Китай изпревари Япония и вече е втората най-силна икономика

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Китай изпревари Япония и вече е втората най-силна икономика

Мнение от Zagy » 14 Фев 2011, 23:31

Нормално - китайците не решават проблем с технология (макар че вече почнаха), а с количества работна ръка. Има един лаф: Какво е китайски противотанков взвод? - 10 000 човека с френски ключ. :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 14 Фев 2011, 23:33

Интересно как при толкова много достъпна информация има хора, които все още виждат Китай в средата на миналия век.
Китай е третата държава самостоятелно извела в космоса и върнала на Земята човек. Може да е 50-ина години след САЩ, на които предстои последен старт на совалка преди да бъдат окончателно пенсионирани и СССР, който вече не съществува и чиито постижения все още се използват от Русия, без някаква ясна перспектива за бъдещето, но за такова постижение се изискват огромен научен и технологичен потенциал, с които Китай разполага.
Миналата година Китай изпревари по продажби на автомобили САЩ и стана най-големия пазар в света. Предполагам тези коли ги купуват измъчени селяни, оцеляващи с купичка ориз на ден ? Сигурно някой ще пусне линк към краштест на китайски джип отпреди 5 години. Не си правете труда. За Китай 5 години са страшно много време и технологиите, които не успяха да "взаимстват" си ги купиха. Според западните специалисти в автомобилопроизводството това, което Япония е постигнала за 40 години, а Корея за 20, Китай постига за 10.
Естествено има огромно количество бедни хора, само че важното в случая е скоростта, с която нараства средната класа. В тази област могат да се сравнят продадените за миналата година в Китай 18 милиона автомобила (от всякакви категории) с около 3 милиона в Индия - за любителите на пропорциите - населението на Китай не е 6 пъти по-голямо.
Преди 2-3 месеца четох (в наша статия), че китайците са недоволни от скоростта, с която в Ловеч се строи завода за сглобяване на автомобили. При положение, че те могат това, смятам че недоволството им е напълно обяснимо.
Само вмятам приходите на САЩ от хазарт за миналата година - $10.4 милиарда (Лас Вегас $5.77 милиарда). Приходите на Макао от хазарт за 2010 - $23.51 милиарда.
Можете да си намерите информация и за развитието на Китай в областтите на ядрената и термоядрената енергетика, не само като част от международния проект за термоядрен реактор, който се строи във Франция.
Странно е и да се обвинява Китай в липса на демокрация, при положение, че тук ревем от свободията и хаоса. Китай си има правила и се грижи да се спазват. Прегледайте http://www.globaltimes.cn - това е англоезичната версия на вестника на китайската комунистическа партия. Редовно има статии за граждани изказващи недоволството си от едно или друго решение на правителството. И обикновено информацията в държавните вестници се пуска предварително, точно, за да се проучат настроенията на хората и след това в решенията се внасят съответните корекции.
Китай си има много проблеми, както всяка една страна, но поетапно си ги решава - там петилетката все още е основна измерителна единица. Но ми е трудно да разбера от висотата на какви точно български постижения, тук се отричат успехите на Китай ? И не е ли време да помислим дали след като 20 години след краха на източната планова икономика се срина митът за всемогъщата пазарна икономика в лицето на САЩ, Китай в крайна сметка не е открил верния път на държавно насочвана пазарна икономика ?
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 14 Фев 2011, 23:40

Някой беше споменавал, че на Китай земеделието няма да издържи :dunno:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 14 Фев 2011, 23:55

AGD написа:Интересно как при толкова много достъпна информация има хора, които все още виждат Китай в средата на миналия век.
Китай е третата държава самостоятелно извела в космоса и върнала на Земята човек. Може да е 50-ина години след САЩ, на които предстои последен старт на совалка преди да бъдат окончателно пенсионирани и СССР, който вече не съществува и чиито постижения все още се използват от Русия, без някаква ясна перспектива за бъдещето, но за такова постижение се изискват огромен научен и технологичен потенциал, с които Китай разполага.
Миналата година Китай изпревари по продажби на автомобили САЩ и стана най-големия пазар в света. Предполагам тези коли ги купуват измъчени селяни, оцеляващи с купичка ориз на ден ? Сигурно някой ще пусне линк към краштест на китайски джип отпреди 5 години. Не си правете труда. За Китай 5 години са страшно много време и технологиите, които не успяха да "взаимстват" си ги купиха. Според западните специалисти в автомобилопроизводството това, което Япония е постигнала за 40 години, а Корея за 20, Китай постига за 10.
Естествено има огромно количество бедни хора, само че важното в случая е скоростта, с която нараства средната класа. В тази област могат да се сравнят продадените за миналата година в Китай 18 милиона автомобила (от всякакви категории) с около 3 милиона в Индия - за любителите на пропорциите - населението на Китай не е 6 пъти по-голямо.
Преди 2-3 месеца четох (в наша статия), че китайците са недоволни от скоростта, с която в Ловеч се строи завода за сглобяване на автомобили. При положение, че те могат това, смятам че недоволството им е напълно обяснимо.
Само вмятам приходите на САЩ от хазарт за миналата година - $10.4 милиарда (Лас Вегас $5.77 милиарда). Приходите на Макао от хазарт за 2010 - $23.51 милиарда.
Можете да си намерите информация и за развитието на Китай в областтите на ядрената и термоядрената енергетика, не само като част от международния проект за термоядрен реактор, който се строи във Франция.
Странно е и да се обвинява Китай в липса на демокрация, при положение, че тук ревем от свободията и хаоса. Китай си има правила и се грижи да се спазват. Прегледайте http://www.globaltimes.cn - това е англоезичната версия на вестника на китайската комунистическа партия. Редовно има статии за граждани изказващи недоволството си от едно или друго решение на правителството. И обикновено информацията в държавните вестници се пуска предварително, точно, за да се проучат настроенията на хората и след това в решенията се внасят съответните корекции.
Китай си има много проблеми, както всяка една страна, но поетапно си ги решава - там петилетката все още е основна измерителна единица. Но ми е трудно да разбера от висотата на какви точно български постижения, тук се отричат успехите на Китай ? И не е ли време да помислим дали след като 20 години след краха на източната планова икономика се срина митът за всемогъщата пазарна икономика в лицето на САЩ, Китай в крайна сметка не е открил верния път на държавно насочвана пазарна икономика ?

а бе и си прав и не си много прав. верно е ,че имат много напредък и допреди 10г не можеха примерно да правят нищо повече от сплитове ,а за климатични големи машини не бяха чували ,а сега вече и Мидея ,които бяха една от последните дупки на кавала правят чилъри ,ма не е и баш така.
18млн викаш автомобили продали!?!?!? а колко китайци има като си любител на пропорциите!?!? и колко като процент е 18млн на 1,5млрд!?!?
да не говорим за отношението им към човешкият живот.
и понеже не се доверяваме само на нета и писаното ,а и на други източници - имам братовчед ,който живее в китай от 86та ,там се ожени ,има бизнес и е добре и ми разказва по скайпа и като си дойде ,че е доволен от тва ,което има и как живее ,но не е баш така за много хора там.
а да си чувал, че там важи правилото за жителството и не за друго ,а щото ако някой пекинец със заплата от примерно 800 долара иде на края на ян дзъ и влезе в некое село там може да го купи целото ,барабар със сички селяни в него. не им дават да седят повече от 5дни и се иска регистрация и прочие. така че не всичко е цветя и рози. и все още разликата между китайски мерцедес и немски мерцедес е огромна.
проблема им с разхода на електроенергия е огромен и лятно време имат режими на тока.
в макао па сети се колко китайци са остаили пари и колко другоземляни!!!
а за космоса добре ,че беха руснаците и са си платили да им побутнат....!
а за демократичност да не говориме. стане некоя галимация и спират достъпа и до нет и до гугъл и сателити и всичко.....! заеби ти тва да е демокрация и живот....
и като казваш ,че по бройка са минали американците извади елката и сметни бройката автомобили спрямо броя жители да видиш ква смешка ще излезе....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от AGD » 15 Фев 2011, 1:11

SKISA написа:...

Не виждам несъответсвие с казаното от мен.
Горе-долу знам какво е съотношението на брой автомобили на глава от населението в Щатите и Китай, точно може да се намери по нета - в Щатите допреди кризата имаха 1000+ автомобила на 1000 души сега са малко по-малко, в Китай в момента са около 300, в Европа са около 800. Точно затова специалистите очакват ръста на продажбите на автомобили в Китай да продължи следващите 25 години. Това естествено са прогнози с много неизвестни, но в момента всички големи производители увеличават мощностите си в Китай.
В Макао играят китайци - това съм го виждал лично. За чужденците има далеч по-привлекателни места за хазарт, Вегас включително, но пък може да си падат по "сауните".
И аз съм последния човек, който ще твърди, че всичко е розово. Обаче фактите са, че Китай се развива с бесни темпове и населението му го усеща, за разлика от Русия да кажем, която въпреки че си има голям брой олигарси е изпаднала в някаква абсолютно безперспективна дупка. Целия BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) се води развиващи се страни. На Русия не виждам какво и е развиващото се, а "развиващия" се Китай подминава великите световни икономики като малки гари и се почват оправданията - ама вижте ги колко хора са. Е те и преди 50 години бяха много повече.
Китай има проблеми със замърсяването - няма как да е другояче при положение, че големите западни компании изнесоха производството си там и си играят на екология в родните си страни. Обаче кой Китай се бори за гигантската панда - този на оризищата от преди 50 години или сегашната силна индустриална държава, която се е справила с изхранването на населението и може да отдели ресурс и за странични дейности ?
Това кой кого можел да купува за мен са градски легенди, но с радост бих прочел нещо конкретно по темата. За сметка на това съм чел статистика за зачистените за корупция, включително висши партийни функционери, и да ти кажа не мисля, че в случая това е грубо потъпкване на човешките права.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 15 Фев 2011, 8:55

то ясно ,че колкото си по-до дъното ,толкова повече можеш да изплуваш. нека се развиват-няма лошо. но и самите китайци говорят за прегряване на икономиката и имат страхове от това. бурното развитие не е най-хубавото нещо. и правят много ,за да намалят точно темпа на развитие ,а не самото развитие.
вярно е ,че не е ,квото беше през миналитя век и дори през първите години на тоя. ама да ме извиняваш ,но да ми спрат нета ,щото лошите от другия свят са казали нещо лошо за управниците ми или са дали репортаж за некоя измикярщина в страната ми си е точно погазване на човешките ми права. и тва ,че се кефиш ,че разтрелват корумпирани чиновници и висши там не знам си кви е добре ,но ако провериш в сайта на амнести интернешънъл колко присъди са изпълненин на първата седмица след "залавянето" и колко са грешни и без доказателства друго ще говориш. щот то идеята на отмяната на смъртното наказание в некои страни не е ,щото да сме по-хуманни/въпреки че тва говорят/ , а щото ако има грешка нема връщане. за тва и в щатите ,където си има щати ,дето ги батисват се изпълнява смъртната присъда 10-12г след делото ,докато всичко се изясни и всякакви факти са чисти ,а не да те думнат на втория ден ,щото партийния казал ,че си мошенник.
и пак казвам - в много отношения все още китайското не е щатско или европейско ,въпреки че последните 20-30г нещата се промениха доста. земи си ти един мерц ,сглабян в китай и си мисли ,че караш мерц....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 15 Фев 2011, 9:46

Айй, стиа бе! ;) На половин САЩ им спряха достъпа до интернет под заплаха от уволнение, за да не публикуват (или четат), ти за Китай се захвана!

А за замърсяването - гадовете, които отказват 15 години да подпишат протокола от Киото с какво основание се изказват по тази тема? САЩ са най-големите замърсители в света, вие за Китай ревете... По-заслепено и едностранчиво разглеждане на въпроса не бях виждал!

CO2 Emissions: USA: 24% EU Countries: 14% China: 13%
Source: BBC3

А за любителите на математиката :)

В България за миналата година са продадени 30 000 нови автомобили, населението е 7.5 млн. души, което прави 0.4%. 18 милиона срещу 1.3 милиарда прави 1.2%...Хайде да не вземаме България, да вземем Гърция, че са в НАТО от 50 години, в ЕС от 40... Там съотношението продавани нови коли/население е абсолютно същото като в Китай...
Без страх, без спирачка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 15 Фев 2011, 9:58

ms написа:Сещай се сам: БВП- почти равен, населението на Китай е около 10 пъти повече :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Ами тази година малко са ни задминали по БВП на глава от населението със няколко % :mhihi: САЩ е със 10-13 трл не помня точно , но е равен с този на ЕС .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от AGD » 15 Фев 2011, 10:06

SKISA написа:и пак казвам - в много отношения все още китайското не е щатско или европейско ,въпреки че последните 20-30г нещата се промениха доста. земи си ти един мерц ,сглабян в китай и си мисли ,че караш мерц....

Преди около 2 години (при премиерата) бях пуснал в една тема за дефектите, с които излиза от завода новото Камаро. И това е част от проблема според мен - и Китай и Запада се разглеждат с някакви митологеми отпреди 20-30 години (въпреки че ако питаш американците, техните коли, без пикапите и по това време са пълен шит).
За цензурата ще спомена само уикилийкс - висша проява на свободата на словото е да използваш всички възможни средства да смажеш неудобен човек. Не ме разбирай грешно - не оправдавам цензурата в Китай с това, че я има другаде, просто искам да не пропускаме наличието и в "демократичните" страни.
За смъртната присъда съм съгласен с теб, че причината да се отменя са човешките грешки и в резултат несъвършено правораздаване. Аз лично смятам, че е по-добре да има виновни навън, отколкото невинни в затвора. Само че Китай не избива хората за спорта, а като превантивна мярка - един убит публично кара доста повече да се замислят преди да поемат рискове. Сигурно може и по друг начин, но това е техния.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 15 Фев 2011, 10:48

Китай в много голяма степен си Е средновековна страна . Има адски много забутани села , забравени от бога . Минималната работа заплата , след последната актуализация е цели 120 долара , които дори за техния нисък стандарт са малко пари .
Китай изживява сега своето икономическо чудо , адски много са назад и имат още много да катерят , но в историята такива супер резки възходи много често завършват зле .
Само споменавайки режима на електричеството е достатъчно за да стане ясно колко са напреднали ... също може да се спомене и че 80% от ел енергията се произвежда от въглища , което е рекорд за света и съвсем не е на добре . Е да и Да Ба е в Китай , но за 1.5 млрд един гигантски ВЕЦ нищо не значи .

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 15 Фев 2011, 11:08

acho.rs написа:... Минималната работа заплата , след последната актуализация е цели 120 долара , които дори за техния нисък стандарт са малко пари ... .

Припаднах! Г-н Мисионерът да ни информира, ако благоволи, колко е МРЗ (минималната работна заплата) в България ?

:smoke:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 15 Фев 2011, 11:28

Не знам как са изпреварили Япония, но китайското никога не е било синоним на качествено, здраво и надеждно, за разлика от японското, могат да изпреварят само по броя ментета.
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 15 Фев 2011, 11:41

saleen написа:Не знам как са изпреварили Япония, но китайското никога не е било синоним на качествено, здраво и надеждно, за разлика от японското, могат да изпреварят само по броя ментета.

:nono:

не знаеш колко грешиш...явно съдиш за китайските продукти единствено по това, дето се внася в БГ :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 316, е36 328, ф30 335, ф32 428
Мечтае да кара: и да му е спокойно

Мнение от Babuna » 15 Фев 2011, 11:49

Благодаря на AGD за интересните постинги - голяма рядкост са в този форум вече.

Дали в Китай всичко е наред или не, дали правят ментета или качествена стока и до колко са демократични - това не е важната поука и есенцията... за нас.

Важното е, че те се развиват с гигантски темпове и постигат много от малко, за разлика от нас, които само знаем да съдим и критикуваме от високата на мързела си и безхаберието си като нация без национален идеал и визия за бъдещето. Проспахме предния четвърт век, както ще проспим и идния с рухналите си институции, образование, манталитет и оглозгана държава.

Но надежда винаги има!
CCFL и LED ангелски очи, М пакети за е36/е39/е46/е60/е61/е90/е91/е93/е93/f10/f30/x5 спортни окачвания, спортни генерации, колектори и много други!
OРИГИНАЛНИ ПАРКИНГ СЕНЗОРИ по 39 лв!
Стъкла за фаровете на BMW e46 всички модификации - 45 лв, за BMW e39 фейслифт 79 лева - край на проблема с мътните напукани фарове
М-tec броня пълен за БМВ е36 пълен комплект - 129 лв
M-tec 2 предна броня за БМВ е46 седан,туринг - 189 лв
M-tec предна броня за БМВ е39 - 189 лв
MOTUL 6100 10w-40 Synergie 5 литра - 49.99 лева - МОТУЛ И КАСТРОЛ 100% оригинални на най-ниски цени в БГ
CCFL ANGEL EYES - 49,99 лв
0889 22 66 88

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата