личните документи е на други нива. Машинно-читаемата зона е направена за по-бърза обработка на митници и летища, не за защита срещу фалшификации. Да се пази тази информация в тайна е както невъзможно, така и безсмислено.
Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо.

ентусиаст
Аватар
Кара: Без книжка.
Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.

Re:

Мнение от t060 » 02 Фев 2011, 18:55

Eliana написа:Цифра 9 показва пола

Това вярно ли е, защото при брата е 5, при мене е 6. Пък и двамата сме ходили по военни комисии, демек никой не е намазал "женско" ЕГН.
Изображение
От тогава русото не е на мода.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата